Monday, November 1, 2010

Bukan Sekadar Menyiram Pokok....

Tapi kena belai2 manja pokok2 ni....kekadang kita siram aje tapi tak tau apa masalah pokok kita....kita tak kenal pokok kita...kita tak tau dia sakit ke....ada parasit ganggu dia ke....

Petang ni eynda bertanya khabar pokok2 eynda...amboi...melampau kan....kena bertanya khabar pulak...eehhh pokok pun ada nyawa jugak... :-)

Kemboja belakang...daun hijau2 pun eynda cabut...kenapa??



Tengok la...kesian kan...ada penduduk tanpa izin....dah sembur racun serangga kat daun...tapi macam tak berkesan....so eynda cabut daun2 yg rosak ni...supaya kurang skit parasit2 ni merebak....


Siap berbijik-bijik....bertelur ke apa ni??



Kemboja depan pun sama.....tapi lain spesis pulak parasitnyer....



Yang macam ni....habis daun2 rosak....sedih tau...



Pas tu sambil siram sambil cabut pohon2 yg dah mati....senang rupanyer nak cabut semua tu...selama ni kami biar je...tapi sebab sakit mata memandang petang tadi eynda try cabut...eehhh takyah guna tenaga luar biasa dah tercabut :-D Kemas la skit bawah2 pokok tu...



Semua kutip masuk plastik bag tunggu lori datang ambik....rumah bersih dari daun2 kering...pokok2 kemboja pun tinggal daun hijau yg sihat sikit...harap2 bertambah elok la keadaan diaorg...

Sapa2 ada idea apa yg patut eynda buat, boleh la share.....jangan cakap kasi tebang itu pokok haaa.....nak jaga sampai besar tuuuu...nak gantung buaian kat situ....sambil nyanyi lagu macam bawang merah bawang putih....tak pun macam Siti Kelembai ahakssss....


18 comments:

ibh said...

errmm..kena tanya kat nursery la ni kak..diorg tentu tau..Kat kampung sue tak penah lak pokok kemboja kena serang parasit mcm tu...
Errmm..sue pun kena jg juga bunga yg cumei yg baru beli tu. Nampaknya kita kena tambah ilmu pasal gardening ni kak...Kat KL ni ssh skit nak jg pokok2..Klau kat kg tu..senang ja jg nya..hee

uMMisYa said...

ala eynda gelinya dalam perut tengok biji2 kat daun tu..hehe..
seronok ada laman besar boleh tanam banyak pokok

honey amour said...

wah..wah..eynda..rajin ngko ek..sib baik umah aku tade pokok² ni sumer.. :)

Lady of Leisure said...

hehe pokok kemboja lady penah naik benda putih tu ntah la parasit ke fungus ke, pernah sembur ubat tapi tak jalan sangat rupanya masa tu pokok tu tak cukup kene cahaya matahari.. kemboja ni nak kene dok bebetul tempat yang kene cahaya matahari kata tukang tanam tu...
so kitorang ubah tempat duduk dia, sebab dia dalam pasu.. boleh la ubah, now dah sihat.. :)
dulu daun dia naik fungus dan kerepot kesian tgk..
baru ni beli lagi satu kemboja, tanam kat tempat panas, kali ni tanam atas tanah lak.. hehe

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

rajinya eynda tanam pokok bunga.. mimi mmg tangan keras.. compem mati pokok bunga kalau bela

orang kata mmg kita selalu kena cakap dengan pokok, baru pokok tu menjadi. sebab orang jaga dia..

mimi pun tak tau la apa parasit tu.. sebab mmg tak pandai bela pokok

keyman said...
This comment has been removed by the author.
::i.e.r.a:: said...

iera setuju dgn eynda.. kena cakap dgn pokok2.. mmg betul pokok pun bernyawa jgak.. ia kan benda hidup..kena belai dia, cakap dgn dia.. kesian pokok eynda.. kena cari ubat pokok tu.. sayang kalau mati nanti...

ieda said...

uish sayang pokok kan .. daun2 rosak semua ... letih menanam .. huhuhu

tgk parasit2 tuu cam geli jer eynda .. u rajin x perlah .. ieda x minat tana pokok2 nie .. entahlah kenapa ..huhuhu

dilaOHdila said...

nyda...
shuntek umah nyda
ni kalau nyda shoot gambar Hanna kat rumput tu
mesti cun....(hehe)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sape la nak cakap suruh tebang..
memang xpatut la..
hehehe...

Ratu Ma'ajun said...

Salam perkenalan...suka baca blog anda, byk infomasi yg sy dpt.

Eynda, sy betul2 bersimpati ngan pokok2 anda tu..cuba try semburkan ngan afy haniff-produk serai wangi.produk serba boleh. Sy pernah cuba sembuhkan dekat pokok limau purut sy, byk sgt ulat makan..tp alhamdulillah dah tak ada dah...

sLEEping BEauty said...

bagusla eynda rajin tanam pokok2..

intan baru tau kena ckp2 ngn pokok2tu smua ... hehee
mmg buta bab2 gardening .. ahakss

Lia said...

syoknya boleh berkebun bagai... kena checklah kak..kenapa timbul parasit tu semua... takut merebak sampai ke akar boleh rosak.. Ye ker?? hehe

Zana said...

tanam pokok mmg best & senang...tang nak maintain tu le..heheheh mmg nak kena rajin kan... nampak nest jek rumah, sejuk mata memandang bila ada byk pokok kan...

ratusiput said...

yela k.enyda pokok2 ni sme kena slalu belai...bru dia tumbuh cantik ngan sihat.....tp bila tgk daun k.eynda yg ade parasit tu pun cantik...ijau je mata memandang.ehehe...(bagus tol kamera k.eynda)

Mieja@Faiza Amir 2001 said...

eynda, kutu putih tuh jahat...kena sembur selalu....

Joy said...

sygnye..dah besar pokok tu kak...

cikbedahlaser said...

syok lak tgk pokok kemboja akak ni....
x berbunga lg ke? klu berbunga time house warming nti sure lg lawa... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails