Monday, October 25, 2010

Resepi : Asparagus Goreng Sos Tiram.


Asparagus Goreng Sos Tiram....feveret eynda & hubby buat masa sekarang :-D





Bahan-bahan :

Asparagus potong 2 bahagian atau ikut suka...
Bawang putih dicincang atau dihiris halus.
Sos Tiram
Olive oil.
Air utk merebus.
Air ais utk membilas sayur
Sedikit garam


Cara memasak:

1) Masak air dlm periuk hingga mendidih...dlm air tu masukkan garam sedikit.

2) Bila air dah mendidih, masukkan asparagus, terus tutup api...kacau2 sampai kaler asparagus bertukar agak gelap....jangan biarkan lama2 nanti sayur tu lembik...

3) Angkat asparagus, rendamkan dalam air sejuk (eynda guna air sejuk dlm peti ais hehe) bilas beberapa kali sampai sayur jadi sejuk...proses ni utk stopkan sayur dari layu & nampak hijau cantik...pas tu eynda gaulkan dgn sedikit olive oil utk kasi bling-bling...hidangkan dlm pinggan....

4) Tumis bawang putih hingga coklat2 atau naik bau...keluarkan bawang putih tu dari periuk....asingkan kejap....masukkan sos tiram dlm periuk bekas tumisan bawang putih tadi....kalau nak kuah banyak, tambah le air....eynda suka pekat2 coz takyah masuk garam gula dah...

5) Bila kuah dah siap, tuangkan kuah atas asparagus tadi....ambik bawang putih tumis tu tabur atas asparagus macam dlm gambar...bawang putih tu kalau hangit2 skit bagi eynda lagi sedap especially kalau dihiris halus2 hihi...




Selamat mencuba!!

19 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sgt menyelerakan...

Huda said...

hubby huda suka asparagus tp wife dia ni x reti nak masak lagu mane asparagus tu..ok gak resipi kak eynda ni, leh try :)

Ena said...

wahhhhhh..

cantk tersusun je lam pinggan.. cam sayang lak nak makan.. ;P

ratusiput said...

ooo...mmg cenggitu ek petuanye k.eynda..nampak fresh je asparagus k.eynda tu kan... :)

Sidratul Muntaha said...

yum yum yum
mcm omputih dah style masak
tetiba aku teringat jamie oliver plak.

anie,Nagoya said...

senangnyaaa....izin copy ya...kita suka kerja senang...

CT said...

sayur pun nk blibg2...hengat orgnya je..ahahaha

mamaaerish@eb said...

wah... my fav 2... tq... nk try pas nih... ;p

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

wahhh... sedap tuuu.. suro mami buat la nnt ^__^

'NuReeN' said...

sedap2.. nak try la.. elly mmg suka mkn sayuq.. ;)

irahehe said...

mesti sedap uue!

:)

shabiela said...

tgk pic dh tau sedapppppp... lama akak x tepek resepi kan.. windu.. :)

Tihara said...

asparagus memang sedap..rangupp

mama_izz said...

nyumm..nyumm..sunggu menyelerakan.. selama ni tengok jek asparagus tu..di lain hari nak beli & try masak asparagus ni... hehhe

Anne said...

wah sedap walaupun simple masakannye:)

Mia-Ina said...

boleh cuba ni, senang je masak nie..

TK said...

Eynda..terliurnya. I jarang buat asparagus sbb kena pegi supermarket baru jumpa. Mmg sedap and I agree with you tak payah masak lama2 nanti layu tak sedap.

ieda said...

sedappnya eynda .. ieda pun suka masak nie .. kalau masak anak2 cam pelik sbb diaorg x pandai makan sayur .. so memang masak utk ieda dan hubby jer heheheh

Rowena Chasez said...

nyum nyum...
sedap oo..
nak ckit..
heheee~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails