Monday, October 4, 2010

Family Gathering Aidil Fitri 2010.



Kat rumah eynda ada buat family gathering sebelah pihak hubby hari tu.....seminggu mak mertua kat rumah eynda adalah minggu yg paling sibuk...dah tu adam pulak cuti sekolah 3 hari sebab UPSR exam....lagi sibuk le melayan orang2 kat dlm rumah kan....malam2 sedara mara datang berkumpul...meriah sungguh rumah eynda seminggu tu hehe...paling seronok adam & hannah la...
 
Kemuncaknyer adalah hujung minggu bila hubby buat decision nak adakan upacara makan-makan kat rumah....eynda masak!! Waahhhh...kira2 20 orang yg nak makan tu....eynda ni tak konfiden bab2 masak kuantiti banyak2....tapi terima jugak la...last sekali buat makan2 masa open house raya kat rumah last year...dgn bantuan biras jugak tu hihi.....
 
Kali ni nasib baik ada mak mertua....dia offer potong2 bawang,halia etc....lega dah eynda bab tu kan...trima kasih makkkkk hehehehhe....tanpa mak eynda tak tau mampu ke tak handle semua :-)
 
Bayangkan nak makan2 hari sabtu....hari rabu eynda dah start shopping barang dapur....hari khamis sambung lagi shopping....hari jumaat dah start prepare apa yg patut.....dah pulak tu hari sabtu yg nak ada makan-makan tu, eynda & hubby kena attend open house kat 2 buah rumah!! nasib baik gathering kat rumah eynda start lepas Asar.....hahhh....dah tu nak kena kemas2 rumah jugak kan...sambil menyelam minum air...semua benda kena buat dlm satu masa!
 
Alhamdulillah semuaaaanya berjalan lancar....rumah kemas....gathering berjalan lancar...masakan eynda dapat pujian uuuuu....lauk pauk siap boleh tapau....briyani aje cukup2 eynda masak 16 pot, tapaukan penghabisan utk adik ipar yg nak balik ke Melaka....prinsip eynda, biar masak lebih jangan masak tak cukup hehehe....open house 2 buah rumah jiran pun kami sempat attend dgn relaks hehe...alhamdulillah....

Gambar banyak la jugak snap...tapi eynda letak gambar makanan je kat blog...semua tu eynda masak tau...briyani...kurma daging...ayam masak merah...air asam...acar nenas....

 
Gambar2 lain maybe eynda akan tepek dlm facebook....tapi memang obvious tuan belog punya gambar nampak bebenar keletihan hehe....seminggu "kelupoq".... dgn tak cukup tido....terhasil la wajah tuan belog yg kusam tak bermaya...

 
Hubby seronok le....dah habis semua agenda2 penting tu...sambil duduk2 relaks...dia dah siap buat plan...lepas ni kita buat makan2 utk bla bla bla pulak....utk dot dot dot pulak...awak masak2 macam tu ok...yeahhhh boleh la cik abang....tapi binimu nak tarik nafas panjang-panjang dulu yek :-p

16 comments:

Yan said...

Salam Eynda,

walau penat, tapi bila org kata masakan kita sedap, sure kita happy kan..

nampak cam best je nasi bryani tu

reena said...

Kelupoq tu apa kak? Kebuloq tau la.

eynda said...

Kak Yan...penat tapi rasa berbaloi hehe...

eynda said...

reena...kelupoq tu lebih kurang sibuk/kelam kabut/tak duduk diam gitu :-D

Yan said...

Salam Eynda,

betol3

chugie said...

wah.. mesti sedap masakan akak tu, sampai ade yg puji.. nampaknye pasni selalu lah org dtg bertandang kat umah akak! :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

walau xbermaya...
kaka tetap berjaya lakukan..
:)

tukang karut said...

tkpa,nnt hubby hg beli rantai mas besaq tali kapai....hg msk jaa...hahaha

Tihara said...

pndai eynda msak..leh buka restaurant pasni :)

eynda said...

chugie...alhamdulillah boleh le org nak makan hehe...selalu orang datang akak tapau je sebab memang tak konfiden nak masak2 utk tetamu :-p

eynda said...

ceroi...serius bila tengok balik gambar gathering tu nampak akak letih sangat..tu yg macam malas nak tepek gambar dlm blog atau fb hehe....alhamdulillah settle jugak :-)

eynda said...

tukang karut....eynda tak minat emas permata...kalau bagi kamera yg terkini ke...henpon lagi canggih ke...kereta baru ke hahaha...itu eynda nak :-p

eynda said...

tihara....letih woo nak manage restoran hehe...

Mia-Ina said...

alhamdulillah akhirnya berjaya gak kak eynda msk dlm kuantity yg byk kan

peah @ peps said...

wah..k. eynda..sangat organized....
time nk shopping, kemas umah, masak..

anyway...nasi beriyani tu..nampak mengiurkan...kut..kut bole letak resipi ke..:P

Softtouch [Hanim] said...

lepas ni kalu sy nk dtg beraya bolehlah kak eynda masak nasi beriyani jgk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails