Wednesday, October 27, 2010

Cara Untuk Bakar 500 Kalori....

Adalah dgn mencuci kereta anda selama 90 minit!! Lagi besar kete, lagi banyak kalori terbakar...sumber diperolehi dari majalah SHAPE keluaran November 2010.

" Best of all, giving your car a vigorious wash can burn major calories (90 minutes of car washing can burn up to 500 calories!) Why? The movements involved in washing a car incorporate all the major joint & muscle groups, from your ankles right up to your shoulders."




Apa lagi?? Gigih la basuh kete pagi tadi..... 1 jam berpeluh-peluh macam duduk dlm sauna....siap guna feather duster lepas kete dah lap kering okeh hehehehe....kete eynda hari ni glowing terlebih skit....untung RM10 kan....

Tadi sebelum hubby keluar gi keje dgn terujanyer citer kat dia pasal kalori kalau basuh kete....dia pesan kat eynda...basuh lantai porch sekali...lagi banyak kalori terbakar...grrrrr....takpe...anytime eynda boleh buat....dia suruh guna penyapu lantai yg berus keras tu....eynda kata eynda lagi suka guna berus sabut (tau tak berus sabut cemana?)....lagi banyak bakar kalori sebab kena squat lama2 kan heheheh...

Hari ni bawak kete keluar gi ambik Adam rasa syok la kete berkilat....sebab duduk kat sini masih banyak rumah buat renovation...belakang rumah ni haaa...bila nak siap?? Rumah eynda cepat berhabuk jek...kete pun cepat kotor....tapi...

Tetiba kannnnnnnnnnnnnn..............


 
Cisssss......burung!! Takde tempat lain ke kau nak poo poo?? Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............(kejadian masa parking depan sekolah adam....hampehhh...)
 
Nak cuci poo poo tu aje brape kalori boleh bakar ek??? :-p
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 comments:

Just Call Me Bitt said...

memang menguji kesabran..hehehe burung memang cenggitu kak..pantang nampak yg shinning-shinning gituw..pastu belum langit membiru bertukar hitam tetiba...hehehe jam-jam tu semua nak serbu kete yg dah dibasuh gituw hehe

Yan said...

Wah!!!! banyak betul calori eynda terbakar ye..

mamaaerish@eb said...

kete eb slalu gitu... mls suda... hu3

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

if sy dukumah bawah sure rajin bsuh kete gak leh bakor kalori ehehhe


itu taik arr..mmg geram tau burung gagak la tu eh
sbb sy pon selalu kene lately grrrrr

It's Me said...

patut lah bangla yang cuci kereta tu semuanya kurus.....tokeh car wash...tokeh car...semua gemuk2 termasuk yang cakap ni harrrr....hehehehehe

Shu Shinju said...

ala...kuang asam nyer burung...penat org cuci kete kan..suka suki jer dia nak poo poo...

ratusiput said...

hehehehe....ciannn k.eynda takpe cpt skit kurus kalau lg byk burung tu poo poo...

ratusiput said...

hehehehe....ciannn k.eynda takpe cpt skit kurus kalau lg byk burung tu poo poo...

sLEEping BEauty said...

dah elok2 glowing2 ..
sabo je la ...
time ni la nk pooopoo pun ... ahaks

Anne said...

takper eynda..basuh lagi...extra calorie burned :)

NeenaAnuar said...

neena pun selalu kene camgini gak! sabauuu jek laa! hahhaa..

Tihara said...

aiyoo..itu burung manyak jahat laa

ieda said...

hikx3 .. sabor jerlah .. dah basuhh punye cantik dan berkilat tuuu .. heheheheh sabar yer eynda ... :)

~ Lady ell ~ said...

kat cermin ekk.heheh sabo2..suh die poo poo bnyk2 kak..bleh slalu cuci kete..bertambah2 kalori turun..

Lady of Leisure said...

wah esok nak basuh kereta gak la hehehehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tgk gak la kesungguhan dalam mencuci...
takat sembur2 jew..
xbanyak kot bakar...
hehehe...

peah @ peps said...

kak eynda...jenis exercise ni...bole recommend kat 'The Biggest Loser Asia'

LiN said...

~hihi...ni antara cara plg snang nk bakar kalori, kan kak? :) tp jgn pulak pas dh bakar tu makan byk semula...sia2 je nti...hihi

p.s: sy ada tag akak utk join contest :)

Zareene Saifuddin said...

wah... rajin eynda cuci kereta & burnt 500 calories at the same time... zareene x sanggup nak cuci sendiri kete sbb kita kalo cuci nk kualiti cm kat kedai... tp x ckup napas nk cuci camtu...lagi ferazz, bila dah penat2 cuci sendiri keta tu, skali kena uk uk burung pulak... adehhh.... anyway it's a good info eynda... keep on sharing with us in your lovely blog...

Softtouch [Hanim] said...

adui dah penat2 basuh kete, kene poo poo burung plak..sabar jelah kak eynda...lenkali jdn parking bawah pkok ker...

Chik Na said...

info menarik nih...mulai hari ni rajin laaa chik na cuci kete ;-)

tifa said...

tahi burung tu yang tak syok tu ....punya la gigih mencuci kereta kan kan ? Tak apa mungkin cuci balik kereta tu additional 500 cal burn ...congratz. Tifa x boleh pun nak cuci kereta kat rumah , pressure air tak kuat langsung .

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails