Monday, August 9, 2010

Kalau Dah Ada Oven Tu Kannn...

Hubby selalu perli eynda....dah 10 tahun dia tunggu eynda buat kek...buat biskut raya....10 tahun yuuuuuu....apa eynda nak rasa?? Malu?? Bersalah?? Hmmm...tak rasa apa pun...sengih2 ada ler kekekek....kesian hubby ku...nak buat cemana bini tak reti buat semua tu....tunggu lagi ye....atau kita beli je kek kat secret recipe tu konfirm sedap! :-p

So bila pindah cahaya SPK kan ada built-in oven....masa nak cari oven dulu kemain bersemangat eynda ni....alang2 pilih biar yg bagus & berkualiti kan...tup tup dah beli dah pasang tak reti guna kekekeke....dah le manual dlm bahasa italy!! Takde buku resepi free pun kot2 boleh tiru baru le tau cara nak guna kan....

Mula2 nak guna eynda panaskan pizza aje..tu pun tekan semua button muahahahah....janji pizzaku panas :-D

Brape lama dah pindah...hampir 2 bulan...tetiba hubby kata teringin nak makan western food sebelum sambut puasa....bla bla bla nak eynda masak sendiri guna oven baru....kena perli lagi, nak kena tunggu brape tahun lagi baru nak guna oven tu..erkkk...susah hati ni...kang tak menjadi masakan eynda cemana....last2 hentam saje la...alhamdulillah dah pandai guna oven tu sekarang....ehhh...cepatnyer pandai :-D

So terhasil lah makanan-makanan ini minggu lepas....




Lamb Chop + stewed veggies + grilled tomatoes..



Beef Steak + steamed carrot & cauliflower + potato salad


Komen hubby ..... " tak payah makan kat kedai dah.....lagi sedap dari yg makan kat kedai..." coz hari tu kami pegi satu restoran tu kan...beef steak dia macam diaorg rebus pastu grilled tau...so isi jadi tak sedap...tak juicy....dengar hubby puji sudah tentu la eynda kembang setaman kan...tapi alamak...takde peluang la eynda nak makan kat luar kalau gitu :-p

Mau resepi ka?? Resepi simple je....hanya perap2 pas tu masuk oven...dua2 daging tu perap dgn garam + serbuk lada hitam + sos bbq + madu + serbuk perasa ayam skit (eynda guna secukup rasa). Bezanyer utk herbs.... beef eynda guna serbuk oregano....utk lamb eynda guna serbuk mint (macam dlm gambar)...perap dlm sejam dua...masuk oven kepanasan 250c utk 30 minit-35 minit ikut oven masing2 la sampai masak....grilled bawang besar yg jenis kulit licin tu sekali dgn daging lagi wangi :-)

Utk potato salad pulak...rebus ubi kentang sekali dgn kulit sampai lembut..jangan lembik sangat pulak...dah lembut, rendam dlm air sejuk...kupas kulit & potong kiub2 atau pattern apa saje kamu suka....cincang bawang besar + daun bawang atau daun sup ...campur dlm kentang tadi....masukkan mayonis...perah lemon skit...siappp....

Utk sayur senang je takyah la resepi kan.. :-)


Ni resepi cara eynda tau...kekadang masak lagi tapi bahan mesti tak sama macam ni...hentam je apa yg tangan capai...janji boleh makan :-D


Lepas ni nak belajar buat kek la...buat cupcakes....buat semua2 la :-D








22 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya kak eynda.. lady tak pandai sangat masak western hehe.. lady asyik masak lauk2 kampung je wakaka..
tapi kalau pi shah alam lady suka beli chicken chop, steak, lamb chop yang frizen kat satu kilang ni.. depa supply untuk papa gril mama chop ke apa tu.. hehe.. sedap sangat.. kalau buat sendiri lady fail hehe

Alida Ali said...

wahh nampak sedap...rajin la eynda masak2..saya byk kali plan nak beli oven...tiap kali plan tak jd sbb tahu nanti masaknya jarang hehe...

Queen said...

saya teringin nak oven..tapi yabang macam takberapa nak bagi..dia kata rumah kecik..takde tempat nak letak..huhuhuhuu

tapi memang betul pun..kalau beli rice cookier pun dah takde tempat nak letak..heeee

myranaqi said...

hihih..nnti2 nk msk leh ar mtk resepi ngn akak kn..

Selly Buke said...

eynda..
bila baca entry nie rasa mcm sama jer.. hubby pun belikan oven lama dah.. tapi lepas satu tahun beli br la sibuk sy nk rasmikan.. itu pun wat puding roti jer.. hehehe..

kebelakangan nie br ler sibuk me`muffin' .. hehe.. teringin nak try macam eynda lak la.. wat western.. tp takut fail.. huhuhu

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya kak eynda..nmpak fresh2 jer lauk2 tu..lepas ni kalu buat kek up kat sini yer..

sLEEping BEauty said...

cewahh dah naik pangkat jadik chef eynda ..
terror2...
nampak sedappp ....
hehee

Intan Inn said...

sedapnyer kak eynda buat western tue..erm intan pun dah mula belajar bua sendiri kat rumah..heheh..erm akak hari tue salmon berlada say buat menjadi juga..thanks akak sudi kongsi resepi...hhehe

ratna said...

huishhh saya tgk pun dah terliur..

Adibah said...

nak gambar oven pulak..heheheh

IxoR@ said...

ha ah la sis, nak tengok gambar oven... boleh wat panduan esok2 klu nak beli oven...

hehehehehe....

:)

Mr & Mrs Ai said...

wah...meriah ramdhan kali ni sbb leh masak pkai ovan =P

Mr & Mrs Ai said...

wah...meriah ramdhan kali ni sbb leh masak pkai ovan =P

a.z.n.e.e said...

sy arini br plan nk g beli oven.. huhuhu.. supaya senang nk puasa ni kan?? senang nk perangat segala.. hehehe...

Tihara said...

lawa laa pic ni cam dlm magazine...sedap pun sedap ni :)

Rinna said...

Wahh caya laa Eynda.. iye laa..dah ada oven yg mahal2 kena laa cuba..kalau tak bila lagik kan.. kira Eynda nie.. pandai laa.. dok olah2 resepi..tuh tgk gambar cam menjadi tuh..sure sedap..kan..dah hubby puji tuh.. :)

Anne said...

wahhh sedapnyer!!!:) lapar dah ni

Shu Shinju said...

sedapnye.... nak skit...

Mia-Ina said...

mia pun nk belajar wat kek :-)

honey amour said...

simple nye resepi eynda nih...nak try..kalau rajin..

iswatie "colours of life" said...

yum yum sedap eynda....best yer ada build in oven...sy pun ada dlm kotak lg oz x dpt kunci rumah lagik... mintak2 dah siap pasang jd rajin nak berbaking n bergrill bagai

Eynda tunjuk la gambo kitchen

Farra Dhelina said...

pndai nya kak eynda wat western..terliur sy di bln pose ni isk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails