Tuesday, August 17, 2010

Kalau Bukan Kerana Moreh Ramadhan....


Eynda takkan pandai masak bihun goreng macam kat bawah ni hehe....eynda cukup takut nak goreng bihun yg guna cili paste...selalunyer eynda buat bihun goreng singapore...mudah...pong pang pong pang kuali cemana pun mesti menjadi....tapi kalau eynda buat bihun goreng merah ni...ntah apa-apa jek...

Malam ni moreh kat surau turn kami & satu family lagi...hubby offer utk prepare makanan so jiran kami sorang lagi prepare minuman panas....

Mula2 hubby kata beli kuih je...tetiba suruh eynda goreng bihun!! Bihun pulak yg pedas kaler merah ni la...alamak....gigih cari resepi dlm tenet...macam2 resepi eynda jumpa...bila buat status kat fb, ada member kata bihun ni lagi sedap kalau guna udang kering...terjumpa la satu resepi kat blog ni. Berpandukan bahan2 yg dia guna, eynda adjust2 ikut cara eynda ye...




Bihun goreng merah.

Bahan2:

Sebungkus bihun
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4-5 keping cili kering
sejemput udang kering
isi ayam potong kecik2
serbuk lada hitam
serbuk maggi Cukup Rasa
madu
hirisan carrot
taugeh
cuka
sos tomato
sos cili
kicap pekat
gula
sebiji tomato potong 8
2 biji cili merah hiris
bawang goreng
daun sup/daun bawang


cara:

1) isi ayam yg dipotong kecik2, perap dgn serbuk maggi Cukup Rasa...serbuk lada hitam & madu..ketepikan.
2) Tumis bawang merah & bawang putih yg diblend kering sampai naik bau...
3) Masukkan cili kering & udang kering yg diblend dgn sedikit air...b4 blend tu rendam dlm air panas seketika.
4) Bila pecah minyak, masukkan isi ayam...tambah air...biar ayam masak...
5) Masukkan bihun dlm bahan tumisan tadi...gaul rata...tambah serbuk maggi Cukup Rasa (pengganti garam)...sos cili dlm 4-5 sudu besar...sos tomato 1 sudu besar...kicap pekat 1 sudu besar...cuka 1 sudu besar...gula.....gaul sebati....(sukatan ikut citarasa sendiri...boleh tambah atau kurang)
6) Masukkan tomato yg dipotong kecik2 & hirisan cili merah.....
7) Gaul sebati masakan...kalau bihun kering masukkan air utk melembutkan bihun...masukkan sayur mayur...bila dah siap masak boleh taburkan bawang goreng & daun bawang/sup sebagai hiasan...siappp....



Ready utk bawa ke surau....1st time masak utk jiran2 kat sini...sangat nerves....takut tak sedap hehe...tapi lepas ni dah berani buat bihun goreng macam ni yehaaaa....tak cuba tak tahu kan....bila dah cuba...ingat resepi...insyaallah menjadi...

Hubby kata ada 2 kali moreh lagi utk kami.....nak prepare apa pulak nanti ye....

Yang ni citer moreh....citer lauk berbuka hari ni... pajeri nenas + ikan talapia goreng garing + sambal belacan + ulam2 (baby brinjal, bendi & kacang panjang) + nasi goreng kampung (adam) + nasi & telur dadar (hannah) + sirap campur hirisan tembikai + karipap goreng (frozen)....semput nak menulis panjang benar menu hari ni hihi....start masak semua dari 3pm...rehat 3.30pm-4.30pm (sempat lagi tuuu)...sambung masak sampai 7pm...sayang sungguh tak sempat snap gambar lauk pauk sebab terlalu bz....

Esok hubby berbuka dgn customer...eynda berbuka dgn anak2 je la...plan nak masak nasi ayam..insyaallah...


** Hubby baru balik dar surau..alhamdulillah bihun eynda laku hihi.....licin....dpt pujian lagik..errkk...legaaaaa :-D













13 comments:

A D I A said...

wahh nampak pun mcam sedap k.eynda. lepas ni entah2 ada permintaan moreh mihun goreng lagi. tgh resipi mcm secukup rasa je.

kisahwanida said...

Wah.... gigihnya kak eynda masak.... yg x tahn tu ada break 1 hr..... hihihi

Selly Buke said...

wah eynda.. semakin rajin masak memasak... teringin nak daging bakar tuh.... huhuhu

Prettylady-ATuL said...

perghhh... tgk bihun tu mmg mcm sedap... dah la mmg fav ku bihun merah ni.

ratna said...

favourite saya bihun.. buat la bihun apa pun..mesti bantai makan.. ni..mihun akak ni nampak sedap.. nyum nyum..

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya mihun..sy suka giler mkn mihun tau...takut jgk masak utk ramai org sbb kalu salah gaul boleh hancur minun tu...he he he..masak utk kami anak beranak ok lagi ..he he he..tahniah kak eynda...

yangyuyu said...

nampak sedap le...hikhik..

sama gak mcm saya, asal nak masak je, wajib google dulu..hahaha

noradzlina.kamdani said...

lin pun fail gak msk bihun...

sLEEping BEauty said...

cubaan kali pertama menjadi,wlpun neves sis ...
tahniah ..
rajin masak ... hehehee

Adlina Husaini said...

kelasss la sis, 1st time buat dah ada pujian nih, dah byk kali pejam mata pon dah leh..psss mai la hantar sikit ^_^

Farra Dhelina said...

clap clap utk kak eynda bejaya goreng mihun!!

Alin Marlini said...

nmpk sedaplah kak eynda...

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

lpas tgk bihun tu trus rasa nk berbuka hari nih makan bihun goreng aje..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails