Thursday, August 19, 2010

Juadah Berbuka Paling Simple!

Semalam hubby berbuka puasa dgn customer, so eynda berbuka kat rumah dgn anak2 aje...plan konon nak masak nasi ayam....nak dijadikan citer tengahari tu hannah kena gigit semut apa ntah kat bus stop sekolah...merah bengkak skit lengan dia...teringat kat rumah takde minyak gamat...lepas ambik adam terus ke giant cari minyak gamat kat kedai jamu....pas tu beli jugak MOPIKO lai laaaaa....hannah suka pulak bila letak "ubat nyamuk" kat tempat kena gigit semut tu...alhamdulillah pagi ni dah surut bengkak tu....semut apa ntah...bengkak merah2 macam merebak skit..takut eynda....tunggu je kalau tak baik nak terus bawak gi klinik...

Alang2 dah ke giant tu kan banyak booth kat foodcourt....tapau aje la..boleh berehat takyah penat2 masak walaupun teringin sangat nak masak nasi ayam....so ini aje juadah berbuka semalam...tu pun kenyang!!



Nasi tolo = nasi & telur dadar ni eynda prepare utk hannah..siang malam dia nak makan nasi ni...senang aje :-)



Kueteow sup utk eynda....silap besar coz letak sambal kicap over..sangat pedasss...tapi habis jugak kumakan :-p



Ayam goreng utk adam makan dgn nasi putih....nasi putih eynda masak le...satu utk berbuka...satu utk sahur...



Roti2 beli kat bakery...


Menu utk sahur....murtabak raja kot..jiran bagi yg frozen tu...eynda buat jeruk bawang extra sebab tak cukup yg readymade....murtabak ni besar le...seketul boleh belah 4 utk jadi seketul murtabak biasa...ada lagi setengah ketul simpan utk berbuka hari ni :-D



Sekian ulasan menu berbuka & sahur utk kali ini.....





24 comments:

Adlina Husaini said...

senang kan..tunjuk2 jer ^_^
tinginnya nak makan murtabak raja tu..pernah makan sekali, sedap la jugak

eynda said...

Adlina....ni kali ke2 eynda makan murtabak raja...besar...cepat kenyang hehe..

Softtouch [Hanim] said...

murtabak tu sgt besar lah..mana nk beli eyr kak eynda?

hannah sama ngan danish suka mkn ansi n telur mcm tu...

eynda said...

hanim...kalau kat pasar tani ahad kat stadium shah alam ni pernah jumpa dulu2....kat tesco pun ada jual dulu bahagian frozen...adam pun sampai sekarang suka makan nasi & telur dadar cam tu :-)

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

walaupun menu simple tp still nampak mengenyangkan esp murtabak tu.. sedapnya

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

walaupun menu simple tp still nampak mengenyangkan esp murtabak tu.. sedapnya

makcikrehan said...

ayam goreng kurus kita pon ada efek daun kari mcm ayam abg adam. hihihi. kunun2 nak tiru mamak. kikikiki.

Queen said...

senang kalau anak2 makan simple..heeee

PUPUT said...

wahhhh...besarnye murtabak...xnah jumpa..hehe...
sgt terliur la eynda tgk kueyteow sup tu..ngeee...
samat berpuasa ek untk eynda n family...^_^

rimieilya said...

tgk nasi tolo tu teringat mak kt kg..kl dpt mkn nasi tu, laju je nk tmbah byk2..hehe

yangyuyu said...

anak sy pun suka nasi tolo tu kak..

Mia-Ina said...

nasi tue kte selalu wat time sarapan pagi..klu dh xde idea..di rumah family la

adha said...

dapnya murtabak... time2 pose ni rasanya murtabak antara menu paling sedap ... hihii [tekak kita la] tak puasa tak pandang pun :p

kisahwanida said...

sedapnya murtabak kak eynda tu....

kisahwanida said...

sedapnya murtabak kak eynda tu....

Azmiezas said...

simple jer menu berbuka eynda yer..kalau kita pulak suka masak banyak2..seronok bagi2 kat jiran2..terasa mcm kat kg..

Eye_nee said...

Sama lah dgn anak akk yg no 2 tu..pepagi sahur pon suruh buatkan nasi goreng telur tu..itu murtabak sgtlah mengoda...

Farra Dhelina said...

murtabakkk..suka! tp tak penah mkn yg raja pya..

Just Call Me Bitt said...

nasi telur akekkekeke budak2 punya kegemaran...heran kan nasi telur jugak pilihan fav derang

chugie said...

menu simple, tapi sedap dan menyelerakan..

shabiela said...

kak eynda, patut la berat turun.. sikitnye mkn... heheheh...

Queen of Pirus said...

nasi tolo tu pun favourite Daniel..biasanya saya tumis bawang putih & masukkan telur & kacau sampai hancur & at last jadi mcm yg Eynda buat tu.

mama qis said...

yang penting tak membazir. kalau beli banyak2, nanti tak habis pulak kan. ingatan untuk diri sendiri ni sebenarnya. hehehe

HOn3YB33 said...

wah...sedappppppp!!!!~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails