Friday, August 27, 2010

Dugaan Berblogging....

Salam jumaat semua....
Eynda nak citer ni...dulu masa baru berjinak-jinak dgn dunia blog, eynda dah terima satu dugaan...oleh kerana nak cantikkan blog tapi masih setahun jagung, blog eynda yg lama jadi tunggang langgang....terpaksa bukak blog baru yg ada sekarang ni...kalau ada yg mengikuti dari awal zaman eynda berblog dulu mungkin tahu kan blog lama eynda...link pun ada kat sidebar blog ni....tapi kalau perhatikan sekarang, maybe masalah blog lama tu boleh aje eynda selesaikan...tapi takpe la biarkan blog tu tersimpan buat kenangan....
Nak dijadikan citer setelah berkurun menulis blog, datang lagi satu dugaan...semalam nak upload gambar ke blog tak boleh!!

~Klik image2 di bawah utk gambar lebih besar ~


Melebihi kuota katanyer????? Bengang betul semalam....buat keje semua tak kena...kuat betul penangan blog kan hehe...sebab tu semalam takde entry utk blog eynda....eynda terpaksa buat2 lupa pasal masalah tu....

Blogger.com memang bagi kita free guna sesuka hati produk diaorg....tapi diaorg pandai...ada limit jugak walaupun free....kita hanya dapat 1G aje utk tepek gambar ye....so kalau dah cukup kuota diaorg pujuk kita upgrade akaun kalau nak dapatkan gig yg lebih besar...takde maknanyer eynda nak bayar :-p Mesti ada cara lain....

Kalau nak tahu storage utk kita tepek gambar sila masuk ke picasa web album....ini yg eynda dapat bila nak upload gambar dari disk....so eynda check picasa web album, nampak la storage eynda dah penuh.....
Eynda pantang menyerah kalah....takkan nak bukak blog baru lagi?? Owwhhh nehii...nehii....bukan senang nak mulakan semula dari bawah...takkan nak terus berblogging tanpa gambar?? Boring lorr kalau blog takde gambar memanjang kan....sekali sekala takpe lagi...tapi kalau hari2 entry macam karangan tak bergambar tuan belog sendiri pun boring :-D
So eynda google2....terjumpa satu tips....
1) create satu email baru
2) create akaun google guna email baru.
3) admin blog iaitu eynda invite author utk menulis di blog eynda...
4) author itu ialah eynda sendiri yg telah create email & akaun google baru dgn id "eyndayusoff"
5) "eyndayusoff" ada 1G storage utk tepek gambar.
6) so mulai sekarang admin boleh goyang kaki skit..."eyndayusoff" akan ambik alih menulis di blog...
7) Blog Eynda' s Diary dah boleh masukkan gambar semula dlm entry2 selepas ini yeaayyy!!!


Ini blog admin...nampak tak team members ada id eyndayusoff?? So lepas ni kalau le yg menulis komen kat blog2 korang keluar id eyndayusoff, jangan terkejut ye...takde yg nak sabotaj....itu eynda yg original jugak ;-)
Ok la...berkat hari jumaat...eynda dapat selesaikan masalah ni...eynda kongsikan jugak dgn blogger2 lain...mana tau satu hari korang pulak terkena kan....maybe ada cara lain yg boleh kita lakukan...sharing is caring..sape2 ada idea boleh la tinggalkan komen kat sini utk rujukan bersama...
Cuma eynda belum dapat settle cara nak besarkan gambar bila upload dari disk...slowly akan settlekan...dan sedang deal dgn eya utk watermak gambar2 di blog ni :-)



40 comments:

♥CIK SHA♥ said...

tang mana kite nk tgk limit yg kite dh gune byk mana storage tu??

Just Call Me Bitt said...

owh buleh jadi cenggitu ka...ermm so 1 keping pic akak berapa kb?? akak try guna photoshop coz bila kite edit final buleh kecikkan pic. but pic sekecik2 pon kalo 2,00kb paling kecik buleh dpt 200kb jek la kurang dr tu gambo xcantik..dr pengalaman saya la mana tau org lebih berpengalaman buleh buat lebih kecik dr itu pic canntikkan hehee ade pernah pakai hp pon dr 300kb to 30kb kadang2 ok plak pic dia...eee peningkan

Ena said...

thanks ye kak eynda..

bagus sangat n3 akak nie..

sharing is caring.. ;D

Ieda Al-Habsyi said...

dugaan berblogging memang mencabar sampai mkn tak kenyang tdo pon tak lena kan, hahahah! wah! Bijak gak eynda guna cara tu, ok, nnt kalo ieda pon dah sampai limit, leh rujuk eynda :)

eqbalzack said...

ada limit ke? hehe

eynda said...

cik sha...boleh check kat picasa web album atau masa nak upload dari disk pc nanti keluar tulisan kecik kat kotak upload tu brape banyak dah kita guna..

eynda said...

bitt...akak tak pernah check..bila jadi cam ni baru kelam kabut hehe.. rupanyer gambar dari dslr akak & nikon coolpix tu bukan KB...MB terus!! Patut le cepat penuh storage...tadi dah edit setting kat coolpix jadi 100kb++....boleh gak 200kb++....lega skit...nanti nak check dslr pulak...

eynda said...

ena...sama2...akak rasa semua perlu tahu pasal benda ni :-)

eynda said...

ieda..betul tu..kuat betul penangan blog atau internet ni kan...takde tv pun masih ok lagi muahahaha....

eynda said...

eqbalzack...itu yg jadi kat eynda hehe...

cc said...

sis,
kalau edit setting kat camera, picture pixel akan jd kecik so gmbr pun akan jd kurang lawa.
y not sis edit gmbr2 dl b4 upload? edit kat photoshop, dh lepas letak watermark n etc resize je. so gmbr masih cantik cuma size je kecik.

kamera sy tu pon 1 gmbr ori size nya 5MB (kalau tak silap), after edit n resize guna photoshop jadi 200KB je :)

eynda said...

cc...photoshop boleh download terus atau beli software?? Nanti akak try tanpa photoshop dulu coz akak nak try guna photoscape dulu...boleh gak edit gambar cuma takleh resize kot...masih belajar :-D

CT said...

nampaknya Enda kena buka lg satu blog baru...hahahha. Gurau ehhh...jgn tension2... :)

Adlina Husaini said...

wah camtu rupanya..lepas ni boleh la buat rujukan..

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

hai eynda, saya pun dulu mengalami masalah yang sama.. sebab storage penuh, ialah sebab setiap keping gambar sizenya besar.. so saya kecikkan dulu size2 di microsoft picture manager.. baru la cepat upload dan jugak size kecik..

tp masa tu saya tak tau nak solve problem, jd saya bukak blog baru.. huhu sedih.. kalau saya tau, saya buat macam eynda ni

a.z.n.e.e said...

a'ah itu yg penting kita upload gmbr yg kecik... tapi dgn advance function kita boleh besarkan gmbr tue walaupun dgn pixel yg kecil... so, boleh jimat space, kan?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

waaa...
gaya seorg blogger hebat...
hehehe...
:)

bspotgurl said...

thanks for the info
good to share bersama sama

Chik Na said...

thanks for sharing.. very good info..if it happen to me in future..boleh la chik na guna tips dari eynda

It's Me said...

eynda....hari tu pergi putrajaya....nampak coolpix....Rm599....murah ke mahal....??dah lama nak ada kamera....tapi nak cari yang sesuai...sekarang kalo ambil gambar guna tepon jer.....kesian betul...huehuehue

bagi sesetengah orang kalo buleh memang setiap entry dia nak letak gambar.....kalo tak letak dia rasa cam nasik tanpa lauk.....bagi saya plak tak kisah....saya anggap entry tu umpama nasi goreng.....walau takder lauk tapi masih sodap dimakan......apapun lain orang lainlah citarasanya.....kan kan...

aanie said...

kak eynda....thx bg info ni....sgt bermanfaat utk sy yg masih baru dlm dunia blogging ni....biasa xpenah pun edit gmbr b4 upload...

Alin Marlini said...

ooo..kak eynda..baru tau xleh tempek bebyk gmr plak...peh ni kena limitlah nak possing gambar..kikiki

mekacih atas info..

Mia-Ina said...

sbnrnya mmg x tau psl ni..hehe.ble dh jd br nk amik tau kot,

Softtouch [Hanim] said...

nnti kalu2 blog sy mcm mgalami masalh mcm kakeynda sy refer kak eynda yer..xbape faham apa yg kak eynda buat tu..buta it kot sy..he he he

eyndayusoff said...

CT...huwarrgghh...letih nak bukak blog baru hehe...

eyndayusoff said...

Adlina...tu la mana tau sape2 jadi cam ni kan...atleast eynda dah dapatkan jawapan sikit2...

eyndayusoff said...

Cik puan mimi...sama la dulu2 cepat melatah pas tu takmo kaji kan hihi...so far ini la jalan selesai paling mudah utk masalah ni :-p

eyndayusoff said...

aznee...yg penting kita kena uptodate selalu kan hehe...

eyndayusoff said...

ceroi...ye ke...adeehh...takde sape nak tolong...kena la godek sendiri :-p

eyndayusoff said...

bspotgurl...sama-sama :-)

eyndayusoff said...

Chik na...eynda happy kalau dpt membantu :-)

eyndayusoff said...

dila...yg sekarang gambar2 makanan bulan puasa ni eynda guna coolpix harga rm599 tu la....gambar cun2 walaupun murah....cuma sekarang eynda try edit size gambar kat kamera, dah tak lawa....kena guna size yg sepatutnyer baru gambar cun....tengah pikir cara lain nak edit size pixel...eynda pun ada gak entry tak bergambar....cuma eynda sendiri rasa cerita bergambar lebih meriah...lebih nampak real...coz kekadang ada manusia yg bila kita bercerita tanpa gambar, diaorg ingat kita hanya merekacipta cerita yg tak pernah berlaku ;-)

eyndayusoff said...

aanie...sama2 :-)

eyndayusoff said...

Alin..bukan tak boleh..kena makesure gambar tu size dari disk kita kecik....masalahnyer kat disk akak gambar size besar2 hihi...

eyndayusoff said...

mia..sama la..dah jadi baru tau..belajar dari pengalaman :-)

eyndayusoff said...

hanim...hehe..akak paham...kekadang akak pun cam tu jugak....anytime dear..insyaallah akak tolong selagi mampu :-)

IxoR@ said...

Akak....

Sangat2 membantu, iye la kalau2 esok terjadi pd sy pula..

Thank akak...

sayang akak... muaahhhh!

:)

Farra Dhelina said...

info yg sgt berguna kak eynda..tqvm

cikbedahlaser said...

menarik info ni.. klu akak x cite..sure x taw ade limit..n penggunaan sekutu tu leh besar kan storage... hmm bgus2..tq

cikbedahlaser said...

photoscape leh kecik kan gmbr kak... sy gune photoscape juga bile edit2 utk blogging... cube tgk bebetul.. ade icon resize..tp die dlm pixel...bukan dlm byte...
setau sy la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails