Sunday, August 15, 2010

Awas!! Banyak Gambar Makanan!!

Juadah Berbuka & Sahur ...

Orang lain hari2 update apa yg dimakan masa berbuka & bersahur kan.....eynda snap jugak gambar tapi peram sampai brape hari dah hehe...alang2 gambar dah ada eynda tepek sekali harung la lauk pauk sepanjang beberapa hari puasa ni...



Rendang ayam...jangan kagum sebab eynda guna instant punya paste ahahaha....



Terung berlada...



Pita bread dgn daging cincang...hubby makan masa sahur...


Nasi goreng kampung "kosong" adam makan utk sahur...



Popia goreng jiran bagi....



Sayur kobis ala masakan mamak la konon...



Again....nasi goreng kampung tapi letak daging cincang tapi adam makan nasi je daging cincang dia letak tepi pinggan grrrr....


Kari Daging....



Nasi tomato....



Ayam goreng utk adam...



Daging bakar...



Air asam...


Kuih muih frozen yg digoreng dgn minyak kat rumah....


Ada lagi le....pizza hut....nasi briyani bukhara...samosa...kopok lekor...air sirap cincau....soya cincau...sirap dgn hirisan tembikai....

Tapi paling tak best bila hari2 prepare makanan kat rumah, time beli kat bazaar semalam, otak2 yg dibeli dah masam...berlendir...10 keping eynda terpaksa buang dlm tong sampah free aje...pas tu teringin le nak minum air tebu....bila minum tak rasa tebu...rasa macam air laici errkkk....silap bancuh kah....baik eynda beli otak2 yg frozen bakar dlm microwave atau oven...boleh jugak makan...air tebu tu tak tau nak kata apa dah....berterima kasih aje la kepada penjual kerana sanggup aniaya pembeli ...cuba bersangka baik...diaorg puasa so tak boleh nak check kualiti makanan minuman yg diaorg jual...selain tu antara mereka & Allah aje....

Malam ni tak beli apa-apa coz jiran panggil makan2 kat rumah dia :-)



44 comments:

Sue Lynnda said...

kak eynda, pita bread with daging cincang tuh nmpk cam sedap jerr!! nak try buat gak lah tapi tak pandai.niat aje pandai..hehehe

Cik Emi said...

nyum nyum nyum... :P~

Tihara said...

tiha pernah terkena..beli kuih seri muka basi..maybe diorang nk utg..jual kue semalam..tambahan pula time brg naik harga ni..lg laa menjadi2

Ina said...

Eynda,frust kan kalau beli juadah kat bazar ramadhan,pastu tak boleh nak makan .. samada tak sedap atau bahan yg dia guna nak buat makanan tu dah rosak ..
1st day puasa ritu kan, sofia beli kuih-muih kat bazar .. sekali ade 2 jenis kuih tu yg dibeli kat gerai yg sama tak sedap langsung .. Org tu guna kelapa yg dah tak elok .. rasa tengit .. anak2 pun tak lalu nak makan .. last2 buang saje2 dlm tong sampah .. Sayang kan? .. Now, ape2 makanan & kuih muih semua sofia buat sndiri kat umah .. atau mcm kata eynda tu, baik beli yg froozen .. *pnjang plak sofia menulis .. ekekek

Softtouch [Hanim] said...

sy blum terkena lg kak eynda...peniaga xikhlas nk mual..pk untung jer

IxoR@ said...

Fuuhhhh...

Nak buka puasa kat umah sis la!

:P

Ya ALya said...

yang menarik di hati

1 terung berlada
2 pita bread daging cincang tu
3 daging bakar tu kalau dibuat masak lemak cili padi sedapnyer.....

naper lak adam letak tepi daging2 tu,adam tak makan daging ke?

kuih bulat tu cucur badak kan,awat cam nak hangit,tapi tak jadi nak hangit...kikiki...sorry gurau je...

Eti said...

sungguh mengoncang iman... hi!hi!hi! that reminds me, I pun ada gambar juadah berbuka setiap hari yg masih tak update2 lagi kat blog... maybe I should do 1 shot jugak... he!he!he! takut I sendiri yg tak sanggup tgk nanti.

MY HEART said...

kak eynda,

alahai pita bread tu menyelerakan laa.....

Shu Shinju said...

yummy... banyaknya lauk.... sangat kecur air liur tgk....hehehe...

Shu Shinju said...

yummy... banyaknya lauk.... sangat kecur air liur tgk....hehehe...

Shu Shinju said...

yummy... banyaknya lauk.... sangat kecur air liur tgk....hehehe...

Queen of Pirus said...

bestnya...mcm2 makanan..especially daging bakar, air asam, nasi tomato & terung berlada tu...nyum, nyum, nyum

Cik Adek Manes said...

mak aihh kak.. naseb baek layan entry lepas berbuka nie.. kalau tak sure dah meleleh air liur tgk..

Lady of Leisure said...

sedapnya lauk pauk..
:)

Alida Ali said...

sebenarnya lbh srnk msk sendiri dari beli...tp keje terpaksa gak beli...kalau blk awal je smpt masak...

sLEEping BEauty said...

sungguh menyelerakan semua makanan di atas .... =)

adha said...

mengamcam ok air asam tu... lom try lagik.. tgok la mgu ni ker.. hihih


** sweet hannah pakai kasut lenlain.. hiihhi

I want to lose weight said...

AKAK !!!!


aku mengecur air liur ni..

Hahahahah :))

baby berry said...

pita bread!! br smlm buat kt rumah, tak reti pn ekceli..br try bt..nsib baik jadik! cuma yg sis nye kaler lain sket. me punya merah2 sket (sb taruk byk sos kot)

Queen said...

itulah..nik sekadar beli macam taufoofah...kuih pun beli dua ketul je..yabang satu nik satu....kalau beli lebih dari tu confirm buang je..

syarqiah75 said...

perghhh..nyurm2222..x tahan tgk daging bakar & air asam tuh...shedapppp...meh la dtg sini...kite banje nasi bukhara (^_^)

eynda said...

Sue lynnda...senang je nak buat pita bread & daging cincang tu...free nanti akak tuliskan resepi...

eynda said...

emi...yumm yummm...alhamdulillah kenyang perut :-D

eynda said...

Tihara...kekadang ada kan...penjual yg masih nak jual baki makanan yg tak laku...sekarang ni sama ada harga makanan mahal tak pun makanan tu macam tak cukup bahan :-D

eynda said...

sofia...takpe la pandai buat kuih...eynda ni tak reti sangat...nasib baik ada yg jual frozen...lagi sedap dari yg jual kat bazaar kekadang tu...

eynda said...

Hanim...bagus la tak terkena...akak ni 1st time beli dah terkena...dugaaannn :-p

eynda said...

ixora..alahai nampak je cam sedap :-D

eynda said...

alya...adam tak makan daging...saje akak letak nak suruh dia try..takmau jugak...cucur badak tu hampir hangit sebab sambil menggoreng sambil buat keje lain hihi..

eynda said...

Eti...tu la snap gambar rajin tapi nak buat entry tak terbuat...sekali harung tepek gambar :-D

eynda said...

My Heart...pita bread tu memang sesuai makan time sahur...tak terlalu berat :-)

eynda said...

Shu..banyak sebab gambar terkumpul hehe...

eynda said...

Queen of Pirus....bulan puasa lauk pauk macam tu yg selalunyer buka selera :-)

eynda said...

einz...takpa..terliur takkan menggemukkan kita :-D

eynda said...

Lady..trima kasih...

eynda said...

Alida...kalau eynda keje pun mungkin eynda beli je...ni masak sebab nak pegi bazaar sekarang dah jauh :-p

eynda said...

intan...trima kasih :-)

eynda said...

adha..try jangan tak try ;-)

eynda said...

Zel...alamak...sorry mu sudah terliur :-D

eynda said...

nad...kaler daging cincang akak cam tu sebab cuma letak mayonis je..hubby takmau letak sos cili time sahur...takut sakit perut :-p

eynda said...

nik..betul..betul..akak kalau beli kuih atau goreng yg frozen pun sorang satu dah cukup...

eynda said...

syarqiah...trima kasih...baru makan nasi bukhara restoran syed kat sini last weekend :-D

Ina Hashim said...

sedapnya pita bread ngan kari daging tuh

eynda said...

Ina...thanks :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails