Wednesday, June 9, 2010

Paya Indah Wetlands...


Kami ni keluarga yg senang nak enjoy walaupun pegi pasar malam.....hari tu on the way balik dari Putrajaya nampak la signboard ke Paya Indah Wetlands....dlm kete tu jugak la buat keputusan...jom pegi Paya Indah Wetlands....tengahari matahari atas kepala pun itu kita pikir later hehe...yg penting mau sampai itu tempat....

Jauh jugak la perjalanan....masuk area Dengkil...eynda siap tengok bar minyak kete...cukup ke tak hehe...memang fobia kalau jalan2 tapi minyak kete nak habis! Nasib baik masih penuh...ye la baru je penuhkan minyak sehari sebelum tu :-p

Sorry dlm entry ni hanya ada sekeping gambar....sebab kami sangat kecewa....kawasan wetland sangat besar...tapi tak terjaga :-( Kami hanya jumpa burung kedidi seekor di tengah jalan....angsa seekor yg menyibuk dlm kandang burung apa ntah...ada le burung tu 2 ekor dok termenung...pas tu nampak itik & anak2nyer berenang dlm tasik....bunga kiambang banyak la...tapi sebab panas kami tak turun dari kete pun...boleh bawak kete masuk dlm wetlands....bayaran masuk adalah tak payah bayar :-D

Cari2 kolam buatan yg kononnyer dlm peta ada buaya....ada hippo...sekor pun tak tunjuk batang hidung...boleh la baca tanda amaran kat pagar kolam...amaran tak bagi dekatkan diri dgn pagar tu...kat situ ada chalet....cantik jugak nampak dari luar...ada la 2-3  bijik kete baru check-in...heran jugak ada aktiviti apa yg boleh buat kat situ ye...pemandangan cantik la jugak...chalet mengadap tasik yg penuh dgn bunga kiambang....hubby kata syok jugak kalau stay kat chalet tu tapi masalahnyer lepas check-in apa kita nak buat...swimming pool takde...tasik pun bukan boleh terjun berenang hehe...baik lepak kat Zoo Negara lagi best :-p

So dipendekkan citer, kami pergi dgn rasa teruja...balik dgn rasa kecewa...takde apa yg nak dipromosikan dlm blog ni...mungkin kami pegi silap time...tengahari panas terik binatang pun asyik menyorok je kan hehe...

Bayangkan dari Putrajaya jauhnyer 20km......nak balik ke Shah Alam dlm 40km++......tapi takpe....setakat tu je kami mengeluh....dapat sedapkan hati... atleast kita dah sampai kat tempat tu..

Terus balik shah alam..masuk highway Guthrie....singgah R&R Elmina....buat status kat FB... " singgah R&R Elmina...nak makan satay hj samuri.." 

Kenyang perut suka hati :-D




10 comments:

idahani said...

baru jer bygkan nak bwk family pegi berkelah kat wetland nieh..hmmm..nampak gaya tinggal bayangan jerlah..huhuhu

Nana said...

ala...sayang je kan tempat mcm tu tak dijaga.kalau tak boleh la warga selangor ke situ kan dgn family.
Betul ayat akak yg perut kenyang suka hati kan...haha

eynda said...

Idahani...tak tau la pengalaman orang lain...tapi kalau tanya eynda..setakat nak check-in chalet...berkumpul dgn family...piknik atas chalet sambil tengok pemandangan tasik penuh bunga kiambang....boleh la kot..yg sebenarnyer pegi situ teruja nak tengok hippo hehe..takde punnnn... :-D

eynda said...

Nana...tempat tu luas...tasik dgn bunga kiambang nampak cantik...tapi sebab daratannyer terbiar dah tak menarik tempat tu...dlm brochure nampak elok kemain...ye la makan bagi kenyang hilangkan rasa kecewa hihi...

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sumi dh bertahun dok putrajaya.. seingat sumi 1kali jer pernah g kat wetland tu.. sbb ape?? takde menda pun yg boleh buat kat situ.. paling kerap pun ke taman warisan tak pun taman botani.. boleh wat aktiviti riadah kat sana.. :)

Queen said...

dulu ade gak pergi...masa tu best.....baru bukak kot....walaupun masih banyak yang perlu di upgrade...

Tapi lepas tu pergi lagi dah tak terjaga... dah macam dibiarlan...sayang je kawasan luas2

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kenyang perut tentu lah suka hati...
hehehe...
;)

yan said...

Eynda, ini lah masal tourism Malaysia..Kengkadang malu nak ajak fren dr luar nak datang tpt kita.Siapa yg patut pk ek?

Farra Dhelina said...

mmg lah kak, sana tak jaga..sy yg dekat pon tak pgi..mmg menghampa kan kat wetland tu

Just Call Me Bitt said...

haritu ade jumpa gak tapi ingat lenkali jek nak jenggah...nasib baik akak dah terjah dulu..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails