Monday, June 7, 2010

Dusun @ Taman Warisan Putrajaya.

Hari sabtu pagi kami ke Taman Warisan Putrajaya....takde la pagi sangat....sampai2 kat sana matahari dah ada kat atas kepala hehe...panasss....tapi terjah jugak.....bukan utk makan2 ye...tapi naik atas bukit yg ada dusun tu ;-)



Hannah tertido masa on the way ke Putrajaya....spek mata tak lupa :-p



Ini la jalan yg kami guna...jalan kaki hokey...walaupun ada buggy service....nak masuk sini kena bayar RM2 utk dewasa....Adam & Hannah diaorg tak caj...



Selit gak la gambar buah nangka...dah namanyer dusun kan....durian je takde....macam2 ada...buah naga....buah mengkudu...daun semambu...daun kari pun ada...serai wangi...bla bla bla....mesti orang heran kan ...naper la pegi tempat macam ni....setengah org bosan kalau pegi tempat2 macam ni..tapi bagi eynda semua ni menyeronokkan....elok bawak anak2 mengenal pokok2 & buah-buahan....sebab adam hari tu dlm exam rugi hilang markah sebab tak kenal pokok betik!!!



Posing sebelum panjat tangga tinggi kat belakang tu.....nak naik ke puncak bukit....kiri kanan tu buah nangka...




Actually kat situ dilarang memetik buah-buahan....eynda siap tanya kat kaunter penerangan...penat2 naik atas tu boleh makan buah-buahan tak?? Sorry puan eynda...toksah berangan ada buffet buah-buahan kat dusun tu ye....buah jambu air ni kami dapat free...staff yg lalu dgn buggy petik & bagi kat kami....alaaa...kat dusun time tu cuma kami sefamily dgn satu chinese couple dgn anak kecik je....so staff kat situ menghargai kedatangan kami le tu hehe...



Hannah jumpa buah nangka ke cempedak ek...eynda selalu konpius dgn dua jenis buah ni....yg ni dia jumpa atas tanah....sebab tak elok kot....staff kat situ petik kalau buah2 tak elok....tapi nampak macam ok je tu...



Adam pun nak bergambar dgn buah tu jugak....



Tengah jalan2 terserempak dgn belalang ni....cuba cari apa yg tak kena kat belalang ni....kaki sebelahnyer takde...kesian...




Rehat2 jap hilangkan peluh....ni lepas panjat tangga naik bukit tinggi....nak ke kawasan meninjau....nasib baik pakai baju kain cotton....tapi berpeluh ketiak jugak la sebab cuaca panas...pagi sabtu kan hujan lebat....lepas tu cuaca panassss.....hubby perli..."nak naik dusun kat atas tu pun nak melawa ke? pakai kasut apa??"

Sebab.....eynda pakai macam nak pi shopping hahahaha...lantak....siap pakai wedges....nasib baik wedges ni serba boleh...jalan kat area mana pun boleh....hubby eynda pakai seluar panjang sukan je tau kikiki.....eynda & anak2 je bergaya terlebih :-p



Ni kat kawasan meninjau...nampak le pemandangan putrajaya kat bawah....tapi dilindungi banyak pokok daaa....kalau ada pertunjukan belon udara,  kawasan ni sesuai sangat utk lepak2 tengok belon kat udara....



Kat situ ada tempat lepak2 macam tempat duduk nak tengok show kat zoo tu...



On the way nak turun ke bawah....snap gambar di sini...tahu tak pokok apa kat belakang kami tu?? Itu pokok jambu air....eynda rasa pelik naper semua pokok2 tu macam kena panahan petir hehe....semua dahan membengkok ke bawah tau.....


Sampai kat foodcourt bawah kami minum2 dulu....cendol ni tak brape sedap la....tapi boleh la basahkan tekak lepas berpanasan kat dusun tu...



Eynda jumpa blogger kat taman warisan...siapa dia??


Tungguuuuuu..... ;-)






49 comments:

juelee said...

heheh baru tau ada dusun kat putrajaya nie.. nanti leh la gi.. suke gi tempat2 gini...

IdzaLia said...

byknya buah nangka tu ye..
cendol.. sedapnya klu minum masa tgh panas2 tu kan..

Shamrin Mat Janih said...

cantik2 buah kt situ ar.

::i.e.r.a:: said...

eynda...bestnyer pi dusun.. :) x sangka ya kat Putrajaya ada dusun.. iera kalau nak p dusun balik umah MIL la kat Lumut... masa tuh boleh makan puas2 kecuali DURIAN...
p/s: eynda punya fon number dah baru ker...

alyyani said...

ini signboard kat putrajaya yg tulis taman botani tu eh? eh ke taman warisan? taman warisan bukan restaurant je ke? tgk gmbr pun dah tau cuaca panas terik. tp anak beranak tetap maintain :)

Huda said...

cantiknya gambar2 kat dusun ni..tahu ada dusun kat putrajaya tp x penah nak g..lepak2 mkn selalu kat tmn warisan pertanian tu time studi dlu :)

ZAREENE SAIFUDDIN said...

eynda, dusun ni kat taman warisan pertanian ker? dia nyer entrance nk msuk tmn ni kt area mkn2 tu ker? btw, suka tgk gambar hannah posing manja b4 u all naik bukit yg tinggi tu.. :D

honey amour said...

aduh eynda..haus lak tengok cendol tuh...

KV said...

best jgk xtvt cenggini. Gambar pun lawa2

illa said...

Salam..waahh..sempat yer gie jejalan wpun tgh bz berpindah hehe...cantik2 ler gambar kt citu...

iLLa said...

ctk baju akk..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cendol again...
;)

Siti Shuhadah Zainol said...

berpeluh2 hannah..hehe...

Just Call Me Bitt said...

sangat bagus tempat ni...bukan bebudak ni jek yg tak tau silap2 ade jugak pokok buah yg saya tak kenal...ehhehehe

delour said...

bru tau jgk pasal dusun kt cni..hehehe..family kak enyda nih best larrr mane2 tmpat pn layaannn..=))

Zana said...

selalu tmn warisan ni kitorang gi mkn je kat foodcourt dia sbb asyik pegi mlm je, mcm best jugak ek kat atas tu.
Cantik la gambar2 kali ni, gambar ni ambik pakai kamera kak eynda yg baru beli tu ka?

Softtouch [Hanim] said...

xtau pun kat putrajaya ade dusun...

pndainya hannah posing...suka tgk..comel sangat..adam mcm ade iras kak eynda sikit...

pic pun cantik2..

kak mas said...
This comment has been removed by the author.
kak mas said...

macam menarik jer dusun ni..

lily lotus said...

amboi sikecik tu..tak tanggal sunglass tu

shabiela said...

cendolllllllll bestnya.. lawo la tmpat tu.. tp anak dara tu kemain lg, tdo pon ngn spek.. heheh..

MY HEART said...

Salam kak Eynda,

datang putrajaya takmo war2.. saya dok dekat area2 situk.. kalo tak leh jemput datang umah ke, bawa jejalan ker, banjer makan ker ahaks...

LiAnA said...

selalu lalu.. dekat dengan umah.. tapi tak penah jejak.. kesian kekeke... tp cendol makan time panas berpeluh mmg sodap!!!

zailamohamad said...

waaah model, dalam panas pon boleh bergaya lagi tu;D

terliur tengok gambar jambu tu!!

eynda said...

juelee...eynda pun baru tau bila hubby citer sebab dia selalu makan2 kat foodcourt tu bila kena keje area putrajaya...

eynda said...

lia...ha'ah tengah panas2 memang sedap minum cendol :-)

eynda said...

Shamrin...diaorg jaga betul2 buah-buahan kat situ...semua balut dgn plastik...buah jambu air tu besar2 & kaler merah terang :-)

eynda said...

iera....dusun yg boleh makan buah2 lagi syiok...yg ni boleh tengok je...kebetulan staff kat situ bagi buah jambu tu...tapi hannah pegang sampai lunyai...tak sempat makan :-p

eynda said...

alyyani...ni kat tmn warisan...area foodcourt ada satu tangga naik ke atas dusun :-)

eynda said...

Huda...cantik sebab pemandangan kat situ cantik...hijau aje :-)

eynda said...

Zareene...ha'ah kat foodcourt ada satu tangga naik ke dusun...hujung sekali dekat area gerai jual cucur udang/nasi berlauk...

eynda said...

honey...kalau cendol tu sedap lagi marbeles...tapi ok la hilang gak dahaga :-)

eynda said...

KV...memang best...takyah la asyik2 shopping kompleks je kan hehe...kat shopping kompleks takde pokok nangka :-D

eynda said...

illa...sempat...nak hilangkan stress pindah randah kejap hehe...kesian kat adam, cuti sekolah tak bawak pi mana-mana...sibuk nak pindah ni...bawak dekat2 gitu je..

eynda said...

iLLa...thanks...akak borong brape helai baju macam tu...senang pakai musim panas2 :-)

eynda said...

ceroi...well...dah kenal akak kan hahahah...

eynda said...

Shu...ha'ah tapi dia menten je..mama dia je bertukar-tukar tisu :-p

eynda said...

Bitt...betul...betul...nak tengok pokok semambu pegi la situ hehe...

eynda said...

delour...ye kami jenis pegi mana pun enjoy hahaha....

eynda said...

zana...kalau nak pegi dusun tu pegi la awal pagi skit atau petang...akak sampai tu dah tengahari mesti la panas terik kan hehe....gambar yg pertama hannah tengah tido tu guna coolpix S3000 yg baru tu...yg lelain semua DSLR :-)

eynda said...

Hanim..thanks...akak pun baru tahu :-)

eynda said...

Kak Mas...boleh la kalau nak kenal2 tumbuh-tumbuhan kan...ada setengah pokok kita tau nama buah je...tapi pokoknyer kita tak kenal :-D

Lalu kat serai wangi...bau wangi je....ada bungan kenanga...wangi je... :-)

eynda said...

lily lotus...ha'ah tak tinggal spek itam dia tuuu :-D

eynda said...

shabiela...tu la tido pun dgn spek...bila sampai tempat gelap skit dia bukak la..."tak nampak" katanyer hihi...

eynda said...

My Heart...akak bagitau dlm facebook je....kat blog tak sempat citer... :-)

eynda said...

Liana...bawak le Aqil naik dusun tu...boleh bayang muka selamba dia tu tengok buah2 kat atas tu hihi...jangan pegi time panas terik macam kami :-p

eynda said...

zaila...panas terik pun menten...macam le profesional kan hahaha...

lovelywa said...

saya duk dekat putrajaya pun tak penah jejak dusun tu kak..paling kuat pun gi mkn kat situ jek taim lunch..

ERMAYUM said...

tak tau pun ada dusun kat putrajaya :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails