Wednesday, May 26, 2010

Original Atau Plastik?



Kita tengok wanita itu cantik.....tapi kita tahu ke dia original atau plastik? heheheheh...zaman sekarang ni pegi mana2 pun kita nampak wanita cantik kan...alhamdulillah syukur kalau kecantikan itu anugerah Allah....tapi ada jugak kecantikan yg dicipta oleh pakar surgery!







Cosmetic surgery is a $2.5 billion a year industry in China, and it is growing at a pace of 20 percent a year according to the official Xinhua News Agency. Cosmetic surgery clinics with names like Dreaming Girl's Fantasy are popping up all over the place. By one count over 10,000 medical facilities offer cosmetic surgery. The No. 9 People’s Hospital in Shanghai performed 25,000 cosmetic operations in 2003, a 25 percent increase from the year before.


By some estimates about 1 million cosmetic surgery operations are performed every year in China. This is an extraordinary leap from virtually no cosmetic surgery in the 1980s. At the No. 9 People’s Hospital in Shanghai, a double fold operation cost around $360. Breasts implants cost around $2,500. Facelifts and liposuction are also done. A woman who undergoes a Chinese version of an extreme makeover has her jaw slimed, eyes and nose sculpted and her breasts enlarged and lifted.



 ~Gambar & fakta hasil google ~




Rasanyer perkara ni dah normal kat negara mana-mana pun....termasuk la Malaysia kan...baru2 ni eynda ada tertengok channel apa ntah secara tak sengaja...ada kisah plastic surgery kat China....hospitalnyer sangat la sesak dgn pelanggan....pelanggan bukan pesakit hehe...semua pakat nak buat plastic surgery....walk-in pulak tu...jumpa doktor kejap, dlm tak brape lama lepas tu dah baring kat bilik operation...wah!! senangnyer!! 

Masa tu tunjuk aunty umur 50-an & student umur awal 20-an...masing2 walk-in aje & terus buat plastic surgery...selalnyer diaorg buat kat eyelid ler...tu baru kat China....tak tengok lagi kat thailand kan...dengar citer ada pekej buat plastic surgery sambil melancong :-p

Tak heran la sekarang ni kat mana-mana terutama dunia hiburan ramai artis yg cun2 kan...harap2 mereka cun semulajadi la...kalau diaorg pun plastik tak ke rasa tertipu bila kita asyik puji2 comel le...hensem le...macho le...cun le...seksi le...ehhh boleh aje nak puji2 diaorg...eynda tak halang pun :-p

Kamu suka yg plastik??  hihihi....


Tetiba teringat beberapa tahun dulu pernah baca kat The Star...kejadian di China...sorang lelaki telah menceraikan isterinyer sebab rasa tertipu....isterinyer sangat cantik....tapi bila lahirkan anak, anaknyer takde menyerupai si lelaki atau isteri padahal DNA tak silap...akhirnyer isteri dia mengaku suka buat plastic surgery...moral of the story???

Tak payah la nak hidup dlm penipuan....walaupun memang nampak lawa tapi sebenarnyer mereka menipu diri sendiri...dan orang sekeliling....kannnn... :-D



** Entry ni hanya suka-suka....jangan ada yg terasa pulak...kalau terasa mungkin kamu jugak plastik kikiki....











27 comments:

Farra Dhelina said...

saya originallllllll hihi..

lama benar tak dtg blog akk :)

lydzar said...

saya pakai safi rania je utk jadi cantik..hihihi

tp cantik ke :P

ok, pakai safi rania pon tiru kak eynda :P

Azimah@Melati said...

eynda tengok citer OPRAHHHHH...ehehehehe..kebetulan ku pun tertengok haritue...cam pegi sepital sakit biasa jek...

Shariz said...

Shariz Original tau....kalau tak cakap pun org mmg tau...hahaha

nurulhudaresad said...

lain ya muke diorg tu.....teringat novel Lagenda Budak setan heroin dia wat plastic srgry,ubah muka totally bukan muka asal...:-p

Siti Shuhadah Zainol said...

yer..setuju.. skrg ni byk yg plastic kan...tipu belaka..!!

shu x terasa sbb x plastic..hehehehe....

Dayung Serian said...

ramai pelakon Korea pun buat plastic surgery jugak...

Saya ORI...mata jer tak sebab pakai contact lens kaler brown hehehhe

bspotgurl said...

walau apapun, prefer yg original. biarlah kita tak secantik manapun, kan kan eynda? :)

Queen said...

saya original...=)
bersyukur dah dgn apa yang tuhan bagi..cuma nak rawat je kulit yang tak santek nieyh..huhu

nuraarin-life said...

hmm. saya bersyukur dengan apa yg saya ada... merubah apa yg dikurniakan adalah seperti menipu diri sendiri...

mamataya said...

saya ori....tp tingin nak cantik.no kedut sana ..no kedut sini,ketakutan menghalang semuanyaa..

ai ori..no cucuk2..hihiih

TK said...

Muka plastik lah tu namanya. Mostly pelakon2 Indonesia and Korea..infact semualah all over the world mmg buat plastic surgery..tapi mmg cantik pompuan yg first pic tu. Berbaloi dia buat surgery tu!

honeylanz said...

yg 1st pic tu..before pun dah cukup lawa!!

eynda said...

farra...ai pun ori hehe...lama tak nampak farra...akak pun lama tak jenguk sesetengah blog...tak sempat...

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

pandai dia orang buat, dari tak cantik terus jadi cantik

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak suka pompuan plastik..opsss!!!!!

cikbedahlaser said...

ai tulennn yuuu

pernah tgk cara dorg bedah?? fuhhhh gerun... rasa ngilu btol...

tu blom tgk wat liposuction... wohohohohohohoo di tonyoh nye kite mcm kain buruk je... oouucchh

Cikgu ILi said...

Tulennnn bang...
Kalau bedah jantina tu lagi parah..huhu.

Lady of Leisure said...

huhu...lady suka tengok orang cantik, tapi bila tengok diri sendiri, takpe lah macam mana pun, apa yang penting original kan kak eynda...
hehe..
:)

Willie a.k.a Reptoz said...

Hmmm...baru semalam I tengok pasal plastic surgery di China. Diorang memang ramai yg buat plastic surgery. Tapi aku tengok pompuan China yg datang ke Malaysia bekerja ...not bad lah...beautiful! plastic surgery kot?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

susah ke nak cari yg ori skang nieh???
hehehe...
=)

IdzaLia said...

kena bersyukur dgn setiap pemberian dari -Nya..
Lia ori..hehe

fabulous.farah said...

saya pon ori~
hahaha..walaupon x perfect sangat tapi sayang la nak ubah2.huhu

d.a.m.i.q.u.l.a said...

yg no satu tu melampau fake kan kak eynda.dulu dami ade member korea,die kate biase la plastik2 ni kat sane.mak2 kat sane akan bagi hadiah plastik sejeri ni kalo anak pass exam masuk u,dan jugak utk pikat lelaki2 kaya kat u.so bile dh grad leh terus idop senang

TopsyTurvyMum said...

sini ada iklan package utk buat plastic surgery kat Malaysia..siap ngan hotel semua dia bagi hehehe..

nampak sgt malaysia pun salah satu destinasi untuk buat plastic surgery.

ERMAYUM said...

apa nak buat semua nak hidung mancung mata galak :)

adha said...

tajuk mcm nk p kfc lak.. original ke spicy? hahaha

saya original..
biar tak cantik rupa tp cantik budi pekerti..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails