Thursday, May 6, 2010

Kalau Sakit Lutut.....

 
~ googled ~



Entry ni mungkin berguna utk sesape yg sakit lutut atau ada orang tersayang yg sakit lutut.....

Kebetulan nak dijadikan citer, seminggu sebelum eynda balik kampung masa tunggu Adam kat bus stop sekolah ada le sorang pakcik sebaya arwah abah eynda (70-an). Hannah plak mesra terlebih dgn pakcik tu so secara tak langsung pakcik tu pun sembang2 dgn eynda...

Dunia sungguh kecil....di shah alam eynda bertemu pakcik yg menetap kat Sg Petani, Kedah....datang shah alam melawat anak cucu...kat sekolah tu tunggu cucu balik sekolah....sembang punya sembang sampai terkeluar citer mama/mil sakit lutut...

Pakcik ni dah lama sakit lutut yg kronik....pakai tongkat....katanyer 2 tahun lepas kat sekolah ni jugak la dia pernah terjatuh tersepak akar pokok... 15 minit tak boleh bangun berdiri duduk kat tepi tebing kecik bawah pokok tempat dia jatuh tu...kesian eynda dengar...

Lepas tu pakcik bagi petua kat eynda....belikan mama/mil satu supplement (seperti kat atas) brand itu la jugak....siap bagitahu kat sg petani farmasi mana jual murah....pakcik kata dia makan supplement tu dlm masa 3 bulan dah sembuh....mula2 makan ikut sukatan utk penyembuhan....bila dah kurang sakit makan utk menten jek...pakcik siap hayun kaki dia tinggi2 tau hehe...tak sakit lutut dah kata dia....memang nampak dia fit...bawak motor relaks je....tak nampak macam umur 70-an langsung....

Lagi satu dia bagi petua makan sup kaki ayam hari-hari kalau boleh....ni petua sorang doktor yg buat eksperimen kat diri sendiri sebab doktor tu pun pernah sakit lutut :-D

Pakcik kata ada 2 cara lagi...satu ambik injection isi minyak (mil selalu buat yg ni) tapi jenuh $$$$ laaaa....mahal tau....satu lagi buat operation gantikan sendi tulang dgn yg tiruan....pakcik kata operation tu ramai cakap tak bagus...risikonyer kalau nasib baik ok la...kalau tak nasib baik nanti sendi tu bergeser kat dlm lagiiii sakit!! Takkan nak operate selalu kan....umur masing2 yg sakit pun bukan muda....

Seronok bersembang dgn pakcik ni...eynda rasa macam satu hikmah Allah pertemukan eynda dgn pakcik ni...balik kampung hari tu eynda & hubby dah belikan mama & mil sorang satu pack...macam pack kat atas cuma yg osteCal tu diganti dgn MSM...harap-harap mama & mil rajin ambik supplement ni & insyaallah akan nampak bezanyer nanti...satu pack tu tahan dlm 5-6 bulan kot....

Harga asal 1 pack RM198 tapi sebab farmasi yg eynda selalu pegi tu jual barang murah2 dapat le satu pack RM150....

Glucosamine ni brand lain pun ada jual...tapi sebab eynda dapat testimonial dari pakcik yg guna brand ni eynda pi cari yg ni jugak la....

Terima kasih pakcik (mana tau dia terbaca hikhik)....kalau eynda tak jumpa pakcik hari tu mesti eynda tak tau cara lain selain bawak mama/mil jumpa doktor.....nak hidup sihat kena ada ikhtiar jugak kan :-)









** Beberapa hari asyik teringat arwah abah sejak bertemu pakcik kat bus stop ..Al-Fatihah buat arwah abah....

20 comments:

Queen said...

kak eynda..kalau sakit bahu boleh guna jugak ke?...macam mana kalau kat tulang bahu (bhgn sendi bahu) tu ada lebihan tulang yang tumbuh lalu bergeser2 di sendi dan menyebabkan kesakitan...
yang tu boleh makan ubat ni jugakke?

mak nik dah lama sakit bahu.kesian kat dia..

sisdee said...

al fatihah tuk arwah ayah eynda :)

bagus le info eynda nie..mgkin bole gitau hubby tuk his mother kan..my mil pun slalu sakit lutut :(

eynda said...

Nik...alaaa kesiannyer...akak selalu gak sakit kat tulang belikat...tapi sejak buat exercise utk tulang belakang dah kurang sakit...nak kata ok pun akak bukan expert...tapi produk ni memang khas utk sendi2 tulang...tambahkan pelincir kat sendi...MSM tu pun bagus utk keseluruhan badan...lupa la nak bawak balik pamplet dlm pack tu...akak buang hari tu :-(

eynda said...

sisdee...tq for ur doa...

Sharing is caring kan...semoga bertambah ilmu eynda kemudian hari...

Ye la sisdee maybe membantu...coz bila tanya mama eynda, doktor kat klinik dok bagi painkiller...mana boleh...painkiller tak membantu sebenarnyer...effect jangka panjang tak bagus...sebab tu la belikan jugak supplement ni...MIL pun asyik inject je..sekali inject dah beratusss...kita cari alternatif lain :-)

aquahartz said...

Hi eynda. Its sunshinelady here :)

just letting u kno, that most imported chontroitin containing product made from porcine/swine source. berhati2 kay.
most people yg sakit sendi will get better with only glucosamine without the chondroitin. (glucosamine is made of seafood source).

i belikan my parents glucosamine 1000mg saja, selepas setahun diorang makan ni setiap hari diorang ckp ada byk improvement. diorang start rasa better lepas 2-3bulan.

take care.

KASIH said...

nak try jugak la.. lutut ct ni dah 2 kali lari sendi... beli farmasi mana?

Cikgu ILi said...

Thanks Eynda....saya nak rekemen pada org yang sakit lutut.

Lady of Leisure said...

betul2... agree glucosamine n chondroitine ni lady pun makan... itu hari mmg ada rasa sakit lutut kalau naik tangga lepas dua minggu makan dah lega.. skrg pun masih maintain makan...

Queen said...

hurm...takpe kak..thanks for the info...nik nak tanya doc..kalau elok bolehla nik pesan dgn akak

=)

Suejoshua said...

Eynda, tq kerana bagi info yang berguna sangat pasal ubat sakit lutut tu, hubby n mak sue ada sakit lutut, ingat nak suruh dorang cuba jg insyaallah..
Tq Eynda.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

iktiar untuk sehat kan sis...

iS3 DaEnG said...

Sokong kak eynda..ubat ni memang bagus..3 tahun yng lepas mak saya nak solat pun sampai terpaksa duduk atas kerusi..alhamdulillah sejak amalkan ubat ni skrng ni naik tangga pun dah laju..ubat ni memang Doktor pakar yang syorkan pun sebab time tu Doc suh mak operate tapi mak tolak sebab tak berani..alih2 bila makan ubat ni.ok lakk...

uMMisYa said...

eynda..supplement ni mmg kena makan ketiga2 nye skali ye..thanks for the info..nak cari gak untuk bapak & ummi..bapak sya dulu tempurung lutut hancur & kaki patah..masuk besi..selalu gak rasa2 sakit kat tempat operate tu...nak ikhtiar nagi depa mkn..

Ayu said...

sis eynda..tq sharing info..mak ayu pn sakit lutut je..biasalah org tua kan..mmg ayu bg glucosamine tu jelah, nmpk mcm ok..leh try gak info yg kak eynda bg ni..

Chik Na said...

gud info ..thank u for sharing... boleh beli untuk MIL.

ps: kawan chik na buat operation boh sendi plastik tu..sampai now ni tak ok jugak lututnya..malah makin worst..

ira_kecik said...

kak eynda, selain makan glucosamine tu makan gak la spirulina sama. bukan jer leh sembuhkan sakit lutut tapi utk kesihatan dalaman gak...... ayah, makcik2 ira sumer memang jenis sakit lutut, tapi lepas diorang sumer makan spirulina + glucosamine Alhamdulillah dah tak sakit lg.... ira just belikan glucosamine & spirulina Cosway jer....

noradzlina.kamdani said...

amway pun ada glucosamine nih..rege xingat la

Farha IbuCergas said...

Salam,

dulu mak saya pon sakit lutut selalu..
makan donna tu.. mahal.. tapi x berapa nak baik sangat...

alhamdulillah skrg dah konsisten dengan vivix shaklee sebagai ubat sakit lutut mak..

mak umur 64 dah..syukur sgt ligat lagi..hehhee

syie qien said...

Farmasi kt sp tue nma apa yg

aji ibanez said...

Kalo sesape nk mencuba glucosamin Amway, boleh wasap sy 0177600421....tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails