Wednesday, May 5, 2010

Balik Kampung Day 2....

Day 2 kat kampung....masih kat rumah mama eynda...bangun pagi makan nasi lemak bungkus...sebungkus RM0.60 hihi...comel je bungkusan..pas tu lepak2 kat rumah dulu....main2 dgn Bobby....kesian bobby ni kurus je...bukan tak kasi makan...makanan stok berbungkus-bungkus bertin-tin mama beli....tapi bobby ni tak sihat...mama kata ada asma...ehhh...kucing ada asma ek? Pas tu tulang belakang dia tak kuat....macam cacat skit...heran jugak sebab last balik masa raya haji macam ok je....adakah orang sudah buli dia sampai cacat tulang belakang?? Tapi bila jalan & lari dia ok...lajuuuu...jom tengok bobby...



Suka termenung....



Habit dia letak dagu macam tu bila duduk...



Balik kali ni tak seaktif selalu....

Eynda sampai je rumah mama, dia datang masuk bilik tido....eynda baring2 jap dia pun baring2 kat hujung kaki eynda...mama kata selalu dgn mama dia baring2 kejap pas tu keluar dari bilik....tapi dgn eynda, eynda dah keluar bilik, dia masih tido dlm bilik hehe...


Eeeiiii...Hannah tak mandi pagi lagikkkk....

Dalam 12pm kami keluar ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang.....dah pernah pegi tapi Adam biasa le tempat2 macam ni dia cukup suka...lagipun sepatutnyer kat tepi muzium tu ada waterfall...tapi dah ditutup tak tau naper...air pun tak turun dari bukit macam di tutup bahagian atas sana.....ingat nak bawak adam & hannah mandi manda kat waterfall tu la...




Tempat feveret Adam....Adam ni suka bab2 sejarah & sains...citer sampai ke bulan pun dia tau...pas tu dia minat artis2 legenda...MJ...Arwah Sudirman...Arwah P.Ramlee....baru2 ni dia minat nak tau pasal Sultan2 pulak...



Macam minah jakun je kan...tengah tengok gambar batu kat tempat waterfall yg dikatakan ada tinggalan sejarah...teruja sampai nak pi tengok kat mana...tepi muzium tu la...tapi ada batu2 je...tak paham eynda hihi...t-shirt tu tetiba buat eynda macam peknen  4 bulan muahahaha....tudung standard arrr...kalau yg tu ku minat sampai lunyai ku pakai...hari2 pun tak kisah :-p



Tekun baca.....paham ke? :-D


Pas tu kami naik ke candi....dulu2 kawasan candi tak secantik sekarang....


Tinggi wohhh!! Mengah!! :-D




Eynda & Hannah.......



Adam tengah tengok lubang apa ntah...



Yang baju hitam tu pun sibuk panjat tangga tu nak tengok ada apa kat dlm candi :-p


Posing tengah panas!!



Tak heran dah...tudung eynda tu jadi sapu tangan utk eynda lap peluh kekekeke...teruk kan!! Sangat panas tau cuaca....

Dah tak boleh mandi manda kat waterfall tepi muzium, kami ke Tupah.....sayang betul Tupah sangat tak bersih sekarang...sampah merata-rata....lalat bermaharajalela.... :-(

Nasib baik air masih jernih kat beberapa tempat...



Hannah takut berendam...kejap je tu pas tu naik tukar baju takmo turun dah...



Situ banyak ikan...adam suka...dok try tangkap ikan guna gelas plastik yg kami bawak hehe....kalau tahu mesti bawak jala ikan yg kecik macam penapis tu...mesti senang nak tangkap ikan...



Jernih kan...



Dah tukar baju....dapat makan eskrem....sambil2 halau lalat yg dok usik betis dia :-p



Pas tu dok sibuk jalan atas batu2 tu sambil dok tengok ayah, abang adam & pakcik tangkap ikan...



Dalam 3pm kami balik rumah mama...tapau nasi kandar pulak....yummyyyy.....dlm 6pm kemas2 beg utk balik tido kat rumah MIL.....

Singgah sini beli rojak pasembur...mee goreng....mee rebus....


Asal diaorg ni berniaga gerai bawah pokok je....sekarang dah ada kedai sebijik!


Jangan cari nasi goreng kat sini....takde :-D





Hubby kata dulu2 sebelum berniaga kat gerai bawah pokok, diaorg berniaga guna beskal je...tukang masak tu jugak le yg masak dulu2...lamanyer...agak2 sape pengganti dia nanti??



Malam tu kat rumah MIL eynda makan mee rebusss....sedapppp....


Tak keluar ke mana pun malam tu....tengok AIM pun sekerat jalan sebab mengantuk....sempat tengok takat Faizal Tahir nyanyi lagu Selamat Malam jek...patut le lepas tu mengantuk....sebab leka dengar FT nyanyi lagu selamat malam eynda :-p






30 comments:

Mr Textiles said...

1st

yeke..

best air tu..jernih

eynda said...

Mr. Textiles... 1st hehe...ha'ah jernih & sejuk :-)

Adrina Adi said...

oh byk kenangan ed kat muzium arkeologi lembah bujang. utk pengetahuan sis eynda, ayah ed adalah salah seorang otai archeologist di Malaysia. lembah bujang rasanya mmg dia yg byer projek masa mula2 dia join muzium. kecik2 kalau dia ada kerja2 di lembah bujang, mesti kitaorang ikut sama (masa tu ed umur 4-5 tahun kot) and of course mandi kat air terjun tu.

teringinnya nak pergi.. mesti best!

eynda said...

Ed...i see...baru akak tahu...mesti ed bangga kan :-) Macam arwah abah akak pulak antara perintis yg membuka FELDA dulu...ed...air terjun masa akak pegi kering jek...batu besar tempat air terjun mengalir turun tu kering kontang siap boleh berjalan atas tu cross ke seberang :-( Teringat lagi dulu2 pegi situ mesti dengar bunyi air terjun mengalir...tapi kawasan candi memang cantik sekarang...terjaga :-)

dilaOHdila said...

terhibor baca perjalanan enyda balik kg ni. bestnya.....

eynda said...

Dila...thanks...citer biasa je...macam semua orang kalau balik kampung kan...mesti ada tempat2 yg feveret :-)

sLEEping BEauty said...

eynda.. intan pun balik sp hari tu..
tak sempat nk roger2 kan...
huhuuu...

eynda said...

Intan...ye ke...eynda balik SP kali ni pun memang tak contact member2....sebab dah boleh agak masa terhad... :-)

Alya said...

tersangatla jernih airnya..............tiba2 je rasa nak g mandi kt waterfall

Ray said...

Eynda, pasal Bobby yg ala2 monyok tu kan, apa kata Eynda suruh mama Eynda bagi ubat cacing kat Bobby tu. Bukan apa, kucen kalo macm kurang selera makan ke monyok ke salah satu faktor dia sbb ada cacing dlm perut dia. Yela...tak seronokla kena share perut n makanan dengan cacing kan??Hehheheh..

Dah tu kalo dia nampak mcm sakit bawak ler gi jumpa tuan vet;)

Sekian rekemen dari mummy kuceng:D

eynda said...

Alya...ha'ah jernih :-)

eynda said...

Ray...rasanyer mama dah bagi ubat cacing kat bobby...tapi biasa le orang tua2 ni bela kucing cara kampung....dah le kampung jauh dari vet...takde sape pulak nak bawakkan...eynda pun tak sempat nak buat banyak benda balik kali ni...kalau eynda duduk kat sp dah lama bobby tu eynda jaga semua :-D

IdzaLia said...

tupah tu tmpt favourite khalid tu.. hihi.. klu blk mesti pegi kejap.. lgpun dkt dgn umah mak lia aja.. hihi

Shamrin Mat Janih said...

Cute la kucing tu....lm da xda kucing

Adlina Husaini said...

lamanya tak p tupah tu..last p masa zaman sek rendah..

jernihnya air..

btw eynda, cantik la header..tak perasan dah tukar baru..

macam mana nak develop sense nak tahu macam adam tu eh? dari baby bagi dia buku2 ke??

LiAnA said...

ku komen sekali harung je kekeke...


1st sekali nk cakap.. mak aiiii sedapnya makanan.. huhuhu mmg rugi kalau diet time ni kann...

Bagus Adam suka sejarah.. tu tandanya memori dia kuat.. jadi lawyer/hakim boleh dah ni.. sebab senang nak ingat kes zaman tok kadok ;D

Lady of Leisure said...

panas2 ni syok kalau boleh berendam air sejuk n jernih gitu kan...
kesian bobby, kadang2 kucing pun mcm manusia gak, kurus sebab cacing n kutu... dulu ada kucing kurus datang rumah ni, banyak kutu dia lady kasi ubat kutu terus naik selera makan dia skrg dah gemuk balik hehe

Softtouch [Hanim] said...

salam kak eynda..lama xjenguk blog nie..

pernah pg dulu muzium kat lembah bujang n air terjun tupah..sbb masa tu ada lawatan ke uitm merbuk..teringat plak kenangan dulu2..he he he..rupe2nya kak eynda balik kg...

fatenton said...

bestkan kalau dpt jalan2 dan terkenang zaman balik zaman kecik2 masa kat kg dulu kak eynda..
best gile tgk air sungai tu time2 panas skarang ni..

Cikgu ILi said...

Eynda......
Sungguh tak sangka kite sekampung!!!
Rumah tuk saya pun kat Sp & Merbok.
Tiap kali balik kampung tempat wajib pegi: Tupah & Tanjung DAwai..beli belacan..

Eh eh tak sangke sungguh ni..

shabiela said...

mee rebus wt ku trliur.. sonok kan sesekali blk kg.. :)

Nana said...

seronok dapat melawat muzium time blk kg. kira menyelam sambil minum air la kn. jernih betul air kat situ. cantek..teringin lak nak mandi..hi2

mee rebus tu menawan kalbu la kak eynda :)

zailamohamad said...

comel je kucing tu!!
bagus Adam ni kecik-kecik lagi dah minat sejarah;)

fizamior said...

hannah cute! rambut brunet..hehehehe....

sheila said...

time2 panas ni nampak air sungai yg cetek lagi jernih tu rasa cam sejuk jeeeeee..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

peganti die anak die la...
mesti anak die punyai minat yg same...
baru senang...
hehehehe...

ERMAYUM said...

sedapnya mee oo kg eynda n hubby dekat2? sonang la tu :)

ERMAYUM said...

sedapnya mee oo kg eynda n hubby dekat2? sonang la tu :)

NeenaAnuar said...

firstly.. memang sgt sedih & geram dgn org2 yg tak tahu menghargai alam sekitaR! :(

secondly... sgt tak tahan tengok 'keadaan' mee rebus tu! :D

ratna said...

sesekali balik kampung best kan kak eynda. sehari boleh kuar ke byk tempat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails