Wednesday, May 5, 2010

Balik Kampung Day 1....

Salam semua.....

Semua tahu kan eynda balik kampung....tak lama tapi rasa puas hati...hilang sudah rasa sayu tak menentu yg sebelum ni eynda rasa dlm diri ni...sehebat mana kita hidup takkan sempurna selagi kita tak balik kampung jumpa ibu bapa & sedara mara...kannn...cemana la manusia yg lupa diri , lupa asal keturunan...yg lupakan terus mak bapak.... moskel adakah mereka hidup tenang???

Ok lupakan isu tu....takmo sedih2 dah....nak citer kisah hari sabtu....bangun pagi seawal 5am.....selepas subuh bertolak balik ke Sungai Petani....sebenarnyer hubby ajak balik hari jumaat malam tapi eynda yang tak sedap hati...ye la dia balik keje hari jumaat dah malam...nak bertolak ke kedah pulak tengah malam...baik tido dulu bangun awal pagi bertolak....cerah mata...

Singgah kat rest area seperti selalu bila balik kampung....beli buah-buahan....



Hannah berehat lunjurkan kaki...lenguh le naik kete lama2 kan :-D



Kat situ ada pokok durian!



Gambar candid....hannah takut kat lalat!



Adam seronok jumpa baby durian :-)



Ni le antara buah durian yg ada kat pokok area rest area tu....kalau luruh sape punya ek? :-D



Sampai sg petani dlm 12pm...singgah bank keluarkan duit....bank tempat keje lama eynda ni :-D 


Tapau nasi briyani, singgah lunch kat rumah MIL.....senang bila husband & wife sekampung ni hehe....hubby kata sekarang balik kampung MIL & mama takyah susah2 masak dah....kita tapau je...kesian MIL & mama dah tak larat....dua-dua sakit lutut susah nak bergerak sepantas dulu...biar le diaorg rehat kan...apa kita teringin nak makan beli aje....dah nama balik kampung, sure banyak tempat makan yg kita tau sedap2 ;-)


Dalam 4pm baru bergerak ke rumah mama eynda....dulu kan eynda pernah citer, mama eynda buat renovation kat rumah kami....dah lain rupa rumah tu.....ruang tamu dah luas....nak ke dapur rasa macam jauh je hihi....mama eynda masih sakit lutut tapi boleh berjalan tanpa tongkat....cuma pergerakan dia slow berbanding sebelum ni...

Malam tu kami dinner kat Restoran Ikan Bakar tepi sungai.....sedapnyer.....puas hati makan....



Gambar tak ambik banyak...bawak kamera kecik je...snap gambar sekeping terus makaaannnn....nasi putih 6 pinggan + ikan kerapu bakar + kerang rebus +sotong kunyit + udang bakar + ayam bakar + sayur baby kailan + tomyam campur + jus tembikai 2 jug = RM130.



Lepas makan balik zzzzzzzzzzzzzz....cuaca kat sg petani sangat le panas masa kami kat sana...tengok dlm kete tulis suhu kat luar 40c!!








34 comments:

AISYAH HANI said...

Lama tak singgah blog Eynda, baru perasan dah ade perubahan.

ana said...

eynda...nasi beriani yg kat tmn sejati tu kan?..sedap kan..tp jarang2 buka kedai tu...

restoran tepi sungai tu kedai kwn hb tu eynda...kami panggil abg mi..dulu duk sp..selalu p sana..masa time bulan puasa,selalu gak berbuka...ramai giler...tp ikan bakar dia memang marbeles kan..

sisdee said...

beskan balik kg...

oh eynda sungai petani ke..heheheh..i brangan nak bercuti ke kedah this coming school holiday :)
hubby suke ke sana sbb permandangan sgt cantik...tp maybe kitaorg ke jitra le...:)
my sil's sorg sg petani sorg lagi alor setar :)

eynda said...

Syani...makeover sebelum balik kampung hari tu :-D

eynda said...

Neisya...ni nasi briyani kat husin nasi kandar area tmn pengkalan baru tu...ha'ah ikan bakar kat situ memang marbeles... :-)

eynda said...

sisdee...ha'ah best...kampung halaman mesti la best kan :-D Kedah banyak pemandangan hijau-hijauan...:-)

bspotgurl said...

Eynda, last week I gi Jakel @ SP, memang panass kat sana, berpeluh-peluh.. ishkkk sabar jelah

IdzaLia said...

bestkan klu dpt blk kmpg jumpa family.. ilang idup terpendam tu kan.. ;)

eynda said...

bspotgurl...tu la...hubby pun kata bila balik SP baru tau shah alam sejuk hihi...

eynda said...

Lia...ha'ah...memang terasa beza sebelum & selepas balik kampung...macam satu terapi hidup :-)

Jiejah @ Iza said...

sama lak kita balik kg last week tp saya ni tiap bln balik ekekeke

cuma , tu laaaa ..kalau balik walau sehari pun dah dpt kepuasan hidup. tgk org tua sihat pun dah cukup lega :-))

Eti said...

waaa bestnya makan kat restoran ikan bakar tu!!! murah pulak tu kan???

eynda said...

Jiejah...kampung jiejah dekat kan...boleh balik selalu...betul kan..balik sehari pun kekadang dah cukup... :-)

eynda said...

Eti..ikan bakar kat sg petani memang tempat wajib kami pegi kalau balik kampung...murah kan... :-)

Dayung Serian said...

welcome home eynda:)

Chik Na said...

baru perasan suami eynda pun orang sg. petani jugak.. selama ni chik na ingat hanya eynda je orang Kedah...senang balik beraya kan..tak yah ozom-ozom ;-)

ratna said...

alalalahaiiiii comelnya baby durian tu. kerang tu pun sodap gak tu kak..

eynda said...

Dayung Serian...tq :-)

eynda said...

Chik Na...ha'ah sekampung...memang tak pernah main ozom2 hehe...raya pertama dua2 rumah boleh beraya :-)

eynda said...

Ratna...kerang tu sangat fresh...nak mintak bakarkan diaorg tak buat...naper ntah nak cepat kot....so rebus je...sedap jugak cicah air asam tu :-)

Alya said...

lama tak singgah kan...ya dok sibuk godek2 blog sendiri....

ala...naper tak de gambar umah mak akak,nak sangat tengokkkkk.....

eynda said...

Alya...tak snap pun hehe...cuaca panas kat sana buat akak lupa banyak benda :-p

Queen said...

betul..harituh walaupun buy sangat dan berkejar2 nak pergi makeup customer kat putrajaya..singgah juagk sekejap jumpe mak...rindu...

dapat jumpe kejap pun jadila...rasa lapang dada
btw..makan2 tu memang murah...hihihi

eynda said...

Nik...betul kan...otomatik rasa lega bila balik kampung :-)

Lady of Leisure said...

lady pun balik kampung last week, sangat panas kan skrg... btw seronok kan makan belah utara, makan banyak tapi rega berbaloi baloi..
:)

ibh said...

Huu..huu..sonok balik kampung kan..Panas yer kat sana..Sue pun lama tak bali rumah MIL kat perlis..

zailamohamad said...

zaila pon dah lama tak balik kampung, last balik masa raya haji tahun lepas & memang rasa sayu je bila telefon mak..bulan ni bolehlah balik kampung sebab dah pindah dah;) hati pon rase tenang aje

:: MURNI MASREENA :: said...

wah.. sungguh cantik gambar durian tu.... snap guna camera apa tu?? D5000???

eynda said...

Lady...ha'ah kan agak panas...tapi kalau kita memang penduduk utara mungkin dah biasa kan...betul la makanan utara best2 hehe..

eynda said...

Sue...owwhhh...MIL kat perlis ek :-)

eynda said...

zaila..tu la pasal...eynda dah lama tak balik sebab sibuk dgn rumah baru tu...zaila mesti paham kan...tu pun sebab dah tak tahan beban rindu kat kampung, ajak gak hubby balik kampung...lega dah sekarang :-)

eynda said...

Murni...gambar durian kat pokok tu guna D5000 ;-)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

lamenye tak tgk muka hannah...
windu nye...
tgk mcm dapat semangat balik la...
hehehehe...

NeenaAnuar said...

omg! murahnyer semua tu only RM130??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails