Tuesday, April 20, 2010

Sesak Di Dada Sudah Hilang......

Kenapa??




Sebab anak dara ni baru je lega dari sembelit....lepas poo poo terus tido...dari pagi semalam tak membuang....bila 3 sudu teh Duphalac + 1 sudu teh gripewater tak menjadi terpaksa ambik ubat montot....tak sanggup tengok dia merengek nak membuang tapi tak boleh....

Selalunyer weekend dia kurang minum.....pas tu jalan sana sini mungkin terbantut rasa nak poo poo....so sudah sembelit...

Apa-apa pun mama dia lega dah....mama dia pun senak perut seharian sebab susah hati....tengok la muka dia tu...sape tak sedih kan...dah le dia tak kuat nak meneran tadi...eynda terpaksa bantu....bergenang air mata tau sebab rasa payahnyer macam nak bantu orang bersalin...jangan gelak....sape yg pernah alami mesti paham...




** Masih tak paham sikap manusia yg suka membuang bayi padahal kita anak sakit sikit pun dah meleleh air mata....tak ade langsungkah sifat simpati dlm diri diaorg?? :-(





43 comments:

LiAnA said...

alahai sian Hannah sembelit.. sakit tu... perut jadi kembung semacammm... Aqil kalau sehari tak membuang pun ku dah risau bagai nk rak..


Tu tido kepenatan ler tu..

Tapi ku nak gelak jugak bila Eynda ckp mcm bantu org nk bersalin :p

Me said...

kesiannya ..damia pon slalu jadi cam tu dulu time die kecik2 ...mmg risau giler , sbbnya tak tau nak tolong macm mana, tapi biler dah kuar tu ..tuhan jjer la yg tau lega hati ni ...sbb ddulu pernah baca, najis klu biar dlm perut lama sgt, boleh jadi toxin yg boleh serang badan ..takutt..

sisdee said...

ciannya..dia rajin minum air masak tak...jenuh kan klu anak smbelit..

tu le eynda..tak tu apa pikiran org yg dok buang bayi tu...mgkin iblis dah kuasai pikiran dan iman :(

TopsyTurvyMum said...

sian Hannah yg comel tu..

selalu baca dia kena sembelit...Hamzah kena eczema, sian dia asyik tergaru2 jer...mmg susah hati sebab macam tak enjoy je dia main.

Lady of Leisure said...

kesiannya hannah kita yg dewasa ni pun tak tahan kalau sembelit... apatah lagi kalau masih kecik kan..

sweets said...

mmg kesian bila ank kena sembelit..
lagi bila dia teran sambil nangis sakit..
ank2 sweet penah kena jugak..
skarang dh bsr sikit ni ok,x kena..

Chik Na said...

maunya tak susah hati bila anak kena sembelit kan eynda... sian hannah...

Kita yg dewasa pun rasa nak nangis bila sembelit inikan pulak hannah :-(

NeenaAnuar said...

woh! ku sangat2 memahami camner rasanyer kak! before operation dulu tak taww.. now dah tau dah.. camner siksanyer!

tapi ciann lah kat hannah... dia kecik lagik tuk tahan sakit cam tu...

Ena said...

betul tu kak,
memg dorg tu tak berperasaan agaknyer.. tu yg buat sesuka hati je..
sian kat hannah..
tgk time tido lg rase kesian.. huhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

mcm mane nak ade rase simpati???
sifat manusia blom tentu ade...

Cikgu ILi said...

Lenanya Hannah tido dengan penuh keanggunan.
Orang comel kalau tido pun tetap comel.
Org yang membuang anak tu memang tak de hati perasaan..dosa pun dia tak pernah pikir.

ERMAYUM said...

siannya - eynda bagi dia makan betik or pisang tak ?

eynda said...

Liana...serius macam nak tolong org beranak hehe...ngeriiii...

eynda said...

Me...betul tu...sebab tu cepat2 nak kena keluarkan najis dia...bahaya..

eynda said...

sisdee...hannah hanya minum air masak...air lain dia takmo kecuali dutch lady kotak perisa coklat...cuma nak jadi ni dia terkurang minum air...sembelit la....

eynda said...

Rox...kita kalau boleh nak anak sihat & aktif kan...susah hati kalau diaorg tak selesa...

eynda said...

Lady...betul...sebab tu akak sedih kalau dia susah poo poo....

eynda said...

sweets...harap2 hannah besar nanti dah takde problem ni...

eynda said...

Chik Na...betul tu...

eynda said...

Neena...haaa kan...akak masa ceaser hannah ok dah sebab ada Duphalac sentiasa....masa ceaser adam dulu lepas Duphalac habis stok memang jadi sembelit...jenuh kontrol perut tuh...

eynda said...

Ena...kalau berperasaan macam manusia takkan jadi macam tu la kan...

eynda said...

ceroi....ha'ah kan...

eynda said...

ili...lena sebab keletihan.....tu la lepas diaorg buang tu agak2 diaorg dok teringat ke tak ek...

eynda said...

Ermayum....hannah belum mau makan buah...dah offers selalu tak berjaya...lepas ni dapat dah idea dari sorang member fb...potong kecik2 letak dlm eskrem dia hihi...harap2 dia tak perasan :-p

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang btol la sis...
hanya manusia tahu sifat manusia....

zarin said...

alaaa siannya hannah...dia tk mkn buah ye!cuba bg fruit juice ke?

noradzlina.kamdani said...

alhamdulillah

TK said...

Comelnya Hana tidur.Kesian dia..tak selesa betul kalau sembelit ni.. I kalau tgok anak tidur rasa kesian sgt especially bila kita dah marah2 dia before that.

Nana said...

kesian hannah. kat umah ni irfan dulu pernah...mmg kesian. sampai nana kene peluk die usap2 cium konon2 nak bagi hilang sakit sembelit tu. ni kira dah ok la ye..hannah mmg comel. time tidur pon menten...hi3

IdzaLia said...

sedapnya tgk hannah tido tu.. mmg lena dgn aman tu.. anak sakit kita pun rasa mc kita yg sakit kan.. tp tu heran dgn org yg buang anak ni..takde persaan ke ek..

Ella said...

ala siannya hannah sembelit,

my baby daniel pun skrg selalu sembelit.
hrtu 4 hr baby daniel tak poo-poo i pun bwk klinik masuk ubat bontot terus poo-poo.

sian tgk meneran2 tp tak keluar apa..
kita sbg ibu mmg risau sgt...

Eti said...

siannya si comel ni sakit perut... my no 3 pun kadang2 kena, sampai merah2 muka meneran...

Eti said...

siannya si comel ni sakit perut... my no 3 pun kadang2 kena, sampai merah2 muka meneran...

yangyuyu said...

kak..durrani pun selalu smebelit..kena amalkan bg dia minum yogurt milk/yogurt, confem ok...

mrs.ecam said...

cian hannah...ank sye pong kl usembelit terpakse la sye tlg urut2 perot die...cian tngk die duk meneran2 smbil merengek2...x snggup n biarkn...uhuhuhuhuh sedey

mamaaerish : said...

uishhh... mmg x thn... aerish kalo sembelit asyik margam jer... kietr lak nangis tgk dier nangis skt... ntah pe2 kan?... hu3

TokNabe said...

Anak, permata hati bu dan ayah. susah senang mereka mempengaruhi emosi ibu dan ayah.

Begitulah keadaan ibu dan ayah kita dulu yee.

Zur said...

kak enyda, budak2 mmg payah nak minum air kosong (mak budak pun :p) apa zu buat , zu bagi diorg mkn buah byk2, so dlm fridge sentiasa ada/penuh dgn buah2an, sometimes zu buat fresh jus, suka diorg minum..hehehe...tapi kena rajinlah..nak beli boleh tapi itu byk gula, x elok utk budak2..just share the info :)

honeyza borhan said...

sejuk je ati tengok baby face hannah masa tido.. kalau marah, leh jadi penawar..
cian kat hannah.. sekarang macam mana? da ok? take a good care of yourself n your family k.. :) hug n kisses for hannah..

Arifah said...

akak, comel nye hannah ni.. =)

honey amour said...

teringat masa Qitstina umur 4 bulan, berak keras..nangis tgk dia teran..huhu~

lady D said...

anak lady D pun pernah gitu..kesian tengok dorang meneran tp x lepas2..rasa mcm kita je yg nak tolong teran...a ah mcm teran nak bersalin je....

mJ said...

comelnyer si hannah ni....bertuah u eynda...i doakan moga hannah akan jadi anak yg soleh dan pintar ye...mudah2an dia akan jadi insan berguna dan diberkati hidup di dunia dan akhirat...amin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails