Saturday, April 3, 2010

Hati Tersentuh...

Bila melihat seorang ayah memegang anak kecilnyer yg sedang meronta-ronta ditepi luar kenderaan mereka....
Si ayah macam sedang geram...
Si anak menangis...
Tetiba ayah tutup pintu kereta...
Anak kecil dilepaskan ...
Si ayah masuk dlm kete...tutup semua pintu kete...
Anak kecil tadi cuba nak buka pintu kete...rasanyer dikunci dari dalam...
Melalak-lalak anak kecil tu suruh ayah buka pintu kete...
Hati eynda berdebar...
Kalau la masa tu ada kenderaan lain lalu kawasan tu..
Tak terfikirkah si ayah mungkin anaknyer akan dilanggar??
Anak kecil apa la yg dia tahu...
Eynda rasa umur dalam 4-5 tahun...
Mujur ada kenderaan berhenti berdekatan kete si ayah...memerhati dari dlm kete...
Eynda juga perhati dari tepi kete eynda....
Mungkin sedar...lalu si ayah buka pintu kete...
Eynda nampak anak kecil tu memungut minuman dia yg jatuh atas tanah....sambil menyapu bersih gelas plastik tu..terus masuk dlm kete sambil teresak-esak...
Masa kete tu berlalu...eynda nampak ibu anak kecil tu di bahagian penumpang depan...
Sambil memerhati ke arah eynda...
Mungkin dia sedar eynda memerhati gelagat suaminyer....
Tapi si ibu memerhati eynda seakan matanyer memberitahu...
"Kenapa nak ambik tahu hal orang??"
Takde langsung raut wajah yg kasihankan anak sendiri...atau eynda yg tak pandai menilai raut wajah seseorang?? Kata ada deria ke-7 kannn tetttttttt....
Eynda merungut dekat hubby eynda....pasal kejadian...suara pun dah macam nak nangis...kan eynda ni cengeng!!


Mungkin eynda tak tahu apa citer sebenar yg berlaku...mungkin anak kecil tu meronta tak nak masuk dlm kete...sebab tu ayah dia mengamuk buat macam tu...kurung anak sendiri kat luar...
Tapi bagi eynda agak keterlaluan la buat cam tu...sebab area tu walaupun kurang kenderaan lalu...tapi kalau nak jadi cemana?? Tak ke nanti meyesal tak sudah??
Berpada-pada la kalau nak marahkan anak...nak denda anak...

Kalau mereka ini baca blog eynda....eynda minta maaf...tapi memang eynda tak selesa dgn apa yg eynda lihat tadi...




32 comments:

Miecyber @ Sudu said...

Betul gak....mungkin kita tidak tahu perkara yang sebenar...

Mia-Ina said...

tp klu mia jd kak eynda pun, mia akan lihat & tertanya2x...

dianaibrahimali said...

kalau nampak kejadian mcm ni mesti kita akan fikir benda x baik dulu....diana rs mmg biasa gitu...diana pun sama gak...cuma kdg kita xtau apa yg berlaku...

tp...apapun mmg bapak dia x ptt buat gitu...in any situation...

marah jugak nih....

Ena said...

Betul kate kak eynda.. marah anak biar berpada.. jgn sampai menjadi buah mulut org.. memg org x tahu apa sebenar yg berlaku.. tp tindak tanduk kite jgn sampai org mengata pulak..
kesian pulak kat budak tu..

honeylanz said...

tak wajar la tindakan mcm tu di buat kt anak yg usia dlm 4-5 thn...isk..emo lak rsnye...

eynda said...

Mie...ha'ah kan..kita takleh agak apa yg sebenarnyer berlaku...tapi kalau biar anak kecik sorang2 kat luar kete kat jalan yg kete akan lalu lalang macam tak best la...

eynda said...

Mia...normal kan...sebab kita prihatin...bukan jaga tepi kain orang...kannn..

eynda said...

Diana...betul kan..tadi pun eynda pulak yg cemas masa tengok ayah tu biar anak dia sorang2 kat luar kete...budak mesti la kalau lari2 pun takleh kontrol ke tengah jalan kan...nasib takde kete laju lalu situ...hannah tadi pun melalak meronta-ronta gak masa nak balik...sebab tak beli cd kat dia...keras kejung je masa nak masukkan dlm car seat...tapi eynda tak marah...nak tergelak tengok lagak dia ada ler...takde la sampai nak tinggal hannah kat luar kete...org ambik baru tau :-D

eynda said...

Ena...ye sebab tu la akak jarang marah anak depan org ramai...sebab takmau org salah paham...kalau marah pun selalu berleter je lebih...suara pun masih kena kontrol...mungkin muka akak je org perasan tengah masam2 kot haha..

eynda said...

Has...eynda yg tengok depan mata lagi la rasa tak patut...mungkin ayah tu dah tak tahan sabar kan...

Adrina Adi said...

anak kecil apalah dia tahu.. ed pun tak boleh tgk orang kalau kasar2 dgn budak2 nih. rasa mcm, nak sound pun ada.

kena ingat, macam mana kita treat anak kita skrg, tak mustahil dia akan treat kita dgn cara yang sama kita treat dia. manalah tahu, Tuhan nak tunjuk kan? kita kasar dgn anak kita, tua2 esok dia plak kasar dgn kita.

lemah lembutlah dgn budak2 sebab ikut sunnah Nabi jugakkan.

eee.. geram lah dgn bapa budak tuh!

ERMAYUM said...

dgr cite enyda pun da tersentuh - see kita ni byk org prihatin lagi but kalu jadi teruk apa iye agak nya nak dibuat? jgn cam budak yang kena sepak cam bola sampai mati tu orng keliling pandang ja sudah - susah gak kan jadi pemerhati kena sedia amek action

Lady of Leisure said...

hmm.. susah nak cakap.. some people yg ada anak, macam tak appreciate jer kan... sedangkan anak tu amanah dari ALlah..

Cikgu ILi said...

Kalau kita masuk campur...susah jugak kan Eynda..
Eh...tak sangka...Hannah rupanya sebaya dengan anak saya.
Bila birthday Hannah? September 2006 ke?

sisdee said...

emmm..agaknya anak dia tertumpahkan mnuman tak eynda (ceh aku lak wat andaian) hehehehe

cian budak camtu kan...apa le dorg tau..klu silap tu pujuk le bbaik..kalau budak tu mberontak ke apa takkan nak tinggalkan tepi jalan :(

ish cam emo lak baca n3 nie :(

Tihara said...

dah ade anak tu..kasih kasih kan laa anak kan..byk lagi cara mengajar anak..

Amelia Khalik said...

Kenapa yea..dunia dan umat muhammad nie semakin hilang rasa kasih dan sayang. I pun cengeng eynda but i wont cry tapi jenggil2 mata kat mak dan bapak budak tuhhh!!! geram!!!

Mummy Dasy said...

mungkin kite xtau ape sebenonye yg terjadi, tp jgn ah anak tu dibiar camtu..klu me pun tgk camtu

lady D said...

alamak..teringat plak kejadian ptg td dgn anak lady D..ank ld nangis2 x kuar kete,ld kurung jap kat dlm kete...tapi jap je la..tkt gak something bad happen..just nak menakutkan si kecik tu je...

LiAnA said...

kesian kat budak dan kesian kat mak bapak budak tu.. kdg kita sebagai mak pak bila marah anak yg nakal boleh sampai hilang pertimbangan..
marah tak kena tempat..

bg ku kalau takat marah jerit depan org ramai lagi baik dari marah cara senyap begini..

zlan said...

salam...lama tak jgk blog...heheh dalam kes ni mungkin si ayah hanya sekadar nak menakutkan anak dengan cara dia mengajar anak dia begitu...
terkadang kita mcm dah tak tahu nk wat apa bila anak dah tak dgr ckp kot...

Anonymous said...

eynda..
entry kali ni buat sha terpk..

ermm nape ye ramai parents kurang sabar dgn peel anak2 zaman skrg ni ek??

~ashsha @ sha~

cikbedahlaser said...

masa tu kt mana sbnr nye kak?? kt parking?? tgh jalan?? bahu jalan??? even mcm mana nakal pon ank..rasa ny x wajar buat camtu kan... nk kurung n tgal kn sorg2 pon.. g la buat kt padang skolah.. huhuhuh

maya amir said...

aah betul..kite takleh duga ape sebenarnya yg jadik..btw, takut jugak kalau tetibe anak tu berlari ke seberang jalan & ade kereta.. aramak....seriau laa plak memikirkannya.. btw, hannah is sooooo cute nyanyi lagu krisdayanti tu...kekekke..i sukak:)

Shariz said...

marah macammana pun jangan sampai membahayakan anak tu...kalau nak jadi cerita ada kereta lalu....hah...nasi dah jadi bubur, jangan nak melalak dalam berita sudah....kadang2 lebih baik kita pandang dan tgk kat org tu supaya dia sedar dan stop apa yang dia buat kat anak....tak kisah la org tu nak marah atau tidak ... kalau jadi apa2 kat budak tu, mesti kita akan terasa jugak...."kalau la aku masuk campur"...Shariz pasti akan masuk campur sbb dia buat depan public dan kita ada hak nak masuk campur....kita pandang je la, jgn la pi tegur marah pulak....hehehe....geramnyer Shariz dengar cerita ni....memang la budak2 suka buat perangai....but please jgn hukum anak di depan org....betui tak? fuuhh...panjang berjela la pulak komen shariz ni...hehehehe

NeenaAnuar said...

selagi tak kene memang tak beringat.. biler dah kene nanti baru lah nak nyesal kan.. nak nyesal tak sudah lepas kene buat apa kan!

kalau kot yer punn marah kat anak.... angkottt aje leww masuk dlm kereta... biarkan lah dia melalak meraung sekali pun... pastu ko nak ajar anak ko macam mana sekali pun marah lah dlm kereta tu kann... haii.. macam2 ragam manusia zaman skg nie kan kak!

fabulous.farah said...

yang ade anak tak nak bersyukur..farah g culik anak tu br tahu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang patut diaorg bace pon sis...
bear sedar...

IdzaLia said...

mmg blh denda anak klu buat salah tp kena pikir blk denda yg jgn mudaratkan anak tu sendiri nanti nyesal lak kan.

irenedahayu said...

bila baca, hati ayu pun tersentuh... kalau la tetiba ada keta laju mai apa la jadi kat anak dia...

sLEEping BEauty said...

marahkan anak biar la bertempat...
huhu

babyluv_ayang said...

eynda, fara selalu perasan sumtimes ada parents tu mmg suka marah atau ajar anak2 dpn org ramai...diaorg tau tak budak2 pun ada perasaan...fara bukanler nak kata fara ni perfect mother ker aper...tapi fara kalo kyra buat perangai mmg fara jengil ajerk mata tu walopun most of time kyra tak takut ataupun buat tak tau ajerk...tapi tunggu ler balik umah...fara tak belasah pun tapi mmg kena brainwash ler....heheheh....kekadang kesian tgk budak2 kena marah atau kena sebat dpn2 org kan....kalo fara nampak mmg fara buat muka mcm tak selesa...lantak ler apa org nak ckp....tunggu balik umah ler kalo nak pukul ker ape kan...kalo anak tu notti sgt...amik anak tu balik ajerk kalo penat nak jaga...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails