Friday, April 2, 2010

Bila Tikus Berjaya Membaiki Labu....

Petang semalam eynda basuh baju...guna washing machine ye...bukan guna tangan :-p Tetiba kan...lagi 14 minit nak siap WM stucked...tet tet...tet tet...bunyi warning WM takleh bekerja....eynda bukak lid...pas tu tutup balik...tengok2 jadi 16 minit....ok la WM sambung bekerja...tetiba dengar lagi...tet tet...tet tet...eynda pi bukak lid lagi then tutup...aikkk jadi 18 minit pulak dah....apa hal WM ni...bengang jugak la...sikit lagi baju nak habis cuci...baru je repair bulan 8 tahun lepas...tukar motor...rosak lagi ker...eynda terpaksa cuci manually...

Hubby balik rumah eynda citer la...hubby kata tunggu 2 bulan lagi...maknanyer 2 bulan lagi pindah rumah baru beli je WM yg baru...jenuh gak nak tunggu kan...alahai WM rosak eynda tak suka sebab kena panggil plumber ntah bila nak boleh siap...baju plak berlonggok tunggu turn nak basuh...

Pagi tadi tetiba dapat idea...hhmm...lately nampak air yg masuk dlm WM tu slow sangat...macam ekor tikussss....WM pulak mesti ada set time2 tertentu dah nama pun WM auto...time sekian2 air wajib penuh...so bila air macam ekor tikusss ni...time yg sepatutnyer penuh konfirm tak penuh kan....sebab tu la WM tu bagi warning....

Tadi eynda bertukar menjadi plumber hihi...pepandai je buat...dgn harapan kalau tak baik jugak eynda pass kat hubby je utk sambung repair haha...




Eynda bukak benda ni....



Nampak tak karat?? Tu dah ok skit tu...masa bukak2 habuk karat penuh...patut la air takleh mengalir turun dlm WM...patut la yg turun pun slow macam ekor tikusss...takmo la snap gambar kesan karat kat tisu yg eynda guna tu & tepek sini...nanti ada yg tak makan malam pulak haha...



Ehhh...mula2 eynda bukak benda ni tau...yg ada skru 4 tu...kot2 dlm tu ada karat berkumpul...takde pun...yg betulnyer karat kat gambar atas tu....so bila yg ni eynda nak skru balik dah tak reti!! Tutup aje try bukak air meleleh-leleh air keluar kot tepi...habih basah lantai huhu...cemana ni?? 

Banyak kali eynda bukak tutup skru tu...masih leaking...alaaa...biar je la...malam ni suruh hubby tengok apa yg tak kena...tetiba teringat kat manual....



Ahkak pun study la gambarajah ni...ala-ala time belajar kemahiran hidup dulu2 la kan...



Bila baca part ni ternganga mulut eynda....
Oooooooooooooo....ehhh ni terlopong ke ternganga....
Rupanyer yg bahagian B tu eynda tak tutup rapat....
Lantas...cehhh skema...lantas eynda pun pegi la ketatkan bahagian B tuuuu...



Tadaaaaa...hasilnyer air mengalir deras giler.....tak slow macam ekor tikus lagi....terrer tak eynda??? Sape kata eynda takleh berdikari?? Ehhh takde sape kata la...eynda je perasan...kannn...

Tak sabar nak tunggu hubby balik keje...nak citer ni...bangga wooo dapat bini pandai repair WM...harus bangga k...takyah panggil plumber....tetiba teringat...last year repair tu kejadiannyer sama macam hari ni...adakah plumber itu mangambil kesempatan dekat eynda yg masa tu tak cerdik macam hari ni?? Wahhh!! Time tu terbang RM300++ tau....katanyer motor dlm WM rosak...padahal ntah2 dia cuci karat tu aje...cissss....tifah tertifu kah??

Best...best...tak habis tersengih lagi ni....yeayyyyy...boleh basuh bajuuuu.... :-D





19 comments:

sisdee said...

hahahahahhahah...kita pun selalu jadi pomen rumah sndiri..tggu hubby lambat lak kan :P

A D I A said...

dulu masa KH ada belajar baiki paip sinki kan. selalu ngelat sebab takut bau. kang buat2 reti hubby serah bulat2 plak tugas hehe.(tapi sebenarnya terer :P) ngelat2.

IdzaLia said...

bagus2 nanti hubby akak mesti bangga ni.. hikk hikk..

Mr PenyuBiru said...

kalu ada award tuk surirumah berdikari, eynda lah orangnye.hehe..

LiAnA said...

muahaha.. WM ku selalu jd camni.. sebulan sekali bukak paip tu cuci karat+lumut.. air sekarang ni teruk sgt kotornya :(

nasib baik air minum order air mineral je..

illa said...

tahniah..tepuk2...
Nasib x anta repair hihik..

Lady of Leisure said...

wah tabik spring la sama kak eynda.. hehehe... betul la tgk instruction tu teringat subjek kemahiran hidup d sekolah dulu...

dilaOHdila said...

tahniah....
telah berjaya (hehehhee)

Me said...

tahniah kak eynda ..tapi mmg quality air kawasan shah alam elok sket jer dr subang jaya ..dulu kitaorg letak filter sblm air masuk dlm WM, at least bleh la control level of kotor air tu, filter tu pon bleh nampak klu dah kotor...

Cikgu ILi said...

Sungguh hebat kakakku ini...
Eynda..bleh wat part-time baiki washing machine.
Dalam dok baiki2 tu amik gambar lagi..
Mmg bukti kukuh yg takde sapa2 bleh tak percaya...

|| NaFiRaa || said...

hehheheh.. tahniah2!!! ai tumpang bangga jugak k!! selamat duit kan!muehehehe

fabulous.farah said...

selamat duit kan..naseb baek kak eynda tergerak hati nak jadi tikus.hehe

yangyuyu said...

wah terror la, so far kat umah kami apa2 hal Mr. Bam buat sendiri jeh:)

Softtouch [Hanim] said...

syabas kak eynda....tahniah...teror nya kak eynda...

sLEEping BEauty said...

wahhh eynda ku yg terror!
bangga gila ku dpt hakak seterror eynda..
hehee
happy weekend!

Shariz said...

shariz dah ada bg komen pagi tadi...rupanya tak betul2 hapdet ... huhuhu....dah lupa dah apa nak ckp....hehehe

shabiela said...

sha bc entry ni part bunyi tet tet tu dh leh agak air slow.. heheh.. oo.. patut bukak gitu ek.. cek kt situ.. sha lak bantai tadah air sebaldi pastu tuang dlm WM.. ekekek... x pikir lgsung nk check cam akak.. hurmmm..

Adekniza said...

terrornya eynda!!

NeenaAnuar said...

akak!! kebetulan sama timing WM kite ade problem camgitu... huhuhu... tapi caya lah kak eynda buat sendiri... neena kalau part2 teknikal nie memang suruh en. teman jerk lar yg membuatnyer! hihihi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails