Tuesday, April 27, 2010

Hari Ahad = Hari Letih.....

Apa yg berlaku hari ahad lepas??

Bangun pagi dgn harapan cafe kat bawah tu bukak, suruh adam pegi tapau nasi lemak bungkus. Malangnyer cafe selalu bukak lewat le hari ahad...so terpaksa le kami 4 beranak gigih bersiap utk breakfast kat luar....sorry ye mama mereka sangat malas nak prepare breakfast....tapi lepas ni kena sentiasa bersedia utk memasak di pagi hujung minggu...isskk...nak jugak merehatkan perkakas dapur tu kan...cehhh...

Habis breakfast balik rumah....hubby & adam pegi cahaya spk utk cuci rumah skit...mop2 lantai & kutip2 sampah je...jenuh kalau hubby nak cuci bersih berkilat satu rumah tu kan...memang kena panggil service cuci rumah le sebelum pindah...tak le letih sangat kan...

Eynda & Hannah ke mana?? Kami ke Subang Parade lagi...hhmmm...boring pulak...sabtu dah pegi...ahad pegi lagi utk replacement satu hari yg kami skip dulu.....tak pergi rugi la...hannah pulak asyik ajak pegi TT setiap hari...kesian dia....actually sabtu kelas last hannah utk semester pertama....bulan may nanti start semester kedua...dulu ingat lepas semester pertama nak stop aje...tapi tengok hannah dah get along dgn teachers & kawan2 dia...kesian kan nak stop...so sambung la...teacher suggest masuk playskool 2 jam 1/2, 3 kali seminggu, boleh pilih hari....tapi yg nak drive tu eynda....letih tau drive dari shah alam ke subang parade...ngada2 kan...nampak je dekat tapi jauh jugak le..dekat ke...bagi eynda yg malas drive memang rasa jauh...tambah2 nanti dah pindah cahaya spk lagiiii rasa jauh...better hantar tadika terus next year...so continue dgn kelas 45 minit seminggu sekali ni je la....adehhh panjang story kan...




Saje snap gambar parking lot....sebab takut cari kete tak jumpa kekekekeke....macam le parking kat KLCC!! :-p

Habis kelas TT, balik rumah....tak lama lepas tu hubby & adam pun balik rumah jugak...malam kami ke Plaza Alam Central...bukan utk shopping tapi ke sini...



Bukan utk tengok apa yg ada kat home deco tu tapi sebab nak jumpa Sara dari Cheng Ngai, kontraktor kami....hubby nak komplen beberapa benda yg kami belum puas hati...pas tu kira-kira last payment utk bayar kat diaorg...belum bayar le dah banyak lagi belum siap betul2...



Sape yg ada malam tu kat plaza alam central mesti nampak anak dara eynda ni lari sana sini...dgn mulut bising dia tu...nampak je dlm gambar tu duduk diam...



Gambar ni agak blur tapi nak letak jugak...kucing ni jadi perhatian ramai...relaks je duduk tengah jalan orang dok lalu lalang..kucing ni bakal jadi mama ...manja sangat...ni lepas dia baring2 depan kami...guling2 manja...tapi ada orang kacau dia terus dia bangun pegi tempat lain...

Habis jumpa Sara kami pegi dinner kat restoran syed...sesi membina badan hehe...pas tu menuju ke cahaya spk....sebab siang masa hubby & adam kat cahaya spk adalah utk menunggu kedatangan perabot kami..yeaayyy.....so malam hubby bawak eynda gi tengok la....nak tengok?? Jom....





Ni dapur eynda yg comels macam tuan dia jugak....



Simple janji praktikal...kalau besar2 takut eynda tak terkemas...maklum le dasar pemalas kan...yg kaler hijau tu glass yer...kaler jade...hubby nak pilih kaler merah tapi eynda suka jade...lebih sejuk suasana kan :-) Oven...microwave....fridge...belum masuk lagi ler...tunggu dekat nak pindah baru masukkan...berangan nak mintak wood flooring kat dapur yg tahan kalis air tu...tapi tengok bajet ler...kalau ada lebih boleh le letak....


2 perabot yg baru sampai ahad lepas....sorry ye semua gambar kuning2 je sebab snap waktu malam, lampu kuning2 jugak malas guna flash....


Ni meja makan eynda....meja 4 segi....



Ni sofa utk ruang menonton.....actually kami pilih material utk fabrik tu kaler hitam....tapi diaorg hantar kaler cream ala-ala Bali tu kan....hubby kata try aje la guna kaler ni...risiko la skit sebab senang kotor....kena disiplinkan adam & hannah jangan kotorkan sofa la lepas ni...



Design kayu sofa dekat2 dgn design tv panel kami kan!



Pandangan dari ruang menonton ke meja makan....



Ni lampu yg ganti lampu pepel tu..dlm gambar tak nampak le corak2 kat dinding....



Hambekkkk....snap dari lantai yg kononnyer berkilat tu.....




Tertido Adam....letih cuci rumah siang tu la konon....padahal hubby cakap dia tolong kejap je pas tu tertido...nasib baik lantai dah bersih skit...



Posing dari kerusi makan baruuuu....




Haaaa...buat semak dah...mesti tau kan kalau dapat benda tu ...korek2...jadi apa...penuh lantai...


Last but not least gambar puan besar rumah itu yg semakin membesar bagai johan....mana tau lepas ni boleh slim kan...naik tangga turun tangga...kemas satu rumah pun dah lembik nanti....rumah kat kondo ni pun tak terkemas apatah lagi semi-d ni nanti...uwaaaaa....suspen sentiasa....


Ruang tamu depan belum beli sofa le...tak tau nak beli sofa macam mana...takkan kayu jugak...maybe sofa fabrik pulak kot yg ala-ala resort...mana mau cari??


Eynda dah lama tak duduk kat rumah 2 tingkat....last sekali merasa masa balik rumah arwah nenek & arwah maktok....dulu2 kalau naik ke tingkat 2 rumah dua2 arwah memang rasa sunyi je....walaupun ramai orang dlm rumah....lepas tu rumah mama setingkat....rumah MIL pun setingkat....lepas kawin duduk apartment...pas tu pindah ke kondo....malam tu bila lepak kat cahaya spk, serius...nak naik tingkat atas sorang2 pun tak berani!! Ajak Adam & Hannah teman kekekek....cemana tu?? Rasa sunyi sangat kat atas tu...kot2 nanti dah pindah ada tv atas bawah meriah la kot kan....hehe...apa ler eynda ni... :-D





** Tak sabar nak lihat pohon kemboja putih kat laman rumah...bawah pohon kemboja ada buaian kayu....hubby kata kalau nak request macam tu kena tanam kemboja yg besar terus la kikiki.....tak pun gantung tali buaian kat pohon kemboja...boleh ayun buaian sambil nyanyi2 macam bawang puteh kikiki....







62 comments:

Alya said...

hehehehe...dah ada buaian t suh hubby akak nyanyi kan laju.....,laju....,laju buai eynda laju.....jangan marah yer....

bestnyer rumah akak

keyman said...

bestnyer umah dah nak masuk..

Salbiah bt Karim said...

bestnya dh nak masuk umah baru

Lady of Leisure said...

wah cantiknya rumah akak... tu belum sepenuhnya lagi tak sabar lady nak tgk, btw lady ni jenis yang penakut, kadang tu kalau nak naik atas memang mintak hubby temankan, tak pun capai arri atau molly ajak dorang teman.. hehehe

Adrina Adi said...

rindunya subang parade. dulu ed duduk ss15, jalan kaki 10 minit dah sampai. mmg takde hati la nak pergi midvalley ke, klcc ke sbb bagi kitaorang, subang parade ada segala galanya. 25 tahun dok situ. hehe..

anyway, cantik sgt rumah kak eynda. i like.. :)

S.u.F.e.E said...

eynda,

rumah sangat chantek!!

takpa.. penat tp berbaloii.. semua benda blink2 gitu. rumah chy spk ni dekat mana eak? uhuhu.. lost bearing la plak..

LiAnA said...

aii penakut2 pun tanam gak pokok kemboja kikiki...

tapi kalau dh letak penuh perabut nampak padat skit umah.. berani skit kot..

ERMAYUM said...

iya color jade tu lawa :D

fabulous.farah said...

huhuhu..tak sabar nk tgk siap sepenuhnya

|| NaFiRaa || said...

sonoknye dah nak masuk umah sendirik!!! suka lah dapur baru tuh..

KASIH said...

haa perasaan mula2 duduk rumah baru memang cam tu.. sifat penakut tetap ada.. lama2 nanti hilang la.. kalau dah duduk kat atas teringat kat bawah..maklum la pintu dah banyak kat bawah..

dilaOHdila said...

Lawonya umah hang Nyda:-) suka tengok tang dapoq tu. Cute!

noradzlina.kamdani said...

klu pepel ari tu dh cantaik pe....

AISYAH HANI said...

lawonya rumah... bila nak pindah tu eynda??

sisdee said...

wah sukenya dapur eynda :)

kita kalau g umah orang suke tgk dapur dia..cabinet dia..heheheheh...kita dpur pilih white je eynda sbb nak nmpk luas wlupun dpur kita comei gilos..ahahhaah

selamat exercise di rumah baru hahahahaahahhah

bspotgurl said...

Eynda, cantiklah rumah Eynda. I tau belum 100% completed dgn perabot kan, tapi dah cantik walaupun simple as it is

makcikrehan said...

cantik arr kak. simple and praktikal. nnt makcik rehan sama makcik zalia nak pi terjah umah u tawww.... tak kira la org jemput ke tak jemput... nak pi jugak!

hehehehe

yangyuyu said...

kak cantik semua..your taste very good la..

Me said...

semunya CHANTEKKKKKK.... best2 masuk rumah baru yang lengkap semuanya

shabiela said...

lawo2.. kenan ngn set kusi mkn tu.. :) mmg kurus la akak pasni nk ngemas umah yg luas tu.. lom mop lntai lg.. heheh..

kak, beranak ramai2.. br la x tkut.. anak ramai.. dok tgkat atas n bwh.. ekekekek.. gurau jer..

sLEEping BEauty said...

eynda,
paling intan suka kat dapur..
kecil tp cantek..
senang nk jaga nnti..
hehee :)

vee said...

Eynda..my daughter Puteri ckp "mummy cantiknya hotel ni..nnti kita dtg sini blh??"..huhu...dia ingat umah Eynda hotel... Mmg cantik sgt!! x sabar nak tgk Eynda decorate umah..

Ayu said...

lawa lah kak eynda rmh ngan deco yg simple tu..nnti lg byk nk deco lg cntik..

ayu tgk dining table tu ayu kenan trus tnjuk gmbr kat hb mnta beli yg cmni sbb nmp kecil n praktikal b'bnding yg pnjng tu..

TopsyTurvyMum said...

cantik sgt rumah eynda, rumah cantik2 mesti kalau jalan2 asyik teringat2 jer hehehe.

me pakai spot cleaner nak hilangkan kotor kat sofa tu..maklum la 3 hero asyik kotorkan rumah je..darah, marker, watercolor, pen semua boleh tanggal pakai spot cleaner tu..senang keje:)

Jiejah @ Iza said...

fuhhhhhhhhhhh mmg cantik rmh eynda ni ..

tp kan enynda , saya masa mula² pindah pun seram sejuk naik atas sorang² ,padahal b4 that sy pun duduk teres 2tgkt gak hahaha
psiko je tu ..lama² dah ok.

x sabar nak jenguk rmh eynda..erkk ada jemput x nanti? hahhaha x malu !

Zana said...

lawanya rumah kak eynda...mmg betul2 mcm resort la...
kak eynda beli kat mana set meja mkn tu? zana pn dok cari gak meja 4 segi tepat nih, susah kan nak cari kan???

eynda said...

Alya...takdenyer dia nak nyanyikan....dia suruh hannah je nyanyi sambil ayun akak kekekek...

eynda said...

hakimin...salbiah...seronok sebab nak rasa suasana baru :-)

eynda said...

Lady...Arri & Molly lagi berani dari lady ek :-D

eynda said...

Ed..tq..ye la tempat kita membesar kan...mesti teringat-ingat :-)

eynda said...

Sufee...thanks...cahaya spk ni kat shah alam U10...dekat dgn UITM Puncak perdana...tau tak area mana? hehehe...

eynda said...

Liana...tahu takper hehe...teringin lama dah pokok kemboja...tak letak jugak tak tau laaaa :-p

Mungkin nanti dah penuh perabot tak rasa sunyi kot...perabot2 meneman :-D

eynda said...

Ermayum...tq..masa tengok kat kedai macam tak elok tapi bila dah pasang baru nampak lawa :-D

eynda said...

farah...akak sendiri tak sabar...penuh suspen...

eynda said...

Nafira...rumah sendiri perasaan lain skit kan...

eynda said...

ct...tu la kan..rasa semacam je...sunyi je...mungkin tak biasa lagi...

eynda said...

Dila...thanks :-)

eynda said...

Lin...kaler pepel tu cantik tapi macam lari konsep skit :-D

eynda said...

syani...insyaallah bulan 6 atau paling lewat sebelum puasa...

eynda said...

sisdee...eynda mula2 nak kaler putih jugak tapi hubby takmau...dia takut eynda malas menten kaler putih tu :-p

eynda said...

bspotgurl...thanks :-)

eynda said...

MR..buleh...buleh...bagi siap satu rumah dulu naaa... :-D

eynda said...

yangyuyu...tq :-)

eynda said...

Me...thanks :-)

eynda said...

shabiela...rasa macam dah tua kalau nak peknen :-p

eynda said...

Intan...ha'ah kan senang nak jaga...kalau semak jugak tarik telinga kekekeke...

eynda said...

Vee...ye ke..terharunyer dengar..takpe nanti Puteri datang le rumah hannah :-)

eynda said...

Ayu...betul...yg panjang tu "makan" space skit kan..

eynda said...

Rox...spot cleaner ek...nanti boleh cari...thanks :-)

eynda said...

Jiejah...betul la...rasa gerun nak naik sorang2 hihi...buleh aje nak datang...tapi bagi rumah siap 100% ;-)

eynda said...

Zana...meja makan tu akak beli kat Authenteak IKANO...so far nampak kat fella design tapi jenis yg kena guna high chair...harvey norman pun ada kot...

Nana said...

akak,
meja makan tu nana suke. boleh la tiru pasni...ki3. sofa tu cantik kaler tu kot, naik seri. wah pandai akak cari design kayu kat sofa ngan panel sama. pasni psg curtain harga ribuan rm tu lagilah meleleh nengok :-)

nana still pk lagi ni nak sambung TT ke idak..penatnyeee...he3. tp sian pulak kat irdina nnt kalau tak continue..tgk la macam mana.

psl kemboja tu..nana mula2 masuk umah. nana pi beli yg dah besar sikit. tp tah ade virus ape tah serang mati terus. sempat la kemboja tu hidup 5,6 bulan aje :( ingat nnt bile2 nak tanam lagik. nana beli 2 pokok time tu kat nurseri area spital sg buloh kaler maroon...cantek kak! kalau letak buaian tu lagik best.

Suejoshua said...

Jeles tau tengok umah Eynda tu, nanti Sue balik Mesia jangan lupa jemput datang rumah tau!!!

Dayung Serian said...

cantik rumah:)
mesti eynda tak sabar2 nak pindah umah kann. umah sewa & umah sendiri jauh sangat perbezaan interms of our feeling kalau masuk umah...tenang jer.

Shirin Ibrahim said...

Salam eynda. Cantik rumah. Bila hsewarmignya? Dkt le dgn bdr nusarhu.. boleh kita jumpa nanti.

NJ said...

Salam eynda...kak N dtg ni tgok² kat sini..wahhhh rumah dan cunz la tu..x sabar nak pindah masuk tu..sure punya...ni kak N nak suruh eynda pi umah kak amik award dan TAG no...hehe

ratna said...

dulu saya duduk umah satu tingkat jer.. bila pindah umah 2 tingkat bukan takut kalau nak turun bawah atau naik atas.. tp rasa malasnya nak turun bawah kalau ada apa2 tertinggal. kadang2 kan kami campak jer kain kotor kat ke tingkat bawah sbb bakul baju kotor kat bawah.. ha ha ha..

Queen said...

saya dah merasa..rumah kecik..umah besor....tapi saya rasa saya selesa rumah yang sederhana..takmo besar sangat....

sebab tak larat nak kemas...uwaaaaa

**Bila Comel Jadi Comot** said...

cantinya umah akak teringin say huhuhu nak da umah camtu

honey amour said...

babe,cantik umah,cantik anak,cantik u...tu jak la yg bole aku komen...

NeenaAnuar said...

memang chanteekk lar umah kak enyda! suke tengok! :D

::Ida:: said...

salam eynda!

i looooveeeee your home!!!
love the kitchen, love the furniture, love the wall panel. everything!!!!

gee.. i should've made my counter top white ler. huhuhu... is the wall glass? the green2 tu? canteekkk..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails