Friday, April 16, 2010

Cerita Si Lebah....

Baru-baru ni eynda ada letak status kat fb...pepagi buta time adam nak pegi school ada 3 ekor lebah berterbangan kat lampu ruang tamu kami....pas tu ada 2 ekor lagi kat balkoni rumah tengah cuba pecahkan cermin sliding door nak join yg 3 ekor kat dalam...sangat cute hehe...tapi menakutkannnnn....

Kebelakangan ni banyak lebah...boleh kata hari2 masuk dlm rumah pagi2 dlm 6.30am..tyg herannyer kot mana diaorg masuk sebab sliding door tak bukak selagi belum 7am....time tu rumah eynda cerah dgn lampu...lebah kan suka tempat terang...hari2 mesti ada sekor dua masuk...eynda tak tau nak buat apa...guna spray nyamuk tu je la...ada orang kata halau keluar je...cemana nak halau kalau lebah takmo keluarkan...lebah tak paham bahasa manusia hihi...terpaksa guna cara tak elok...spray kasi tido terusss ..Keselamatan keluarga lagi penting kan...especially adam & hannah...kalau kena sengat cemana??

Baru-baru ni ada fogging....dgn harapan sarang lebah kat mana-mana tu takde dah...kat kaki lima unit kami memang terjumpa lebah mati sana sini....tapi pagi ni lebah masuk lagi sekor....haihhh pagi2 jumaat ni...eynda tak suka la nak bunuh2 binatang ni...tapi terpaksa jugak...spray berkali-kali...yg ni jenis liat skit...lamanyer nak tunggu dia jatuh ke lantai...tak nampak pun jatuh tau...diam cam tu je...eynda cari merata takde...sapu sampah satu rumah tak jumpa...risau kalau kita terpijak kan...




Last2 pukul 2 petang tadi baru nampak...nasib baik atas lantai cerah...dari mana ntah...sempat lagi snap gambar dia....seram tak tengok bulu2 kat badan dia?? Sengat kat montot dia tu...eeeeiiii.....

2-3 hari sudah Adam balik rumah dari main kat luar sambil pegang leher dia...kena sengat lebah katanyer...arrgghhh sudahhh....tak bengkak tapi merah2...ada satu mata bekas gigitan....eynda tak tau nak buat apa...eynda sapu minyak gamat je...dok tanya dia...sakit tak...berdenyut tak...pening kepala tak...rasa nak demam tak..bla bla bla.....dia kata tadi je sakit skit...lepas sampai rumah dah kurang....

SMS hubby...hubby kata kalau betul lebah maybe adam akan demam....eynda bagi siap2 panadol soluable kat adam...risau kalau demam jenuh...alhamdulillah sampai ke pagi takde apa-apa...tapi standby jugak la takut dia rasa sakit ke apa kan...boleh tak mama dia ni sampai terimaginasi kisah asal usul spiderman & kaitkan gigitan lebah ni dgn jalan citer spiderman tu? kahkahkah....sempat lagi kan :-p

Tak silap eynda last year...kat bumbung unit atas ni ada sarang lebah...bila ada fogging eynda nampak beribu-ribu lebah berterbangan kat atas swimming pool (balkoni eynda ngadap swimming pool)...berpuluh-puluh ekor gak mati dlm balkoni eynda....ngeriiiii....lepas tu takde dah lebah lama jugak...ni datang balik...musim ka?? Setakat 2-3 ekor masuk dlm rumah perlukah eynda komplen kat management?? Kalau tunjuk gambar kat atas tu kat pihak management agak2 diaorg buat apa??



** Teringat Bee Movie...





17 comments:

shakirah samsudin said...

dekat kawasan rumah sy ade byk sgt lebah dulu, rupenye ade sarang lebah besar gila kat atas pokok.

sampai kena panggil bomba dtg buangkan.

naseb baek la xpenah lg kene sengat. :D

i_sofia said...

akak..! tadi sofia sidai baju pun tetiba ada lebah sekor terbang mcm tgh sesat. tgk kat mulut dia mcm ada something. sofia larik masuk rumah n tgk dia dari luar. rupanya dia nak buat sarang kat tepi tingkap umah.. :) rasanya mmg musim kot skang nih.. dah sibuk buat umah, maybe nk mengawan?? *pepandai je sofia nih*.

i_sofia said...
This comment has been removed by the author.
illa said...

Salam cian lebah tuuu hihik..xper asalkan seisi rumah selamt xkena sengat dier nnt...sy paling suke spray kt lipas jerk..hehe

sLEEping BEauty said...

mmg seriau ngn lebah nie kan...
nasib baik adam tak demam ..
kalau tak mmg harus eynda komplen terus kt management...huhu

Salbiah bt Karim said...

anak sy kena sengat lebah gak, masa tu dia 1 tahun setengah, bawak g klinik. kena inject sbb nk buang racun.

zarin said...

uhuh, i cukup seram bila nampak lebah..hehe mula lah menjerit meminta tolong tolong heheh

IdzaLia said...

haityakk.. mmg takut loo.. buatnya lebah tu kat sofa ke.. hannah atau adam sandar terus kena nyet.. huhu.. mintak simpang lah kan..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bahaya nye sis...
adoii...

ERMAYUM said...

enyda kena cari mana sarang ni - bahaya tu - my father kalu jumpa sarang kat belakang umah ke panggil bomba - beli 5, 6 tin ridsect - bomba tolong musnahkan benda tu - cari dari mana dia dtg -

Nini Aziz said...

aiyooo..

nin kan paling tak suka dan takut serangga.. lagi2 yg berbisa ni.. dgn kaki bulu2 tu.. klu masuk rumah suara nini jerit sampai guard house berderet dtg tolong hehehe.. kena pgil pest control kot.. cari sarang dan hapuskan...bahaya tu..

Cikgu ILi said...

Risaunya Eynda...

Mintak bantuan bomba..
By the way, hasil gambar lebah tu cantik..congrats:)

fabulous.farah said...

kalo sekor boleh cakap lebah sesat..kalau berduyun2 mesti besar sarang kan..bee muvi cute..bee ni seram=p

Snowwhite Zone said...

copy dr komen ceroi (si senja).. bahaya tu eynda...

Kuacibunge said...

sejak pantang hari tu 2x lebah masuk alam rumah...ni lebah hitam yg besar tu tau..nak halau dia pakai penyapu...rumah mak pun dia masuk jugak siap mak kene sengat lagi masa nak keluarkan dia...n yg terbaru masuk dalam kereta masa kami bersiap2 nak keluar berjalan...nasib baik takde pape...ada sarang lebah besar kat pokok dekat dengan rumah kami...nak bunuh tak sampai hati kan....

cikbedahlaser said...

wooo mintak la mangment cek.... bahaya tuh... mungkin ade sarang la tu.. klu x tak kan masuk secara jemaah..kan??
nanti madu tu...smpn wat makan dgn roti.. heheheehhehe

sahira said...

fobia betul ngan lebah.. kalu masuk umah mmg kena halau la.. ingat time studi dulu terpijak bontot die..lebam2 kaki.. sampai xleh nk jln.. tuh blum kena sengat betul..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails