Friday, April 16, 2010

Backpain Lagi.......

Salam Jumaat.....semoga hari yg ceria utk kita semua....



Ini bukan eynda...harap maklum...



Backpain eynda datang lagi...
Tapi kali ni eynda tahu sebab gastrik...
Coz 2-3 hari ni diet pemakanan eynda agak merapu..
Ye la sape suruh makan biskut 4 segi satu tin kan...boleh je makan biskut tu tapi jangan le over sangat eynda oittt...siang malam nak makan biskut je...
Tapi lunch semalam makan gak nasi...

Last night le teruk....tapi tak seteruk dulu yg sakit kat tulang belikat sampai susah nak berjalan...
Dinner konon2 makan buah aje....tetiba tengah basuh pinggan backpain menyerang!
Sampai rasa meloya nak termuntah....

Duduk relaks kat sofa...suruh Adam tumbuk2 belakang...lega skit...terus makan goreng pisang 2-3 ketul....biskut jacob's 4 keping cicah milo....sebab rasa macam masih lapar hehe...
Pikir2 balik eynda ni makan tak cukup kot (alasan takmo diet)
Tapi serius eynda cakap....
Sekarang ni kalau eynda jaga makan, kontrol portion...mesti backpain...mesti perut masuk angin...meloya....
Kalau eynda makan macam biasa....makan nasi...makan eskrem...makan coklat....eynda sihat je...badan pun makin "sihat"
Buktinyer bila tiba weekend memang eynda rasa sihat....sebab makan macam2 :-D
So mana satu yg lebih bagus utk eynda??




** Malam2 dah jadi semi-freefaller sebab nak elak sakit tulang belakang kahkahkah....kesian kat eynda kan :-p





44 comments:

TopsyTurvy Mum said...

salam eynda...gud morning!

nampaknya..kena makan macam2 la elakan backpain tu :)

take care..jgn angkat brg berat2!

E-na Zarina said...

Salam eynda..

ada juga ye backpain menyerang bila x ckp mkn...errmmm better bekfast dgn mknan berat dan dinner dgn yg simple2 je for diet....take gud care of ur health dear!

eynda said...

Rox...lepas ni makin tembun pulak eynda...makan banyak...exercisenyer ciput :-p

eynda said...

E-na...ha'ah...sebelum ni doktor dah explain...bila kurang makan atau makan tak menentu angin masuk dlm badan...kalau angin takleh keluar, angin tu akan ke bahagian belakang badan berkumpul kat situ....masalahnyer masa jadi tu memang angin dlm badan eynda susah nak keluar...cemana boleh terkurung ntah le heheh...sebab tu backpain siap meloya nak termuntah...angin tersekat...

NeenaAnuar said...

akak.. ade cuba tak amik madu as supplement? like me dulu memang selalu back pain.. now lepas amik madu alhamdulilllah.. hilang segala tok nenek back pain.. but it works for me la.. tak tau lah it will works on others ker tak...

eynda said...

Neena...nanti akak pi beli...dulu2 rajin la makan madu...

keyman said...

jaga diri kak..minum susu anlene
makan keju ke..heheh

Ray said...

Eynda...Kalau tak silap, bila gastrik ke apa sampai sakit tulang belikat, maksudnya Eynda ada heart-burn la, a.k.a sakit ulu hati. Memang sah-sah sebab angin.(La ni Ray ada lagi, tapi kalo lepas mentekedarah bebanyak la...hahahha)

Dah try tak macam Gaviscon tu ke, Eno ke...apa2 ubat untuk buang angin la?

Kalau dah teruk sangat, jumpa doktor mintak dia buat endoscopy. Ray dulu penah buat sebab ada gak gastrik yg maha teruk. Lepas buat endoscopy ni (ala doktor masukkan camera dlm perut je, tp kita tingtong pengsan habisla..) Alhamdulillah takdak ulser perut. Tapi kena makan gak ubat untuk rawat gastrik tu.

So, pakata jumpa doktor and mintak dia refer kat spital pi extensive check?

Adrina Adi said...

kena amalkan minum susu. ed skrg sejak tahun lepas, amalkan segelas susu setiap hari. tak lalu sebenarnya tp paksakan diri.

anyway, banyakkan berehat.

eynda said...

hakimin...thanks...dlm dua2 tu memang sentiasa ada dlm fridge :-)

eynda said...

Ray...tepat sekali...memang ada heartburn....haaa nak buat benda alah yg masuk kamera dlm perut tu...dengar pun dah seriauuu....tapi kalau eynda makan banyak takde sakit pun...sihat walafiat...memang eynda ditakdirkan takleh diet2 dah...kena makannnnnnnnnnnnn jek sentiasa :-D

Nanti eynda tengok kalau melarat sangat eynda refer kat pakar...thanks ray :-)

Eti said...

Hi Eynda,

My mother dulu used to suffer chronic back pains all the time! Dia selalu ingat sebab angin je! Ada sekali tu kena attack yg sampai tak leh bangun, bila kena admit, doctor kata itu bukan simptom angin! Tapi simptom batu karang!!! Memang betul, she had some batu karang removed! Sekarang nie alhamdulillah dah tak kena severe attacks lagi.

Eynda dah pegi check dah?? Why don't you give it a go, kalau belum. My mother had this spotted at PUSRAWI Jln Tun Razak, hospital lain tak jumpa apa pun... Take care ya!!

eynda said...

Ed...akak kurang bab susu....tapi akak suka makan yogurt, cheese yg kiub2 tu...ada beli anlene concentrate tapi asyik lupa minum...maybe kena tambah pil kalsium plak lepas ni...

eynda said...

Eti...ye ke...backpain ni actually kalau google kaji2 ada banyak sebab kan...thanks ye citer pengalaman kat eynda...eynda dah pernah jumpa doktor, gastrik katanyer & lepas makan ubat gastrik memang lega...tapi eynda akan ambik perhatian jugak apa yg eti cakap ni...thanks again :-)

Liena said...

Salam...

kes eynda ni rasanya sbb kurang makan & menyebabkan angin

so, yg terbaik utk eynda, jgn terlalu control makan, cover dgn exrcise...

Some1...somewhere...somehow... said...

kena amik susu utk tulang gak...

pekata milo tanpa gula tu
di campur dgn Nesvita Omega Plus

fabulous.farah said...

maybe kak eynda tayah kawal portion..makan makanan yang sihat kurang lemak segala. tapi jangan bantai berpinggan2 pulak..hehe

lagipon kakeynda kan exercise..biar lambat.asalkan selamat

sisdee said...

klu gastric elakkan makan berminyak eynda...lagi parah nnt...

even klu bdn berangin pun...

kita pun still ada skt backpain..sbb asyik mjahit jek...klu kita buat ssuatu tu tekun jek n kedudukan kita tak betul tu yg leh jadi backpain...

anyway take care...try letak ice pack kat tmpt sakit 20 minutes ek :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

yg bagus mesti la kalau sis nye kesihatan baek...
tapi kalau sis nak diet...
kene ade pantang nye la..
mane leh nak makan ringan je...
semua sis makan mesti kene ade yg badan sis perlu...
sis²...
hehehe...

Willie a.k.a Reptoz said...

alahai...ku ingatkan perempuan dalam gambar tu Eynda...kalau ya mesti I jatuh hati. Hahahaha...just kidding.

Backpain ni ada macam macam sebab. Tapi penyebab yang paling utama ialah kecederaan fizikal contohnyer, salah duduk, salah cara tidur ataupun sebab terangkat barang berat. Tapi kalu disebabkan kurang makan tuh, ini ler first time aku dengar.

Kalau dah tahu puncanya, Eynda kene byk makan sikit. Makan beras faeeza, tak mengemukkan. Hehehe...dan kurangkan aktiviti mengemas rumah sementara waktu.

ini semua pendapat seposen aku ler.

IdzaLia said...

kak eynda diet lg ke.. takyah diet sgt sbb bdn akak dah cun.. ;-)
jaga kesihatan ye..

Dayung Serian said...

Take care eynda...takyah la diet2, badan dah cun tu. dayung pun ada gastrik..heartburn...tu 2 hari tak berbelog. Mlm tadi makan bubur jer..seksanye kalau penyakit ni datang:(

Chit Ana said...

salam kak,jaga kesihatan tuuu

cik mas said...

eynda ni... diet2 jugak kay tapi jgnlah sampai memudaratkan. takyahlah kurus sangat. eynda dah cukup cun dah tu.. :)

Ray said...

Ala doktor masukkan kamera dlm perut tu takde apa la...Sebelum masuk tu dia dah pengsankan kita pun. Masa Ray buat endoscopy tu lepas cuck anaesthetic nurse suruh kira 1,2,3..tak samapi 5 dah pengsan dah ahahha. lepaih tu tido la dgn nyenyaknya ala2 Sleeping Beauty. Tah haper doktor tu buat pun tak tau la...Bila bangun lak 2-3 jam lepas tu memang tak sedar langsung procedure tu dah selamat. Nasib baik takde apa sgt pun, and its treatable.

So sakit tu jgn biarkan melarat-larat OK!!Eynda ada 2 org anak n sorang laki nak kena jaga..(errkss..skema nya ayat)

ME said...

take care eynda .. better pergi buat detail checkup.
kalau sakit pinggang biasa, minum air lebih sikit dari biasa insyaAllah after 1 day okay.
.. & another 1, hehehe diet tu bukan nak suruh berlapar but go for balance diet, coz u bukan ler berisi .. just control jer.
anyway .. take care coz your kids still need u

Mia-Ina said...

rs nya akak kena amal pemakanan kerap kuantiti sdikit...takut gastrik teruk..dan psl backpain ni..x berani ckp lbh..x tau tahap mana..better get advice from doctor...mcm mia, doktor x bg exercise lebih2 due my condition tp kena jg pemakanan

Shariz said...

backpain lagi ke eynda? u better take care sbb selalu jugak kena...dah tanya doktor ke? gastrik boleh buat sampai camtu ye? bahaya jugak la tu....take care dear :)

eynda said...

Liena...ye eynda rasa eynda tak nak diet dah...makan cam biasa tapi kena exercise....

eynda said...

wyra...akak minum anlene concentrate tu je...

eynda said...

farah...hhmm kena buat cam tu la...akak makan tak pernah bertambah :-D

eynda said...

sisdee...ha'ah kalau kena gastrik ada pantang larang...doktor dah bagitahu dulu...even susu pun dia tak bagi minum....dia suruh minum soyabean campur cincau...alaaa lupa beli pulakk...

eynda said...

meniti senja...akak ni unpredictable...kekadang boleh makan makanan yg clean aje...kekadang boleh makan merapu... :-D

eynda said...

willie...tq pendapat u memang boleh guna...ada penyebab backpain eynda jugak tu selain gastrik...cara duduk...dukung hannah pun actually doktor larang tapi kekadang terlupa...hannah dekat 20kg tuuu...

eynda said...

Lia...akak takde la diet sangat pun...cuma pemakanan tu kekadang merapu....

eynda said...

Dayung Serian...kalau gastrik takleh lewatkan waktu makan kan...eynda selalu suka delay2 kalau bab makan...sebab tu gastrik datang balik ni...

eynda said...

Salam chit ana...terima kasih :-)

eynda said...

cik mas...2-3 hari ni eynda suka makan biskut cicah milo tu...biskut pun banyak gak eynda makan sampai tak lalu nak makan benda lain...tak sangka kalau itu penyebab gastrik....atau time makan eynda tak kena...eynda makan gak nasi.....takde la diet ketat...

eynda said...

Ray...eynda dah alami anasthetic tu 2 kali masa bersalin kat anak2...yg pertama pengsan terus...yg kedua separuh sedar...eynda lagi sanggup separuh sedar sebab boleh nampak dunia hehe...ok apa-ap serius eynda pi jumpa pakar...thanks :-)

eynda said...

Me...thanks for caring....eynda tak sakit pinggang...kat tulang belakang atas skit...maybe cara eynda duduk pun tak kena bila asyik ngadap pc ni...eynda pun tak diet ketat...eynda makan apa saje...tak caya belek balik entry eynda yg sebelum ni banyak pasal makan je haha...cuma ada ketika kita ingat kita dah kenyang...padahal time tu badan masih perlukan makanan...selalu jadi macam tu la kat eynda....so eynda kena sentiasa makan...jenuh :-D

eynda said...

Mia...itu yg akak amalkan sejak start diet dgn geng forum 2 tahun lepas...tapi kekadang masa akak terhad...kekadang sempat 3 kali makan je...kekadang pagi sarapan lambat...kekadang malam malam lewat...ikut keadaan persekitaran....sebab tu la terkena gastrik...

eynda said...

Shariz...ha'ah..doc cakap angin berkumpul kat belakang..time jadi cam ni memang angin susah keluar...tak sendawa...tak buang angin...masalah sistem penghadaman...nak kena beli detox konihimitsu jugak la ni hehe..hari tu lagi teruk...angin naik ke telinga terperangkap takleh keluar gak...peninggggg teramat...bila makan ubat gastrik esok tu lega...ni dah makan ubat gastrik...rasa lega skit...kena standby selalu ubat tu sekarang....

Nana said...

akak,
sakit lagi ke? nana skang dah tak sakit lagi...alhamdulillah. berkat dok umah rasanya ni. kalau idak kan dok ngadap laptop aje tu yg sakit. pastu mkn merapu. he3..try amik pil calsium ye. nana amik pill tu je, alhamdulillah dah tak sakit. la ni pon nana tak makan pon. bile2 teringat baru mkn. tp sakit blkg sbb gastrik betul lah...nana dah rasa n doctor pon ckp kan. angin tu yg menyebabkan blkg tu sakit.

minum susu byk2 ye :)

take care. akak, nana tak pi TT sabtu ahad ni. so tak jumpa la kite thid week.

Cikgu ILi said...

Eynda,
Ntah-ntah puncanya sebab tak cukup minum air tak?
MAcam saya...kalau tak cukup air akan sakit belakang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails