Wednesday, April 7, 2010

Bila Besar Nak Jadi Apa??

Naper gambar bibik lak ni??



Dulu2 kan...masa kecik2...ehhhh ni citer eynda...bukan citer anak2 dah besar nak jadi apa yer...dulu2 kan...ingat tak zaman sekolah rendah...kena isi detail kat kad prestasi ke kad apa ntah....cita-cita bila besar nanti....tapi time tu tak tau apa pun...cikgu la yg seronok tolong bagi idea kat anak2 murid kan...

Macam eynda dulu cikgu bagi idea...

1) Pelakon
2) Pramugari
3) Model

Aikkk...mana doktor?? Mana peguam?? Mana cikgu?? Hehehe....tak tau...cikgu nak tulis apa pun tulis la time tu kan...darjah satu...tau apa...sekarang ada lagi ke sistem cam tu kat sekolah?? Lupa tanya Adam...

Lepas tu teringat pulak zaman sekolah menengah....dah besar skit boleh la berangan tanam cita2....nak jadi pramugari..wahhh!! Time tu kagum giler dgn Pramugari...cantikkkk...body lawaaaa....kebaya cunnnn....boleh pegi overthesea....tapi masalahnyer eynda tak reti berenang kekekeke....simpan je la cita-cita tuu...

Habis SPM, sementara nak tunggu result tau tak apa eynda punya angan2....jangan terkejut!! Eynda nak jadi orang gaji!! Ni buat part-time la konon sementara nak tunggu result SPM....ntah apa-apa kan....atau pun eynda nak keje kat kilang!! Jadi minah kilang la pulak kan....syok tengok org keje kat kilang....pas tu tetiba nak pi isi borang jadi artis kebudayaan pulak kat Penang nuuuuuunnn....best boleh menari kan....

Tapiiiii....tiga2 angan eynda tu arwah abah tak approve punnnn....takkk bolehhhh!! Ye la arwah abah pun terkejut dlm banyak2 keje naper la anak dara tunggal dia ni nak pilih jadi bibik...jadi operator kilang...jadi penari...bukan la dia kondem keje tu....tapi dia kata macam tak sesuwai dgn eynda nih...ehhh eynda suka hihihi... layan je la minah nih...

Lepas dapat result SPM yg boleh la nak hidup tu kan...tetiba rasa nak keje bank.....kagum pulak tengok orang yg keje kat bank...bergaya je kan...ehhh...nak keje sebab kagum dgn orang la pulak kan...tapi nak jadi pramugari la...yg pelik asyik takut nak pi interview...apa kes??

Last2 dapat offer pi interview ticketing MAS....interview berjaya tuh!! Tapi gaji ciput arr...takut tak cukup makan...kan eynda ni hobi makan2 hehe...tak terima la job tu...kalau tak korang mesti jumpa eynda kat KLIA tu dah...tengah dok jual tiket...tak pun upgrade skit join cabin crew...ewaahhh...masih mengharap tu....

Oleh kerana tak jadi keje ticketing tu...eynda jual bilik tido je la...laku tau eynda jual...ramai yg beli....sebab eynda jual bilik tido kat resort kekekeke....satu hari tetiba bukak paper bahagian cari keje...ada walk-in interview kat bank...haaaa...nak keje kat bank pulak la...ikut suka je kan nak keje apa macam petik jari je dah dapat....

Pagi pegi interview...petang masuk shift keje kat resort....seminggu lepas tu dapat call...ehhh...dapat la keje bank....mula dah berangan nak pakai lawa2...kasut tumit tinggi...padahal kan... bila dah keje kat bank tu...dlm ofis pakai slipar je hahaha....nak keluar lunch pakai high heels!! Poyo je kan....tapi jad banker adalah perkara yg paling best dlm hidup eynda....eynda kenal dunia pekerjaan yg sebenar...eynda kenal macam2 jenis manusia...eynda tahu yg nampak kaya tak semestinyer kaya betul...sebab hutang kat bank punya la banyak!!

Bila dah keje bank tetiba sembang dgn kawan ofis..."ai nak cari laki yg kaya...boleh ai goyang kaki takyah keje..." ni bukan eynda cakap sorang la...ada le 2-3 org lagi member yg berangan nak kawin dgn orang kaya kan...biasa la anak dara...tak brape cerdik lagi...tau nak senang je...

Akhirnyer kata-kata tu termakbul jugak la kot.....so itu la akhirnyer persoalan "bila besar nak jadi apa??".... dapat kawin tapi laki takde la kaya macam hartawan...kira senang jugak la hidup, takyah keje dah kan...tapi bab goyang kaki tu  memang macam dalam fairytale aje...mana ada goyang kaki....24 jam bertugas tau....tengah malam pun masih keje...dah macam bibik pun ada kekadang tu...haaa..sila imbas kembali impian eynda nak jadi orag gaji satu masa dulu hahahahaha....


Panjangnyer citer kan...dipendekkan citer...sebahagian dari angan2 eynda bila besar nak jadi apa dah pun jadi kenyataan...tu je nak cakap...tapi karangannyer berjela!! :-p






** Orang lain punya cita2 punya la tinggi kan...eynda je cita2 tak membina langsung :-p






47 comments:

sisdee said...

heheheeh...cute je baca cite eynda :D

dulu2 mmg pun kan mcm2 nk jadi...org jadi tu nk jadi tu..tgk cikgu nk jadi cikgu hahahhhah..tu i le kan..mgkin sbb ramai family jadi cikgu :D

tp masa depan mmg kita tak tau..see eynda bahagia pun kan ngan asben nownie...err jmpa kat bank ek :D

sLEEping BEauty said...

wahh, dasat cita2 eynda...
paling tak tahan nk keja kilang tu, nk jadik minah kilang...
hahahaaa.

Nana said...

nana dulu selalu letak nak jadi accountant tp kerja mcmane pon tak tahu...ki3. no 3 pramugari..berangan jugak ni. last2 bile study amik engineering...jauh bebenor. now, dok umah pulak...tapi ape2 pon yang plg best mesti lah dok umah jaga anak, suami dan rumah kan :P

psttt...nana tanye irdina baru ni nak jadi ape. die jawab doctor (kemain lagik). bile nana tanye nk jadik dr ape. boleh die jawab nak jadik doctor menan...wakakka. gelak tak hingat nana ngan hasben.

Ray said...

Hik hik hik...

Tau tak, dolu-dolu kan, zaman Darjah 1 tu jugek Ray pun penah tulih nak jadik Orang Gaji dalam kad cita-cita tu. Hepp...apa kess??

Bila tunjuk kat ayah dia guling-guling gelak aje. malu tau! Yela, time tu apa kita tau pasal jadik bibik ni (ni sumer pasai tertarik tengok iklan tak aper sabun cuci kat tv la ni, boleh lak nak jadik bibik???Issshh..)

Tp as kita membersat, dah tau plak kalu keja ni best, keja tu best, so makin naik darjah, makin tinggi la cita-cita, Ray selalu tulih nak jadik arkitek la, pilot la (tapi x penah pun teringin nak jadik peguam atau doktor, tatau pasal)..Engineer la

Tp sekarang ni semua tu dah buang ke laut dah, langsung jauh, so keja PR ajer la, tukang buat karangan untuk orang lain heheheh.

Tapi kalu gaduh2 manja dgn kekawan boleh plak depa kata awat ko ni tak jadik peguam je haa?? Hmm...ntahlaaa...pikirkan betul gak patutnya kita ni jadik peguam, tp takpe la..rezeki memasing ada bahagiannya Allah kasik, betul tak???

See??See?? wat karangan la lagi!!

Adlina Husaini said...

hihi..very nice entry la dear..sambil baca sambil pikir balik cita2 dulu..paling tak bley blah tingin nak jadi astronomi..

IdzaLia said...

hihi...
bila baca citer kak eynda ni terigt dulu masa Lia umur 6thn ms tu Li tadika. Bila org tanya nak keja apa esok bila besar.. Kering je Lia jwb nak keja kilang zaitun. Ms tu tengah top produk bedak zaitun..hehe

ratna said...

saya rasa akak pun dah tau dah cita2 saya apa kan utk skrg ni.... hik hik..

mamaaerish : said...

hik3...tahniah kalo gitu... :p

Raihan said...

bertuahnya depa dapat laki kaya tawww..... kita pulak, laki kita yg bertuah...dapat bini KAYA...

*kaya dgn lemak*

eynda said...

sisdee...jumpa kat trafik light dekat2 bank...eynda cross jalan...dia dlm kete...kira kutip tepi jalan je ni hahaha....

eynda said...

Intan...ntah le time tu rasa macam best je keje kat kilang :-D

eynda said...

Nana...ha'ah kan...keje paling best duduk rumah jaga laki jaga anak....akak tak pernah tanya hannah...kalau adam macam2 dia nak jadi :-D

eynda said...

Ray...nak jadi bibik jugak ek hehe...kekadang kita tak tau masa depan cemana kan :-D

eynda said...

Adlina...wow..tinggi cita2 tu :-)

eynda said...

Lia...macam adam la...tengok cikgu nak jadi cikgu...tengok org masak2 dlm tv nak jadi chef... :-p

eynda said...

ratna...macam tahu je :-D

eynda said...

eb...tq la kalau gitu :-D

zarin said...

i pun dulu cita cita nak jadi bibik dgn harapan dpt kawin ngan anak majikan...kihkih berangan tul masa tu

NeenaAnuar said...

hehehe.. cita2 kite sama lah kak eynda! nak jadik wanita diawan biru! sbb neena kan memang suke traveling! memang cita2 no. 1 neena nak jadik pramugari lah..

actually hampir2 tercapai dah hasrat tu... tinggal nak gie interview jerk.. tapi!! malangnyer rezeki masuk UiTM dpt dulu... teruss arwah mak reject cita2 nak keje diawan biru! huhuhu.... till now tak merasa keje ngan syarikat penerbagan! tapi cita2 no. 2 neena nak keje dlm office... nak jadik setiausaha... and memang rezekinye dah pun tertulis yg cita2 no. 2 tu lah menjadi my career right now! heheehe...

eynda said...

MR...kalau laki akak kaya kan...akak dah ada bibik....akak dah buat koleksi handbag coach...LV...bla bla bla...kete akak savvy tu tak main la hehehe....alhamdulillah kalau tak kaya harta pun janji kita bahagia...betul tak :-D

eynda said...

zarin.. he ehhhh...macam citer Na-O-Mei pulak tu hehe...

eynda said...

neena...akak pun pernah bercita-cita nak jadi setiausaha...apa-apa keje la yg boleh bergaya kan...alaaa..duduk rumah sekarang pun boleh bergaya gak :-p

Takpe neena punya cita2 dah termakbul kan :-)

ERMAYUM said...

at least tercapai gak kan jadi bibik - but high class bibik la- bibik cum madam :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

panjang2 i bace dari atas ade conclusion kat bawah rupe nye...
hehehehe...
sis2...

MY HEART said...

Saya pun bercita-cita nak kawin dengan orang kaya. tapi orang kaya tu adalah omputih ahaks.. tamoh orang kaya melayu.. boleh plak becita2 camtu kan?? hiks...

zealvia said...

teringat jasmin dlm citer datin wan abe tu..agaknya goyang kaki kayak tu lah kan..ekekekek

Queen said...

cita2 kak eynda nak jadi pembantu rumah tu hampir tercapaila..skang kan kak eynda menguruskan rumah tangga..ada sikit sama...cuma upgrade la sikit..ok pe...hihihi...

ena said...

hahahaha kelakar la eynda!!!
kikikikikiki

daku nak juga dok umah goyang kaki... tapi tak mampu la... tak mampu rasanya nak jadi FTHW... hihi kadang2 rasa syok gak keje..

kot??

ni opinion buat masa ni je la.. nanti2 berubah lagi kot hahaha

KV said...

kv masa kecik2 nak jadik CIKGU jer manjang. Hua hua hua

sesemutku said...

heheheh bes crita eynda...sbb boleh d kenang bila usia kita mcm ni kan..pastu ank2 pun sure tanya nti..mama dulu nk jadi apa...
tetiba mut pun terkenang zmn dolu2...mcm2 kenangan leh crita...hehehe

Syatilla said...

Kak eynda..dlu mse kcik2 sye punye cte2 hebat tau.nk jadi org yg gaji bsar2.Tapi ble dh mule cerdik n bsar skit...tbe2 jer nk keje cikai...nak jadi TOL GATE GURL..sbb suke tgk org tu kasi tket je kat kete.duduk je dlm kotak tol tu.senng keje.kalo xde kete byk kat certain2 tol..leh tdo...klakar sgt ble igt balik.ble dh keje skng...lg lah teringin nk mrase gk jd TOL GATE GURL gak...xpyh pening2 lyan kerenh studnt2 ni..huhuu

eynda said...

Ermayum...yeaaa betul :-D

eynda said...

meniti senja..hehe kena buli :-p

eynda said...

My Heart...pernah gak berangan cam tu...tetiba teringat anak tokey kedai kain (chinese) nak ajak kawin kekekeke...jodoh kuat dgn lelaki melayu :-)

eynda said...

zea...haaa...best kan kalau macam tu :-D

eynda said...

Nik...yg tu dah tercapai dah la...sebab duduk kat rumah kalau tak jadi bibik ngada2 la kan...kena la buat keje :-D

eynda said...

Ena...tipu la kalau duduk kat rumah goyang kaki...lain la kalau ada pembantu rumah boleh kot goyang kaki hehe...eynda jadi tukang masak...jadi drebar....jadi pengasuh...jadi tukang kemas....jadi nurse kalau org dlm rumah tak sihat..haaa... :-D

eynda said...

KV...rasanyer jawapan nak jadi cikgu tu adalah penyelamat kan..paling senang nak jawab time tu :-D

eynda said...

Mut...itu la bestnyer kehidupan masa lalu kita kan...harap2 anak2 kita nanti boleh bercerita macam ni jugak :-)

eynda said...

Syatilla...hehe...kekadang keje yg biasa2 ni kita nampak kiut je kan cara bekerja...sebab tu la kita teringin nak keje cam tu gak...keje gaji besar memang la lumayan...tapi stressnyer besar gak...

|| NaFiRaa || said...

hehehehhe... eynda, jadik suri rumah penatkan??? ai jadik suri rumah sabtu ahad pon x larat..muehehehe

Anonymous said...

eynda..
sha punya cita2 masa drjh 1:
- cikgu
- pramugari
- kerani

bila cikgu tanya kenapa nk jd kerani klu 2 cita2 lagi tu x tercapai?
jwpn sha, mcm best je taip2 kertas..hahhaha
main bantai je kan cita2 time tu.. *_*

tp bila umur makin meningkat,keinginan nk jd CIKGU maintain sampai abis SPM..
apply byk kali..
3 kali gi interview..buat ujian..
sygnya x dpt masuk maktab sbb 3 kali pegi 3 kali gak bertembung dgn student U & budak STPM..
so diorg punya gred lg tinggi dr gred sha yg hanya bersandar pada SPM aje..walaupun result ujian semua ok tp jab.pendidikan amek budak STPM @ U..
so sha pun smbg study amek business & management..
plan nk keje bank..dpt offer tp tak gi sbb ntah..tak tahu..boleh gitew??

la ni jd surirumahtangga 100%..
takde pulak tulis cita2 ni masa sekolah dulu..hikhikhikkk...

wahhh berjela karangan sha..
soriiii..

~ashsha@sha~

Chik Na said...

he he he...bila dah jadi full time housewife .. kerjanya lebih dari bibik.. dari hal sekecil-kecil hingga ke layanan utk suami tersayang :-)

Lady of Leisure said...

akak... heheh lady suka entry ni... lady dulu cecita nak jadik pemain tennis heheheh...
:D

fabulous.farah said...

erm..laki tak kaya tapi tak nak keje jugak=p

shabiela said...

kak, kiranya cita2 nk jd bibik jd kenyataan la ek.. bibik umah sndri.. satu lg leh dok umah sbb kawin org kaya.. :)

sha lak cita2 nk pegawai bank.. tp keje skang pon ala2 pegawai bank la cuma x duduk kt bank.. leh gitu? ekekek..

sab said...

slm kak..best story mory ni..hehe, best kan dpt jaga anak sndr n tgk diorg membesar dpn mata kite..saya klu leh pon nk jaga anak sndr tamo keje..tp rsanye tak sesuai nk praktikkan.apa2 pon..tahniah sbb sbhgn cite2 akak tlh berjaya dipenuhi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails