Saturday, March 13, 2010

Teringat Kisah Lama....


~googled~



Sape mamat tu?? Semua kenal kan...agak2 ada yg TERperasan pernah naik teksi mamat tu?? Hihi....kalau la korang TERperasan....apa korang rasa?? Mungkin terpikir..."iskk...tak sangka pemandu kete teksi yg aku naik tu penagih dadah....tak sangka pemandu teksi yg aku naik tu nak bunuh orang...kalau la masa naik teksi dia tu time yg tak kena...adakah kita yg jadi mangsa???

Bila jadi peristiwa malang arwah adik Syafia Humaira (al-fatihah buat arwah) eynda terkenang zaman dulu2 masa belum kawin...dalam usia 20-an...muda tuuuu hehe...agak menyesal sebab dulu2 eynda tak pernah terfikir pasal keselamatan diri....eynda selalu naik bas dari Kedah-KL sorang2...selalunyer naik bas terakhir malam2 buta sebab nak sampai awal pagi kat KL.....dah le time tu banyak dengar kes bas terbabas kat highway....pas tu malam2 buta ni jarang ada org perempuan naik bas...pernah naik bas cuma 2 orang perempuan termasuk eynda...yg penuh semua lelaki! Tak ke berisiko kan!! Isskkk awat la tak terpikir langsung....Alhamdulillah eynda masih di sini....eynda dijauhkan dari benda2 tak elok....

Pasal pemandu teksi ni...bukan la eynda nak buruk2 kan pemandu teksi....ramai pemandu teksi yg mencari rezeki yg halal....demi keluarga tersayang....hubby selalu jugak sembang2 dgn pemandu teksi...betapa susah payah letih diaorg keje...tapi pendapatan diaorg masyukkkk jugak :-)

Dulu2 eynda selalu naik bas dari Kedah-KL sebab eynda kena pegi training kat HQ office eynda & stay kat Hotel Malaya (hotel brape bintang ek hehe)...hotel tu je paling dekat dgn training centre.....koman2 pun hotel ok jugak tau...bas akan stop kat luar puduraya...selalunyer eynda sampai dlm 5am-6am kat situ....ramai la pemandu teksi yg akan tunggu kat luar bas...berebut-rebut offer kita naik teksi....

Ada satu time tu sorang pemandu teksi muda la jugak...gini dialognyer...


pemandu teksi :  dik...naik teksi jom...nak pegi mana??

eynda : takpe la saya jalan kaki...dekat je...

pemandu teksi : alaa jom la...dekat2 pun boleh naik teksi gak...

eynda : takpe...takpe... (isskkk tak paham ke...sambil jalan terus nak ke jejantas cross ke puduraya) 

Masa tengah jalan depan geng2 teksi tu eynda terdengar pemandu teksi tu cakap...

pemandu teksi : adik ni lawa la....(pas tu dengar pemandu2 teksi lain gelak2 sambil dok acah2 pemandu teksi tu...nak ngorat la...ulat bulu la...bla bla bla)



Whaaattttt????!!!! Eynda terus jalan laju2 tak tengok belakang dah!! Hati eynda berdebar je tau...meremang bulu roma....kalau la eynda kena pegi tempat jauh2 & naik teksi yg pemandunyer macam tu...apa akan jadi haaa???

Sejak hari tuuuu...eynda tak naik teksi dah!! Kebetulan hubby yg masa tu tunang eynda keje kat KL, eynda buli la dia...nak pi mana pun cari dia...ada citer kat dia jugak benda2 macam ni...terus dia jadi pak guard eynda haha...nak masuk hotel pun dia tunggu dgn kete depan pintu hotel...eynda dah masuk baru dia balik hehe....

Tu la bila diingat balik kita sendiri pernah alami benda2 macam ni cuma kita dilindungi Allah....sebab benda nak jadi kekadang masa kita leka...masa kita tak terpikir nak jadi macam tu....

Mungkin zaman sekarang terlalu banyak berubah....dulu2 kayuh basikal pegi sekolah sorang2 pun takde orang kacau....naik bas kita sorang perempuan pun takde orang kacau...pegi pekan sorang2 pun takde masalah....sekarang?? Duduk dalam rumah pun orang jahat boleh masuk kacau kita!!

Hati-hati la wahai semua.....kat mana-mana pun ada bahaya...






** Teringat zaman naik bas tu...dari KL balik ke kedah...sampai pukul 5am (giler awal pagi)...tengah tunggu cousin datang ambik kat bus station (sebab eynda dari IJN lawat arwah abah operate jantung) tetiba satu kete lalu stop!! Patah balik!! Orang mabuk!! Uwaaaaa...mana nak lari...nasib baik dgn cousin lagi sorang....rupanyer diaorg kenal eynda...sebab eynda pernah tolong cousin yg nak datang ambik tu kat kantin kilang...diaorg ni pekerja kilang...uihhhh nasib baik kan...kalau dioarg tak heran kenal ke tak...tak ke naya...ehhh sekarang tak naik bas dahhh...12am-6am sentiasa kat rumah...giler cari pasal!! :-D






21 comments:

zailamohamad said...

betul kan Eynda, dulu2 macam tak tahu apa2 kan
minta dijauhkanlah benda2 yg xelok ni kan

Farra Dhelina said...

ee kat mana2 skang ni mmg bahaya lah kak..

sy dulu time sekolah rendah, tgh tgu mak ambik, ada org laki naik moto dtg dekat sambil bwk moto pelan2..akk tau dia buat ape?? dia tunjuk dia pya tuu..ishhh mmg takot lah time tuhh.. blk rumah terus demammm!! ee mmg ngeri bila ingt2 blk!

TK said...

Oopss, saya pernah kena mcm tu taun lepas kat sek 17 shah alam. dalam teksi dia ckp bukan2..cakap pasal body saya n mcm2. The next day bila saya tunggu teksi, saya jumpa dia skali lagi kat sek 9 plak. Saya terus lari..Taxi driver tu ada area2 shah alam tau!

Azmiezas said...

Kita sejak dari dulu lagi memang tak pernah naik teksi sorang2..kalau tak da kawan kita lebih rela naik bas atau lrt..takuttt...

LiAnA said...

sekrg ni kat mana2 pun bahayalahh... lg2 area pudu raya tukan.. dulu masa mak dgn ayah masih ada rumah kat melaka.. selalu le balik sana naik bas.. sbb keje susah nk cuti.. kdg pepagi buta.. kdg memlm bute.. mcm eynda ler tak terpikir bende buruk pun keke... nasib baik selamat je sampai destinasi..

Chik Na said...

hubby selalu pesan kalau naik teksi tu hati-hati ..tgk gak orangnya dulu.. kalau boleh naik teksi pemandu yg dah berumur sket

Ena said...

Risaukan kak camtu.. sekrg terlau banyak es2 yg di luar pemikiran kier.. & diluar batas kemanusian juge.. minta dijauhkan kite & keluarga dr segala kejadina yg mcm tu..

dulu zaman belajar bile cuti sem jer akan ulang alik dr Melaka ke Trg.. penah dlm bas lelaki miang kat sebelah tido cam sesaje jer nak letak tangan kat paha kite.. apalagi cepat2 lah tepis.. sudahnyer ena x tido sampai ke pg.. hu3x..

NeenaAnuar said...

betol lah kak.. kalau pikir2 balik waktu dulu.. neena pun slumber jerk pegi balik KL-Shah Alam sorang2 naik bus waktu study kat UiTM dulu.. jalan sorang2 ke hulu ke hilir.. tapi tu lah time dulu2 tak lar seteruk skg nie.. cam akak ckp lah.. duduk dlm umah pun org leh dtg serang kite... nauzubillah...

sisdee said...

dunia akhir zaman kan eynda...mcm2...selalu dtg hal dari pmandu taxi mmg..ada yg bagus ada yg suke amik kesempatan....mcm jiran saya bawa2 teksi last2 pasang lagi satu..cian sgt isteri n anak2 dia...tp alhamdulillah dorg dah berubah dah :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

dalam dunia nie memang semua tempat dah tak selamat...
huhuhuhu...
berhati2 la...
lagi2 perempuan...

|| NaFiRaa || said...

zaman dulu org takutkan hantu tapi zaman sekarang org lagi takut kan manusia!! sbb manusia skrg lagi kejam dr hantu!! pompuan mmg kena slalu berhati2!!!

Lady of Leisure said...

tu la kak, skrg ni bahaya kan, bahaya tu ada di mana2... kadang kita pi mana2 jumpa mcm2 orang, kita tak tahu mana yg niat baik, mana niat sebaliknya... lelebih lagi kita yg pompuan ni kene slalu berjaga, bawak apa yg patut mcm pepper spray etc, lady bawak alarm hehe...

soffya said...

sama la akak...soffya pun selalu gak ke mana sorang2, ssebab nak hidup berdikari.tapi, tkaut jugak.tapi baca ayat macam2 la selalu sampai berapa belas kali kadang baca kursi pun tak tahu.hee...memang takut dan bergantung kepada Allah sajalah yg mampu buat

mie said...

uiikksss.....
gue tau hotel malaya....
hotel xde tingkap.....
hehehe..

apa2 pun!!!
kena berhati-hati skrg ni....
mcm2 saja ragam manusia

Tihara said...

pengalaman eynda pun lebih kurang same ng tiha..tiha dlu study kat UMT mase tu upmt lagi..naik bas kul 12 mlm sbb takde bas lain dah..tp pandai2 la duk akt org ramai2..pastu futher study kat upm serdang..selalu naik bas kat pekeliling..penah juga kena nyakat2 ni tp mesti ingat..duduk dekat org yg ramai2,Insya-Allah selamat..zaman sekarg memang bahaya..sbb org makan tongkat ali terlebih dos kut ..

abrahyn said...

eynda,
dulu masa study rajin gak naik cab nih...ada 1 masa tu naik cab dari bas stand KL nk ke UM tp driver tak ikut jalan biasa...ntah kemana2 dia bw saya pusing2...terus saya ckp saya ni reporter yg undercover nk tangkap driver2 teksi yg menipu...terus saya keluarkan pen dgn buku nota catat nama n no teksi, then saya ugut dia if dia tak hantar saya balik, saya keluarkan dlm paper front page...hehehe terus dia pusing bawa saya balik kampus dgn selamat hahaha...

pandai gak berlakon time tu...

fabulous.farah said...

naseb baek kak eynda takpape..orang memang susah nak naik cab sorang2..takut..tapi kalau ramai2 tak kesah

Asz said...

mmg horror naik cab kat kl nih eynda .. pasal tu sya slalu hati2 bila naik cab ... kadang2 dlm cab tu sya wat2 call hubby bgtau no plat cab tu (ngan harapan kalau driver tu nk wat jahat pon pikir 2-3 kali coz sya dah bgtau no cab dia kat hubby) .. dlm 10 cab yg saya naik ada 1 atau 2 je yg ok .. lain tu sume x bley pakai, ada yg kaki kelentong citer berdentam dentum, ada yg lagak samseng ... mmg menakutkan!!!

ana said...

tu la..pikir2 dulu mcm2 blh jadi kan..nasib baik Allah lindungkan diri kita dari bahaya...kalau ingat2 balik..memang rasa ketaq kan...

babyluv_ayang said...

mmg takut kalo kita fikir2kan balik....tapi fara nyer konsep kalo dah terpaksa sgt amik teksi...fara selalu buat mcm gini...hehehe...fara akn call hubby then fara bagitau dia no plet teksi...dah terbiasa...sejak bertunang...n until now...kalo takder keta ker aper kan...

MommyCT said...

kadang rasa kat mana2 pun tak selamat....even masa kat bank ke hapa kan...kot time tu ada perompak yg jenis main tembak jek isk..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails