Wednesday, March 24, 2010

Siakap Bakar + Air Asam + Sayur Asparagussssss....

Hari ni hubby balik awal....pukul 5 petang dah tercangak depan pintu rumah...sudah tentu eynda seronok hubby balik awal kan...tapi eynda belum masak hehe....nasib baik dia tak tanya pasal nasi....selalunyer dia balik lewat....so balik dah ready semua la kan...buatkan teh O...dia makan kudap-kudapan dulu alas perut....balik rumah mesti lapar :-)

Hubby balik awal sebab dia tak sihat sejak semalam....selsema...habis meeting terus balik rumah...

Sementara dia berehat eynda masak....semua dah keluarkan dari fridge awal2...hari ni sepatutnyer takde letrik dari 10am-4pm....tapi alhamdulillah tadi letrik terputus 2 saat je hehe...lega eynda....

Start masak 6pm.....7pm dah siap.....lepas maghrib hubby terus dinner dgn adam....adam makan nasi dgn ayam goreng....dia tak reti makan ikan....hubby pulak kalau tak sihat memang selera makan dia tinggi...makan bertambah tadi...




Siakap bakar.
Eynda perap dgn garam + lada hitam + serbuk kunyit. Masa nak bakar eynda lumur dgn olive oil dlm bentuk butter....masuk oven bakar sampai masak...



Air asam....eynda kurangkan cili padi sebab hubby tak sihat...nanti pedas sangat tambah sakit perut pulak  hehe...



Tanya hubby, eynda nak masak asparagus...nak yg tumis sambal belacan ke...yg tumis oyster ke...atau tumis biasa?? Dia mintak yg tumis biasa sebab dah ada air asam....asparagus tu rebus dgn olive oil....macam buat sayur semalam cuma tak letak minyak bijan & garam...ketepikan dulu...tumis asing bawang putih...masukkan air skit utk kuah....tambah serbuk Sedap Rasa......masukkan cili potong....tutup api baru masukkan asparagus tadi...kacau2 sebati dgn kuah...hidang...

Eynda seperti biasa akan makan lauk pauk ni pagi esok....dinner tadi dgn biskut cicah milo je...sejak amal makan nasi waktu pagi eynda dah kurang nafsu nak makan merapu skit yeayyyy....lunch pun dgn roti 2 keping dah cukup....maybe perut & otak rasa puas sebab pagi2 dah penuh dgn makanan yg berat...alhamdulillah perut tak sengkak pun makan nasi pagi2...lebih puas sebab kenyang seharian....badan pun jadi cergas cewahhh....cuma seawal 4am-5am perut eynda dah start lapar lorrrr....berbunyi-bunyi perut ni tapi eynda buat tak tau je...tidoooo....tunggu sampai 8am-9am baru makan hihi...ni je cara eynda nak elak makan merapu....tak tau la pendapat orang cemana kan...so far berkesan kat eynda :-D


** Masak apa pulak malam esok??






53 comments:

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

waa...nmpk cdap..nk kit..

Chik Na said...

hmmm..sedapnya.. terliur tengok ikan bakar dan air asam eynda..

noradzlina.kamdani said...

akk ni pandai masak le....kecur air liur tgk sambal asam tu

tifa said...

memang kalau breakfast berat kita tak akan ambil yng merapu . Tifa mmg buat macam ni..and secara tak sedar ...Tifa dh tak ambil jajan :)

LiAnA said...

baru teringat haritu hubby ada beli ikan siakap.. bolehlah bakar.. sbb dok pikir nak masak apa hihi.. bagus idea..

kalau mkn nasi pepagi mmg perut padat tu jd lama hihi.. cam kita bersahur tu kan..

Mama Shaqeer Wife Khairul said...

salam kak eynda..
ada award tuk akak kat blog ira..:)
nanti amik yea..

fabulous.farah said...

air asam tu menggoda sanubari la kak eynda

ana said...

eynda, neisya dah lama diet mcm ni...sbb tu lapar cemana pun malam, mmg tak makan berat2..dah lama jadi biasa..tp pg2...alamak..memang segala lagu keroncong yg keluar...ehe..

bak kata qoute tu..BREAKFAST LIKE A KING, LUNCH LIKE A PRINCE, DINE LIKE A PAUPER...

lama2 mesti dah biasa....:-)

zarin said...

lama tk makan ikan bakar cicah air asam

bspotgurl said...

Morning.. maybe I should try cara u pulak :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

mesti sis makin slim la nanti...
hehehehe...

NeenaAnuar said...

makan nasik pagi & tengahari should be ok.. coz lepas2 tu kite pun banyak aktiviti kann.. kalau malam.. dah mamam nasik jerk.. confirm teruih nak tido... tu yg badan senang naik tu.. hehehe..

mmmm.. asparagus! dah lama tak makan.. nak kene masak nie.. :D

ratna said...

walaupun simple tapi boleh membangkitkan selera ni..

Jiejah @ Iza said...

wowwwwww air asam tu menghairahkan hehehe ..

Uncle Lee said...

Hello Che Eynda, You have a nice blog. Can see you have a Black belt in cooking.
I have not eaten that siakap bakar I think 25 years.
Apa nak masak besok?

If you masak fish head lemak or asam ikan masak nanas pedas with sambal belachan, send me telegram, ha ha.
You stay you, keep a song in your heart. Best regards, Lee.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sedapnyeee...
lagi2 tgk air asam tu
kecur kejap!

zealvia said...

makan nasi pagi....diet ye org kata. Zea dari kecik mmg makan begitu nak berjimat. 2 x sehari je makan. Sampai sekarang pun begitu..pagi mesti makan nasi sbb nak tahan lama & tenaga...nanti pukul 4pm...makan lai ..tu kira dinner la.

Lady of Leisure said...

sedapnya ikan bakar tu... terliur lady... ada ikan siakap kat rumah ni, boleh try bakar dalam oven macam kak eynda... hehe...
belah belakang ke ikan tu?

shabiela said...

lama dh tingin nk mkn ikan bakar air asam.. tp x trbeli2 lg ikan.. cmno nk jd kan.. tgk air asam akak lg la trliur.. jumaat esok wajib buat.. hu hu..

yangyuyu said...

ok tgh hari ni kompom nak pi mkn ikan bakar...naughty la asik tunjuk makanan je..hehe

mrs.ecam said...

tulun tulun ayaq liuq dh meleleh...huuuu

p/s : k.eynda sile amik award kt blog sye yek...maceh

Drama Mama said...

oh makan nasi pagi2 bole senang nak kawal nafsu makan eh? hehehe...i tak makan nasi pagi and tengahari sebab masak slalu untuk dinner ja tapi tu lah...makan merapu macam2. huhuhu

adha said...

terliur tgok air asam tu...

Nana said...

best menu dinner akak semalam...terliur tgk ikan siakap bakar. nana tak pernah bakar ikan masuk oven lagik. tak reti..hi3

nana pon sekarag sedang kurangkan pengambilan nasi la ni. kilo pon dah kurang sikit...tapi tak nampak sgt la, sebab nana ade problem tang perut...huk3

Tihara said...

kecur nya air lor..nengok masakan ni especially air the asam..hehe..penuh khasiat..

Nini Aziz said...

pandai eynda masak.. nmpak very presentable cam lauk dlm pic kt magazine....

eynda said...

Luz...dah habis daaaa... :-D

eynda said...

Chik_Na...tq :-)

eynda said...

Lin..boleh la takat nak makan dgn family :-D

eynda said...

tifa..patut la tifa kurus :-)

eynda said...

Liana..ha'ah sama cam puasa...memang perut rasa penuh...kenyang je..

eynda said...

ira..ok thanks :-)

eynda said...

farah...tergoda ek :-D

eynda said...

neisya..ye ke...ha'ah la eynda pun tiru quote tu la :-D

eynda said...

zarin..menu cam ni boleh buat kita ketagih ..sentiasa terliur :-D

eynda said...

bsportgurl.....try la nanti..berkesan kat eynda...dah seminggu ni so far ok...berat je malas timbang :-D

eynda said...

meniti senja...hopefully gitu la haha...

eynda said...

neena...ye la kan...makan nasi malam2 pastu duduk depan tv...pas tu terus tido..esok tu konfirm naik sekilo kekekek...utk akak la :-p

eynda said...

ratna...akak ni segala-galanyer simple :-D

eynda said...

jiejah...mengghairahkan ek...tapi kurang pedas tu..kalau pedas skit lagi kick :-D

eynda said...

Hi uncle lee...wow...thanks for the compliment... :-)

eynda said...

Rose...air asam memang selalu menggoda kan :-D

eynda said...

zea..patut la kurus...harap2 nanti eynda boleh kurus jugak la hehe..

eynda said...

Lady...tak belah belakang pun..belah atas isi tu je..

eynda said...

shabiela...masak jangan tak masak :-)

eynda said...

yangyuyu...hehe...terasa notty jap :-p

eynda said...

mrs ecam...tulun bagi tisu boleh la haha...lap air liur tu ye... :-)

Ok akak ambik award tu :-)

eynda said...

Drama mama..itu la eynda sebelum ni...masak utk dinner pas tu sekali kita pun dinner..kejap je eynda dah gumuks huhu...sekarang tukar style dah :-D

eynda said...

adha...tergoda ye :-)

eynda said...

Nana...akak pun 1st time masuk ikan dlm oven tu...patutnyer nak masak menu lain hehe...tahniah dah turun 3kg... :-)

eynda said...

Tihara...eynda pun malam tu tahan sabar je tak makan tau...esok pagi tu bersemangat panaskan & makan...legaaa hahaha...

eynda said...

nini..alaaa snap style senget2 skit je hehe...

Mia-Ina said...

tak sangka lak..mkn x sihat, mkn berslera suami akak ye...selalu org x sihat ni, kurang selera..dia nk mkn bubur ke...tp, bgs gak...bertuah suami akak..selalu dpt mkn air tgn isterinya ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails