Thursday, March 11, 2010

Lihat Masa Depan......

Pernah tak terpikir apa yg berlaku kat kita bila tua nanti...jika dipanjangkan umur....dikelilingi anak2 kah?? Merempat kah? Di rumah kebajikan kah?? Duduk kat rumah sendiri tapi bibik yg uruskan sebab anak2 sibuk bekerja??

Eynda selalu berharap, bila eynda tua nanti, eynda & hubby masih ada anak2 yg menyayangi...yg masih prihatin...yg tahu balas jasa mama & ayah...walaupun kekadang rasa takut bila dengar banyak sangat kes ibu bapa yg terbiar...ditinggalkan ikut suka hati kat mana-mana...letak kat rumah kebajikan...atleast kalau yg upah bibik suruh jaga tu ok la lagi...dgn harapan anak2 masih menjenguk kan....sedih bila pikir masa depan...hanya Allah yg Maha Mengetahui....Tapi ada jugak yg sendiri nak masuk rumah kebajikan sebab tak nak susah kan anak2...hhmmm...

Malam tadi masa tengok berita channel AWANI, tersentuh hati eynda tengok seorang pemuda OKU dirantai kaki di rumah kebajikan yg tak di register....walaupun berlainan bangsa dgn eynda, tapi tetap sedih sebab dia pun manusia biasa....cuma kurang upaya...ditinggalkan begitu saja oleh keluarga sendiri...syukur la kita dilahirkan sempurna tubuh badan...dikelilingi orang2 tersayang...kalau kita ditempat orang2 macam ni...apa kita rasa??



~google~


Eynda selalu dengar orang tua2 kata....berbuat baik la kepada ibu bapa...insyaallah anak2 akan berbuat baik pada kita satu hari nanti...." what goes around, comes around " sebab tu la eynda takut sangat kalau2 mama eynda pernah/akan kecik hati dgn eynda....eynda takut sangat arwah abah pernah kecik hati dgn eynda ...hanya doa yg mampu eynda beri utk arwah sekarang.....moga kesalahan eynda dulu2 diampunkan arwah ....

Sekarang bila nak besarkan anak2 sendiri....nak marah...nak pukul...walaupun orang kata utk kebaikan, eynda takut akan bagi kesan yg lain kat anak2...tau saje la zaman sekarang dok dengar anak2 suka memberontak.....bukan senang nak handle anak2 kan...dulu2 kita takut bila kena marah dgn mak pak...sekarang ada jugak mak pak yg takut kat anak2!!

Semoga kita di masa depan masih dikelilingi anak2 & orang yg tersayang....aminnn...




** Zaman dulu mak pak tak payah baca buku utk besarkan anak2...zaman sekarang macam2 buku motivasi boleh beli bila nak dapatkan tips membesarkan anak2 :-p






19 comments:

adikmanje@ellyazarmilia said...

hhmmm..tersentuh jugak adik baca n3 eynda pepagi ni....memang kalau dikenangkan rasa macam2 akan bermain dibenak fikiran....entah la...cuma berharap di penhujung usia kelak kesihatan tidak sampai menyusahkan anak...insyaallah...

TopsyTurvy Mum said...

Yang penting didikan agama kena cukup...hidup berlandaskan syariat islam.

InshaAllah, mende2 yg tak elok tak terjadi kat kita..kalau terkena juga, itu adalah ujian dr Allah utk menaikkan darjat kita disisiNya. Wallahualam...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kerana anak² makin advance...
ye la sis...
mcm mane dah tua kan???
erm...
siapa ade di samping kite saat tue...
ye la..
tgh sehat,
beharta,
semua de...

bila dah tua,
xmampu wat ape...
xmampu nak cebok najis sendiri...
sape yg ade disamping kite kan???
pikir² kan la...

Mimy Hamid said...

so touching kak...ibu bapa dah didik kita dengan sebaik mungkin...kalau apa ada kurang nya diri kita bukan salah mereka...zaman sekarang best kann memacam ada...tipss harap2 anak2 masa depan kenang la jasa mak bapak diorang...tgk hr ni ziana zain nangis ok bertarung nyawa nak beranak kembar..pengorbanan ibu tu...5050 je nak hidup

sisdee said...

slalu tanya syahmi..ibu dah tua nnt abang nak tinggalkan ibu ke....hehehe..then syahmi kata kenapa ibu tua...?? okay dia tak phm hahahahahaahah

tp klu tgk cite psl org2 tua kena tinggal kat umah kbajikan semua tu..slalu ckp kat syahmi..cian dorang...anak2 tak kisahkan dorang...selalu bagi contoh...atuk/wan (my parnts) wlupun dah tua...tp anak2 yg jaga..kita nak dia jadi camtu....

tp yelah dia kecil lagi..nk phm tu mmg berbelit2 le soalan dia kemukakan hehehhee...

smoga hari2 tua kita akan lagi ceria (klu sempat punnn) :D

Chik Na said...

chik na pun believe "what goes around, comes around" ... so sementara kita ade parents ni berbuat baik kepada mereka supaya insyallah anak-anak pun akan berbuat demikian juga..

harapnya anak-anak kita kelak akan jaga & sayang kita hingga akhit hayat kita hendaknya

fabulous.farah said...

sebab sekarang zaman lagi mencabar..perlu ilnu nak besarkan anak...kalau zama dulu budak PMR pon dah boleh jaga anak..

mintak-mintak orang boleh jaga parents bila dia dah tua nanti

fabulous.farah said...

alamak banyak nye typo.hahaha..paham2 la kak eynda yer =p

HOn3YB33 said...

wah...sedey entry ni..

teringat pada arwah ayah...

banyak dosa dengan dia...

rindunya...

harap2 my daughter xikut perangai weiyda...

bagi didikan agama yang cukup...

mrs.ecam said...

tetibe n3 sedey ek k.eynda...tp bgs la at least kt xdek la leka ngan dunia muda mudi...aik muda lg ke??? so sblm nk menempuh ari tua (insyaallah klu d pnjgkn umur) bek wat persediann dr skang....menabung...amik insurans...dll..tol takkkk

fizamior said...

kak eynda... tak tau la apa nk jadik dgn dunia sekarang nih... sgt sedih... mintak dijauhkan....

sLEEping BEauty said...

huhuu, rindu kat arwah babah intan jugk la eynda....
apa2 pun harap2 anak2 akan jaga kita nanti..

Shariz said...

betul tu eynda....nak jaga anak bukannya senang....bila dah tua nanti tak tau dia nak jaga kita atau tidak...minta doa anak2 boleh jaga kita masa tua nanti...

pasal tips menjaga anak tu...memang berlambak buku2 tips...seolah2 nak jaga anak2 pun kena belajar cara2nya....shariz ni selalu jugak baca buku2 camtu, tapi masih lagi tak boleh handle dengan baik...hehehe...

vee said...

Eynda..entry sgt menarik ari ni..
Percayalah...klu kita berbuat baik InsyaAllah akan dibalas baik juga..
kerana..Allah maha adil lagi maha mengasihani setiap hambaNYa...so..always do the best dear!!!

|| NaFiRaa || said...

ai pon berharap ade anak2 disisi di kala tua nanti..:|

mmg sedih tgk banyak kejadian kejam berlaku sekarang!!

noradzlina.kamdani said...

kite pun selalu berharap yg ank2 akn jaga kite bile kite tua sok sbgaimana kite jaga diorg ms diorg bdk2 lg

Anonymous said...

eynda..
sedihnya baca n3 kali ni..sob..sob..sob,..

apa yg sha harapkn,semoga anak2 sha dpt jaga sha & hubby sepertimana kami menjaga mereka dari kecik hingga dh besar skrg ni (sekiranya kami dipanjangkan umur nnt..insya'allah)

~ashsha @ sha~

NeenaAnuar said...

sgt setuju ngan quotes.. "What goes around, comes around"

I've seen cases yg diaorg tak ambil berat pasal mak ayah diaorg.. end up kehidupan diaorg tak penah yg aman... ade saja masalah yg harus mereka tempoh.. sentiasa susah & ditimpa pelbagai dugaan...

tak rugi kalau kite berbakti kepada ibubapa kerana kite akan sentiasa di rahmati dan diberkati.. and alhamduilllah... I've experience it! after took care of arwah mak alone in the hospital for almost 2 weeks.. and now after dia dah pergi... rasa puas tersemat dlm hati walaupun dia dah takder.. coz I know with her blessed only I'm here and what I am rite now.. alhamdullilahh.. :)

Azmiezas said...

Sokong 100%..

Susah tau nak besarkan anak2 zaman sekarang, banyak cabaran n dugaan..tak macam mak, ayah kita dulu..boleh besarkan kita dengan penuh adab n disiplin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails