Sunday, March 28, 2010

Earth Hour 2010.....Entry Gelap....

Salam ols.....

Macam mana last night?? Tutup lampu tak?? Eynda tutup.....lagi 5 minit nak 8.30pm eynda dah start pasang lilin....lilin pulak yg kecik2 tu...leka pasang lilin sampai hubby kata cukup-cukup la tu...brape banyak nak pasang daaaa....




Last year guna lilin aromaterapi......yg lilin tu sendiri bau wangi ke bau busuk?? Tahun ni guna lilin comel2 tu...




Hmmm....ramai yg tak kisah kan....tapi yg ada anak kecik tu eynda paham...bersangka baik...semua rumah yg on lampu tu ada anak kecik :-p

Kat lobby bawah tu ada orang buat party apa ntah...besday party kot...takpe la hal orang toksah kacau kan hihi..tau takper...

Nasib baik hannah tido awal....dia tak perasan rumah kegelapan...tapi dia terjaga jugak la...merengek kejap tapi bukan sebab gelap (ada pasang lilin jugak dlm bilik) tapi merengek nak suruh eynda tido tepi dia....Habit hannah sekarang asyik terjaga waktu malam ajak eynda tido tepi dia...siap tepuk2 bantal tepi tu...tunjuk2 bantal tu suruh eynda tido sebelah...eynda pun layan sangat...dah payah eynda nak tido nyenyak malam2....terganggu....



Yg syoknyer padang apa ntah kat luar tu...terang benderang!! Takde acara apa pun...tak support langsung....tapi KLCC...KL Tower...gelap!




Tutup lampu tapi bukak tv...aci kan?? Actually kat hall tu takyah pasang lilin pun takpe....cerah dgn cahaya tv tu....tapi sebab eynda teruja terlebih...pasang jugak la...sambil2 makan kueteow goreng rasa gelap jugak la sebab tak nampak kueteow tu... :-D

Sejuk je suasana bila tutup lampu....anak2 pun tido awal...Adam lepas 1/2 jam bergelap terus tertido kat sofa....eynda & hubby je dok layan AF8.....leka bergelap ke leka tengok AF8....dah 9.45pm baru perasan dah boleh bukak lampu....

Terasa bangga sebab menyokong Earth Hour....tapi sepatutnyer hari2 kita cuba amalkan bukan sekadar malam tu je kan...rumah eynda ni siang2 pun gelap...terpaksa bukak lampu waktu siang if not eynda akan pening kepala buat keje dlm samar2...cemana nak support Earth Hour hari2.....tapi eynda cuba la....rumah baru nanti konfirm takyah bukak lampu waktu siang kot....sebab cerah je eynda nampak sekarang ni...sebab tu jugak la bil letrik rumah sekarang ni melambung tinggi...gara2 on lampu siang hari...hhmm...what to do...jaga mata...jaga kesihatan...




** Thanks pada yg ambik berat & beri nasihat kat eynda utk entry Rindu Mama....alhamdulillah eynda dah berbincang dgn hubby...hubby akan cuba ambik cuti April nanti...balik kampung jumpa mama & sedara mara.....Insyaallah...





22 comments:

a.z.n.e.e said...

huhuhu.. oo bagusnye klcc n kl tower join katup lampu... astro x dpt nk join la ek sbb ade AF.. huhuhu..

sy pun x dpt nk join, sbb ade kat umah abg ipar,, dari last year join, igt tahun ni nk join gak la.. mmg plan nk join bergelap.. tp apekan daya..

eynda said...

aznee...astro ada satu channel je support...takde siaran selama sejam...tapi diaorg tunjuk gak iklan2 earth hour...

Snowwhite Zone said...

sy 'ter'lupa psl earth hour, g tesco bershopping..

Snowwhite Zone said...

sy 'ter'lupa psl earth hour, g tesco bershopping..

eynda said...

Snowwhite...nasib baik tesco tak tutup lampu :-p

Mia-Ina said...

bagusnya..tahniah utk yg menyokong

NeenaAnuar said...

neena terlepas lagik tahun nie nak celebrate secara serentak! sbb ade kenduri malam tadi... tapi tak per still ingat nak wat gak nanti kat umah sendiri... cam kak eynda ckp lah.. tak semestinnyer setahun sekali jerk nak support earth hour nie kann..

IdzaLia said...

("_") bagus2.. samalah kita bergelap mlm tu..

fabulous.farah said...

hehehe..same lah..latop ngan tv tak tutp..pastu takde lilin..nak masuk toilet bukak lampu kejap..hehe

Mr PenyuBiru said...

saya sekeluarga pun turut menyokong kempen ni.

apa yg saya faham, kempen Earth Hour ni adalah simbolik dalam menunjukkan yg kita sygkan bumi ini. Sebab tu kempen ni cuma tutup lampu saje. Alatan eletrik lain spt tv takyah. dan sebab tu jugak kita kena buat pada tarikh dan waktu yg ditetapkan.daripa situ kita tau berapa ramai penduduk bumi ni yang ambik kisah tentang masalah bumi.

Ena said...

Bagus nye kak eynda & mereka2 yg menyokong earth hour tu..
ena memula tu teruje la nak buat.. sekali terlupa daaa... leka dok melipat kain.. pastu huby dok leka layan AF.. sudahnyer 10.00 baru tingat.. hu3x.. terlepas sudaaa..

sisdee said...

eynda..kita suke dok dlm kegelapan hahahahha sewel!!!

no actually suke tak buka lampu kalau tgk tv..tp klu makan ke apa mmg le kena terang...bukan pe lampu ni panas...klu off lampu suasana jadi sejukkan..tu le cian kat bumi..patut bukan 1 mlm jek...patut tiap2 hari camtu..hanya bila perlu jek on lampu kan...:D cian kat bumi..dah tak larat dah dia..dah tua :(

sisdee said...

eh btw..lupa..mesti happy kan nak balik kg :D kita yg slalu balik tp tak bermalam pun family dah sibuk :(

Lady of Leisure said...

lady kat rumah jarang bukak lampu putih sebab kalau cerah sgt pening kepala.. hehe.. tapi kalau tgk movie, paling best kalau tak bukak lampu kan..hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

umah i pon tutp sis...
lebih dari waktu disuruh...
sebab umah xder org...
hehehehe...

zealvia said...

zea ari2 support earth hour tau..mana tak kul 8 lebih dah tidooooooooo...ekekekke

sLEEping BEauty said...

intan tak join..
bersama2 anak2 tgk Alice in wonderland... haehheeee...

mrs.ecam said...

tahniah k.eynda...hee...sye ari2 bese kol 9 dh ttp lampu...biat tb n kipas jek idop...sbb nk suh ank2 tdo awal...heeeeeeee

enyheartsdiamond said...

eny kat klcc time tu :)

yangyuyu said...

sy pun bergelap..huhu..sambil tu menyelam perasaan org buta..hidup mereka lebih gelap

Shariz said...

hehehe...boleh nampak rumah shariz...terang benderang...hahaha

Mrs. Zuki said...

Mmg tak sensitif betul laaaa penganjur acara yang erang benderang tu...
Bla sume dah ber'earth hour'..nampak sangat tampat tu mcm panas je sebab cerah sgt malam-malam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails