Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Tuesday, February 9, 2010

Sinki Tersumbat?? Kisah Benar!!


Apa korang buat kalau sinki tersumbat?? Especially sinki dapur tu....macam2 sisa makanan masuk dlm sinki kan....macam2 petua eynda dengar....tabur garam le...soda bikarbonat ler....kalau nak tau sejak kawin eynda la yg tukang bersihkan sinki kalau tersumbat tau....nak mintak tolong hubby kekadang benda ni jadi time dia keje....jenuh nak tunggu malam2....pas tu kesian kat dia balik keje penat2 tetiba nak kena buat keje yg agak kotor kan....ye saya bini yg baik :-p

Selalunyer eynda kena bukak paip bahagian bawah sinki (paip plastik) pas tu cuci lubang paip tu....malas la nak citer tapi korang boleh bayangkan kot...eaauuuwwww....

Sekarang tak lagi la....eynda dapat idea sendiri....bahan2nyer seperti gambar di atas...caranyer :

1) Masak air dlm kettle, bila mendidih tuang dlm lubang sinki...
2) Tuang dua2 cecair tu....biar kejap...
3) Masak lagi satu kettle air...tuang lagi dlm lubang sinki...
4) Buka air kat sinki laju2 hala ke lubang sinki biar air tu cuci segala kotoran dlm lubang sinki....
5) Lubang sinki dah tak tersumbat...kalau masih tersumbat ulang je 2-3 kali aturan ni sampai ok...


Senang citer...takyah jadi plumber godek2 lubang sinki hihi...ehhh...paham ke jalan citer petua eynda ni?? Tak reti la nak sebut part2 kat sinki ni...

Dah tak risau kalau nampak air bertakung akibat sinki tersumbat....sebab dah tau jalan paling bersih eynda boleh buat hihi...

Agak2 kalau korang try menjadi tak? :-p




30 comments:

Mr PenyuBiru said...

jgn sampai nanti sinki tu cair sudah sebab tak tahan pahas.hehe

eynda said...

Mr Penyubiru...hehe..so far dok buat takde la cair sinki tu...boley cair ke? :-p Tapi senang la cara ni...DIY beberapa minit je dah siap...

zarin said...

owh ye ke?slalunya i taruk clorox je..then tuang je air panas..ok gak:)

desirequeen said...

kak eynda, pvc pipe tu boleh tahan kepanasan sampai berapa darjah celcius ntah..tapi air panas memang tak boleh mencairkan dia. Selama ni guna air panas dan cuci perangkap pipe kat bawah tu je. Tak pernah guna ramuan tambahan tu. Boleh try pas ni..

thanks for the info

tifa said...

Tifa buat macam ni...
waktu malam masa yang paling sesuai kerana kita tak guna sinki....
mula2 masukkan sang cecair tu...
biar sampai esok pagi
then keesokan paginya pulak,baru curah air panas...cubalah...it's work for me

LiAnA said...

ku selalu buh garam kasar pastu jirus air panas.. ok gak.. bleh try ni lenkali.. takyah nk gi beli garam kasar dah.. sbb 2 mende ni mmg sentiasa ada kat umah.. tq eynda :D

eynda said...

zarin...sebab eynda hentam bubuh je apa yg ada kat rumah haha....clorox pun ok kan :-)

Azimah@Melati said...

biasa curah air panas jek.....blup blup blup bunyinyer..ehehehe

eynda said...

nik...tu la kan...sebab guna air panas ni dah bertahun-tahun utk cuci lubang sinki tu...cuma selalu terajin godek2 bahan sisa dlm lubang tu...sekarang dah senang skit...tak le busuk akak nanti haha...

noradzlina.kamdani said...

selalu kite pam je kak...puas ati..ble dh clear br kite curah air panas

eynda said...

tifa...eynda ni selalu malam2 terlupa nak buat benda2 cam ni....lagi bagus kalau biar semalaman kan...

eynda said...

liana...eynda buat cara ni pun sebab malas guna garam...macam tak berkesan skit kat sinki eynda...tak reti buat kot...

eynda said...

Mah...eynda pernah guna air panas saje...ntah brape kali kena masak air...last2 eynda godek2 lubang paip plastik tu....kalau guna cecair ni 2 kali tuang air masak je....maybe sebab eynda jarang tuang air panas dlm lubang sinki...sisa2 makanan tepu daaa :-p

eynda said...

Nor...pam dari atas sinki bowl tu ker...dulu2 pernah buat...hubby yg buat ler...pas tu masing2 macam malas nak pam2... :-p

sisdee said...

mmg petuanya pki air panas pun eynda..tp b4 tu eynda letak garam le..dia mmg bole pecahkan lemak2 dlm sink tu...

my hubby slalu letak satu chemical tapi tak tau le apa benda dia letak :)

NeenaAnuar said...

so far umah neena tak penah kene lagi lar.. thanks for the info kak.. nanti kalau sinki neena dah tersumbat.. harus neena cuba langkah2 yg akak bagi tu.. kalau tak menjadik... nanti neena refer kat eynda balik yek.. hehehe...

Azmiezas said...

bagus la idea eynda..selalunya kita buat mcm eyndala..godek sana, godek sini, bukak sana, bukak sini..susah pulak tu..

tq eynda for sharing..

Lady of Leisure said...

hehe.. wah kak eynda kasik petua.. berguna untuk lady juga ni.. boleh try nanti...

kakak lady lak kalau tanak sinku sumpat masa basuh pinggan dia letak penapis besar mcm besen... so segala sisa makanan terperangkap dalam besen penapis tu.. lepas basuh pinggan buang je hehe..

lady dok cari besen besi berjaring tu tak jumpe lak..

IdzaLia said...

bagus ni blh guna petua ni ms sink tersumbat nanti..hehe..
Tp lia selalu bubuh penapis plastik tu sisa nasi ke apa dok dlm penapis tu le..
tq for sharing...

Tihara said...

emh bagus jugak! thanx 4 sharing..you're caring :)

Mia-Ina said...

kte org lg senang kak..calling tuan rumah sewa...mintak pakcik2 betulkan...sinki..tu pun klu tersumbat atau paip air tersekat ke....hehe..nk tau nape? kte org ni umah bujang...masak sekali sekala je..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tip berguna nie sis...
hehehehe...

sesemutku said...

haah semut pun buat ala2 gitu...tp pakai clorox & garam...
tuang garam kasar segenggam ke..pastu curah clorox...biasa nya buat tengah mlm sbb nk biar dia lama sket...kalo siang kan kejap2 nk pakai..kalo tak terdesak la kan...pastu dah agak beberapa lama...masak air panas then curah kan...

Shida said...

kak,shida kalo sinki tersumbat rasa macam tekanan perasaan tau..dah lah kita nk wat keje pun susah..sbbnyer shida tak pandai nk buat sendiri..mesti tunggu hubby balik keje baru settle..huhuhu..bagus idea kak ni..nnti bleh try..

shabiela said...

kalo sha, biasa tuang air panas jer.. kena cr pencuci mcm tu la pulak.. thanks kak eynda bg petua..

Syikin said...

ckin pun selalu tuang air panas..sebab notice lelemak n minyak sisa makanan yangbuat sinki tersumbat..sendiri jadik plumber..dulu hubby marah ckin wat cam tu(tuang air panas) but bila dia tengok sangat efektif..dia pun wat cam tu..ngeh3

iNa said...

kak eynda..
dulu ina pun pnah kene gini..
last2 pnggil plumber...
mahal plak..huhu..

p2 plumber tu pesan...
klau x mau tersumbat..pg2 tu sebelum gune sinki jirus dgn air panas dulu....tiap2 pg wat gitu...

Farra Dhelina said...

blk ni h nk cuba lah!!! sinki dlm blk air sy asik tersunbat dek kerana rnbut yg kegugurann..huhu

info yg sgt berguna :D tq kak

Drama Mama said...

haaa i guna garam pun macam tak berkesan lak for me...baru2 ni dok pakai cosway clog remover...tapi maybe bole try cara yang ni plak kan. hehehe. thanks for sharing!!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Softtouch [Hanim] said...

ooo mcm tu caranya..sy plak xpernah cuci kalu sinki tersumbat..tp tahu tuang air panas..lepas ni nk cube mcm cr kak enda nie...tq

Related Posts with Thumbnails