Friday, February 12, 2010

Setelah 5 Hari Makan Nasi.......





1) Eynda jadi pemalas
2) Asyik nak tido
3) Rasa meloya tiap kali makan nasi
4) Pedih ulu hati
5) Asyik ingat nasi jek...
6) Tak boleh kontrol kuantiti nasi
7) Ketagih makanan manis lagi teruk
8) Cepat letih
9) Rasa lambat pergerakan (kurang aktif)
10) Asyik lapar jek..



Itu yg eynda rasa sejak dah makan nasi....orang ada kata....boleh la makan nasi tapi jangan makan banyak2....eynda akui eynda gagal bab makan sikit2 nih...sebab nasi bila dah bertemu lauk pauk yg sedap especially masakan ala2 kampung ni habih la...nasi sejemput tak beri kesan kat eynda :-p

Eynda susah hati ni....rasa macam menyesal sebab dah start makan nasi nampak macam eynda dah patah balik ke habit lama.....eynda takut nanti2 mesti nak makan nasi siang malam...

Maybe setengah orang pandang sinis dgn apa yg eynda alami ni...alahhh...ngada-ngada je rasa itu ini....tapi itu yg eynda alami sekarang....diri eynda bukan diri orang lain kann...kagum la dgn org yg boleh makan nasi sesenduk...dua senduk...3 sudu!! Eynda tak boleh laaaaa...how arrr???

So eynda rasa lepas ni eynda nak makan nasi weekend saje tu pun ikut family la kalau diaorg makan nasi baru eynda makan....weekdays eynda kena plan cara lain...

Takut jugak sebab 3 bulan tak makan nasi berat eynda naik sekilo tu kan hehe...tapi tu sebab eynda ambik dinner yg heavy....kali ni nak try elakkan ambik heavy dinner...boleh kot...

Cemana yer....tolonngggggg.......kecewa sangat nih :-(


       

24 comments:

Ashikin said...

kak eynda,

xpe relaks jgn stress sgt. yelah akak baru start mkn nasi semula kan. so mungkin skang kak eynda kena paksa diri ajar mkn sesenduk je. nanti lelama, perot kak eynda ok la. kalo mkn nasi lebih2 xle sbb sesenduk pon dah kenyang. pastu amik lauk lebih. lauk2 tu amik yg mudah diratah la cth sayur2 n ikan. mesti bole punya.

dan minum air suam dulu atau mkn appetizer sebelum mkn nasi supaya kak eynda kenyang sket. nanti bila kenyang separuh, nk mkn nasi pon dah mcm potong selera kan.. good luck kak.

desirequeen said...

kak eynda.....sian akak....

akak, tuhan kata makanlah yang baik2 dari rezekinya...

kalau akak rasa nasi tu memudaratkan akak, tinggal terus pun takpe...

nik pun tak boleh handle kalau makan nasi..mesti nak banyak. Tapi nik make sure perut nik sentiasa terisi dengan buah ke..air pun jadilah...so bila makan nasi takdelah banyak sangat

gud luck!

desirequeen said...

kak eynda.....sian akak....

akak, tuhan kata makanlah yang baik2 dari rezekinya...

kalau akak rasa nasi tu memudaratkan akak, tinggal terus pun takpe...

nik pun tak boleh handle kalau makan nasi..mesti nak banyak. Tapi nik make sure perut nik sentiasa terisi dengan buah ke..air pun jadilah...so bila makan nasi takdelah banyak sangat

gud luck!

NeenaAnuar said...

alahaii kesian akak aku nie...

tapi memang lah... tak dinafikan biler dah jumpa lauk2 pebrate tu memang lupa diri sekejapan kan... neena pun camgitu gak... nak2 biler time bercuti ker or ade kenduri kendara ker... no pantang2.. time tu main belasah jerk sampai tak ingat dunia... pastu menyesal.. hihi..

kalau boleh adelah afdal tuk mengelakkan makan heavy2 diwaktu malam... kalau nak jugak.. better akak makan before 7PM.. so kalau lewat2 sikit tu leh amik yg ringan2 sikit like fruits & salads...

then lagi satu... cam neena amalkan minum air soya or air suam 2-3 gelas before makan nasi.. so confirm lepas tu cam dah kurang sikitt napsu nak makan nasik banyak.. hihi..

apapun akak cuba lar yer.. harap2 akak berjaya.. jgn mengalah taww.. go kak eynda go!!

Willie a.k.a Reptoz said...

kes berat ni. makan ler nasi weekend jer.

Cik Emi said...

wui banyak kesan eh lepas benti nasi ni.. susah nak kawal kan...

keyman said...

makan tetap makan..nasi tu tak pe..makan je..

my pendapat..bukan saah nasi tu..tapi salah cara kita makan..

ikut sunah nabi..makan kena kunyah 40 kali..

tu pertama..yang kedua..makan nasi belah siang je..mlm tak yah pun tak pe..

tu my pendapat la..heh

gud luck kak :)

maya amir said...

aramak eynda.. i pun mmg takleh resist nasi..leh gigil kalau tak dapek nasi..huhu..:)

aLiYaHaRiZ said...

sianlah kat eynda...tapi wany pun mcm eynda jugak. Kalau wany ambik JDM kan, diet mesti cun. Boleh je ikut peraturan tak makan nasi, tak minum manis..tapiiii kalau dah stop JDM, automatic terus makan nasi banyak2. Mcm org balas dendam pulak. Penin, penin....

sue said...

Perasaan dan keadaan yg sama berlaku pd sue..dan paling teruk sekarang sue dah mula rasa sakit kaki balik..nampaknya kita kena kurangkan mkn nasi kak...

Syikin said...

sememangnya org yang berdiet dan berjaya adalah org2 yang kuat semangat kan kak...ckin yakin akak boleh...maybe dah lama x makan ns so perut akak cam conpius sket.. tapi nafsu akak plak tengah melepaskan geram sb lama x makan nasik kan.. heheh.. tu yang macam2 yang akak rasa tu kan...:) pendapan seposen insan kurus tapi perot boncit..ngeh3

eynda said...

Sery...thanks...akak lagi sanggup ratah lauk je dari ambik sesenduk nasi....sebab otak akak ni akan cakap...nasi banyak tu tak cukup :-p Maybe ambik masa jugak kan...

eynda said...

Thanks semua...tak terbalas komen korang...mungkin tindakbalas sebab dah lama tak makan nasi kan...sudah tentu tak sama tindakbalas antara individu....malangnyer nasib eynda macam ni hehe...takpe la just follow the flow...tapi serius sejak makan nasi ni asyik ngantuk jek.... :-p

Alangkah bagusnyer kalau dapat semangat disiplin macam dulu2.....

Lady of Leisure said...

kak eynda, mmg susah nak tolak nasi ni kan.. lady pun ada masalah yg sama.. nasi tu terlalu mengujakan walau hanya berlaukkan telur dadar hehe..
lady balun je skrg ni.. elkok je bulan lepas turun 4kg...
ni naik balik nampak gayanya..

Mia-Ina said...

ala kak eynda...mia pun mcm2.tambah bercuti kt umah family..nampak nasi je..mcm nk bertambah..mujurla dok kuatkan smgt...ckp kat mak

"1 senduk nasi je tau,mak,"

padahal dlm hati, ya rabbi...sedapnya..sedapnya..huhu

moga kte kuat smgt la kak

Softtouch [Hanim] said...

alahai sian kak eynda...ape kata amik lauk je byk sy faham sbb kalu jmpe lauk sedap, mesti nk mkn nasi byk2..kak eynda buatlah mcm dulu..ala yg kak eynda pernah turun dulu tu..sis kene kuatkan semangat balik mcm dulu...

sy rase yg penting semangat tu mesti kuat. Insyaallah berjaya punya...mula2 ni mmg payah sikit...jgn putus asa yer kak eynda...

TK said...

I faham ur situation. I pun jenis dari dulu jenis sentiasa dilema sbb nak maintain weight ni. Pnah jugak turun 3-5 kilo seminggu tapi mkn nasik! Lauknya xde lemak langsung..rebus2 gitu.Minum air kosong je. Yg pentingnya go to the weight yg kita betul2 nak. Lepas tu maintain..Jgn turun sikit then makan balik. Turun byk2 then makanlah mcm normal balik..That's the best way. Then only we can enjoy FOOD and LIFE!

Azmiezas said...

Kesiannya..tapi kita pun tak tau nak nasihat macamana..

psst:..kita tak pernah diet pun, pasal kalau tak makan nasi, nanti rasa macam pening kepala sikit la..so at least 1 hari sekali mesti makan nasi, tak banyak, sikit pun jadi lah..

shabiela said...

kak, mana tau mkn ns byk leh turun? hr tu x mkn ns berat naik.. heheh.. tp mmg kan, kalo mkn ns xleh skit, msti nk mkn byk.. sama la kita..

Anonymous said...

eynda...
sha mmg kagum dgn org yg tak mkn nasi..
mcm eynda ari tu la..99HTN..tabik spring toing..toing..toing tau..
klu sha,takleh oooo..
gigil semcm rasa badan..
dpt nasi sket pun ok..

ayah sha mkn nasi hanya 1/2 senduk aje..
ntah camne dia buat, sha pun tak tahu..
mmg tahan la perut dia x mkn nasi byk2 mcm sha ni..hehehhe

Nini Aziz said...

eynda,
base on my experience,

1.nasi hanya 3kali sminggu sbyk 3sudu besar maksimum..cara? pastikan byk sayur dlm menu.
2.bykkan makan ikan, kurangkan daging2..ayam hanya part dada manakala daging jaaaarang sgt!
3.kurangkan western food n fried food- sbb byk lemak, krim n fat,cam nini suka japanese food-healthier..
4.bykkan makan menu sup2 yg rebus sahaja...

sepanjang 99htn mmg nini byk kantoi tp nini tidak makan benda lain yg lebih tinggi kalori n lemak dr nasi.. kalu nini kantoi makan nasi hanya 3 sudu.. nasi itu tidaklah jahat,cuma tidak elok makan byk.. berhenti dr makan nasi juga bukanlah jawaban utk turunkan berat.. eat in moderation.. itu jer.. yg nini amal lah... turun juga sikit.. nk tahu byk2 kena tnya pemenang 99htn la...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sebab lame tak makan nasi mayb perut sis terkejut...
system tekejut...
sis kene pelan2 makan nasi dulu...
jgn kasi trus...
hehehehe...
mayb tak der ape la sis...
nasi memang tak elok pon...

zailamohamad said...

cuba eynda makan beras basmathi & ambil dalam kuantiti yang sket..takpe makan nasi sket lauk banyak;)

sisdee said...

x pe eynda..takes time..org kata nk berubah amik masa 40hari then akan jadi sbati..ni dah 99hari sure rasa lain..so eynda slowly jek..amik masa :) jgn pressure diri :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails