Monday, February 8, 2010

Merdeka!!!

Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!

Yeaahhh...dah boleh makan nasi la today....cepat ucapkan tahniah utk eynda....sebab eynda berjaya tak makan nasi selama 99 hari!! Bangga betul :-D Sorry agak poyo sedikit hari ini....

Actually dari semalam ada suara2 yg memujuk supaya eynda makan je nasi semalam....ada family gathering...owwhhh nehi...nehi... hari terakhir tak boleh kantoi hokey....walaupun orang mungkin tak tau eynda makan nasi kan....tapi eynda kena jujur dgn diri sendiri....

Al-konon nak bangun tepat 12.01 malam tadi nak celebrate penutupan contest...nak makan nasi tengah2 malam buta!! Apa daaaa....nasib baik tak bersungguh-sungguh hihi....

So lunch tadi le eynda baru makan nasi....tu pun aduhhh...bercinta tengok nasi tu....macam segan silu pulak nak makan.....ngada2 kan :-p





Tak dapat la nak makan best2 hari ni....sebab eynda celebrate makan2 nasi hanya dgn lebihan lauk semalam....nasi briyani tu....lauk caca merba :-p



Tapi gini la akhirnyer......eynda ratah lauk je....nasi makan le 2-3 suap...bila masuk nasi dalam perut rasa macam mesin dlm perut tu bekerja keras la pulak....cepat kenyang....so tak habis eynda makan....kita tengok esok pulak cemana....rasa macam nak buat porridge je....



Agak2 banyak tak berat badan turun???

Boleh berangan saje.....3 bulan tak makan nasi....macam takde apa-apa kesan pun kat berat badan....naik lagi tau!! Cuma yg boleh eynda rasa...badan jadi ringan.....kurang mengantuk lepas makan....kalau makan nasi mesti lepas tu ngantuk memanjang....




Ini berat pada 1/11/2009..... 1st day tak sentuh nasi......



Tadaaaaaaa..... timbang pagi ni....naik sekilo!! Hambekkkkk.....tahniah!! tahniah!! Anda berjaya naikkan berat badan sebanyak 1kg *clap clap*

So takyah la puji lebih2 ...kalau bab tak sentuh nasi tu korang boleh puji eynda banyak2 ye....kalau bab berat badan ni korang pandang sebelah mata je la....

Eynda tak layak menang contest ni....tapi eynda bangga eynda boleh tahan nafsu dari menyentuh nasi yg selama ni kekadang tu 3 kali sehari eynda makan!! Dan pengalaman tak makan nasi amatlah indah.....

Tak sabar nak tau sape yg menang contest ni....

Penganjur.....sila take note dgn entry ni k....nanti eynda dah bank-in RM10 tu eynda bagitahu ;-)


Eynda sudah merdeka!! Yeaayyyy!!





63 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hehehehe..
xmakan nasi plak naek..
ade salah nie..
hehehehe...

sisdee said...

heheheh tul le eynda..sbb pe tau..eynda tak makan nasi tp eynda makan yg lain dari nasi hahahah...

x pe..pelan2 nnt naik le :)

eh eynda masih buat ke kat LWM tu??

sweets said...

merdeka merdeka utk eynda..
tahniah ye...
berjaya x mkn nasi selama 3bln.
dh bole mkn nasi ni yea...
x pe la berat x turun janji eynda x sakit..lama 3 bln ni.

adikmanje@ellyazarmilia said...

eynda...adik dah lama kantoi makan nasi ni...tetapi ada time mereng tu..sampai seminggu tak jamah nasi...tapi lagi amatlah kecewa sebab berat naik 5kg dari awalnya...huhuhuh...nehi...nehi...
kabi kushi kabi gham..+ beriani gham...hahahaha

eynda said...

meniti senja...memang ada buat banyak kesalahan pemakanan :-p

shabiela said...

dh biasa x mkn ns, time mkn msti mkn skit.. perut dh biasa x trima ns la tu kan.. bangga sungguh ngn akak sbb berjaya!!! sha sehari x mkn ns ketar lutut la.. hu hu..

eynda said...

Ye betul....eynda makan lagi best2 dari nasi sebenarnyer...cemana nak kurus kan...LWM maybe start bulan 3...tergendala sebab sibuk...ni sibuk nak pindah pulak...weekend je boleh settle macam2...

eynda said...

sweet...tq...bukan senang kan 3 bulan...org lain lagi la bertahun-tahun tak makan nasi.....biar berisi janji sihat kekekek....

eynda said...

adik....kita ni suka makan2 kan...sebab tu tak makan nasi pun berat naik hehe...banyak benda lagi boleh dimakan :-p

Queen said...

congratz untuk eynda..jangan sebab eynda dah merdeka nie eynda sungguh2 makan nasi.. Since perut eynda dah terbiasa dengan tiada nasi..pengambilan nasi yang sedikit tentu cukup untuk eynda. Lebihkan serat macam buah dan sayuran. Pastu lain-lainnya cuma lauk pauk je...

Congratz Eynda!

eynda said...

shabiela...ambik masa kot nak biasa dgn nasi balik...tapi akak cuba banyakkan lauk dari nasi lepas ni :-)

eynda said...

Queen...thanks...akak akan ingat pesananmu ;-)

Ena said...

Yeayyyy!!!

Merdeka akhirnya yer kak eynda..
aganyer dah lamer x pekena nasi, tekak pon cam x berape nak suke ye kak.. he3x..

btw.. Tahniah la pd akak sbb berjaya sahut cabaran contest tu.. :)

Rinna said...

Wahh Eynda..tahniah kerana berjaya menahan hawa nafsu utk makan nasi..caya laa...

Cik Emi said...

huhuh tahniah2... bab naik berat letak tepi.. :P

Azmiezas said...

Congrates..Eynda..

Salute gitu..kita tak dapat bayangkan kalau kita tak makan nasi 99days...kikiki...

myranaqi said...

tahniah2 akak..
akhirnyer berjaya jgk x mkn ns kan
tp ttp mkn menda lain n menda2 2 menyebabkn berat akak mkin naik kn..
hihihi..

eynda said...

Ena..thanks...ha'ah sementara nak biasakan balik hehe..

eynda said...

Rinna....thanks :-)

eynda said...

Emi...thanks...ye kes berat naik boleh perbetul balik...cehhh konfiden :-p

eynda said...

azmiezas...ye tak mudah...macam2 mood eynda boleh rasa :-p

eynda said...

myra...tu la akak rasa kalau makan nasi lagi akak boleh kontrol makan kot haha...ye kot :-p

i_sofia said...

eynda, nk tanya.. 100 arini, ais minum tak?? sbb sofia rasa, lepas ni sofia nk buat 100 tanpa AiS la.. :)

eynda said...

Sofia...good idea gak tu...eynda tengah plan nak buat 100 hari tanpa gula!! Jenuh :-p

IdzaLia said...

tahniah2 kak eynda sbb berjaya tahan nafsu makan nasi ni.. Lia tak blh le.. hihi.. semggu je blh lps tu cari le nasi blk...

NeenaAnuar said...

clap clap tuk kak eynda sbb dpt menahan napsu tak makan nasik.. bukan senang tu..

tapi memang betol lah kak.. neena penah dengar dietician ckp.. tak makan nasik langsung pun tak boleh in order nak menguruskan @ menurunkan berat badan.. kite kene jugak makan nasik.. tapi ngan diet ngan seimbang lar.. lebihkan lauk pauk & sayur sayuran & buah buahan..

then kalau nak makan nasik... dietician tu suggest tuk makan nasik seggenggam @ 2 genggam tangan kite jerk.. and neena dah try pun.. .and it is really works on me! hehehe.. kalau akak nak tips2 kurus lar.. tapi tak sure lar berkesan ngan semua org ker tak.. coz ngan neena memang berkesan lar... so akak click2 kat blog neena kat sini yer...

http://neenaanuar.blogspot.com/search?q=tips+nak+kurus

selamat mencuba! :D

Uda said...

tahniah.. berjaya mengharungi 90 htn..lepas ni mision apa pulak yer..

Fa'e said...

tahniah eynda, akhirnye berjaya gak berpuasa nasi selama 99hari tu....

xkisah la berat naik ke turun ke... yg penting semangat! semangat melawan nafsu makan nasi tu yg penting! congrats....

Lady of Leisure said...

hehe... lega dah boleh makan nasi kan... :)

Chik Na said...

tak pe lah naik 1kg je..asalkan eynda sihat wal'afiat..

noradzlina.kamdani said...

xpe arr kak..nnt kite sesama lagi join contest klu de yek...

yangyuyu said...

aiks..memang bukan salah nasi kan:)

zarin said...

congrats eynda sbb berjaya tk mkn nasi:)
kalau zarin tu, mau nya tak tahan godaan esp kalau tengok nasi lomak...mesti nk mkn je

sue said...

Wakakaka..kak eynda..sue gelak besar tau baca n3 akak nih..ya..la..terbayang cam na reaksi akak bila mempersembahkan keputusan weight akak tu...
Apa2 pun..tahniah kak kerana telah berjaya mengharungi segala cobaan spjg berpuasa 99 tanpa nasi nih....heee..heee

tifa said...

OOOO..LEPas ni makan nasi tau ...

Mia-Ina said...

xpe kak..mia tgk kak eynda tetap cute lg cun sekarang ....:-)..boleh makan nasi la slps ni...

MAKCIK REHAN said...

kalaula makcik rehan yg berjaya x mkn nasik 99 hari... mesti koman2 dah turun 4-5 kilo kan? cewahhh...

inilah kata-kata org yg gagal. kah kah kahkah...

anyway, congrats sbb berjaya say NO to nasik for almost 3 months!

MAKCIK REHAN said...

kalaula makcik rehan yg berjaya x mkn nasik 99 hari... mesti koman2 dah turun 4-5 kilo kan? cewahhh...

inilah kata-kata org yg gagal. kah kah kahkah...

anyway, congrats sbb berjaya say NO to nasik for almost 3 months!

MAKCIK REHAN said...

ewww..awat ghairah lebih lak ni...kuar 2 kali lak post makcik. ampun tuanku...

M said...

congrats!! berat badan kita dah sama heheheh tapi u muka tirus I muka lebar ngeeeeeeh

nanti leh la makan nasi lemak yummy!!

fatenton said...

hehehe
cmne leh naik sekilo ni kak..
kk takpe..
at least semangat ada.. :)

eynda said...

lia...thanks ye :-)

eynda said...

neena sayang....thanks for the tips....kagum la dgn neena...akak pun baru nak start kontrol portion nasi cam tu...hubby dah start dulu...tips yg sama dari member hubby... :-)

eynda said...

Uda...thanks...lepas ni ntah apa pulak... :-D

eynda said...

Sis Fa'e...thanks...yg penting semangat kan...bukan senang tu :-D

eynda said...

Lady...memang lega cuma takut terlupa daratan hehe...

eynda said...

Chik Na...nasib baik sekilo je...harap2 boleh susut skit nanti :-)

eynda said...

nor...akak tengah usha contest mr bam hehe..

eynda said...

yangyuyu....konfirm bukan sebab nasi :-p

eynda said...

zarin...thanks...macam tak caya jugak :-D

eynda said...

sue...thanks...tu la..hubby pun perli akak tau haha...tak makan nasi tapi makan yg lain2 tu diaaaa tak terkata :-D

eynda said...

tifa...ye lepas ni makan nasi :-)

eynda said...

mia...tq... :-)

eynda said...

MR...thanks...ehhh mana tau betul boleh turun 4-5kg tu ;-)

eynda said...

M...nasib baik ada geng haha....muka tirus sebab tu ambik gambar sekerat org ingat eynda slim padahal see the body huwaaaaaa....ngidam nasi lemak kat cafe bawah tu la :-D

eynda said...

fatenton...ntah le cemana naik sekilo...harap2 berat air/angin kikiki.....makan je ubat detox seminggu turun kot sekilo tu haha...

cikbedahlaser said...

hehehehe naik kak?
silap timing timbang nih...

sy pon x de efek...
tp sudah kantoi makan nasi la..
heheheheh

wat detox la pulak...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

patut la...
hehehehe...

zailamohamad said...

alahai, disiplin sungguh Eynda, kalo zaila mahu menggeletar dah seluruh tubuh kalau xmakan nasi..huhuhuhu

Nana said...

congrats akak! berat akak ringan lah dari nana...heheh. nana nak turun jadi 62kg pon jadi la...susah betul :( tapi nana tengok akak macam slim aje dlm gambar so, ok lah tuh. cume nnt pi LWM bulan 3 nnt boleh shaping lagi...wahhh bestnya.

mrs.ecam said...

tepuk...tepuk tuk k.eynda...
sye x mkn nsi smnggu pong berat naik...tensi ek...sblm nih mkn jek nsi berat leh maintain plak...pe ek slh nyer??? uhuhuhuhuhu...help...help...

Aida Narina said...

kak eynda, tak pela, lepas ni boleh try other things untuk lose weight. kak eynda ni memang sungguh2 amalkan pemakanan sihat eyy? ;p two thumbs up for you :) btw, aida pun not into eating rice that much. kat sini selalu makan wholemeal or oatmeal bread. then pasta once in a while. tapi berat takde pun turun. :)

Anonymous said...

salam eynda..

rasa pelik jugak kan kalau tak makan nasi tapi berat badan naik.
tapi tak kisahlah.. eynda naik pon 1 kg je

ok. lepas ni kalau eynda betul2 nak diet .. amik brown rice. jgn amik beras lain. kalau nak buat nasi goreng ke.. beryani ker. guna je beras ni.
st berkesan. eynda tak akan ngantuk seperti kebiasaan. betul. dan ianya sihat. tapi beras ni kurang lah rasa lemak dia. but bagus. sure berat badan eynda maintain & boleh turun walau makan nasi banyak..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails