Wednesday, February 17, 2010

IKEA + IKANO + Islamic Arts Museum Malaysia.

Kita mulakan dgn citer tak bergambar.....dah snap gambar tapi rasa macam ntah apa-apa so eynda sudah delete hehe...citernyer....pagi2 isnin kami pegi IKEA....ada le beli barang utk rumah baru skit....sikit2 pun cecah RM1K jugak tau....dah balik rumah baru perasan barang yg beli tu baru brape percent jek....banyaaakkkk lagi nak kena beli huhu....actually nak usha2 lagi tapi Adam sudah lapar....terpaksa keluar dari IKEA cepat2...mukanyer dah monyok...badannyer sudah bongkok2 sebab lapar...over betul la kamu Adam :-D

Kami pegi hari isnin dgn harapan orang tak ramai sebab masih dlm mood holiday....padahal agaknyer semua org ingat macam kami la...semua pakat keluar menuju ke IKEA...so IKEA sudah sesak....restoran dlm IKEA pun sesak..kami cari tempat makan kat IKANO....rupanyer on the way ke IKANO ada sorang member blogger, Alida sudah ternampak eynda....eynda betul2 tak perasan sebab masa tu lebih fokus kat tarian naga....dia pun segan nak tegur eynda katanyer....takpe next time kalau terjumpa pakat lawan tegur tau :-)

Kami makan kat The Manhattan Fish Market sebab situ je tak ramai orang....gambar makanan pun tak snap sebab kurang motivasi...cehhh... :-p

~googled~

Eynda order Grilled Norwegian King Salmon Fillet tuh.....dlm menu tu takde nasi kan...tetiba letak atas meja ada butter rice! Agak terkejut la tapi takpe nasib baik dah habis 99htn hehe...bangga sebab kali ni mampu order yg bergrilled....sebab selalunyer eynda order yg bergoreng...so tak habis makan coz too oily....

Eynda plan lepas makan tu nak shopping bajuuuu....tapi masa tu dah 3.30pm....anak2 pulak bising nak ajak pi muzium....takut tak sempat so eynda terpaksa berkorban...lengkali je la shopping ....dah masuk kedai baju tapi eynda takmau tergesa-gesa shopping...nanti balik mesti tak berkenan....




~googled~

Kami pegi sini....muzium kesenian Islam.....bayaran masuk dewasa RM12 & kanak2 atas dari 6 tahun RM6. Sekarang ni ada exhibition A Common Faith: Steve McCurry’s Travels through the Muslim World . Best la jugak tengok galeri gambar2 yg photographer tu ambik....mula2 agak heran apa yg special tentang gambar2 yg dia ambik coz nampak sama je dgn yg kita snap....tapi bila renung lama-lama....bahan yg dia snap....angle2 yg dia guna....baru paham...macam hubby kata... "kalau kita nak ke ambik gambar orang2 tepi jalan pas tu simpan dlm album kita?? " 

Betul jugak kan....photographer yg bagus akan ambik gambar apa saje & gambar2 diaorg ada jalan cerita....




FYI, kat dlm muzium ni takleh ambik gambar...takleh guna kamera....ada tempat2 tertentu je boleh bergambar....bila kami masuk dlm muzium tu dgn kamera, staff kat dlm tu asyik pantau je...ok la kami hormat la pendirian muzium tu kan...walaupun hati meronta nak snap gambar jugak :-p So sape yg nak tau ada apa dlm muzium tu dipersilakan pegi sendiri....




Keluar je dari lif ground floor sangat teruja eynda lihat kubah terbalik ni....besaaaarrrr......kalau masuk muzium ada kubah melengkung sangat cantik!! Muzium ada hingga tingkat 2....ada museum shop utk membeli dan membelah....eynda ada masuk usha2....hampir nak beli sesuatu...welll...perempuan kan...dapat beli fridge magnet pun ok dah.....tapi kelam kabut la sebab Hannah bising nak chipsmore.....chipsmore ada dlm kete....iskkk....keluar begitu saje....



Lepas geram sebab takleh posing dlm muzium....luar muzium pun menjadi :-D Suka la dinding tu...kalerpool! Kena pulak dgn baju eynda kan haha....



Zoom sikit.....ada lagi sekeping hubby zoom betul2 sebijik kepala eynda....ada kat gambar profile tu hihi...suka sangat la ambik gambar eynda dekat2 supaya nampak liang2 roma yg luas tu :-p



Kolaj gambar2 Hannah yg sudah dicroppedkan....kalau tak nampak mama Hannah yg nyibuk dok pegang tangan Hannah...dah balik rumah tengok gambar2 ni baru nyesal...kalau tak pegang tangan dia mesti gambar2 lagi cun huwaaaaaa.....


Last sekali gambar Adam yg konon2nyer tengah berlagak emo....padahal lepas tu tersengih-sengih hehe...

Malam kami tak kemana-mana sebab eynda masak bihun goreng pepagi buta.....masak utk dinner jugak...simpan dlm fridge...nak makan malam panaskan aje...mudah & jimat sebab dah habis banyak kat IKEA ggrrrrr.....







42 comments:

Azmiezas said...

Ini baru namanya pusing2 tengok keindahan KL kan??..semua tempat Eynda pegi..

bagus la..n satu hari kita pun nak pusing2 KL gak la..

SharHanah® said...

sy pergi IKEA hari Sabtu... kalau hari senin, leh terserempak ngan kak Eynda kan... Hari Sabtu bleh tahan gak la ramainya. Tapi, anak² tinggal jer...huishhh...tak larat nak bawak derang..kang tak terbeli laks barang² rumah disebabkan melayan karenah derang ☺

::i.e.r.a:: said...

hye eynda... tomelnya hannah.. hrmmm pandai posing nih.. cute jer, suka gambar kolaj esp yg sebelah kanan tuh.Kalau eynda p IKEA on Monday iera plak hari nih, nih baru balik, hehheee today amik replacement leave, dah kat sebulan x p IKEA, kata orang x sah pompuan nih kalau p Ikea x membeli yer tak.. :)so ni dah start shopping sikit2 tuk umah nih..bagus2.. :)

Shariz said...

cantik gambar kubah tu kan...lagi satu shariz suka tgk gambar eynda dgn hannah...cantik ! :)

NeenaAnuar said...

IKEA memang always full kan.. Neena kalau gie food court IKEA confirm tak akan melepaskan peluang tuk makan Daim's pie! perrrghh.. memang heaven sungguh! now nie dah teringat2 lar plak! huhuhu...

anyway, kubah tu memang menarik lar kak! and memang meronta ronta jerk kan kalau org tak kasik kite amik gambo!

Nana said...

slim nampak! berkenan gambar akak ngan hannah yg candid tu...comey hannah dan mamanye hot gitu! dah lama tak pi ikea. betul tu kalau nak masuk umah baru kalau pi ikea tak sah tak abih $$$$

Tihara said...

asal hannah cam malu2 jer :)

TK said...

Wah! Ronda KL&selangor sakan nampaknya eynda..Baju ni pun I suka. I suka colour2 gitu. Org slim nampak lawa je pakai baju ni yek..

ratna said...

kuat betul pegangan tangan kak eynda pd hannah tu.. mcm takut sgt hannah tu lari.. hik hik..

LiAnA said...

bila eynda pegang tgn hannah tu ku teringat sama sejibik mcm ku pegang tgn Aqil... adoiii kalau lepas je..mmg maknya kena lari 100m larian berpagar kakakaka....


anak dgn mak sama je comel :D

IdzaLia said...

tomei je anak beranak ni.. hehe.. pipi hannah tu geram le lia tgk.. best ke akak museum tu. lia suka masuk museum2 ni..

sisdee said...

lawa mmg gambar hannah ngan eynda tu :)

dah lamanya tak pegi muzium..huhuhu

Jijahh @ f.k said...

best nye kalau selalu dapat jenjalan macam tu kan ...

Alida Ali said...

Mcm best je muzium islam ni..kat mana ye...kalau rajin boleh ajak hby g jln...

Chik Na said...

chik na tak pernah pergi muzium kesenian islam tu...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

unik nye kesenian situ sis...

Mia-Ina said...

wah kak eynda betul2x pusing 1 KL nie..

Lady of Leisure said...

geram kat anak dara kak eynda ni comel tul dia.. hehe... pssst... lawa baju akak pakai tu...

eynda said...

Azmiezas....kekadang kita tak sedar tempat2 yg dekat dgn kita pun menarik...takyah jalan jauh2 :-)

eynda said...

Sharhanah...ye ke..kalau sama hari agaknyer terserempak jugak kan...ni pun terpaksa bawak anak2 sebab payah nak tinggal kat sedara mara...sabar je la dgn anak2 ni hehe..

eynda said...

iera...laaa pegi hari ni ke...patutnyer kita kena tulis dlm fb apa plan kita kan...kot2 boleh plan serentak hehe...ha'ah dah start beli barang utk rumah baru :-)

eynda said...

Shariz...latarbelakang tu lawa sebab tu naik seri gambar kami tu :-)

eynda said...

neena....yg paling akak looking forward kat restoran IKEA tu adalah kopi dia...sedaappp.... :-)

eynda said...

nana...takde maknanyer slim haha...baju tu yg bagi nampak slim kot...padahal...

eynda said...

Tihara...ikut perangai mama dia kot hehe...

eynda said...

TK...cuti panjang tak tau nak buat apa-apa...jalan2 je la hehe...eynda pun suka baju tu sebab bagi ilusi slim kat eynda :-p

eynda said...

ratna...uiittt...hannah pantang dilepassss...konfirm larik :-p

eynda said...

liana...haaa tahu takper :-D

eynda said...

lia...best jugak muzium tu...ada replika masjid2 kat negara lain...ada kiswah lama...hasil rekabentuk berunsur Islam la banyak...

eynda said...

sisdee...thanks...bawak la anak2 pegi...mesti diaorg suka :-)

eynda said...

jijahh...tumpang cuti panjang ni patut ambik peluang jalan2 :-D

eynda said...

Alida...muzium ni dekat area tmn tasik perdana...taman burung..taman rama-rama...

eynda said...

Chik Na...eynda pun 1st time pegi..selalunyer dengar ada buffet ramadhan kat situ...

eynda said...

meniti senja...ha'ah...nanti pegi la :-)

eynda said...

Mia...kalau tambah lagi seminggu cuti hubby mesti banyak lagi tempat akak nak terjah :-D

eynda said...

Lady...baju tu beli kat gerai dlm giant jek...tinggal 2 helai...yg lagi sehelai tu tak lawa hihi...

zailamohamad said...

cantik Eynda pakai baju macam tu!!

ibu 2AZ said...

comei hannah posing2 ye..seyes lah abg adam tuh..hehe

nedd said...

cantik la baju kak eynda...berkenan sgt...beli kat mn?

fatenton said...

psstt..cantik baju! :)

ComeyBelako said...

betoi kata nana, slim nampak! hehehe..
cb baru balik from klate lah eynda. banyak benor cb missed posting eynda. have a nice day!

TopsyTurvy Mum said...

elok bawak budak2 gi museum...diorg dah besar mesti tak nak gi..

cun baju :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails