Tuesday, February 23, 2010

Eynda Dan Diet Dan Workout Dan LWM......

Lama eynda tak citer pasal LWM kan...
LWM tu utk yg belum tau = London Weight Management....
Eynda tak buat treatment sejak raya haji tahun lepas...lepas tu asyik sibuk je...sedara mara datang rumah....cuti sekolah....jalan sana sini...
Pastu tetiba dapat gastrik..lagi teruk dapat backpain...sampai sekarang takleh silap sikit mesti backpain datang balik...
Actually nak start balik treatment awal Februari....
Tapi sibuk jugak sejak dapat kunci rumah baru...weekend aje nak settle pasal rumah pun.....
Eynda pun asyik tak sihat je....
Lagi satu period cycle eynda ni pelik skit la...
2 kali sabtu mesti "cuti" so takleh jugak nak pi buat treatment....
Sekarang pulak sibuk jadi cikgu Hannah kat Tumble Tots...
Plan time dia kat TT, eynda buat treatment so hubby relaks skit...
Tapi buat masa ni Hannah perlukan pemantauan eynda dlm kelas dia...hhmmm...
Banyak sangat halangan kan...ke eynda saje2 buat alasan??
Owwhhh tidak...ianyer benar melainkan semuanyer benar dan tidak ada yg tak benar ...

Semalam eynda ambik keputusan utk mulakan rutin baru...
Sebab sejak berhenti workout eynda asyik tak sihat je..
Dulu lompat cemana pun...sesak nafas cemana pun masa workout macam nak pengsan pun ada...
Tapi alhamdulillah eynda sihat...
Tapi sekarang ni sebab tak workout...
Duduk saje2 pun penyakit datang uhuk uhuk....

Eynda started all over again....
Petang kayuh elliptical 30 minit...
Minum air masak banyak2 sampai letih nak ke toilet...
Makan errkkk....nasi still ambik so eynda boleh dapat tenaga utk workout...
Body dah boleh terima nasi balik...
Pendek citer makan + workout + makan + workout...
So eynda lebih tenang harapnyer...
Moga lebih sihat selepas ni...





Pencapaian terbaik tahun lepas...
Gambar blur sorry...


Sekarang sudah naik 5kg wooooooo.....
Kalau tahun lepas boleh...tahun ni pun mesti boleh kan ;-)
Insyaallah :-)



** Harap-harap berat turun sekilo lepas habih period nih.....












55 comments:

Nana said...

akak! nana start consume calsium pill la ni so back pain tu dah tak mai dah. Alhamdulillah, lega sangat. kalau tak susah hati nak dok lelama depan pc...mesti back pain. nana next month start nak jaga diet+workout. Hope boleh la turun 4kg lagi (target tak letak byk..takut keciwa :P)

psstt..nana dah kol TT insya-allah sabtu ni nana bawak irdina trial session. heee..tp minah tu mmg tetiap kali lalu kat situ mmg lompat2 nak pi.

NeenaAnuar said...

neena doakan semoga kak eynda berjaya yer.. insyallah kak eynda pasti boleh!!

|| NaFiRaa || said...

wahhhh.. caiyok2!!! ai pon ngah control makan gak!!! huhuhuhu... badan naik cam kena pam!!

ratna said...

jom kak eynda kita sama2 mengurangkan berat badan masing2..

sisdee said...

kita pun dah lama tak jogging eynda..plus cycling huhuhu

Chik Na said...

yea lah kan... org kata bila dah biasa workout kalu berenti badan mesti tak selesa..terasa penat, letih la, mudah nak sakit demam

Queen said...

semoga kak eynda kekal sihat...tak semestinya kurus tu sihat..kalau kurus tak sihat pun tak seronok...

tifa said...

Tifa found out tifa akan Bbackpain kalau kurang kalsium ..baik amBIL kalsium atau minum fresh milk :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam.
if kita but workout then tinggal terus mmg cepat naik berat badan

dulu msa zaman anak dara sy g gym..pastu dahkawen terus tinggal..
naik mendadak..
nak2 terus lekat lepas kawen..then skang dah ade bb n fully bf, lagi payah nak diet

jom tukar link..i follow

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

Dulu i joined slimming treatment tak work out pun alhamdulillah turun 4kg.. lepas abis treatment mesti naik punya.. sebab tak jaga makan... pk pk punye pk...

ye kite kurus sebab jaga diet.. dan bantuan mesin dan teknologi dorang.. pastu? kene usaha sendiri... rasa dah pernah bagi tahu eynda before

Flo Alfera said...

wow good luck to u Eynda!

IdzaLia said...

workout mmg penting kan.. selain dr jaga bentuk badan jugak utk kesihatan kan.. Lia pun dah start workout2 blk.. dulu malas sgt rasa.. skrg rajin sikit.. hmmm.. sementara tgh rajin ni.. hehehe

Shariz said...

Go eynda Go ! :)

Tapi tak nampak naik badan pun...hehe...berat air je kut ;P

Softtouch [Hanim] said...

betul kak eynda, tahun lepas boleh tahun nie mesti boleh...gud luck kak eynda

eynda said...

Nana...owwhh akak nak kena cari calcium pill la kalau gitu...sabtu ni maknanyer satu kelas dgn hannah la...jangan gelak tau tengok peel hannah nanti haha...

eynda said...

neena...thanks :-)

eynda said...

nafira...jom sama2 ;-)

eynda said...

ratna...jom!! :-)

eynda said...

sisdee...kekadang ada masa kit terlalu sibuk dgn benda lain kan...

eynda said...

Chik Na..tu la pasal...ketara betul...stop je jadi macam2 kat badan ni...

eynda said...

Nik...betul tu... :-)

eynda said...

Tifa....eynda ni banyak ambik cheese & yogurt tau...tapi still ada backpain...fresh milk eynda kureng skit....sekarang tengah consume anlene concentrate yg perisa coklat...

eynda said...

Rose...salam kenal...ha'ah kan...hubby pun cakap macam tu...

Tihara said...

sian eynda, mcm tak ckup masa eks..semuga sihat selalu demi anak2 yg comel2 tu :)

eynda said...

Wana...actually bergantung kat individu jugak...ada yg menten je lepas habis treatment...eynda kenal 2-3 org....dan contoh macam eynda ni...diet & workout macam nak rak dulu turun sampai 57kg...bila dah stop, naik balik...sama la kalau pi treatment pun...kalau stop & tak jaga, naik jugak la...yg penting kena disiplin jaga makan & exercise sampai bila2...itu je caranyer...boleh la nak diet tapi tak workout...kurus tapi belum tentu lemak dlm badan tak banyak...ada jugak yg kurus tapi kolestrol tinggi...sebab tak workout...so ikut masing-masing ;-)

eynda said...

Flo...thanks...tahniah utk U ;-)

eynda said...

Lia...ha'ah sementara tengah rajin kan hehe...jom la rajin sama2 :-D

eynda said...

Shariz...hahaha....jiran mesti nampak bukti depan mata kan!! Ntah le berat apa nih...berat tulang + berat air + berat angin :-p

eynda said...

Hanim....kaannn....mesti boleh cuma kena tau cara cemana :-)

eynda said...

Tihara...kekadang kita sibuk sampai diri kita terabai...nasib la masih sedar kepentingan diri :-D

chugie said...

wah..ramainye sedang berdiet.. good luck!

TK said...

Eloklah makan & then workout . That's the way to maintain..Yg I ni makan n makan tak buat aper2, terrible tul. Tulah yg naik tu.. I dah naik 5 kg gak! Nak turunkan seksanya. BTW usually nak period mmg naik..water retention.. nanti sure turun balik.

shabiela said...

kalo bdn dh biasa workout, bila berenti mula la sakit sana sini.. naik byk berat akak, kalo sha pon tensen.. jom kita workout..

Aini said...

yok berdiet!=)

Lady of Leisure said...

akak, diet lady ke laut dah ni hehe.. lady banyak makan lately...
huhu

Mrs. Zuki said...

Haah laaaa.....
Kalau tahun lepas boleh..tahun ni atau tahun tahun akan datang pun mesti Eynda boleh..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

u can do it sis...

Mia-Ina said...

marilah kte sama-sama memulakan diet & workout slowly & steady ye kak.demi utk kesihatan jg

Mama Azlina said...

bila la mama dpt that weight...

fabulous.farah said...

huhuhu..period memang naik at least sekilo biasanya

Willie a.k.a Reptoz said...

Memang susah nak jaga badan especially bila kita tak sihat dan byk aktiviti lain. Apa-apa pun, jgn putus asa sebab usaha kita takkan sia sia. I pun cuba kontrol badan , tapi susah gak.

eynda said...

chugie...diet & workout seakan trend sekarang kan...bagus la atleast ramai yg sedar tentang kesihatan & kecantikan :-)

eynda said...

TK...sama la kita...eynda pun duduk saje2 je tu yg naik 5kg tu hehe...ha'ah period memang berat badan naik kejap...

eynda said...

shabiela...ha'ah naik banyak...penat je workout dulu2 tu hehe...now biar la slow2 skit...

eynda said...

Aini...yok :-)

eynda said...

Lady...takpe ada masa lagi...jangan terus ke laut tak balik2 dah la hehe..

eynda said...

Mrs Zuki...kannnn....tapi eynda jeles kat awak la...misi menjadi!!

eynda said...

meniti senja...u can do it too ;-)

honeylanz said...

time period mmg bdn mcm naik aja kut..

eynda said...

Mia...thanks...mia dah sampai tahap menten tu... :-)

eynda said...

mama azlina...jom la sama2 kita usaha :-)

eynda said...

Farah...ha'ah kan...berat naik skit tapi kalau tak jaga betul2 tetiap bulan dia naik tak turun dah uwaaaa...

eynda said...

Willie...terharu sebab u memahami...rasanyer ramai yg ada pengalaman macam ni...susah nak turunkan berat badan...

eynda said...

honeylanz...ha'ah...eynda google2 selalunyer time period berat naik sehingga 2kg due to water retention....dah tu kelaparan pun dah tahap apa masa period...memang bahaya sebab takut berat yg naik tu kekal sebab makan pun tak hengat kan time period....

Nini Aziz said...

gud luck eynda... jom work hard to angka 5... hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails