Saturday, February 6, 2010

Entry Berpeta......



Pagi tadi nasib baik je eynda ni....kalau tak hmmm dah eksiden kot...hari ni Adam kena sekolah utk ganti Chinese New Year nanti....eynda jadi drebar sebab nak bagi hubby rehat...dia pun tak sihat...see...baik punya bini kan *winkwink*

Lepas hantar Adam eynda terus pegi tapau breakfast... masa tu ingat lagi tengok jam 7.30am....masih gelap kalau lalu area rumah2 kedai....jalan memang lengang la so eynda pun bawak kete dgn selesanyer...

Eynda citer, korang tengok kat peta ye...kalau yg biasa dgn kawasan rumah kedai area seksyen 13 mungkin familiar dgn apa yg eynda lukis....kalau korang blur2 maknanyer eynda memang tak reti lukis peta la hahaha...

Ok...nampak kete eynda kan....eynda di jalan yg betul tau...tiap kali sampai kat simpang 4 tu eynda mesti slow down sebab selalunyer kete mesti muncul dari simpang belah kanan...kita ni pemandu berhemah kena la slow down....pagi ni sunyi sepi je jalan tu....eynda lalu jalan tu...pas tu nak terus sampai ke simpang depan lagi...dekat2 nak sampai kat simpang 4 tu eynda rasa sesuatu....rasa macam ada kete nak lalu yg takkan pandang kiri kanan sebab org tu rasa takde kete lain melainkan kete dia....

So eynda pun slow down padahal eynda boleh je terus sebab tu jalan eynda....tetiba kan.....zuuupppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp.....boleh bayang tak betapa laju sebuah kete tu telah melintas depan kete eynda! Nasib baik eynda dah slow downkan kete....so brek mengejut pun tak effect apa-apa.....tak tau nak citer betapa lajunyer dia bawak kete tanpa stop kat simpang 4 utk lihat kiri kanan jalan dulu...ada kete ke...takde kete ke...terusssss dia masuk ke simpang yg sebenarnyer jalan sehala dan kete dia tu ada kat arah yg salah!!!

Kalau eynda tak slow down...bawak dlm 60km/ph pun eynda rasa mesti kete kami berlanggar sebab tepat2 masa kami bertembung kat tengah2 tu....isskk.... nampak 4 org pompuan pakai tudung dlm kete tu...agaknyer student kolej berdekatan....kalau langgar habis la kete diaorg sebelah penumpang depan tu....ataupun kete eynda sebelah pemandu la jadi mangsa...eynda la kat dlm tu uwaaaaaa.... tapi diaorg la salah...dah le masuk jalan sehala secara songsang....

Eynda balik citer kat hubby.... hubby kata orang perempuan memang macam tu bawak kete ikut suka hati je....nak argue pun malas sebab yg buat perangai tu memang org perempuan...cuma tak semua la kan...diam kat situ je la...kalau argue nanti panjang lebar pulak kami lawan bersyarah hehe...

Kekadang kita bawak cara berhemah tapi kalau org lain tak berhemah tak guna jugak (pernah tulis macam ni dlm entry dulu2..)


** Malam tadi tengok gambar kete anak sedara yg eksiden beberapa hari lepas.....kalau tengok kete mesti org ingat pemandu dah arwah....alhamdulillah anak sedara lebam kat belakang badan je kesan dari hentakan besi dari belakang tempat duduk pemandu....kete memang dah takleh guna....baru beli setahun....ngeri la bab2 eksiden nih...



28 comments:

TK said...

Orang slalu kutuk orang perempuan tak pandai bawak kereta. Sometimes ada gak betullnya. So, harap2 kita tak jadi lady driver yang sebegitu dan kita taknak mengaku kita macamtu..hehe. Whatever, kena always hati2 di jalan raya.

Ena said...

heh3x.. ingatkan peta aper la tadi..
mcm maner pon kiter & semua yg drive tu kene la drive carefully kan kak .. :)

mariam said...

kat situ memang simpang siur sikit.kereta suka laju kat sana sebab selalu ingat lengang. nasib eynda ok.

rosma said...

syukur xde pape blaku..hope sume yg drive kt dunia kene berhati2kan??kite dh pandu ok..org lain lak yg wat hal..huhuhu

mama_iris said...

kak eynda punye umah kat seksyen 13 ye?

restoran Al-Rafi dgn Rafi Bistro tu sama ke tak?
nurul selalu p restoran al-rafi tu sbb selalu meeting dgn arkitek dkt sebelah restorn al-rafi...bangunan tadisma business park)

Farra Dhelina said...

nsb baik tade pape yg jd kat akk..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

alhamdulillah ok...
sis hati2...
kadang kite bwk ok pon kite kene...
hati2 k...

sisdee said...

actually dpends tau..lelaki pun camtu gak kdg2..hehehehe...tp diakui le kdg2 pmpuan lebih bawa suke ati hahahahah (mcm le aku pmandu ckp camtu ) hahahh

apapun eynda syukur eynda tak tniat nak laju kan...Allah gerakkan hati eynda le supaya hati2..tul le tu..kdg2 kita bhati2 tp orang lain lak yg tak hati2 jadinya kita yg sama tanggung akibat :(

Willie a.k.a Reptoz said...

syukurlah u selamat

zarin said...

nasb baik tkde apa apa kan!

noradzlina.kamdani said...

xpe la.akk bersabo ye ..tp kite kene sentiasa berpada cuma ORG LEN jek kite ssh nk agak...(mcm lin ni klu drive sgt berhemah)

sue said...

Adoii la..takutnya..sue bru jer lalui situasi xcident..ni akak lak nyaris2..Sib baik akak tak apa2..syukurrr

zailamohamad said...

uish, seb baik tol..tapi memang betul, zaila pon takut bila tengok ada eksiden, walaupon kereta tak laju sangat tapi impak besar juga, kalau laju..huhuhu tak dapat kubayangkan & tak nak bayang..mintak jauhlah ya

Cik Emi said...

hish.. kekanak.. memandu tidak berhati2.. tahu bergumbira je.. penah gak lah dulu.. naik ramai2 dlm keta.. hampir nak masuk bawah lori wooo.. tapi bukan saya selaku driver..hehe

RoSeHaiKaL said...

rasa mcm kenal la kak eynda ni masa zaman aktif kat melayu.com...anyway..just follow me...rosehaikal.blogspot.com

NeenaAnuar said...
This comment has been removed by the author.
NeenaAnuar said...

alhamdulillah.. sib baik kak eynda tak apa2...

tapi memang betol pun.. org lain punyer pasal... kite yg tak berdosa nie yg jadik mangsa! huh!!

neena pun selalu gak kene statement camgitu dari hubby... dia kata.. nie lar org pompuan.. kalau dah dpt steering kat tangan.. ikut suke & sedap dia jerk!

tapi neena selalu argue balik ngan hubby.. neena ckp.. "ha'ah meang betol statement you tu.. I sokong!! but meh I tolong perbetolkan sikit kat sini.. sbb I pun lady driver gakk.. Tapi I masih lagi lady driver yg berhemah! Maka adelah sgt terasa kalau you ckp camgitu taww.. so, lain kali kalau you nak ckp, ckp camgini... "Ni Lar Org Bet*na Kalau Dpt Steering" hahaha! ganas tak? tapi rasanyer statement tu baru sesuai tuk org pompuan yg tak berhemah dijalan raya...geramm taww.. pasal nila setitik rosak susu sebelanga.. wahh.. emo nie emo.. huhuuhu...

Tihara said...

salam..

kadang2 takut nak drive keta ni tp at the same time kena gak independence..

ape2 pon..hati2 di jalan raya selalu.. :)

ArELeEz said...

my 'sayang' pon tak sihat, abang leez pon tak sihat gak. hmm.. musim kaum adam xsihat ke skang nih, ek?

dilaOHdila said...

x boleh nak bayang kan erk...
tu dah lah jalan kita
agaknya si pemandu laju tu ingat pagi2 tak ada orang'dulik apa dia dgn jalan dia ke jalan urang'
mesti dia dok pikir dia sorang pandu pagi2 ni...ish bahaya tol
andai kata lah Nyda laju jugak....ya allah.....jauhkan lah dari semua tu berlaku. So memang trauma bila lalu jalan simpang 4 macam ni. Allah maha penyanyang dah masih buat Nyda selamat. Alhamdulillah.............

LiAnA said...

huhu nasib baik... dh lambat nk gi class kot tub belasah je jln..

kdg kita dh betul hati-hati pun tp org keliling kita ni pulak yg buat angkara..

IdzaLia said...

mmg tension kan klu jumpa pemandu yg memandu sesuka hati ni..

peah @ peps said...

uishh..sangat bahaya..lucky eynda drive slow time tu....

maya amir said...

teruklaa depa buat gitu..main laju jek tak tgk kiri kanan, tak tgk kereta lain.. dahlaa salah masuk jln..hampeh tul tau!

Lady of Leisure said...

ni yg buat lady takut nak drive ni hehe.. dah la lady cepat lemah semangat... skrg ni kalau kita drive ok org lain lak yg drive tak ok.. so memacam risiko kan kak eynda...

Chik Na said...

alhamdulillah...nasib baik eynda tak sempat accident.. betul macam lady kata..kadang tu kita dah berhemah, tapi org lain yg tek berhemah tu yang menyebabkab kita pun terlibat sama.

Queen said...

sib baik kak eynda ok...
tuelah..hubby and mak pun selalu kata, bila sampai simpang tolong la slow walaupun berada di laluan yang betul..kene yang drive gini..memang bertembung la an.

fatenton said...

drive elok2 kak eynda..kite ok org lain yang tak ok..tu musim sekarang ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails