Saturday, January 9, 2010

Weekend @ GIANT.

Ada tak yg selalu pegi beli barang kat Giant hari Sabtu??
Eynda selalu beli barang weekdays aje....tapi hari ni ntah tetiba buat plan nak beli barang dapur siap2 hujung minggu so weekdays rehat skit...kebetulan pagi ni hubby ada meeting....eynda pegi dgn anak2 je la...

Macam  biasa ambik barang ikut list...pas tu guna calculator kat henpon hehe....habit sudahhh....
Then sampai kat kaunter...cashier tu tanya...
"akak bawak beg plastik tak??"

Eynda jawab tak bawak dgn muka heran skit la...naper budak ni tanya soklan tu?? Dia pun tak cakap apa ...senyum je...

Pas tu eynda tengok takde beg plastik giant punggg....aikkk...tanya budak tu...
"dik...takde plastik ekk??"

"Takde plastik kak...kalau akak nak kotak kosong, kat kaunter hadiah tu ada banyak...."

Owwhh...ni mesti kempen tak guna beg plastik nih....eynda tengok ramai yg guna kotak...ada yg guna beg hijau giant yg recycle tu....ada jugak yg letak je barang2 gitu je dlm troli...macam eynda haha....jenuh la nak beli beg recycle tu sebab barang banyaakkkk....pas tu takmo guna kotak sebab besar sangat kotak tu...nanti penuh barang yg nak ngangkutnyer eyndaaaaa jugak.... :-p

" Sejak bila ni?? Tak tau pun??" Soklan dari regular customer Giant ini :-p

" Sejak ......... (sorry tak ingat budak tu cakap bila)...pas tu setiap sabtu yg berikutnyer...ni pun giant tak war-warkan sangat kak...ada dlm harian metro jek...."

Owwhh maknanyer setiap hari sabtu Giant takkan kasi plastik ler....tapi tadi ada jugak yg dapat guna plastik giant tu???? Tak aci laaaa....maybe barang diaorg sikit kot....



Tu dia barang belian....kedekut takmo beli beg recycle hihi....bayangkan kalau eynda ambik penuh troli pas tu baru tau takde beg plastik..uwaaaaa.....



Bukan sampah tau...barang semua dlm tuh...kebetulan beli beg plastik utk sampah....nasib baikkk....eynda parking kete kat tepi lif kat basement....turunkan barang2 dulu letak tepi lif...suruh adam tunggu sementara eynda pi parking kete...parking lot eynda jauh dari lif...that's why ler tak sabar nak pindah rumah yg ada parking kete depan pintu rumah :-D




Nasib baik ada adam....dia la tolong tekan button lif supaya terbuka lama...boleh eynda angkat beg2 berat tu satu persatu masuk/keluar lif....




Hannah tolong jugak....tolong bawak beg menan abang adam hihi....




Ahaaa....telur eynda letak dlm handbag kekekekek.....



Haru betul la hari ni...macam langkah kiri plak ke giant hari ni :-p
Dah le sakit badan tak baik betul lagi...sekarang eynda sudah lenguh bahu belah kiri pas tu yg tulang belakang tu pun ada terasa skit ngilu....

Nak berehat jap....makan2...baring2...bermalas-malasan....petang ni nak keluar pulak :-)

Takmo pi dah Giant hari sabtu huhu....





** Gambar2 snap dari Nokia E66 sebab tak bawak kamera...



51 comments:

-iLLa- said...

kat ikea pun skg x pake beg pelastik dh kan kak..ase cm nyusahkan jek laa kalo xder beg pelastik neh....org yg dh tau d bwk..yg x tau tuh...bli byk lakss sian mereka..

zailamohamad said...

semalam zaila p jusco, kata cashier jusco tu, nanti kalau nak plastik beg kena bayar 20 sen ntok setiap plastik bag..huhuhuhu..kalo cenggitu kena bawa plastik beg sendiri ah jawab dia;)

iswatie "colours of life" said...

dear...kalu kat sgor mmg dah ada campaign every saturday no plastic beg . cuma campaign tuh x diwar2 sgt..so ramai x tau...

yup ikea pun mana ada dah plastic beg..mmg bwk beg biru tuh but kalu beli pun dlm bp inggit ja...

eynda said...

iLLa...baru2 ni pegi IKEA akak window shopping je..pas tu lalu kat kaunter tapi tak perasan pulak tak guna beg plastik dah hehe...

eynda said...

Zaila...rasanyer kat giant tadi pun cam tu kot...nak guna plastik bag kena bayar...

eynda said...

iswatie...selalu eynda pegi shopping barang dapur weekdays so tak perasan pasal kempen ni...alah bisa tegal biasa...lama2 nanti ok la kot...cuma sekarang ni dgn keadaan tak mengizinkan buat eynda letih skit nak angkut barang2 tanpa beg plastik ni :-p

ammi said...

adoi la kelakar bila telur tu di simpan dalam handbag!!

razmanta said...

oooo..depa praktik hari sabtu je..means weekdays ade plastic bagla..sbb hr tu ade gak g giant tp hr selasa malam and masa tu still dapat lagi plastic bag tp tak nampak lak apa2 notice ckp plastic bag tak provide

Lady of Leisure said...

haha.. tergelak lady part telur dalam handbag tu.. nasib baik akak kasi tau kat sini.. lady pun takmau pi lah giant kalau hari sabtu.. sbb takde plastik hehe...

Nana said...

nana selalu bawak beg ikea yang besar tu kalau pi shopping kat tesco. pasal dapat bonus point untuk kad tesco. heheh...

kelakau letak telur dalam hbag..kuikui

Willie a.k.a Reptoz said...

Wah. New header. Kempen jgn guna plastik? Ada bagus gak tuh. Hehehe

Ena said...

owyh.. camtu pulak dh.. tp ok gak la kan kak.. x la banyak sgt plastik..
tp tu la lau beli barang banyak jenuh duk tolak troli sampai ke kete.. tp lau dapat parking dekat x per gak.. hik3x..

IdzaLia said...

uikk.. kempen tak ada plastik ekk.. nasib baik lah hero dan heroien tu.. hihi.. dpt jugak tlg mama diorg..

Adrina Adi said...

giant walaupun 5 minit jer dari rumah ed, ed sanggup gi carrefour subang lagi. sbb dah biasa. dah tau apa benda every section. hehe...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kesian sis aku nie...
lagi kesian kat adam & hannah...
patut war² kan la luas²...
baru semua tahu...
ape la...

suhainini said...

telur dlm hbeg..hehe..kelakar la:)
kalau letak dlm plastic hitam, takut pecah la pulak kan..

Mrs. Zuki said...

Alaaa ciannye...
Lenkali saya pun takmo la pegi Giant hari sabtu...
Kalau pegi Ikea pun selalunye pegang je angkat terus barang dr troli masuk dalam kete.

zarin said...

td pun zarin kena kat carrefour...nasib beli brg sikit je...:)

eynda said...

ammi...dok rasa henbeg je tempat selamat nak letak telur :-p

eynda said...

razmanta...tu la tadi dok pikir balik ntah2 ada signboard bagitahu pasal kempen ni kat pintu masuk giant, eynda je tak perasan kot hehe....memang terkejut sebab eynda ni kekadang 2-3 kali gak pi giant weekdays :-p

eynda said...

Lady...kalau takat beli barang sikit2 boleh la bawak beg recycle tu...kalau nak beli setroli pikir2 la dulu :-D

eynda said...

Nana...akak ni driver yg sangat tak rajin drive kete hehe...mana paling dekat & mudah akak pegi...tesco tu dah kira jauh bagi akak :-p Kalau nak pi pun tesco extra tu je...tu pun sebulan sekali je kot :-p Sebab tu hubby selalu perli nak jual je kete akak tu...tak berbaloi haha...

eynda said...

Willie....bagus kan...selamatkan bumi....cuma kena bersusah payah skit la....

eynda said...

Ena...bayangkan akak beli benda kecik2...produk dlm tin...perencah itu ini...aiskrim...roti..barang basah ayam udang daging....etc...dah takde plastik sampai je troli kat kete cemana tu nak angkut satu2 benda masuk kete? kekekeke...nasib baik Allah bagi petanda kat akak tetiba je teringat plastik bag sampah dah habis...takde dlm list tau! Boleh jugak guna utk persatukan barang2.... :-)

eynda said...

Lia...nasib baik ada anak2 hehe...tapi diaorg tak bawak berat2 ler...kesian pulak :-) Kalau akak pegi weekdays tanpa adam tetiba takde plastik....melalak la akak dgn hannah je uwaaa...

eynda said...

Ed...macam hubby akak...dia kata giant berserabut...cari barang selalu tak jumpa....dia suka tesco....akak jenis tak kisah...pegi mana pun mesti jumpa barang hihi...

eynda said...

meniti senja...tu la budak tu kata hanya dlm metro....

eynda said...

suhainini....tempat paling selamat hehe...letak dlm beg plastik hitam tu sedar2 basah je plastik tu nanti :-p

eynda said...

Mrs Zuki...kalau nak pegi weekend & shopping penuh troli pastikan bersedia hehe...

eynda said...

zarin....nasib baik :-D

Mr. Bambino said...

tadi pegi speedmart pun takde plastik..pegang je lah brg2 sebab tak byk..apapun, kempen ni buat kedai2 yg utg, beli bg, kena beli plastik lg..

ikea 20 sen
speedmart 2 platik 10 sen

eynda said...

Mr. Bambino...yes...kedai untung kan sebab caj beg plastik...

Just Call Me Bitt said...

owh kite tak tau plak giant tak kasi plastic bag dah skang ni..aduhh setiap sabtu jek erk...

betul tu kak eynda nanti umah atas tanah lagi senang ;) tapi cepat2 install auto gate jengguh ari2 nak buka gate plak hehe

Shariz said...

nasib baik Linda bgtau sbb shariz tak tau pun...jarang pi Giant hari Sabtu...next time kena bawak beg sendiri.

kat IKEA pun hari tu dah terkena pasal caj beg plastik...so bayar je la satu beg plastik tu 20 sen...byk pulak tu plastik bag..huhu...patut beli je beg recycle tu...hehe

IxoR@ said...

sis... nasib la baik telo tak pecah dlm handbeg...

pernah terdengar citer dr kawan... mmg kena guna plastik sendiri la ye setiap sabtu....huhuhhu....

sahira said...

kat giant bdr kinrara xde la pulak.. rasenyer selalu jugak g giant ari sabtu..ader je plastik.. hannah still pk diapers yerk.. aisya nih pun selalu terbabas kat suar.. dh melepaskan hajat br nk ckp..

dianaibrahimali said...

rsnya kan mmg ada announcement kalau hr sabtu x bg plastik..... so...skrg nih dlm kereta mmg sentiasa standby recycle bag.....manalah tau kot nak buat grocery kan....
tp...td g hero nak bl susu arissa jer...x bwlah beg...dia bg plak plastik.....

LiAnA said...

uit ku selalu gak beli brg dapur hari sabtu kat giant.. tp bln lepas beli kat carrefour tu yg tak tau pasal no plastic bag ni.. tp teruk gakkan kalau kes mcm eynda beli brg byk nak ngangkut naik umah huhu..nasib baik ada adam & hannah tolong..

Wan said...

bab telur yg paling klasik skali! :)

Mia-Ina said...

baru tau nie...dah lama mia tak balik Jb & gi giant....aduhai, nsb baik mia beli brg sikit2 je....klu x, jd mcm troli akak eynda la..aduh!

KV said...

eynda tak try mengurut tak? Mana tau dpt buang angin dalam badan.

ibh said...

Uiii..sib baik akak cakap..bleh beringat ler...tak mo pg giant hari sabtu..hee..hee

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

mcm semua bace metro...
giler...

dilaOHdila said...

Hahahaha nyda
1st dilla tengoki teloq duk dalam handbag tu kan...
kalau lah teloq tu boleh berkata
SAYANG SUNGGUH TUAN KAT AKU (he he he)
tentang plasctic ni kan. kita rakyat malaysia dah biasa ngan kaedah membeli barang letak dlm plastic. kalau tanpa plastic bukan kan dah satu gherja utk pengguna. nak kena hangkut lagik. dibuatnya duk apartment tak ke haru.....

Idida Aziz said...

ida gi jasko sabtu tu pon xdpt palstik...siksa pulak bw brg...nih smp telur pon masuk hbag lg haru..hehehwe

Softtouch [Hanim] said...

xtaulah plak kak eynda dah xpakai plastik bag..sy pg giant pun sbulan skali je kak eynda..he he he..tp mcm susahkan kalu xde plastik nie..jenuh nk angat barang satu2...

ComeyBelako said...

save our planet earth! go enyda go! :)

eggs in the handbag - that's cool. hehehe...

sisdee said...

wah kita slalu blnja dapur kat tesco..sana dah start ek tak de plastic...kita beli gak bag recycle tu tp slalu guna tuk letak baju kotor klu travel hahahhah tk ssuai...!!!

adha said...

kalau banjer penuh trolli tu cemana? ish2... kalau tak nk beg plastik wat la cm kat obersea.. pakai beg kertas mcm citer2 omputih tu.. dr dia suh pakai kotak.. penuh kotak lak kat umah

adikmanje@ellyazarmilia said...

eynda..memang kampen tu baru start 09 jan 2010...so tiap2 sabtu semua pasaraya tak akan keluarkan beg plastik...kempen ni untuk seluruh negeri selangor..termasuk la teso..care4...dan lain2...nak beg plastik bayo 20sen...
adikpun mengeluh dengan opismate aritu...sekali dia perli..ko tak pergi snockling...kesian tau tengok dasar laut ada banyak plastik...ikan bukan ada tangan nak bersihkan....oppsss...tetiba pulak jadi insaf...huhuhu

Mama Azlina said...

a'ah..la eynda..mama pun terkena gak..kat tesco...i shopped on sat..mana la nak tau..sebab selalu gi on fri..nak tak nak..kena la beli green bag dorang harga rm1.99...hmmm..kena letak beg ni dlm keta in case gi on sat..ada la beg nie...dah la beli brg banyak...tension tul

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails