Thursday, January 7, 2010

Tuan Belog Tak Sihat.



Hai semuaaaa.....
Dimaklumkan bahawa semalam tarikhnyer 6/1/2010 tuan belog ini adalah tidak sihat.....mula2 bangun pagi sakit tulang belikat....seksa giler...masa bersalin ceaser kat adam & hannah pun tak sakit macam ni....berdenyut-denyut.....tetiba nak bernafas tak boleh pulak....nak tarik nafas terasa sakit dada...macam tak lepas.....dari pagi asyik baring je...keje rumah satu haper pun tak buat....tapi terpaksa bawak kete tengahari gi ambik Adam kat skool....balik rumah terkelepek baring jugak sebab dah takleh berdiri lama2....nasib baik dah ada makanan utk anak2...kesian diaorg bawak diri masing2 semalam....nasib la adam dah pandai ngasuh Hannah....

Tetiba rasa seram sejuk macam nak demam pulak...haiihh....apa nih??
SMS hubby cakap tak masak dinner....hubby pun balik awal la sebab nak bawak eynda gi klinik....lepas maghrib kami pegi UMRA . Nasib baik tak ramai orang....selalunyer dekat sejam jugak la nak tunggu giliran jumpa doktor...femes dah UMRA ni :-)


Mula-mula kena ambik tekanan darah & timbang berat badan sebelum jumpa doktor.....tekanan darah eynda tinggi!! Pucat jugak la takut kena tahan kat klinik....ambik tekanan lagi sekali...masih tinggi!! Habih laaaaa.....tapi eynda bagi reason...kelam kabut dgn anak tadi pas tu terus kena ambik tekanan darah sebab tu naik tinggi kot hehe....dalam bilik doktor kena check lagi tekanan darah alhamdulillah dah normal balik...legaaaa...berat?? Macam tak caya....nurse2 yg ada keliling pun perhati eynda dari atas sampai bawah sebab tak percaya....bak kata biras eynda... "eynda ni berat kat tulang kot" :-p

Akhirnyer bila dah check sana sini, doktor cakap eynda alami GASTRIK.Angin dalam badan takleh nak keluar so sudah tertolak ke belakang & mengganggu tulang belakang.....perut eynda tak kembung pun...eynda tak rasa langsung angin dlm badan....heran...cuma bila sesak nafas tu eynda boleh rasa itu angin yg terperangkap...walaupun hati macam tak senang takut2 ada kaitan dgn penyakit jantung!!

So doktor tak kasi eynda diet teruk2....takleh makan makanan pedas....kalau boleh elakkan kopi, nak minum boleh tapi jangan masa perut kosong....makan ikut time.....bla bla bla....dia suruh eynda minum soyabean campur cincau :-D

Eynda dapat 3 ubat pil & 1 liquid....semua utk gastrik & sakit perut....eynda mintak painkiller doktor cakap no no no.... painkiller dgn gastrik takkan jadi apa-apa....ada yg akan lagi worst...& jangan amalkan painkiller setiap kali sakit...Ok doktor saya ikut apa doktor cakap janji saya sembuh.....

Alhamdulillah malam tadi makan ubat...pagi ni bangun dah lega skit...dah boleh berjalan tanpa rasa denyut kat tulang belakang....terasa masa nak baring atau sandar je....cuma dada masih sakit bila nak tarik nafas....pagi ni pun dah makan ubat...doktor kata hari ni atau esok eynda sembuh sepenuhnyer...harap2 gitu la...susah tak sihat ni sebab keje rumah semua eynda handle sekali melayan anak2 nih.....

Hubby cakap lepas ni takleh diet ler :-p Mula la dia bagi ceramah pasal eynda & diet...kononnyer cara eynda diet tak kena la bla bla bla...ok eynda dengar jek...tak tau pasal apa eynda ni degil sangat kalau bab diet...orang kata badan dah ok, eynda masih nampak eynda gemuk :-(

Utk pengetahuan semua, eynda dah lama tak diet sebenarnyer.....sejak raya haji ...memang asyik makan je....cuma baru beberapa hari ni eynda makan tak menentu...siang sibuk sampai nak makan pun tak lalu....malam lak dinner walaupun healthy tapi heavy dari makan siang hari ...so doktor cakap badan eynda terkejut :-p
Berlaku lah gastrik itu :-D


Petanda dah ada sebelum jadi macam ni....beberapa hari lepas bahu eynda sebelah kiri sakit sangat....eynda buat tak tau je...2-3 hari jugak eynda dah mula rasa seram sejuk malam2 masa tido walaupun ekon hanya 27c.....lepas tu sehari sebelum sakit tulang belikat, tangan & kaki sebelah kanan kebas & lenguh....eynda buat tak layan walaupun cuak jugak....

Apa-apa pun moga cepat la sembuh dari semua ni....lepas ni kena lebih berhati-hati...






37 comments:

ComeyBelako said...

take care & may you recover as soon as possible eynda.

Ella said...

semoga cepat sembuh eynda..
i plak mlm tadi kepanasan..
aircond 17, kipas full pun tak rasa..

perut and dada rasa sebu jek..
overdoes makan gaknya.
perut dh besar, ruang tak muat. heheh

makan ubat ye eynda. jgn diet2 sgt, dh kene gastrik susah...

zlan said...

harap cepat sembuh....mkn ubat byk² heheeh tapi mesti ikut sukatan yg betul...

JiEjAh_DeEn said...

take care eynda ..
jaga makan , jaga diri .
elakkan mkn mende berangin , sayur² yg sejuk ..

zarin said...

get well soon:)

Ena said...

kesian nyer akak.. sib baik adam & hannah dah pandai bawak diri.. Take care yer kak!! rerajin makan ubat tau!!..

tifa said...

Tifa pernah diet sampai masuk spital.Memang diet gila - gila . Lepas kuar spital tobat dah tak nak diet in a wrong way :)

Nana said...

sama lah kite kak! nana tak diet pon tapi nana rasa nana makan byk kot...heheh. smlm nana g swedish msg org tu cakap nana banyak angin sampai otot kat belakang tu dag tension! sian...so, nnt balik umah nana nak makan ubat gastrik tu esp charcoal tu untuk buang angin kan.

ammi said...

huhuhu...semoga cepat sembuh yer.Tengah nak sakit..selalu sihat jer kan..

Ayu said...

sian nya...dgr ckp doctor ye kak..diet blh tp yg diet yg sihat la..smoga kak eynda cpt sembuh..rajin2 mkn ubat

Shida said...

get well soon kak..bila dah terkena gastrik ni,bila lmbt mkn jer mula lah..nnti akan rasa nk muntah,pening,bdn seram sejuk..shida dah mengalaminyer..huhu..

IdzaLia said...

takpelah.. tak yah diet lagilah buat ms skrg ni jaga kesihatan tu lbh penting. cian nanti kat adam & hannah mama dia sakit ..
take a good care ye...

Aktif Mama (Sal) said...

Speddy recovery for u Kak Eynda...kena relaks sikit....

ibuayu said...

semoga cepat sembuh..Jangan ngelat makan ubat ye..

ana said...

pssst....berapa berat eynda??..neisya pun heran, org teka berat mesti kurang 10 kg...iskhkkk...kita dua berat tulang kot....hihi

moga cepat sembuh eynda..!!

Mia-Ina said...

takut lak dgr story akak ni...tp ada betul juga...dia terkejut kot, tetiba akak makan...semoga akak cepat2x sembuh ye. Mia doakan akak selalu

maira said...

get well soon eynda :)

mariam said...

get well soon puan belog!!

iNa said...

kak eynda..
take care..
mkn ubat tau....jaga pemakanan semua....

shabiela said...

kak, sama la ngn sha.. (ceh, nk sama sokmo.. ekekek) gi check doc, kata gastrik.. sakit tulang belikat tu sbb ada angin.. x mkn gastrik, mkn lak jd gemuk.. aiii.. cmner ni..

moga akak cpt smbuh.,.

myranaqi said...

akak, semga cpt sembuh erk..
mkn ubt k..
lps ni xleh diet2 dh..
myra pun xmkn ns 5hri kepala asyik pening2 je..
mcm x sesuai je ngn myra kn diet2 ni..tkt gak ar diet2 ni kn

sheila said...

serik kene gastrik ni..
tu yg skrg ni jarang biarkan perut tu kosong sgt

tp sib baik eynda tak sakit kat perut..dia attack kat tempt lain lak ye

Lady of Leisure said...

ciannya kak eynda... makan ubat and have enuf rest ok... skrg bekukan jap diet tu akak makan dulu kasi sihat ok..
:)

azi said...

take care..makan ubat ikut dose...hehe...

Zana said...

moga kak eynda cepat sembuh...take care

Azmiezas said...

Kita pernah jd mcm ni...doc bagi ubat yg ala2 gaviscon tu...warna putih..dekat 2 minggu jugak la makan pantang, tak boleh makan benda berminyak..

Semoga cepat sembuh ya eynda...

ira_kecik said...

take care & get well soon kak eynda... jgn lupa makan ubat...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jaga diri sis...
i doakan u sehat cepat...
makan ubat...
rehat cukup2...
cakap hannah picit pale sis...
hehehehehe...

Mr PenyuBiru said...

maybe leh jadi pengajaran tuk mereka yg terlalu excited nak diet.

moga cepat sembuh. saya pun tgh demam gak ni,tapi bukan sebab diet.hehe

m@ said...

x pernah mengalaminya....
moga cepat2 sembuh..pasni kne kawal makan leklok k:)

comey_lote said...

semoga cpt sembuh kak eynda!!!
angin tu mesi angin yg dah 'lama' accumulated pastu berkumpul takleh nk keluar...
take care!!

ABH said...

eynda, take care ye...banyakkan rehat tau...i pray for your speedy recovery

::i.e.r.a:: said...
This comment has been removed by the author.
::i.e.r.a:: said...

eynda...semoga cepat sembuh,diet boleh tp jgn makan diri tau..semua kengkawan sayangkan eynda...+ ur family jugak.. wink wink.. :)

LiAnA said...

take care eynda.. moga cepat sembuh.. betul kalau kita sakit kesian dgn anak2..

honeylanz said...

kn rehat ni... n semoga cepat sembuh...
* dapat iklan milo jugak tadi ;)

E.L.I.Z.A said...

get well soon kak!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails