Thursday, January 14, 2010

Tahukah Anda??


Comel kan cara whales tido...vertical sleeping style :-)


Pagi tadi tengok discovery channel kot before adam gi skool...kisah kajian tentang sperm whale ... ada yg mati pas tu tersadai kat tepi pantai....kajian cemana mereka boleh mati.....dokumentari tu tunjuk cara nak angkat seekor whales yg mati dgn crain... bawak dgn trailer panjang...pas tu tetiba whale tu exploded!! Best jugak tengok channel cam ni kekadang buat kita ternganga sebab banyak benda yg kita tak sedar berlaku kat dunia ni kan....



Whale itu...kesian...ada jugak andaian yg cakap whales selalu mati bila terlanggar dgn kapal2 besar...especially masa whales tengah tido....


Besar whale tu...50-60 tan beratnyer....kita kat tepi dia kecik jek....
Ada sesape pernah nampak whale sebesar ni depan mata??


Nak baca kisah lanjut pasal whale kat taiwan tu klik sini .

Make sure kuat semangat sebab dlm website tu banyak gambar2 whales yg menyedihkan :-(




12 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

agungnya ciptaan-Nya...

tifa said...

Whale ni mamalia. Tapi sekarang dah makin nak pupus :( Habitat dia dah diganggu, oleh manusia juga..kesian dia

rosma said...

huhuhu..sepanjang idup kt dunia ni lum penah lagi tgk whale sebesar tu..semakin pupus spesis ni aganyer...

ArELeEz said...

besornye lah haii..!

Uda said...

salam..
sangat laa besar.. eee..tiba2 meletup pulak bangkai dier.. bapak la bosokkk..

sesemutku said...

whales pun tdo berjemaah...ramai2 gitu...

Anonymous said...

kesian whale.. rasa rugi dan sayang sangat kalau ada yg terkorban sbb whale dah semakin pupus..
:( kesian dorang kan.

Lady of Leisure said...

erkk.. apasal lady of leisure jadik anonymous nih..

MY HEART said...

buek masak lomak pun sodap.. hiks..

erk.. boleh ke ikan tu dimakan???

IdzaLia said...

besarnya ikan tu.. dia tengok kita mesti jeling2 je lps tu ngappp...

Mia-Ina said...

takutnya tgk ikan2 tu..

iNa said...

kak...ina pun tgk cite ni smlm... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails