Monday, January 18, 2010

Es Blended Cappucino + Cahaya SPK + Landskap + Luo Han Guo.

Pagi ahad sarapan simple2 kat rumah...eynda makan popiah frozen 2 ketul je...tak kenyang tapi tak tau nak makan apa dah....tahan je perut....tengok eynda macam tu hubby ajak keluar tapi lunch siap2 kat restoran b4 pegi tempat lain hehe...serius eynda dah takde idea nak makan apa sebab rasa macam semua dah pernah makan sampai naik bosan & kekadang rasa meloya bila tengok makanan....tapi sebab perut lapar makan jugak la...dah lapar tu bukannyer nak cari yg healthy kan...yg berlemak lazat jugak ku cari...sebab tu la wujudnyer entry nak kantoi semalam...dah letih :-p

Kami singgah kat Rafi Bistro ke Restoren Rafi namanyer....duduk dah 3 tahun lebih kat sini....makan selalu dah kat situ....nama kedai ala-ala tak kenal pulak...apa daaaa.....

Jeles tengok hubby makan nasi briyani...adam makan nasi putih & ayam goreng...hannah makan eskrem & share nasi dgn abang adam....eynda???



Ice blended cappucino utk eynda.....sejak tak sihat eynda tak minum kopi....ni baru nak minum skit2...tapi kena leter dgn hubby...perut kosong belum makan dah minum kopi....sebab tu gastrik *eerrrkkkk*



Tak tau nak order apa...eynda order beef kueteow....boleh la tahan sedap tapi macam tak kenyang perut apa pun tak tau asyik lapar je ....


Lepas makan kami singgah Cahaya SPK kejap je sebab ada kontraktor nak bagi quotation utk landskap...


Hannah asyik main kat luar tengah panas....dah berpeluh-peluh....dia dok ambik batu ..baling2....risau la kena cermin...



Dulu dah pernah tanya kat blog.....ni kat parking lot rumah....dinding tu plain aje...agak2 boleh tepek apa ek???


Singgah pulak area Sungai Buloh....masuk kedai landskap.....ambik quotation...bandingkan dgn kontraktor kat Cahaya SPK tadi....nak pilih sape....nanti tunggu sambungan citer di masa akan datang hehe....



Pokok2 yg ditanam nanti adalah semi-matured....




Nasib baik la hannah ada benda nak buat...takde la kacau mama & ayah...abang adam biasa le...bila nak balik...bila nak balik...
Lengkali duduk dgn bibik kat rumah yer....ehhh bila masa lak ada bibik nih??
Saje gemparkan Adam :-p



Habis bincang2 balik rumah la petang lepak2 tido2...lepas maghrib keluar dinner....hubby le ajak dinner kat luar....dah lama tak keluar dinner sebab susah nak layan karenah Hannah....so hubby ajak le boleh  ajar Hannah biasakan diri dinner kat luar....nak ajar dia behave skit...


Kami dinner kat Restoran Cina Muslim Al-Munawarah, seksyen 9 shah alam. Laku betul restoran ni...baru bukak...pernah keluar dalam rancangan Al-Hidayah....sejak hari tu la eynda simpan hajat nak makan kat situ....eynda ni kan ada azam...nak merasa makanan kat semua restoran yg halal kat Malaysia kekekeke...besar azam tuh :-p

Petang semalam eynda hampir2 putus asa nak teruskan 99htn.....dah bincang dgn hubby...dia setuju je kalau eynda nak makan nasi sebab dia tak senang hati tengok eynda diet tanpa nasi....lagi banyak makanan merapu eynda makan haha...hubby sudah risau....dah tu sampai sakit2 ni buat apa...naik kete malam semalam pun dok terngiang-ngiang leteran MIL... "nanti Allah tarik nafsu makan....." aduhhhh....sungguh rasa dilemma.....agaknyer eynda ni tak dengar cakap hubby & MIL...sebab tu la sakit2 ni kan :-(

Sampai kat restoran eynda dah termenung....nak order nasi?? nasi?? nasi?? Eynda pandang muka hubby...mana nak nampak jawapan kekekekke....dia of coz la makan nasi dgn lemon chicken dgn sayur campur aduhhhh sungguh sedap.....last2 ...hhmmm... "kueteow sup satu..."
Uiihhh.....sipi2 lagi nak order nasi walaupun kueteow tu sama level dgn nasi kan...janji bukan nasi arr :-p
Teringat kat komen kawan2 buat eynda simpan sedikit semangat utk teruskan 99htn....harap2 pejam celik pejam celik habis la contest ni kan...moga eynda tak rasa terseksa nak tunggu lagi beberapa minggu ni :-p



Dan air ini yg eynda nak sangat2 rasa....sungguh sedap!! Tanpa bahan awet....minum skit pastu bawak balik rumah habiskan kat rumah hihi...gambar makanan eynda tak snap walaupun dah keluarkan kamera....customer ramai betul...masa eynda sampai ada 2-3 meja kosong....lepas 15 minit dah full house customer baru kena naik tingkat atas....so malu la nak snap gambar...nanti org tengok semacam pulak.....ntah2 diaorg pun blogger kan :-D


Thanks buat semua yg bagi dorongan & kata semangat kat eynda utk teruskan 99htn.....buat masa ni alhamdulillah eynda masih bertahan....kalau eynda rasa tergugat lagi eynda buat entry ekkk...korang bagi semangat lagi sekali ekkkk ..muaahhhsss...



** Agak annoying kalau asyik citer pasal gastrik...okeh lupakan ayat itu selepas ni!!




29 comments:

Ray said...

Hmm...sabar ye Eynda..Tu la cakap, nanti pejam celik pejam celik dah boleh makan nasi balik dahh..Tp dlm dok pejam celik pejam celik tu jgn la dok tengok kalendar plak...Bila lagu tu makinla rasa lambat sgt nank makan nasik balik, so dtg balik dah lemah semangat tu...

BTW, kalo nka gak carik ganti karbo tu, maybe terai la plak resipi2 pasta ke...cous-cous ke..(cenggini ke eja???)..polenta ke...ye la dok mi, mihun, kueytiaw, roti je harusla boring gak kann??

eynda said...

Ray...eynda dah lama hilang kiraan brape hari dah tak makan nasi hehe...refer kat ticker bawah tu jek...sebab nampak macam dah nak habis le tetiba jadi psiko...pasta selalu gak buat....ni nak try cari resepi2 lain yg pelik2 skit la :-p

sisdee said...

x pe eynda..alang2 menyeluk pkasam..biar smpai pangkal lengan hehehhee...teruskan..

sedapnya ice blended tu huhuhu

Ray said...

Pekata terai macam...

1. Roti naan
2. Tortilla-boleh buat pizza quickie style Mizz Ray;), atau mcm yg hot meltz yg KFC tu, tp modify jadik lebih mesra body la..
3. Pita bread-jadik sandwich poket-masuk ayam panggang ke...ikan panggang ke, letak sayur bebayk. Ala2 kebab gituu...
4. Terai carik resipi2 makanan arab, kot mana yg boleh modify ikut selera. Jgn terliuq tgk nasik udah la yerr..
4. Soba or udon buat style orang jepun, masukkan dalam sup tu sedapp...

Saje je bagi international sket, so kurangla kerinduan kat nasik tu :D

e i c a h said...

chaiyok! chaiyok! saya pun terai tanak makan nasik jgk..tp semangat tak sekuat eynda..mungkin kene baca blog ni byk2..kasik semangat sikit!

Farra Dhelina said...

kak eynda, hr sbtu tu sy gi bday party kwn blogger kat saujana utama..b4 smpai,kami lalu kat depan chya spk ni.. tetiba tingat kat kak eynda..dlm ht ckp, oohh..kat cni upenya chya spk..rmh baru kak eynda..hihi..blh lak tingat kat akk..hehe

Queen said...

owh...makanla lebih banyak sayuran dan lauk2. At least kurangkan nasi tapi banyak dengan serat2 dari sayur. Kalau gastrik yang terbaik adalah Sup panas. Buah2 jugak elok di makan.

Abg saya doktor, dan dia kata, untuk mengawal berat badan, cara terbaik adalah pengambilan yogurt secara berkala.

Hirisan buah epal, oren, strawbery, kiwi dan digaul dengan yogurt serta titisan limau nipis boleh jadi snek yang mengenyangkan untuk eynda.

Hope nie membantu. Chaiyok2 eynda

eynda said...

sisdee...yess..eynda akan teruskan jugak...chaiyokkk :-D Memang sedap es blended tu...cappucinonyer pekat :-D

eynda said...

Ray...thanks...boleh eynda pelbagaikan lagi :-) Kekadang perlukan pendapat org bila kita takleh berpikir kan :-D

eynda said...

eicah...boleh baca pengalaman eynda kat dlm blog ni sejak oct 2008 eynda start diet & workout...macam2 kisah pahit manis....ups & down hehe...

eynda said...

Farra...ye ke...thanks sebab ingat kat akak :-)

Lady of Leisure said...

hehehe.. sama lah kita kak eynda... kalau org ramai kat restoran rasa segam nak ambik gambo hehehe...
tapi rasa tensen jer kalau tak dapat snap kan...

eynda said...

Queen...thanks banyak2...muaahhhsss....tips yg bagus...eynda akan ikut....patut la menu kat london weight management utk eynda maximum 2 yogurt sehari eynda kena makan....eynda akan start balik treatment kat LWM next month insyaallah kali ni boleh ikut menu diaorg.....takleh mengeluh lagi (sebab dah bayar banyak libu hehe)

eynda said...

Lady...betoi...rasa tak puas hati je hehe...macam nak pegi siang2 pulak time lengang :-p

LiAnA said...

tinggal skit je lagi eynda nk habiskan.. sayang kalau kantoi..baik kantoi je dr awal hehehe...

utk elakkan asik teringat nasi.. eynda kena selalu kenyang.. cth bila mkn kueh teow rasa lapar jugak maybe boleh tambah appertizer skit2..

eynda said...

Liana...tu la kalau nak kantoi baik awal2 hari tu kan...tak nyesal sangat :-p

Eynda ni segan nak makan banyak2....dok rasa kalau ambik appetizer tu macam terlebih makan pulak...maybe kalau eynda minum yg bersusu cam milo ais kenyang la kot kan...tapi cappucino tu pun macam tak mengenyangkan hahah....perut besar :-p

shabiela said...

kak eynda.. skit lg nk abis.. tahan dlu nasi tu.. ekekek.. kalo awal2 kantoi x ralat sgt, ni nk abis dah.. alang2 menyeluk pekasam, biar smpai ke pgkal lengan.. cewah.. he he..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

buah kundur & longan...
sedap...
hehehehehe...

dilaOHdila said...

salam Nyda...
sonok baca nyda punya blog ni
dah rasa kalau tak masuk 1 hari rasa rindu nak tahu crita hannah & Adam...
rumah baru tu nampak luas. tu kalau ada rumput hijau boleh shoot gambar Hanna banyak2 ngan rambut curly dia tu...so sweet!!!!

Mia-Ina said...

xpe,buat selagi boleh kak eynda...jika akak rs sakit sgt..mesti tu petanda kena tinggalkan...ibarat mia sakit la...kena rest....cr kepulihan semula..mgkn akak kena piki menu & mkn kerap agar x gastrik lg...jaga2 kopi k

peah @ peps said...

hi eynda...

tak sabar nak tgk hasil landskap tu...seriousss...

part dinding tu..nanti i tolong2 bagi idea...hehe..best ni..time to google...

hahah.. ingatkant LUO HAN GUO - 'Luahan Hati Gua'

Idida Aziz said...

suka sgt part2 nk masuk rumah baru nih...belum pindah pon dh nampak cantik dh rumah enyda tuh...nanti nak tanya la brp anggaran kos lanskap kay....nak bajet rumah sendiri lak nanti...

Softtouch [Hanim] said...

sian tgk kak eynda..xpe lepas dah habis cabaran kak eynda mkn nasi yer..kalu takut makan byk, mkn sikit nasi tu n lauk banyak n lauk yg healthy sikit..

kalu takut jugak..sesekali jer mkn nasi...betul kata MIL akak nnti Allah tarik nafsu mkn...

gud luck sis..chaiyok shaiyok...

zailamohamad said...

macam best je restoran Munawwarah tu, nanti nak g try lah;-) rasa dia ok tak??

Pinky Angel said...

salam.. blog hopping kat sini.

eynda diet nasik? samala mcm saya kot. tp kdg2 main tipu gak. hehe..

sila update blog ni slalu2 sbb saya dah jd follower. ada member berdiet utk dijadikan inspirasi best gak.

good luck!!

Azmiezas said...

Tak boleh tahan la tengok iceblended cappucino itew..

tifa said...

i pernah makan kat situ ..boleh tahan

NeenaAnuar said...

slurrpp.. beef kuey tioww.. lovely!

babyluv_ayang said...

alah..eynda..sabarlah..sikit jerk lagik...hehheheh...nanti kang kalo kita tak abihkan cabaran tu mesti nanti rasa bersalah....lagi 2 minggu lebih ajekan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails