Friday, January 22, 2010

Besarkan Gambar Di Blog....

Actually eynda tak konfiden nak bagi tutorial bagaimana nak besarkan gambar dlm blog ni...sebab eynda takut nanti korang punya blog rosak uwaaaaaaa....rasa bersalah hingga akhir hayat tau...
Tapi sebab ramai yg asyik tanya...eynda try jugak...sebab eynda risau korang kata eynda tak nak share ilmu....harap2 menjadi kat blog korang.....kalau tak menjadi sorry ye...eynda tak bertauliah :-p

Okeh memula eynda nasihatkan korang save dulu "edit html" mana tau nanti jadi apa-apa masa tengah edit kan...tapi eynda tak save pun hahahaha.....sebab eynda tak reti repair kalau jadi problem....nak save tu je eynda pandai :-p

Apa yg eynda buat...eynda buat satu blog khas utk eynda main2 code....godek2 blog....yg lebih kurang sebijik macam blog eynda sekarang....of coz blog kosong la kan & hanya eynda je boleh view.....cthnyer blog eynda ni yg dah diupgrade....bukan classic template....pas tu eynda pilih minima template so banyak ruang tanpa kotak2 macam template lain....




Mula2....pegi kat layout.... masuk "edit html".....scroll ke bawah sampai jumpa ]]> < / b : skin >........

Korang tepek ini max-width: 576px;
width: expression(this.width > 576 ? 576: true); atas daripada skin tu selepas tulisan "img { ".......kalau "img {" tu takde sila tambah sendiri ye.......contoh macam dlm gambar...

Size 576 tu bergantung pada besar mana gambar korang nak besarkan....eynda pilih angka tu sebab elok2 dah dgn blog eynda...

Code ni akan menyebabkan template kita jadi lebar kalau tak silap.....senang nak besarkan gambar....

Lepas letak code tu sila save itu html....



Nak besarkan gambar ni kena rajin le skit ye kawan-kawan.....tapi kesannyer memang puas hati la...yg rabun tu senang view...takyah klik2 utk besarkan gambar ye tak....

Kenapa eynda kata kena rajin??
Sebab setiap kali kita nak letak gambar....kita kena edit html setiap gambar heheheheh.....

Macam kat bawah ni....




Ni html yg asal....



Gambar original begini...




Yg eynda highlight tu eynda dah tukar ke size yg eynda nak besarkan....




Jadi begini....halamak!! digit2 tu masih tecit la...takpe la ni contoh...kalau gambar takde digit kecik2 tu mesti cun!

Pas tu layout pun maybe kena tukar....sebab background yg standard ada yg tak sesuai dgn gambar besar....nanti nampak tak seimbang....so kena cari background yg stretch minima....contoh ada kat thecutestblogontheblock atau korang try guna layout 3 column.
Eynda guna layout 3 column tu.....


Itu saje....kalau berani boleh try....eynda buat benda ni ambik masa satu hari sebab takde sape boleh bantu hingga betul2 settle..... tapi thanks utk ME kerana dia yg perkenalkan idea besarkan gambar melalui entry blog dia... ada jugak la kacau2 dia kat ym tanya skit2 hehe....


So...ada berani?? :-D







27 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hebat la sis..
hehehe...

Queen said...

tak reti la saya dan tak berani nak tukar2 kod html tu....memang tak suka html code..huhu..

pernah tukar..sampai skangtak pernah berjaya betulkan balik..uhuhuhu

eynda said...

meniti senja...hebat skit je hehehe...ngaku gak tu :-p

eynda said...

Queen....lepas settle semua tu eynda jadi letih giler...sebab penat perah otak nak bagi jadi elok hehe....kalau tak konfiden better jangan buat...takut rosak lagi blog huhu...

-iLLa- said...

berani nk mencuba.....

tapiii..kena dalam situasi yg aman damai...ngeee..

Mimy Hamid said...

kak eynda ..tengkiu...selalu baca ur blog...nak try buat ni

eynda said...

iLLa...betul..kena buat tanpa gangguan :-D

eynda said...

Mimy...hai...thanks ye sudi baca blog ni...hati2 tau nak adjust2 blog tu...better create 1 blog utk eksperimen...

NeenaAnuar said...

thanks for sharing da info sis!

dulu2 tak taww pun yg leh buat camgini.. so udahnyer Neena upload guna flickr then pastekan saje kat HTML tu...

Ayumieza said...

salam nurul dah try buat yang bskin tu cuma nurul tak paham html yang dalam kotak banyak-banyak tu nak wat untuk mcm aner dan nak letak tang mana??itu sambungan dari bskin tu ke??

TK said...

Saya ni fobia sikit when it comes to HTML code tapi taklah susah manakan nak buat bende ni..fobia je lebey..

Cik Emi said...

aisehmengggggg lemah la edit coding nih... redha jekkk hahahah

eynda said...

neena...dari flickr pun boleh ek...akak baru tau :-)

eynda said...

Nurul...html tu semua akan keluar bila kita dah upload gambar utk buat entry....contoh kalau upload gambar dari pc....kita nak menulis kena masuk "compose" kan... sebelum tu kita masuk kat sebelah "compose" tu ada tulis "edit html"....kat situ le kita tukar size gambar...ok tak penerangan ni?

LiAnA said...

teringin nk cuba.. kena buat tengah mlm kekee..TQ eynda share tip

eynda said...

TK....eynda pun fobia sebab pernah jadi kat blog lama dulu....tapi beranikan diri gak buat...kalau dah biasa dgn code2 ni jadi senang la agaknyer tapi sampai sekarang nak tukar layout ke apa mesti kecut skit la :-D

eynda said...

Emi....tunggu berani dulu baru buat :-D

eynda said...

Liana...sama2...nak lagi senang create blog utk eksperimen ;-)

SharHanah® said...

TQ kak eynda!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sket pon tetap hebat kan...
hehehehe...

rosma said...

tarak berani ooo..tapi lebih kpd malazzzz..btw..tq kak share ilmu...

Azmiezas said...

Kita blum brani lagi..ni..

btw tq for sharing..

psst:ada gaya cikgu lah..

Ezzah said...

thanks for the tuto! :)

Mia-Ina said...

kte dah cuba....tp, x leh besarkan la...kenapa agaknya...entahla..huhuhu....

kte cuba kat kod S....,

tp x jd kak..

iNa said...

kak eynda...
thanks sharing...
nti2 ina try ya...mane tau menjadi..hihi..

Lady of Leisure said...

lady nak besarkan la senang org nak tgk tak payah click gambar kan...
nanti kene buat satu blog untuk main2 dengan html..
tq kak eynda..

soooooour said...

nak tukar saiz pic kat post...cmne nak bg elok ni...haissssh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails