Sunday, December 20, 2009

Takkan Jadi Kenyataan....

Eynda nak mintak tolong sesape especially yg berambut panjang....tolong la bagi pendapat kat eynda....cemana cara nak menjaga rambut yg panjang?? Cemana takmo bagi rambut gugur?? Uwaaaaaa...sedih sangat nih...sejak kebelakangan ni rambut eynda banyak gugur....sikat je gugur....yg paling sadis tadi syampu rambut terkejut betul tengok segumpal kecik rambut gugur!! Sebab tak makan nasi ke?? :-p


Eynda dalam plan nak buat makeover rambut nih....rambut dah panjang....siap buat gambar kat bawah ni wallpaper henpon tau.....suka sangat rambut panjang cam tu....kalau pakai tudung berambut panjang boleh ikat tinggi2....nampak elok je bersanggul tinggi....




Harap2 eynda dapat tips yg berkesan dari kawan-kawan....nak try google2 jugak ni....sayang rambut lama betul eynda simpan....dah le rambut jenis lambat panjang....sikit lagi nak panjang macam gambar kat atas...isskkk....sedih...sedih....


Andaikata dah takde jalan lain....terpaksa la dlm minggu ni eynda gi gunting rambut macam kat bawah ni :-(

Pas tu buat treatment hari2 pakai minyak cemceman utk sihatkan rambut.....ambik masa balik la nak panjangkan rambut :-(

Sesape ada tips yg bagus boleh share dgn eynda yer....thanks :-)



*Gambar semua google...

37 comments:

Amelia Khalik said...

Hi eynda, tips untuk rambut kekal sihat takde cos i pun lepas 2nd baby problem rambut gugur sampai gi Yun Nam n spend ribu raban kat sana. Resultnya tak lah hebat mana cos i think sebab mmg i rambut nipis.

But i rasa ur hair lost problem is due to ur diet. I think elok eynda jumpa pakar pemakanan on d best diet plan cos rasa2 nya org diet pun still makan nasi for cabo tapi moderately.

Dulu my friend diet jugak but she still take rice once a day n 2 scoop ajer tak lebih. Panjang lah pulak comment i..hehehe. I hope it helps..hehehe

Lady of Leisure said...

kak eynda, rambut lady pun jenis lambat pendek.. hehe.. rambut gugur ni tak tau la nak kata sbb apa kak.. ada org kata jangan sikat masa basah sbb time tu kutikel rambut agak lemak.. setiap 2 bulan kene trim satu inchi kat bawah..

kemudian kene buat treatment sekurang2nya 2 minggu sekali...

so far lady amalkan mcm ni jer alhamdulillah takde masalah rambut gugur.. husband lady akan trim rambut dia 2 minggu sekali.. so lady akan gi sama2 untuk buat treatment rambut lady jugak... plus makan EPO yg org kata bagus untuk kulit, rambut, kuku etc..

tapi nak potong pendek sayang la kak.. nanti jadi cam lady menyesal tak sudah.. huhuhu... sbb bila rambut panjang pakai selendang ikat sanggul tinggi2 nampak vogue sangat kan..

:)

(terpanjang komen lak) hihi..

IxoR@ said...

rambut ixora yg panjang ni pun ada gugur... ixora mmg jarang sikat rambut guna sikat... just sisir rambut kasi kemas guna jari je.

semua tu nak elakkan rambut byk gugur...dah la jenis rambut tak lebat. elakkan sikat rambut time basah, rasanya yg itu semua org tau....

Abrahyn said...

kita pun sama cam eynda, rambut panjang lebih bahu tapi gugur jek...tapi kita tak jaga cam teruk2 pun...sbb rasanye gugurnye cam tak berapa byk pon...bila gugur je, kita potong sket rambut nih...satu lagi petua jgn suka sikat rambut lps cuci rambut sbb rambut yg basah lebih berat dan akan mudah putus bila disikat...

monreo said...

eynda kena pegi salon buat treatment.. dulu lepas bersalin pun teruk rambut gugur.. tp ku gi salon buat treatment.. diaorg akan suggest syampu, conditioner & minyak yg sesuai utk rambut kita..so far pas buat treatment terus ok..tp make sure pilih salon yg betul.. jgn pilih yg jenis nk amik untung je tp kesan nan ado..pastu kena cari supplement utk kuatkan akar rambut.. kdg diet pun boleh sbbkan kutikel rambut jd lemah..

LiAnA said...

alamak eynda tersalah guna username wakaka..

eynda said...

Hi amelia...thanks yer...eynda tak makan nasi sebab suka2 masuk 99htn tu je....habis contest tu eynda makan nasi balik...actually plan pemakanan kat london weight management pun ada nasi...cuma buat masa ni eynda tak ikut hihi...eynda rasa sebab kekurangan protein jugak kot coz dulu ambik protein shake memang rambut takde masalah...pernah berangan nak pegi YUN NAM gak tapi boleh rasa $$$ je yg nak habis banyak :-p

eynda said...

Lady...thanks! Akak nak try buat la...patut la rambut tak sihat sebab last akak gi salon bulan 5 hari tu....now dah tahu...treatment pun mana ada...sejak kawin beranak pinak ni payah nak masuk salon sesuka hati :-(

eynda said...

Ixora...thanks bagi tips...buat akak rasa lega skit dgn masalah rambut ni...rambut ixora cantik :-)

eynda said...

Aida....thanks...nanti eynda ikut petua ni :-)

eynda said...

monreo aka liana :-D
Thanks...pasal diet eynda dah boleh agak...pasal treatment pun ye jugak...tau aje la nak buat apa pun kena ada org ngasuh hannah...bukan boleh ikut suka hati jek...tapi nak cari salon yg bagus tu yg payah....salon berlambak tapi mana satu ok kan...ingat nak pegi salon kat dlm kondo ni je...suruh anak biras ngasuh hannah kekekeke...

I want to lose weight said...

Saya start ada masalah ni..lepas beranak..

Makin lama makin menjadi-jadi..

Dulu getah rambut tu.. pulas 2 kali pun dah rasa ketat..

Skang pusing 4 kali baru ketat..

Nmpk sangat makin lama makin tak berambut..

MAKCIK REHAN said...

spt biasa, MR mmg tak berani bagi tips ke hapa. rambut sendiri pon serugum tah hape2. hehe.

pendek cam jen tu pon lawo apa! muka akak bujur, potong lagumana pon elok. jgn bulat cam labu [makcik ler tuh], potong pendek kontot [sbb rimas rambut pjg] mak saya marah. dia kata - hang potong rambut pendek lagutu, muka hang habih-habih mcm cina tua dok tanam sayoq!

tp tak kira, potong jugakkkkk. hehehe. apa kes komen panjang berjela nih?

eh, mana citer pegi melaka?

btw, baju mencah sumer kaut kat warehouse sale. kekeke.

IdzaLia said...

Rambut Lia jenis lebat dgn hitam.. Tp lepas bersalin dah start gugur tp still lebat lg.. Klu g potong rambut mesti org yg potong tu ckp rambut byk jd kena cas lebih.. huhu.
Lia amal petua ni dr dulu lg. Minyak jagung lumur kat rambut. perap semalaman esok pagi bgn basuh dengan shampoo sampai hilang minyak tu. Seminggu 2 kali tak pun seminggu 1kali..

Ashikin said...

kak eynda, rambot sery mmg jenis lebat n tebal. tp sejak bertudung, bukan kata gugur time sikat, time berjln dlm umah pon asyik dok kutip rambut je. kalo mandi lagila segumpal. dah try memcm shampoo dah. pon sama. so skang ni sery ngah nk try beli supplement plak. sehari kene vakum bilik 2 kali.

tension tol. tp hair stylist sery advise before cuci rambot, sikat dulu rambot jgn shampoo time kusut coz nanti dia lg senang gugur especially bila sikat kang coz dah tergumpal2 kan.

pastu dia pesan x pyh la guna shampoo2 yg berlambak jual kat farmasi or super market. guna shampoo yg salon brancd. mahal sket tp berbaloi sbb bila sery gi cuci rambot kat dia, mmg gugur kurang. so ni target nk beli shampoo yg hair fall concerntrated n supplement.

iNa said...

Ina minat rambut Jeniffer Aniston tu...lawo je kan..

Kak..
kurang treatment pon ye gak kan?
ade anak kecik nie cmne la nk p saloon kan??
Ina pon rambut dh rosak...gugur+kering...sbb slalu rebonding..p2 dye.......
dpt free stim tp ntah bile nk p..
klau nk p saloon pon bile kt kg je..sb wan ad eleh jagakan Nabila...

uMMisYa said...

Eynda..kita semua alami masalah yg sama

satu sebab pemakanan..lagi satu sebab pencemaran udara sekarang

mcm ni..nak wat traetment kat rumah boleh gak..eynda pergi kedai yang biasa jual bahan2 untuk saloon..kita tanya depa, nanti depa bagi ubat/bahan yang seperti saloon guna untuk treatment rambut..murah pun murah
bukan beli kat saloon tau, kat saloon mahal..mcm kat klang ni yg sya tau ada kat bukit tinggi dan kat plaza GM klang.

Mrs. Zuki said...

Eynda,thank sebab wat entry ni..masalah kite sama.....tapi sy pun tak jumpe jalan penyelesaian.

Ena said...

Menarik n3 Eynda arini.. Ena pun ader masalah nie.. x tau nak wat camner.. nak g wat treatment pun x der kelapangan.. anak2 kecik lg.. Hubby la bz.. same kes la kite eynda.. hu3x..

shabiela said...

bg sha la kan.. ms rmbut basah, jgn sikat.. sha skang pkai bsy noni tu, dh kurang skit gugur.. kalo dlu lps syampu segenggam rmbut gugur.. now dh kurang..

rmbut yg sihat mmg akan gugur tp x byk.. skali sikat dlm bbrapa helai jer.. rmbut pjg cmni la kan.. hu hu..

Chik Na said...

tak leh nak bagi petua sebab samalah ngan Chik Na rambut gugur melambak especially lepas mandi...

honeylanz said...

has pun gigih nk simpan rambut pjg.. tp end potong pendek.. sbb mcm susah nk jaga.. mcm prob. rambut gugur gak..

feenaz's world said...

kak eynda ,eenaz pun samer prob...kalau basah rambut maser syampu..rambut gugur byk giler...sampai nak risau..bilik tue penuh ngan rambut eenaz ajer...ingatkan nak ambik supplement..supplement aper yg ok yer..?

m a m ae m i e said...

hye eynda.....dulu rambut emy pun ader gugur, lepas cousin kenalkan member dia yg buka saloon, terus emy pegi buat treatment lepas dengar perihal rambut kita nie. so...emy terus lah booking hari jumaat patutnya tak buka so, jimatlah masa skittak yah nak menunggu. Try lah pegi saloon buat treatment. Emy tak pernah tau pegi saloon buat treatment, after that terus mcm2 nak buat pada rambut nie...last2 buat rebonding heheh.

eynda said...

Zel...takutnyer sampai gitu ek...

eynda said...

MR....mak MR gurau je tu...comey per...baju warehouse sale tapi lawa-lawa.... :-)

eynda said...

Lia...minyak jagung yg utk memasak tu ker? Akak susah nak buat gitu coz tiap2 malam ada partner kat sebelah...nanti dia pening plak tengok rambut akak berminyak je malam2 haha...dulu masa sebelum kawin memang tiap2 malam sapu minyak kelapa masak sendiri kat rambut...biar sampai pagi baru bilas....pas tu bedak sejuk tepek sampai pagi...sekarang dah tak boleh la :-p

eynda said...

Sery...thanks share tips dgn akak...boleh la akak ikut...akak ni pakai syampu suka tukar2 brand...sebab tu kot rambut tak sihat...nak kena cari kat salon la cam ni...

eynda said...

iNa...tu la kalau yg boleh tinggalkan anak ok la...macam akak ni kalau takde sape boleh ngasuh anak...takleh masuk salon...

eynda said...

ummisya...thanks...eynda rasa ada kedai kat SACC mall lorong kat bodyshop tu...opposite Turkuaz kalau tak silap...nanti eynda gi survey...

eynda said...

Mrs Zuki...sama-sama...bila ada entry ni baru tau ramai yg ada masalah yg sama :-)

eynda said...

Ena...senasib la kita ye...sabar je la...

eynda said...

shabiela...bsy noni yg bau busuk tu kan...kalau yg tu hubby ada try sekali...dia beli trial pack org tu jual 3 peket...lepas guna bilik mandi pun bau herba2 akar kayu hihi...tapi tengok testimoni memang berkesan....cuma tak tahan bau tu je :-p

eynda said...

Chik Na...takpe...boleh kumpul tips kat sini :-)

eynda said...

Has....tu la eynda memang teringin lama dah simpan rambut panjang...nampak gaya kali ni berjaya tapi masalah lain pulak datang...baca tips kawan2 cakap trim aje pun boleh kalau gugur...maybe try trim dulu...kalau teruk jugak potong pendek la..aduhh...sayangnyer...

eynda said...

Feenaz...kena cari supplement yg kuatkan akar rambut agaknyer...Lady ada suggest EPO...akak pun nak try survey kat farmasi nanti...

eynda said...

Emy...sebelum kawin eynda 2-3 bulan sekali masuk salon...tukar style rambut...treatment...kaler...rebonding....anytime nak pegi boleh...tapi sejak ada anak payah la...anak kecik tu takleh tinggal lama2...yg boleh ngasuh pun ayah dia je...tu pun tak berani lama2...anak buat peel je susah dia hehe...buat masa ni terpaksa la beralah kejap...tunggu anak dah besar skit...tahun depan ke...boleh la masuk salon selalu hihi...nak pegi salon sekangkang kera ni pun siap buat appointment dgn anak biras sebab nak mintak tolong ngasuh hannah kekekek...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails