Monday, December 21, 2009

Melaka 2D1N.....

Last Saturday eynda & family pegi Melaka. MIL buat plan ke sana sebab anaknyer yg bongsu stay & keje kat sana. Tido satu malam je kat Melaka. Memang tak puas sebab banyak aktiviti boleh buat kat Melaka.

On the way ke Melaka hujan lebat sungguh sepanjang highway....jammed jugak sebab ada 2 accident di 2 tempat yg berbeza...kiri kanan jalan ada accident...alhamdulillah kami tiba di tol ayer keroh dgn selamat pas tu adik ipar datang jemput di tol...kami ikut belakang kete dia...maklum le tak mahir jalan2 kat Melaka walaupun Melaka adalah tempat eynda membesar masa kecik2 dulu...dah banyak betul perubahan....eynda try recall balik tempat2 kat Melaka...tempat2 bersejarah aje yg eynda boleh ingat....yg lain semua baru2 belaka...adik ipar eynda stay kat Durian Tunggal & bekerja sebagai profesor kat University Teknikal Malaysia Melaka....

Sampai kat rumah BIL masing2 dah keletihan & jadi malas nak ke mana-mana...dah petang...hujan pun baru stop...makan2 pas tu berehat....malam baru kami keluar dinner & kononnyer plan nak naik cruise kat Sungai Melaka ler...

BIL bawak kami makan kat Restoran Ikan Bakar Anjung Muara....makan tepi muara...air pasang so muara nampak luas...malam2 buat eynda seram jek...ceehh...cantik restoran ni....







Lauk pauk yg diorder....bezanyer ikan bakar kat Melaka ni cicah dgn sambal kicap....agak pelik bagi kami yg berasal dari Kedah ni...alaa..kat KL pun ada kan...tapi bila sampai kat Melaka jadi jakun la pulak....pas tu makan pulak dgn nasi lemak! Semua kata sedap....berselera diaorg makan...eynda tengok aje la dah tak makan nasi....padan muka!



Malam tu Hannah agak moody.....tak nak duduk dlm highchair....taknak duduk kat kerusi biasa....asyik nak duduk atas riba...mungkin dia keletihan...masa kat PD malam kami keluar nak try makan kat restoran luar pun dia moody....susah betul nak makan2 kat luar waktu malam sebab peel dia la...so hannah hanya duduk atas riba eynda sehingga ayah dia habis makan....dah habis org lain makan baru giliran eynda makan huhu...kesian kan...ngasuh anak dulu....sedap betul makanan malam tu....kepah...ikan....sotong...semua fresh....eynda hanya ratah lauk je...tapi sebab dah biasa tak makan nasi eynda kekenyangan jugak dgn hanya meratah ikan siakap sebelah.....sotong bakar setengah ekor yg agak besar & 7-8 ekor kepah....2 gelas jus tembikai...alhamdulillah :-)



Lepas makan2 BIL bawak jalan2 kat bandaraya Melaka....lalu area bangunan merah...malam2 mana nampak sangat kan hehe....tapi jammed teruk la...sesak dgn kete....by the time kami habis makan dah pun 11pm...konon nak naik cruise masing2 mata dah separuh buka...adam & hannah pun dah tertido dlm kete...so pusing2 then balik rumah BIL & zzzzzzz....





Pagi ahad kononnyer nak bangun awal lepas solat subuh bersiap keluar breakfast then terus jalan2 ambik gambar....tapi sebab masing2 keletihan, lepas solat semua zzzzzz balik....bila bangun & bersiap time keluar rumah dah 9am lebih...singgah kat restoran Subaidah yg besar tu makan tosai then baru bergerak cari tempat2 utk dilawati.....pusing...pusing....pusing....jalan @ 10.30am dah jammed!! Parking kete takde langsung....Adam yg paling kecewa sebab dia seronok macam2 ada kat Melaka tapi satu pun takleh tengok...tengok dari dlm kete jek... :-( Last2 kami keluar dari bandaraya & pegi Taman Buaya...nasib baik ada parking....Tapi bila masuk Taman Buaya macam tak impress skit....biasa je kawasan tu cuma best tengok buaya besar2 la....yg paling besar tu eynda ingat badan eynda pun muat 2 kali dia telan gedebushhhh masuk dlm perut dia eeeiiii....ngeri tau...nak snap picture pun takut2 sebab buaya banyak yg dekat dgn pagar....pagar pulak agak rendah...hubby kata buaya boleh lompat keluar kalau dia nak...bayangkan!! Dah le siap ada amaran segala kemalangan adalah sendiri tanggung ok...layan je la gambar2 buaya kat bawah tu....gambar eynda ada tapi tak letak...blurr sebab hannah kat atas riba melalak takut masa eynda posing tepi buaya giant yg dah mati :-p



Cuaca panas terik...



Nganga macam nak makan orang!



Nganga lagik...



Dan lagik...dan lagik...




Yang ni kalau nampak depan mata macam tengah aim orang jek....



Replika2 yg cumels....tak siap lagi tempat ni...bertutup dgn kain macam guni tu....tapi eynda suruh hubby selak kain tu & ambik gambar muahahaha...



BIL & MIL tunggu dlm kete je coz MIL tak larat la nak jalan2....so lepas habis tengok2 buaya kami cari kete BIL...terserempak dgn kereta lembu...bestnyer....tapi bucuk la hehe.....



Eynda lalu tepi lembu2 nih...besar giler!! brape kali size badan eynda pun tak tau...dlm gambar nampak kecik je...





Next time kami pegi Melaka banyak hari skit la..memang tak puas betul...kiri kanan jalan ada tempat yg boleh kita lawati & ambik gambar cantik2....maybe duduk 4h3m kat hotel tengah2 bandaraya pas tu pagi petang siang malam boleh keluar jalan kaki je kan...bestnyer...bila yer...Insyaallah....


Tak sempat nak pegi tempat2 lain lagi coz hubby nak bertolak balik ke Shah Alam awal skit takut highway sesak....dah tu sampai rumah dia nak kena sambung buat keje office plak...

Sepatutnyer Krismas nanti ada plan jalan2 ke Johor pulak dgn MIL & anak2 dia yg lain....tapi hubby mungkin tak join sebab dia letih nak drive....so kami anak beranak duduk kat rumah aje la...next time kami melancong ke Johor pulak...kami ni kena stay lama2 baru syiok coz suka ambik2 gambar hehe...setakat sehari dua memang tak puas :-p

27 comments:

Dilla said...

eynda still continue diet ngan LWM ker...

LiAnA said...

haha round melaka mmg tak puas.. ku pun kalau balik sana... kepala otak ni mcm2 pikir program apa nk buat ;p

Azmiezas said...

Best kan, kalau pegi makan..rasa mcm nak pegi lagi jer...

btw:..eynda dah kurus lah..dah nampak perubahan...semakin lawa...jeles i..

eynda said...

Kak Dilla...ye masih tak makan nasi sampai 7 feb 2010 nanti...LWM eynda stop kejap sejak aidil adha sebab sibuk...sedara mara datang..tiap2 minggu ada plan sana sini...dah buat appointment start balik january 2010...

eynda said...

Liana...tu la..next time pegi lama skit :-)

eynda said...

Azmiezas....hubby eynda pun kata tak puas makan ikan bakar malam tu...eynda tak kurus mana pun...dlm gambar tu tersembunyi area lemak2 tepu hihi...

iNa said...

kt mane eh ikan bakar anjung muara sg duyong ni kak??
ina biase mkn ikan bkr muara sg duyong/umbai.....anjung muara ni lum pnah smpai lg.......... :) .....
tp name same dh sg.duyong..hehehe...

River cruise close kul 11.30....
tp hannah n adam dh tido kan...
letih agaknye...

Nti stay lame skit kak..
kt town melaka mcm2 leh p....taming sari..eye on msia...river cruise..

kt ayer keroh pon best... :)

Abrahyn said...

eynda,
kita selalu makan kat serkam tu...gerai yg tengah2 sedap!

Abrahyn said...

eynda,
kita selalu makan kat serkam tu...gerai yg tengah2 sedap!

Lady of Leisure said...

kak eynda,hubby lady org melaka.. masa memula ke sana ... lady pun pelik tgk depa makan ikan bakar ngan nasi lemak... pastu cicah ngan kuah kicap.. kendian ikan bakar depa ada yg bakar kosong ada yg bakar ngan sambal apa ntah...pastu makan ngan nasi lemak.. kita dok biasa makan ngan nasi putih.. :)

kalau kat utara nun kita cicah ayaq asam kan.. kendian masa dibakar dia percik ngan apa ntah.. hehehe...

eynda said...

iNa...akak rasa bersebelahan je kot...tersorok skit...ada satu restoren mula2 sampai tapi penuh...parking susah dapat so BIL terus skit je lalu kot terusan kecik...ada satu restoran lagi...ramai org tak tau kot restoran ni...org jumpa restoran yg mula2 tu dulu :-D

eynda said...

Aida...serkam kat mana ye..nanti tanya BIL mesti dia tau...sebab malam tu dia siap cakap list kedai ikan bakar ...berderet-deret gak list dia hehe.....

eynda said...

Lady ..ha'ah beza kan...kat melaka goreng pisang cicah sambal kicap hehe...itu akak tau dah sebab dulu masa duduk kat N9/melaka...jiran ajak cicah goreng pisang dgn sambal belacan...sedap gak :-p Malam tu kami order 2 jenis ikan bakar...yg biasa & yg bersambal...akak ratah yg kosong...memang teringin ikan bakar kosong je tanpa sos apa-apa...

Mimie Hamdan said...

salam eynda.... wah.. ke melaka yer... seronok kan... alamak dear... eynda salah kedai tue... yg kdi memula tue lagi giler best tau... kdi yg ina pergi tue... mimie mmg klu nak makan ikan bakar melaka kat situ jer... yg eynda pergi tue agak kureng sikit... tp klu eynda kata yg kdi tue sedap... kdi yg 1st tue lagi terbaikkk tau... hehehehe...

illa said...

Oo bercuti kt melaka yer..seronok sy kalu kwn blog dtg melancong ngeri sy tau..mmg mcm2 ada kt melaka nie..sy sdri pun xpuas jalan..tp xsuke jalan time cuti sek..sb jalan mmg sesak..

Ahad aritu redah jugak jem sb nk bershopping hehehe..

Ms AiReEn MoHd said...

weh melaka la plak..eryn ni payah tul nak komen blog eynda da taip post sekali ilang plak..hangin jerk...

kali da buat nak post kene save dulu draft..kang ilang tak pasal jerk...melaka apsal tak mkn kat umbai tu lagi mantap seafood nyer....

dulu eryn study kat melaka 4 thn ...skang da lain melaka...siap da ade dtaaran pahlawan bagai hah...eynda tak round town kat mahkota tu ehh....sane da lain sgt , baru balik ngan amy mase oct ari tu..melaka best juge ekkk

noradzlina.kamdani said...

bnyk gak kak eynda mkn...siap ble masuk 2 gls jus tembikai..perghhhh sarat tu...

noradzlina.kamdani said...

lps tu klu g johor...jgn lupa g muzium di raja johor sgt berbaloi ble melawatnye...

razmanta said...

wah bestnye eynda..jalan2 lagi..tapi mmg tak puas pun jalan kat melaka tu kena stay lama ckit sbb byk tmpt nk melawat..raz n family pegi dalam 3 hari pun tak puas..

eynda said...

Salam mimie....bukan salah kedai..kedai 1st tu memang sesak...parking susah...hannah lak moody kalau pegi kedai 1st tak mustahil kami balik gitu je dgn perut kosong sebab nak tunggu makanan sampai mesti lambat....

eynda said...

illa...tu la BIL eynda cakap orang melaka takkan keluar rumah time cuti sekolah ni sebab sesak dgn bukan org melaka kekeke...next time kalau pegi melaka lagi boleh la jumpa blogger yg duduk kat melaka ;-)

eynda said...

Eryn...kali ni BIL bawak pegi sg duyong tu...dia kata nanti lengkali pegi umbai lak...lepas tu lengkali pegi bla bla bla...pas tu lengkali blabla bla...dipendekkan citer setiap kali kami nak ke melaka akan makan kat tempat berlainan la kekekek....dah lalu kat town siang malam sesak ler...parking takde langsung...lengkali check in kat equatorial tengah2 town tu senang hehe...

eynda said...

Noradzlina.....gelas tu kecik je...bukan gelas jus biasa kat restoran2 tu...segelas dlm 200-300ml jek hehe....makan pun tak banyak la...ikan tu eynda ambik isi je...bahagian tulang tak reti perabih :-p And of cos no nasik so tak rasa macam makan apa-apa pun :-p

Johor tu tak jadi kot...tengok la kalau hubby rajin nak drive...

eynda said...

Razmanta...tu la..melaka banyak betul tempat utk kita pegi...dgn anak2 ni susah nak pegi semua tempat serentak...macam2 peel kena layan...

ina said...

Hai eynda.. saya suka lepak kat blog ni. ni pun belum habis menjelajah..cerita pasal Melaka ni dah 10 tahun saya tak kesana.
teringin pulak

Softtouch [Hanim] said...

melaka memang best..sy pun suka pegi situ..memang melaka cpt jam..last pegi masa 4 tahun lepas masa tu xde anak lagi..rindu nk pg melaka..walaupun tempat dia xspecial mana tapi entahlah sy suka pg sana..he he he

Prettylady-ATuL said...

bestnya berjalan... bila la ada masa terluang utk ku pergi jalan-jalan makan angin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails