Wednesday, December 2, 2009

Nenek....Nenek...Si Bongkok Tiga....






Tersebut kisah dahulu kala
Kasih terpisah dalam sengketa
Biar Tersimpan sumpah dan dendam
Tujuh keturunan tidak terpadam


Intan Sari menuntut bela
Nenek Kebaya menjadi mangsa
Biar kesumat membujur tiba
Kuasa Tuhan tiada bandingnya


Sejak tengok citer Nenek Kebaya asyik terngiang-ngiang je lagu tu....best la citer tu..korang tengok tak?? Eynda ni payah nak duduk depan tv sebab lebih suka duduk depan pc hehe....tapi kalau ada citer2 yg eynda rasa best, memang setiap hari le tunggu citer tu start...

Tapi citer Nenek Kebaya ni eynda tak tengok dari mula....macam Nur Kasih gak...tak tengok dari mula...bila dah banyak episod baru tergedik-gedik tunggu depan tv :-p




Pelakon utama...lawo dia pakai kebaya...selalu nampak depan mata tanpa mekap...memang natural beauty pon...




Sinopsis dari Kosmo Online :

Drama bersiri Nenek Kebaya yang diterbitkan oleh Suhan Movies Sdn. Bhd. sebenarnya mengungkap cerita sebalik mitos nenek kebayan.

Ia bermula dengan kisah purba mengenai tuduhan percintaan cucu Mak Inang, Indera Laksamana dengan Puteri Sinar Cahaya diketahui Raja Negara Kembayat Cahaya. Indera Laksamana sudah pun bertunang dengan cucu angkat Mak Inang, Intan Sari yang kemudian memusuhi Puteri Sinar Cahaya yang dianggap sebagai perampas kekasihnya.

Sebagai hukuman Indera Laksamana dijatuhi hukuman mati oleh raja bagi mengelakkan percintaan antaranya dan Puteri Sinar Cahaya berlanjutan.

Sementara itu Mak Inang yang dihukum dibuang ke dalam hutan dan matanya dibutakan telah diselamatkan oleh Intan Sari. Matanya telah disembuhkan oleh Sang Pertapa yang mempunyai pelbagai ilmu.

Intan Sari mengambil keputusan untuk membalas dendam atas kematian tunangnya, Indera Laksamana dan menuntut ilmu daripada Sang Pertapa. Bagaimanapun dia hanya ada satu pilihan jika mahu membalas dendam iaitu terpaksa menunggu sehingga tujuh keturunan. Malangnya Sang Pertama memiliki ilmu yang membawa kejahatan.

Selepas tujuh keturunan, hanya tinggal seorang pewaris generasinya, Nenek Putih (Mariani) dan cicitnya Samsiah (Diana Rafar). Samsiah telah digunakan Intan Sari untuk membalas dendam dengan mengahwinkannya dengan Tuan Adam (Raisuddin Hamzah) yang merupakan keturunan ketujuh Puteri Sinar Cahaya.




Baru tau jalan citer awal-awal.... :-)

Sape-sape yg tak tau pasal citer ni rajin2 le google...dlm youtube pun ada....kat tv3 setiap hari isnin-khamis siaran 4.30ptg-5.30ptg.....ulangan kat Tv9 pukul 8.30pm-9.30pm.




*Gambar & info hasil kajian bersama encik google.

22 comments:

sweets said...

sweet tengok..bila dh bertukar x tengok takut dn x suka nenek kebaya jadi jahat...

adha said...

aku pun tak tgok.. takut... da la dok ngan anis jek kat umah.. kalau balik umah parent, tgok ulangan malam la.. kalau sendiri... tak de la.. hik3.. penakut tul tau

babyluv_ayang said...

ada gak tertengok2...tapi seram ler tgk muka mariani tu...aduh...ada yg tidur pasang lampu bertahun2 nanti...heheheeh...

LiAnA said...

ku ada tgk mula2 aritu.. sampai episod dia kawen.. pastu onn off pasal selalu terlupa huhu.. tp minggu ni dh start balik tgk hehe
makin best lak sejak si diana ni jd jahat

m@ said...

ma sukaa...!ni iklan sempat lg leave komen.

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....ziarah salam kenal..saya layan gak crita neh...sebab tengok dari awal....

Shida said...

kak,shida pun follow citer ni..best jgak ler..dah lama tak follow drama2 sbb mls nak tggu..hehe..

Azmiezas said...

Eynda..>..kita pun suka tengok cite ni, kita tengok dari mula tapi kadang2 miss gak, maklum la tengok ulangan kat TV9, kekadang time tu la nak pi makan2..tu yg terlepas tuh...

btw jln cite dia memang lain dari yg lain...

feenaz's world said...

KAK EYNDA SORI NAK TANYA SIKIT..
MCM MANER NAK ADD CATCHEYE MCM KAK EYNDA BUAT TUE..PLZ HELP

rosma said...

cam seram jer citernyer..xmau tgk ler..rosma tgh giler tgk CINTA BALQIS...citer yg best after NURKASIH.akk tgk?

Mia-Ina said...

mia ni la dah jd kaki utama pengikut cite ni...pantang 4.30pm je, melekat dpn tv...ni dah x sbr nk tau ending dia...mcm 8hb ni dh xde...

eynda said...

Selalunyer citer seram2 eynda tak tengok...tapi yg ni boleh pulak tengok... :-)

eynda said...

Alimaz...salam kenal :-)




Feenaz...copy gambar logo tu masuk dlm pc...pas tu upload macam letak gambar kat sidebar...kat bahagian link letak feenaz punya id so nanti org klik masuk terus akaun feenaz :-)





Rosma...ada gak tengok citer tu kekadang...selalunyer bila dah pertengahan jalan citer baru akak seronok nak tengok sampai habis episod hehe...

░♥si lampu neon♥░ said...

dpt sk2 dan comp security ;)

suke gak tgk nenek kebayan ni hahaha

zarin said...

zarin cukup takut bila tertengok citer ni...
tk kengkadang gatal gak nak tengok diana rafar tu..memang cantik dia pakai kebaya

Chik Na said...

ha ha ha ...Chik Na pun baru jadi fan nenek kebaya gak.. kalau tak sempat tgk siang kat TV 3 tgk mlm kat TV 9... :-)

Ena said...

Salam Kenal & Ziarah..

Saye pun suke sangat citer nie.. tp kdg2 ter missed juge sbb belah petang x sempat nak tengok.. bile balik keje.. mlm berebut pulak ngan anak.. hu3..
Tp bile x dpt tengok tuh.. pepagi sampai opis jek terpa kwn2.. heh3..

AlifahDzulkefli said...

ehehe. saya pun macam kak eynda jugakk. saya ni lagi la, baru minggu ni tergedik2 nak tengokkk.

Syikin said...

dalam hati nak tengok sebab nampak jalan cerita macam best... sebab TERtengok.. tapi disebabkan ckin ni mmg takut..so tak nak la tengok..nanti malam terbayang-bayang pulak...

Softtouch [Hanim] said...

sy tgk tp xtengok dr mula..skip2 jer tengok..mmg best cite dia..sy plak lebih suka tgk tv dr mgadap pc...he he he

ComeyBelako said...

my kids suka jugak...but dok peeping thru their fingers sambil tengok. and for sure dok sembunyi belakang ibu sambil tengok. heheh..

salam kenal by the way. best jugak layan your blog!

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails