Friday, December 4, 2009

Malas Kemas Rumah??

Yer...yer...eynda mengaku kekadang eynda malas kemas rumah hihi....sebab kemas sekejap je dah semak balik al-maklum le ada yg tukang semak....tambah2 sekarang ni cuti sekolah lagi la aktif kegiatan menyemak rumah :-D

Ada satu hari tu rumah semaaaakkkkk sangat!! Tengok pun dah naik nyampah....kemalasan pun melanda...isskkk....nak start mengemas tu cukup liat....

Tetiba tinggggg!!! Ada mentol lampu atas kepala menyala terang benderang...eynda dapat satu idea yg eynda rasa agak menyeronokkan....

Eynda ambik kamera....eynda snap setiap sudut rumah yg semak tuh...macam kat bawah ni....ini adalah lakonan semula dari kisah benar cehhh...percaya tak??




Semak kan?? Amatlah memalukan bila buat entry macam ni....tapi utk berkongsi tips eynda gagahkan jugak la... :-D Bila eynda tengok dlm kamera semua kesemakan yg amat annoying itu, sendiri rasa malu la...apa daaa....tak reti jaga rumah ka?? Terus eynda cabar diri sendiri utk kemas2 semua semak tu...yer di sini lah bermulanyer semangat utk menghapuskan kesemakan....say NO to semak!! :-D


Setiap sudut dah kemas, eynda akan snap semula gambar....masa ni la hati berbunga-bunga pelbagai kaler...sebab nampak rumah cun je dlm gambar muahahaha.....yg penting eynda berjaya melawan perasaan malas kan ;-)




Tadaaaaaa.....rupa ruang tamu yg dah dikemas....sungguh menenangkan jiwa walaupun susunatur sungguh cacamerba dan pelbagai kaler....sudut lain tak payah le eynda tunjuk...sikit2 cukup la...nanti korang pengsan tengok rumah yg macam baru lepas dilanda tsunami lak...

Eynda tahu korang semua rajin kemas rumah....ada jugak yg cerewet kan...takleh kotor skit...takleh semak itu ini....rumah ala-ala dah macam dlm majalah Anjung Seri pun ada....eynda salute betul dgn org cam ni....kalau semua bikin sendiri lagi le kagum...yg ada bibik tu memang korang bertuah la rumah sentiasa ada org bersihkan...eynda ni takat panggil cleaner seminggu sekali je ....sebab tu la mood mengemas eynda kekadang upppp...kekadang dowwnnnn....i'm only human....letih kalau nak jadi perfect setiap hari....yg penting kita enjoyyyy!! :-D

Sejak dapat idea tu eynda mesti ambik gambar b4 & after....jadi seronok pulak sebab memang dah hobi snap gambar kan....kamera yg ada guna la sehabis mungkin haha....habis bateri sila recharge balik :-p

Kalau korang ada idea yg best2 utk housekeeping boleh la share story.....eynda suka bab kemas2/hias2 rumah ni cuma eynda takde talent dlm bidang ni kekekekek....cemana boleh jadi surirumah nih????

15 comments:

sisdee said...

hehhehhehehe..saya pun sama jek..ada masa rajin tp ada masa gak malas..huhuhu..

saya dah lama praktik cara mengemas camtu..amik gambo b4 n after pki hp hahahahahahah dengan cara tu mmg bersemangat ahahahahaah

Lady of Leisure said...

sama lah kita kak.. ada masa up and ada masa down... lady plak jenis yg malas buat keje waktu siang.. siang lemah longlai jer badan.. tapi bila malam dia jadik rajib tetiba.. malam2 basuh bilik air lah.. kemas baju etc.. sampai husband kata 'eh macam cinderella lak' hihi..

ibuayu said...

kita serupa....

LiAnA said...

haha.. jgn ingat eynda sorang je..ku pun sama.. kdg kemas tak sampai 5 min sepah balik.. 2 hero kat rumah sama je naik wakaka..yg penting rumah bersih sudah.. sepah2 tu lumrah ler ada anak ni...

kdg ada masa rajin.. sampai alih perabot sorang diri.. hby balik terkejut kucing dia keke

ammi said...

clap clap..berjjaya!!

Aktif Mama (Sal) said...

kak eynda, sama jugk kat sini. Kekadang tu, sal biarkan je..naik letih nak kemas. Anak & bapak sama je buat sepah..ha ha ha..

tp nak tak nak...kite kena kemas jugak. Ada satu kali tu, Sal biarkan baju berlonggok naik tinggi mcm gunung everest..he he he...masa tu vitamin malas dah terambik lebih...kuang kuang kuangg

Aktif Mama (Sal) said...

kak eynda, sama jugk kat sini. Kekadang tu, sal biarkan je..naik letih nak kemas. Anak & bapak sama je buat sepah..ha ha ha..

tp nak tak nak...kite kena kemas jugak. Ada satu kali tu, Sal biarkan baju berlonggok naik tinggi mcm gunung everest..he he he...masa tu vitamin malas dah terambik lebih...kuang kuang kuangg

ComeyBelako said...

eynda...standard la kaum ibu ni. nak mengemaih 24 jam jenoh la. tak larat aih. hehehe...layan loghat kedah plak no.
like me, i have 3 ultramans + 1 princess. you can imagine the havoc yg di buat oleh 3 ultraman itu. maid...takyah cakap la. mana ada maid. penah amik amid 2 kali. cakap bab maid ni buleh buat buku. lagi semak otak ada la eynda. so..biaq letih takpa...dari sakit kapla pasai maid. hehehe...

adha said...

aku sgt la rajin kemas.. tak smp 1 jam.. anak dara tolong ubah suai susun atur.. nak buat cemana.. sehari 4-5x betulkan barang2 atas meja... kesudahannya.. sama aje kalau tk kemas seimggu...

bygkan jek la :(

adha said...

aku sgt la rajin kemas.. tak smp 1 jam.. anak dara tolong ubah suai susun atur.. nak buat cemana.. sehari 4-5x betulkan barang2 atas meja... kesudahannya.. sama aje kalau tk kemas seimggu...

bygkan jek la :(

nona said...

kak eynda dh mcm klu muke ade jerawat,
bfore n after ek..hihi

zarin said...

owh kita serupa :)
biasa lah tu...

zarin said...

owh kita serupa :)
biasa lah tu...

que_zul said...

sama la sini jugak...tp tk la ambik gambo...sbb malas nk snap, pastu kena transfer lg ke kompt...hehe

sy selalu pikir2, kalo mil tetiba nk dtg camner?...tgk umah bersepah2...pastu laju jer la kemas2..kalo terlebih rajin, sipa mop lantai lg...

Dilla said...

hehehe.....tunggu mood rumah baru kot....takpe pasnie bila move ke rumah baru pasti automatik jadik rajin kan.... mcm kak dilla nie mmg sifat semulajadi meroyan nak kemas umah...sampai anak2 pun takdan tak wat sepah....hihihihi kalau bersepah maka akan bertukarle menjadi raksaksa yang ganas nak makan orang...sampai anak otromen n bapak otromen jadik kecut....kikiki

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails