Friday, December 4, 2009

Buffered Earnings & Unique Visitors.....

Perasan tak hari ni eynda ada banyak entry?? Yg b4 entry ni semua gap 2 jam ...semua tu eynda buat schedule tau...taip semua sekali siap2 & gapkan setiap 2 jam....saje buat testing hari ni...kebetulan banyak benda nak tulis hehe...


Ok la nak citer pasal nuffnang pulak...banyak blog yg eynda masuk ada citer pasal buffered earnings....eynda pun tak brape paham sangat pasal buffered earnings ni...maklum le baru sebulan aktif bernuff-nuff walaupun dah setahun lebih rasanyer ada iklan nuffnang kat blog ni...


Sebelum ni eynda perasan hanya ada 2-3 iklan je utk buffered earnings.....tetiba sekarang jadi 6 dah....alhamdulillah....yg eynda paham kalau dapat buffered earnings ni bayaran lagi tinggi...utk buffered earnings ni advertisers akan beli satu set "unique visitors" kita yg akan dapat tengok iklan2 diaorg ...bila dah habis kempen bayaran akan masuk dlm current earning kita....paham dak??

Eynda pun macam tak paham jek haha...kalau korang nak tau lagi sila la google buffered earnings ni...ada blogger yg cecah 11 buffered earnings..wow...apalagi kalau yg dah dapat beribu-ribu dari nuffnang kan.....dlm nuffnang pun ada explain benda ni....eynda ni blur...paham2 macam tak paham kikiki....kesian kannn :-p




Klik utk imej yg besar.



Nak dapat buffered earnings ni perlukan trafik yg tinggi...maknanyer perlukan unique visitors...so kena la cari ramai visitor hehe...unique visitors ni tak termasuk kita ye...hari2 kita klik akan dikira dlm total views aje...





Ini laporan utk minggu ini....teringat lagi masa awal2 register nuffnang....unique visitors eynda sehari tak cecah 20 orang pun hihi.... minggu ni tak ramai sangat sebab raya haji hari tu kan....




Ini yg last week....sekarang unique visitors eynda mencecah lebih 500 untuk hari-hari tertentu.....ni belum buat kajian pasal faktor2 yg membuatkan jumlah trafik seharian naik...ada kaitan dgn tajuk2 entry jugak....entry macam mana yg boleh tarik minat pembaca ;-)


Yang penting kena buat entry atleast sehari sekali....sebab bila ada entry ada la yg membaca....trafik akan naik...kalau takde entry kurang la yg masuk blog kita....macam mana nak buat lagi menarik pembaca masuk blog kita?? Pikat mereka dgn gambar2.....macam eynda kekadang takde gambar yg eynda snap, eynda google & cari gambar2 yg ada kena mengena dgn entry....tapi dgn syarat beri kredit kepada website yg kita cilok...jangan mengaku itu gambar dari kita plak...silap hari bulan kena saman hahaha....


Lepas dah aktif hari2 ada entry...makesure banner utk iklan tu berada di bahagian atas blog kita yg senang orang nampak.....jangan letak di celah-celah widget yg kekadang nampak agak sarat (sebab tu eynda dah buang banyak widget). Nanti advertisers pun malas nak letak iklan kat blog kita...diaorg pun mesti nak pilih kriteria tertentu utk jadi pembawa iklan diaorg kan...


Kalau buferred earnings ada fix amount yg advertisers dah ready utk bayar kat kita, ada jugak iklan yg perlukan visitors klik-klik baru kita dapat income....so ini tolak ansur antara nuffnangers la...u klik ai klik....eynda rasa tak salah...sebab apa nuffnang letak iklan kalau bukan utk kita klik-klik kan....bantu membantu amalan yg mulia....walaupun 2-3 hari ni ada isu panas pasal klik-klik nih...kita pegang pada rezeki yg Allah bagi...dah ditentukan rezeki masing-masing...tak payah la nak berhasad dengki....seperti kamu berhasad dengki dgn jiran tetangga kamu juga...renung-renungkan....


Eynda tak expert la nak citer pasal nuffnang ni....eynda pun selalu google/blogwalking ke blog2 yg dah berjaya....especially blog2 yg dah femes & aktif dgn nuffnang....sungguh jauh perjalanan kalau eynda  berangan nak jadi seperti diaorg....yg penting jadi la diri kita sendiri....tak payah jadi klon....cuma praktikkan tips2 yg kita dapat...insyaallah...


Sekian laporan nuff2 dari eynda yg amat kerdil ini....kalau kira rank eynda dlm "alexa" tak termasuk dlm top 100K blogger pun muahahahaha....begitu kerdil....


So sape-sape yg takde nuffnang tu rajin-rajin le register....eynda boleh bantu apa yg patut walaupun tak terrer...kan eynda ni baik hati kekekeke...


Utk nuffnangers yg rajin klik iklan2 eynda, thanks banyak2....u klik ai klik hokey ;-)

9 comments:

superheroes' mom said...

thanks for the tips eynda =)

-iLLa- said...

Kak eynda,cte lagik psl nuffnang..illa paham laa penerangan akak..kAk,np bila illa posting banner tuh x kuar eh?tp kod nuff tuh ada..skg neh ada kt blh tepi jek..

Lady of Leisure said...

entri akak ni mengingatkan lady yg maish belum regis nuffnang...
kadang tu semangat nak regis tapi ada ke unique visitor blog lady tu nanti sbb lady tak update blog hari2...
kadang lady cuma update selang 2-3 hari itupun kadang takde gambar..

btw, thanks for sharing kak eynda

zarin said...

okay eynda..thanks for sharing...okay, let's click click...u klik ai klik hokey :)

Mr. Bambino said...

eynda, kita bleh tau ke sapa yg klik nuffnang kite???

zailamohamad said...

Zaila register dengan Nuffnang dalam bulan 4 tahun ni..Masa mula2 dulu pon xramai unique visitor yang masuk baca blog Zaila, tu yang duit tak gerak2..tapi sejak Zaila aktif blogging, tiap2 hari update entry & join contest Nuffnang, Alhamdulillah ada perubahan & yang paling best Zaila telah diundang ke Mister Potato Fiesta 2009 yang Zaila join contest tu..best kan, disamping dapat cuba naseb ntok menang hadiah, kita dapat juga saling kenal2 blogger2 lain..so jom kita masuk contest Nuffnang!!

Cik Emi said...

kak.. ada plak isi panas klik2 tuh? hehe

iNa said...

best..moga berjaya... :)

farra8979 said...

wah, sronok nye kak...

sile beri tunjur ajar.. n thanks 4 d tips..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails