Wednesday, November 4, 2009

Persepsi Diet & Workout.

Tak semua orang ada persepsi yg sama kan...
Eynda dah lama dapat feedback dari ramai orang...
Tak kira la sedara mara ke...kawan2 ke...
Soalan yg dituju kat eynda...
Sampai bila???
Sampai bila nak workout???
Sampai bila nak diet???



Sampai ke hujung nyawa la hehe...


Actually masa eynda mula diet & workout dulu soalan ni jugak la yg eynda selalu tanya kat diri eynda....
Sampai bila??
Eynda letih!!
Lebih2 lagi bila pulun macam nak pengsan tapi hasilnyer sedikit je...
Better than nothing kan :-D


Yang penting kita kena ubah persepsi kita....
Diet & workout bukan setakat nak kurus...
Diet & workout adalah utk sepanjang hidup...
Jadikan amalan...

Smart eating is not about settling for less.... it's about heaping more good stuff on your plate.
It's a journey to a healthy lifestyle....
Diet = Makan ;-)


Dan kalau kita tahu kebaikan bersenam....
Bukanlah hanya utk kurus....tapi utk kesihatan jugak...bermakna sesuatu yg patut kita amalkan utk terus hidup dgn sihat ;-)


Kita makan produk apa pun...kita pakai produk apa pun...kita pegi slimming center mana sekalipun *errrkkk*...
Bukan bermakna kita hanya goyang kaki yer...
Kalau tak dimenten dgn diet & workout....nanti gumuks balik tau...
Ingatan utk diri sendiri jugak...
Supaya tak lalai dgn kemudahan yg diberikan...huhu...


** Hubby pesan kalau dah slim nanti menten kat gym pulak kikiki....ok bosss...

15 comments:

JiEjAh_DeEn said...

betul tu eynda , saya setuju diet untuk kesihatan .
sbb nya saya kalau berat dah over,pertama kali terasa sakit kat tumit huhuhu

KV said...

kv hari tu diet gile2. Hampir 4 bulan langsung tak ambik nasik. Main badminton, jogging. Asal makan or minum jek pilih yg masam2. Konon tambah membakar lemak. Hasil nya sungguh tdk memberangsangkan. Pastu tetiba kena ulser perut lak. Demi kesihatan, kv terpaksa ambik makanan yg berat cuma kuantiti sikit. Antara masa makan pun kena makan roti/biskut/susu/soya. Makanya terpaksa lupa angan2 nak slim. Tp tetap jugak bersenam, jogging terutamanya untuk kesihatan. Tatau lah nak wat cemana untuk kurus ni. Lps tak sambung regim diet mmg nampak sgt badan makin naik. Huhu, sedih tau!

So, buat lah apa yg terbaik utk diri kita. Tak yah nak ambik pot sgt ngan ckp org.
Hihi..sori, pjg ak bebel nya.;P

eynda said...

Jiejah....eynda pulak kalau badan naik skit cepat mengah lah...nak buat keje apa pun payah....

eynda said...

KV....diet yg kedua tu la yg betul sebenarnyer...diet yg pertama agak drastik...tak makan nasi pas tu makan masam2 pulak...better amalkan diet yg easy going...biar lambat asal selamat...kan ;-)

Pas tu banyak jugak faktor kenapa kita kekadang payah nak kurus...metabolisme...water retention...terlebih garam....so kita kena rajin kaji kat mana kelemahan kita....macam eynda, eynda ambik pil perancang...so amat payah skit nak turunkan berat badan :-(

Yatts said...

betul tuh eynda...kita nih kena workout sampai bila2 kan utk kesihatan diri......mslhnye kita ni cpt lupa diri....bila dh kurus skit jek.....diet n workout seme ke laut kan...hehe..(ckp utk diri sendiri)

Mia-Ina said...

yg ptg kte tanya diri...kte perlu workout & diet utk apa?

pastinya utk sihat...kena mula dr sekarang...jgn smpai tua kte sakit lbh teruk...

Lady of Leisure said...

akak ada semangat jitu..betul kata akak, kita senam, jaga makan etc bukan sbb nak kurus jer tapi dalam masa yg sama kita nak jaga kesihatan..
:)

Azmiezas said...

Betul tu Eynda..kita bersenam bukan pasal nak kurus jer tapi nak sihat sekali...

Dan yg paling penting semangat n disiplin..kalau nak workout ni mesti ada 2 resepi tu baru berjaya..n jgn peduli org nak cakap apa...keep it up..yeahh..

Alida Ali said...

org yg kuat semangat cam eynda je leh diet & workout selalu....bgs utk kesihatan...saya ni selalunya buat sekerat jln je...tambah bila blk keje letih trs mls nak buat...

ME said...

yg elok baik dikekalkan .. Bila eynda dah sampai your targetted weight or figure, maintain dgn healthy meal & exercise. InsyaAllah kulit tak berkedut sbb now your skin still senang nak manage & penyakit pun susah nak lekat coz tak de yoyo .. like me skrg susah sgt nak turun, but I cuba slowly.

IdzaLia said...

kena ada semangat mcm kak eynda lah untuk workout & diet ni. Lia pun dok tengok akak rajin workout yg hotpants tu.. terus ambik semangat ber hotpants samalah.. Anak pun heran apa ibu ni gedik sgt.. hoho..

superheroes' mom said...

i am also following your 99 days without rice diet since 1st november hari tu ;) tp tak declare ler, senyap sesorang aje but thanks to u for motivating me to change eating habits and to get the body moving moving :))

actually since ramadhan dah start kurangkn makan, ada la jugak turun 2 kg tp ada baaaaaannyaaaakkk lagi. slow n steady InsyaAllah kan?

Chik Na said...

Chik Na pun sokong eynda, diet dan workout sebab nak jaga kesihatan ..

eynda said...

Yatts...ye betul..bila dah kurus mula la liat nak workout...contohnyer tuan punya blog eynda's diary ni la hehehe...

eynda said...

Mia...apa yg kita buat mesti bersebab :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails