Tuesday, November 17, 2009

99HTN Day 17.

Mari kita tengok hari ni eynda makan apa.


Bangun pagi : 500ml H20.


Breakfast : -


Snack : LEC 1 mug + yogurt 1 + wholegrain bread 1


Lunch : 5 sudu besar instant oat (sepatutnyer nasi 1/2 cup) + sayur campur + ikan pari asam pedas + sambal kicap skit + nescafe ais + 500ml H20


Snack : Fererro Rocher 2 bijik (sepatutnyer yogurt) + 500ml H20


Dinner : Nenas sepotong + goreng pisang 2-3 ketul + FDF 1 mug besar + H20 500ml.
(Sepatutnyer FDF + yogurt)



Total H20 per day : 2 liter
workout : -




Naper tak breakfast??
Sebab pagi ni eynda sudah tetido pengsanselama 2 jam!!
Sunyi sepi alam...gelap gelita...tak dengar suara Hannah...
Bila eynda terjaga Hannah muka macam seronok giler sebab mama dah bangun.
Dalam hati mula terpikir pengsan ke tadi?kekekeke...
Pernah jadi dah sekali dulu...
Tido pengsan gak...
Bila terjaga selepas beberapa jam baru perasan hannah dok genggam tapak tangan eynda sambil tersedu-sedan...masa tu memang sedih sangat...dok bayang brape lama dia dok cuba gerak eynda...
Mula la terpikir...kalau la tak bangun2 terusss...isskk...mintak dijauhkan....
Bayangkan dlm 2 jam Hannah boleh buat apa saja kan....bahaya betul...kalau ada adam takpe la jugak....ni time kami berdua je kat rumah...

Luaran maybe nampak ok....tapi badan ni terlalu letih agaknyer....dah le makan tak cukup sekarang ni...walaupun sentiasa rasa kenyang....tapi badan yg lebih mengetahui cukup atau tidak zat yg masuk dlm badan kaannn...kesian badanku hukhuk...


So hari ni eynda beri kelonggaran skit ...eynda terpaksa makan coklat...minum nescafe ais....eynda beli goreng pisang.....terasa macam perlukan gula utk badan....gula dari makanan secara semulajadi tak mencukupi utk eynda agaknyer....
Bila dah makan coklat 2 bijik tu terus rasa gembira skit...


Orang lain eynda tak tahu...
Tapi diri eynda sendiri selepas 17 hari tanpa nasi terasa berbeza sangat...
Muka terasa pucat....badan ringan tapi keletihan tu tetap ada....
Emosi kurang stabil ...macam-macam lagi la...kalau tak kuat semangat dah lama eynda makan nasi :-p

Apa-apa pun kedegilan tu tetap kuat....eynda tetap nak habiskan 99HTN ni...bukan tujuan utk menang semata-mata...kalau menang itu bonus la...best jugak hehe...tapi yg penting eynda nak tengok sampai tahap mana disiplin dlm diri eynda ni....


Meal plan LWM tu memang eynda takleh ikut 100% la...terlalu strict buat eynda....kesian kat badan...cth kalau roti kena makan sekeping, eynda akan makan 2 keping ...bukan sebuku roti tawwww heheh...


Hhhmmm...eynda ni kan...kalau makan tak hengat memang tak hengat betul....
Tapi kalau datang serius berdiet, memang boleh obsess sampai nak pengsan hahaha....


Ingat hubby....ingat adam....ingat hannah...ingat sedara-mara...
eynda jadi insaf sekejap...jangan mendera diri utk kurus...


Owwhh yer...tadi hubby citer member dia yg dah setahun tak jumpa dah kurus giler. Pinggang dari size 38 inci dah jadi bawah 30 inci. Sebab dia amalkan diet tanpa karbo.
No karbo at all!!!
Hubby cakap dah kurus pucat lesi....tak bagus jugak kalau gitu kan...
Tapi member dia kata itu je jalan terbaik utk dia sebab kolestrol dlm badan dia hanya boleh berkurang kalau dia tak ambik karbo lansung...kesian...
Kita yg sihat walafiat ni jangan la sampai tak ambik karbo langsung ye....




28 comments:

Lady of Leisure said...

bila baca posting akak ni lady rasa lega skit.. lady dok plan nak diet dulu smp tak makan... mmg badan jadi pucat lesi.. dan tak bermaya..
takpe kak, biat kita diet secara sihat.. ikut kemampuan badan kita.. lagipun baru lagi, lama kelamaan badan akak akan get used to it kan..
:)

Anonymous said...

salam eynda..
ishh bahaya tido pengsan tu..
apa la agaknya hannah buat nk bg eynda bangun agaknya ya??

bahaya juga ek klu diet giler2 ni..
setakat ni, sha klu diet pun tak amek mknan berat sgt2 time brekpes,lunch & dinner..
cth masa brekpes,roti sandwich..
masa lunch amek nasi sket + lauk..
dinner,bihun / mee / biskut
heeehhee...itu cara sha ler..

ok eynda..jaga diri baik2 tau..
bye..



pssstt...tetiba senyap je tak reply sms ari tu..awatnyer?? :-)


~ashsha~

Mia-Ina said...

semalam guru besar sy ada kongsi ttg seorg cikgu 30an yg ikuti LWM.

Dia buat LWM pada 2007.Januari 2009, dia sakit teramat tulang belakang. mmg dia berjaya kurus...Bileke doktor, doktor sahkan dia sakit akibat proses pelangsingan yg dibuat oleh LWM.

Tulang selangka dikatakan mula bermasalah..hasil perawatan yg tlh dibuat LWM..makin lama..dlm masa 2-3 tahun menampakkan hasil negatif...kurus.mmg kurus.tetapi bertukar kpd...sesuatu yg drastik...ia menghakis tulang....

maka, kini cikgu tu sdg proses hendak smbung kerangka tulang seakan utk bentuk semula...namun,ble nk buat berjangkit di satu g tempat...mula merapuh..kini dia terlantar....

sy byk menerima komen mcm2...ttg produk ni..tp, sy akui sdg kan makann yg kte makan pun termasuk roti punye bhn yg kdg2 boleh bw effect akibat bhn..apatah g sebarang produk dan pelangsingan...mmg effect dia x nmpk kini..dikhuatiri ms tua..

Maka,dgn itu....saya sekadar berkongsi saja...Diet meal yg ditetapkan oleh LWM & lain2 pusat pelangsingan mmg ok...tp ikutlah cara yg x bebankan diri akak...

dgn apa yg akak dh entry ni, dpt dibuat kesimpulan...akak mengalami dehidrasi yg teruk....kebiasaan membuat senaman @ diet biasa..x kan membawa kemungkinan letih, lesu dll....semoga akak sihat & lebih kuat untuk diet dgn baik...

chaiyo kak..

eynda said...

Lady...kalau kita terlalu kontrol pemakanan memang muka pucat lesi...berbeza dgn masa akak workout tapi makan macam biasa hari tu...tak mekap pun nampak glowing...sekarang kena kaji balik apa yg tak kena :-(

eynda said...

Sha..tak tau la apa hannah buat masa eynda tido pengsan tu...kesian sangat kat dia...eynda pun dah jadi phobia takut2 terlelap...mulai sekarang kalau nak terlelap pun kena bunci alarm hihi....diet cara sha tu ok...tapi kalau eynda buat cara tu hanya mentenkan berat yg ada ni je...so terpaksa la buat cara lain....

Hari tu tak reply sebab rasa lenguh tangan nak menekan keyboard henpon yg tecit tu :-p Sorry ekk.. :-D

eynda said...

Agak terkejut dgn citer mia...tapi akak pandang secara negatif...akak rasa tak semua pelanggan LWM akan alami perkara macam tu kan...macam mia cakap...pemakanan seharian kita pun ada macam2 risiko sekarang....so akak percaya pada takdir Allah....mungkin asal usul penyakit dia bukan dari rawatan kat LWM...mungkin sudah ada lama dlm badan dia...kebetulan bial dia buat rawatan tu penyakit tu lagi teruk jadinyer....akak memang dah lama alami sakit pinggang sebab katil kat rumah ni dah tua kekekekek....pas tu akak beranak czer utk dua2 org anak ni...bila guna anasthetic*ejaan tak betul kot* ada jugak effect kat pinggang....tapi itu akak tak kisah la...takmo layan sangat...

Pasal dehidrasi tu maybe jugak akak mengaku...walaupun badan akak ni ada masalah water retention...minum air cemana banyak (4liter kekadang) masih tak cukup.....tapi masalah ni lagi teruk masa akak workout giler2 dulu....kulit badan memang kering 90%....sekarang ok je kulit takde kering...kedut tu ada la hahah...

Thanks sebab sudi kongsi cerita...mana yg baik akak ambik buat ikhtibar.... muahhhss :-)

sisdee said...

siksa kan nk kurus...
i ada tgk sorg kawan/sedare snggup tak makan nasi semata2 nk kurus..snggup amik ubat dari INDON yg kononnya bole buat org kurus cepat...

mcm bdosa lak klu mkn nasi pd dia..
paling tak tahan effective mmg kat bdn..kurus gile....muka cengkung..sampai klu nmpk dia mcm sekadar kain je tak nampak badan..kurus gile..
cian kan..dah mcm org lidi...dia kata klu makan ubat tu mmg dada berdebar2..saya takut bahaya tuk masa depan dia kan..takut makan kat hati ke kan..

anyway eynda..u klu diet yg sebenar actually amik sedikit nasi tuk gula dlm bdn kan..kan..

hope u akan okay n semua nie sementara jek :)

Mia-Ina said...

hehe...betul tu kak..mia pun dengar & mana yg baik...amik sbg teladan....pepun, sama2 la kte jaga kesihatan...biasalah kdg2 kte x tahu ...semua tu ujian Allah...semoga kte sihat2 aja...

eynda said...

sisdee...dun worry...eynda tak makan nasi hanya utk 99 hari je hehe...lepas tu eynda makan balik :-p

eynda said...

Mia...selagi badan kita ni dipinjamkan Allah guna la sebaik-baik mungkin....cuma kita ni tak sempurna....ada je rasa tak puas hati dgn kurniaan Allah...apa-apa pun syukur....moga kita sihat selalu...

JiEjAh_DeEn said...

x per la eynda ,
pasti eynda tau apa yg terbaek untuk eynda dan tubuh badan eynda.

selagi eynda mampu , go on .
kalau dah betul² x larat , makan jek nasik heehehe

sarah said...

salam
saya pun tengah diet skrg ni...dan berat saya lebih banyakkkk drpd eynda :) saya suka baca blog eynda sbgai sumber inpirasi
sekadar berkongsi dgn eynda, kalau craving carb atau makanan manis, saya makan ubi keledek merah steam (bakar pun boleh), sedappp...dan fulfilling, satu keledek sederhana baru 130-150 kalori dan nutrisinya pun tinggi, tak caya try goggle :)
pasal tulang tu just make sure ambik kalsium yang cukup, either minum low fat milk or ambik supplement...cuma ingin berkongsi and good luck to you :)

Anonymous said...

salam eynda,

slalunya asik membaca je blog ni.. kali ni teringin plak nk letak komen..

saye paham keadaan akak skang nih.. mmg di akui kalau kita kurang mkn emosi kurang stabil kerana mkn produce some hormon utk bdn kita.. badan pun lesu jer.. ada anak kecik lagi utk di jaga.. melayan kerenah lagi..

pasal diet tak mkn nasi, saye sendiri mmg tak mkn nasi.. n bukan jenis suka mkn nasi pun.. jd tak brapa kesah sgt bab2 org tak mau mkn nasi nih.. cuma kalau nk diet tu kena bg time kt diri sendiri.. tak bleh la drastik.. mcm saye, saye mengaku saye mmg kdg2 mkn pagi saje.. pastu tgh mungkin minum atau kalau teringin sgt mkn sayur ulam ke or buah ke.. pastu petang mungkin mkn atau tak.. and alhamdulillah bdn boleh menerimanya.. tp sblm tu saye try sikit2 dulu.. takde la terus cut kuantiti terus..

oh ya lg satu, portion makanan juga kita kena ambil kira juga.. selalu org lupa tak ambik nasi tp bedal mkn yg lain2 smpai tak hengat.. hehe.. tp yg sebenarnya kuantiti makanan yg kita betul2 perlukan hanya lah sebesar tapak tgn kita.. jgn lebih drp itu..small portion tp dgn pengambilan yg kerap...

jd banyak banyak kan bersabar sbb kalau stress berat susah nk turun pulak kan.. hehe... anyway anak2 akak kiuttttt banget!!!

- mawar -

:: PU3'z :: said...

biar kurus untuk sihat
bukan kurus untuk cantik
tepuk dada tanya selera
jgn sampai menyiksa badan sudah...

eynda said...

Jiejah...eynda sedang belajar apa yg badan eynda nak dan apa yg badan eynda tak nak...setiap apa yg kita buat mesti ada kesan skit kan..mahu yg buruk atau yg baik... :-)

eynda said...

Sarah...thanks for sharing....nanti eynda try beli keledek merah tu...nasi eynda tak teringin sangat...cuma eynda dlm fasa meninggalkan benda2 manis yg lain....eynda ni sweet tooth jugak sebenarnyer....sebab tu la sekarang ni macam2 jadi :-p

eynda said...

Mawar...thanks for sharing...akak memang dah belajar semua tu...sebab tu akak cepat alert dgn apa yg berlaku dgn badan sendiri...cuma kekadang bila kita obsess kita terlupa...itu akak mengaku...diet akak pun tak pernah skip meal secara sengaja sebab akak tahu apa kesan dari skip meal...cuma yg akak tahu, sekarang dah hampir 3 minggu akak tak sentuh nasi...slowly jugak kurangkan makanan bergula...lagi satu akak ni peminum kopi yg tegar...kopi LEC tu tak seperti nescafe, kopi yg biasa2 tu....so badan akak sekarang dlm fasa nak hilangkan ketagihan semua tu....dugaan betul...

Ms Pancake said...

wah..bersemangat nie.. i tgh malas nak updet my 99HTN progress.. :D

eynda said...

PU3....ada orang senang nak kurus...ada orang buat cemana pun payah nak kurus....eynda antara yg susah nak turunkan berat badan...buat la cemana pun...sesape yg macam eynda je akan paham betapa strugglenyer nak turunkan berat badan...

eynda said...

Ms pancake...actually malas gak nak update sebab hari2 ada je entry pasal makan2 hehe....tapi takpe demi 99HTN :-p

Anonymous said...

a ah akak.. saye paham.. saye pun jenis yg susahhhh sgt nk turun xspecially after second one nih.. saye ni mudo lagi tp metabolisme slow tahap cipan.. hehehe... so baru saye skang paham kenapa akak letih.. ur body tgh detox la tu.. mmg org yg coffe/nescafe addicted mmg akan jd mcm tu bila nk try kurang kan daily intake... takpe akak... dlm seminggu tu tak salah reward diri after dh penat lelah diet kan.. insya allah..

- mawar -

neezareef said...

aha eynda jgn smpai pucat lesi lembek lesu lak ya x mkn nasik tuh..

ArELeEz said...

owhh.. susahnye nak kurus. nak gemuk senang jer kan?! huu..

feenaz's world said...

kak,eenaz ingat pun nak diet tanpa nasi..my housemate dulu pernah buat mcm nie selama 2 bln tanpa nasi..memang totally kurus...but bab punggung tue jatuh...tak mantap gitu...buat niepun coz nak kahwin..n now she still maintain w/pun makan mcm biasa..mula2 tue tgk memanglah takut jugak tapi biler dah kurus jeles plak..hihih..bilerlah agaknya eenaz nak ambik cabaran nie...

Softtouch [Hanim] said...

kak eynda masa anak dara dulu mmg sy ada buat diet tanpa karbo tp dgn bantuan doc n dia ada bg ubat lah kan..mmg mula2 mcm pening2 je rasa minuman bergula mmg dia xkasi lgsung..nk bergula bersukat..mula2 mmg mcm tu kak eynda sbb bdn kita kurang gula... n kalu kak eynda rase bdn kak eynda tak boleh terima dgn cara mcm tu, kak eynda kene tukar corak pemakanannya..xmkn nasi tak per cube mcm selit2 kan bnda bermanis tp sikitlah..kita bkn k kurus kering yg penting tahap kolestrol n lemak dlm bdn dikurangkan..

psst sy ckp mcm bagus jer padahal diri sendiri tak betul..sy cume share jer pndapat..lepas bsalin sy akan ikut kak eynda berdiet...:)

Softtouch [Hanim] said...

kak eynda masa anak dara dulu mmg sy ada buat diet tanpa karbo tp dgn bantuan doc n dia ada bg ubat lah kan..mmg mula2 mcm pening2 je rasa minuman bergula mmg dia xkasi lgsung..nk bergula bersukat..mula2 mmg mcm tu kak eynda sbb bdn kita kurang gula... n kalu kak eynda rase bdn kak eynda tak boleh terima dgn cara mcm tu, kak eynda kene tukar corak pemakanannya..xmkn nasi tak per cube mcm selit2 kan bnda bermanis tp sikitlah..kita bkn k kurus kering yg penting tahap kolestrol n lemak dlm bdn dikurangkan..

psst sy ckp mcm bagus jer padahal diri sendiri tak betul..sy cume share jer pndapat..lepas bsalin sy akan ikut kak eynda berdiet...:)

Anonymous said...

hi eynda..
hopefully skrg eynda dlm keadaan ok yer..

kesian hannah time tu kan..sha cuba membayangkan klu Qimie kena camtu..
mau meraung 1 rumah..hohohohoooo..


diet yg sha buat tu x la betul sgt..
kekadang kan,sha tak amek brekpes & lunch..terus ke mkn ptg..kadang2 la..tp yg sha alert..badan sha time period selalu kenyang..seblm period lapar + ngidam mcm2..hehheheh
ntahapahapantah..hahahhaa

nnt klu kita ditakdirkan dpt juga jumpa one day kan,sure topik DIET akan jd topik kita...bila la agaknya tu yer..ermmmm...

takpe aihh tak reply sms ari tu..
dak marah pun..hehehee
nnt ada kan entry psl tuuu..hehhehe..
klu nk jumpa,maybe sha boleh gi tmpt tuuu..insya'allah..

ok eynda..
jaga diri baik2 tau...

salam ikhlas dari ku..
~ashsha~

IdzaLia said...

Lia br nak blogwalking semua entry kak eynda pasal diet ni.. sbb Lia pun tgh try diet tak makan nasi.. baru 1mggu.. tp rasa mcm dah lama.. hehe.. tp mmg berbeza sgt.. ringan aja badan ni.. harap2 blh sampai tahap kak enyda berpuluh2 hari..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails