Tuesday, October 27, 2009

Sunday @ Cahaya SPK

*Latest Update @ 1.20pm* Yehaaaaa...baru je dapat surat dari Cahaya SPK....kunci rumah sudah ready utk dicollect hoyehhhh....tapi kena settle apa-apa yg patut dulu la... Last sunday takde apa nak buat, kami pegi tengok rumah lagi :-)
Hari tu pegi macam kotor skit...
Kali ni dah bersih la jugak...takde pekerja lepak2 kat area rumah so senang nak merayau dlm area rumah tu...
Gambar lebih kurang macam selalu jugak la...snap jugak sebab nak ambik angle yg elok skit...senang nak berangan utk deco hehe...
Tak sabar nak pindah....tapi nak pack barang nanti malasnyerrr...kalau ambik service pindah rumah tu senang kan..semua keje diaorg buat..heeee...nak senang aje eynda ni :-p
Dinding tu perlukan deco atau nak biar kosong???
Jemput masuk.....
Ruang tamu....jadi ruang tamu utk menonton tv sebab ada line ASTRO kat situ...plan awal hanya ruang tamu...takde tv...dah tukar plan pulakkkk....
Dari ruang tamu depan...
Dari ruang tamu ke2....sini hanya sofa2...utk lepak2 saje tapi masih boleh tengok tv dari situ kan....sebab ada sliding door depan tu ;-)
TV nanti gantung kat dinding la...
Ni sepatutnyer utk dry kitchen...
Tapi eynda tak perlukan dry kitchen....so kami jadikan ruang makan....
Dan yg sepatutnyer tempat utk ruang makan, kami jadikan ruang tamu yg lebih privacy tanpa tv....
Kitchen eynda yg comel...jimat duit banyak sebab KC kecik hehe...
Sambil basuh pinggan...memasak...boleh nampak depan rumah....
Sape jiran sebelah yer??
Tangga....susah hati dgn Hannah tu tapi ok kot...
Master bedroom
Pemandangan luar dari master bedroom...jiran depan eynda tahu sape...tapi dengar gossip macam dia nak jual rumah...alaaa...tak bestnyer...
Bilik mandi...one for me...& 1 for him...
Jakuzi!!
Bilik mandi hujung sana...toilet sebelah kanan jakuzi...asing2....
Ada 5 bilik air kat rumah ni hokey....jenuh eynda tonyoh...senang2 eynda kunci je la toilet yg terlebih tu hehe...
Family area kat atas....ada line ASTRO jugak.
Tanah tepi....rumput tu nanti tukar rumput lain...
Tetiba nampak luas la tanah tepi ni...maybe nak buat la kolam...kalau ada $$$ lebih :-p
Tempat parking kete....
Lanai kecik...hujung tu tingkap kat dapur....tingkap sebelah dinding kanan tu bilik tetamu....
Tu je la nak update...
Rumah kami ni rasa takyah reno apa-apa kot....kalau boleh eynda nak deco sesimple yg boleh....tak banyak barang...sebab bila dah tambah barang banyak2, kecantikan rumah tu dah hilang....
Kita lihat nanti yek...cakap je lebey...sebab rumah sekarang ni pun banyak benda2 tak berfaedah kekekeke....ada je benda kecik2 yg remeh temeh masih simpan padahal takde pun takpe :-p
Dapat kunci nanti baru kami start projek hias rumah ;-)

66 comments:

MommyCT said...

canteklah eynda..nampak luas sgt!

Lady of Leisure said...

cantik sgt rumah baru akak... lady tak tahu pun ada servis pindah umah hihi.. senang la kan, baik pakai servis jer, kalau buat sdiri nak kene kemas umah lama lagi, pastu sampai rumah baru nak kemas lagi.. pakai servis mesti kita relax skit kan..

sweetnya ada sink sorang satu hihi..pastu jakuzi.. boleh buat spa sdiri di rumah...mandi2 bunga.. bestnya..

:)

bila masuk umah ni kak?

Just Call Me Bitt said...

dah ade jakuzi senang tak payah p spa...hehhee

KV said...

blom masuk barang pun dah lawa!!

eynda said...

MommyCT...tq...sebab tu eynda plan tak nak letak barang banyak2....biar nampak luas :-)

eynda said...

Lady...akak pun tahu sebab jiran yg cakap...nak masuk maybe awal tahun depan...sinki ada 2 kalau boleh cermin pun nak sorang satu..ngada2 tak hehe...dah siap cakap kat hubby...ni nanti boleh la eynda mandi susu...mandi bunga...bla bla bla :-D

eynda said...

Bitt...betul betul betul :-D

eynda said...
This comment has been removed by the author.
eynda said...

KV....eynda risau masuk je barang dah jadi tak lawa kekekekeke....

Azreen said...

hi eynda...cantik la rumah eynda, tak yah reno banyak pun dah cantik...mesti x sabar kan nak pindah rumah...

Reen pun tengah tunggu nak dapat kunci..pun x sabar gak..hehe

BULLET said...

bestnye ade umah baru...bullet pun nak pindah gak tapi belom boleh sebab umah sekarang baru jek beli...huhuhu

eynda said...

Reen...tq...memang tak sabar tapi nerves tetap adaaa...reen pun nak masuk rumah baru kan..tahniah :-)

eynda said...

Bullet...lama tak nampak :-) Dah duduk rumah baru, naper nak pindah pulak?

Ayu said...

cantik nya siap ada jakuzi lg..jeles ar kak..bila plan nk pindahnya kak eynda?..sgt2 penat nk pindah kn..ayu dl nk pndah dr rmh kondo ke teres byk brg pecah sbb pekerja2 lori yg ayu upah tu angkat cmne ntah...

eynda said...

Ayu...maybe bulan 3 tahun depan kot..tahun ni ntah sempat ke tak...banyak benda belum pikir...tu yg buat akak malas nak beli benda2 baru sekarang...nanti pindah mesti ada rosak2...tapi jiran akak cakap servis pindah rumah yg dia rekomen tu ada perjanjian...kalau rosak diaorg tanggung....mesti mahal nih...

aNa SuZaNa said...

kak eynda..
nak nanges tgk umah akak..cantekkkk...byk benda xyah buat dah..tggl nak touch up je lg..

hampir2 nk beli situ masa dgn akak dulu..tp hubby nak beli umah terus siap pulak..jauh beza cantek umah akak dr umah ana..umah akak shape dia cantekkk..tahniahhh kak..

superheroes' mom said...

very nice house and interesting layout :) i particulaly like the jacuzzi ;))

que_zul said...

cantik umah eynda..byk nyer bilik air..berapa bilik umah eynda?...

ta yah barang byk2 sbb memang dh cantik...umah pattern skrg memang cantik2 kan..tk pelru renovate byk2...jimat duit...

best nyer ada jakuzi..leh mandi bunga dan mandi susu....

Willie said...

Hello yuslinda,

The house is big and expensive. I suka sebab rumah tuh byk cermin yg menceriakan rumah. Paling best, that house ada bathtub. Dan nampak diorang tak sebarang buat rumah tu. Byk rumah tak ada rumput. But yours, dah ada rumput ditanam lagi.

Overall, memang excellent lah your house.

liana said...

besarnya rumah + cantikkk... jenuh nk ngemas.. eynda kena cari servis cleaner seminggu sekali ler mcm ni..

Azmiezas said...

bestnya bila nak pindah..tapi bab2 ngepek barang..adess..masih terasa penatnya...elok jugak ambik service tu pasal teruk tau Eynda kalau nak pindah..percaya la cakap kita..silap2 hari bulan boleh demam..sakit habis semua badan...

btw cantek umah Eynda...

zarin said...

cantiknye rumah eynda...banyak sliding n window...hihi bukan apa..i ni penakut yg amat, if byk sliding n window, confirm i taruk curtain yg tebal or roman blind je sbb takut bila malam...hhihi..

pssst, pindah nanti jgn lupa jemput kita utk menjamu selera & menjamu mata ye!"wink wink"

Emma Maria said...

mmg cantik dan luas rumah eynda..puas hati sgt kan..rumah sendiri lak tu..jakuzi dan twin basin tu mmg beshhhh! my dream!

rasanya eynda perlukan maid lah..cam maria dulu la dok apartment..rasa ok..sekali pinda double storey rasa nak pengsan nak maintain kebersihan rumah..mana nak layan anak2 lagi..eynda lagi laaa..dgn tandas 5..fuhhh pengsannnn...ni kalau panggil housekeeping pun sure chrage extra agaknya..hire maid je senang ;-)

Some1...somewhere...somehow... said...

kak...dlm mag laman impiana sept/okt '09 ada pic courtyard
umah org tu kt bukit jelutong.
dia wat water features kat tgh2 tu...antara main hall n 2nd hall akk tu...
pastu kt lanai kecik tu...kat tingkap bilik tetamu akk gantung buai rotan...santai sambil baca magz...

Annazmee said...

Tahniah eynda..
cantik dan luas rumah tu..

teringin jugak nak beli rumah kat s alam tapi dalam 10tahun lagilah.. heee. btw bape reganya ye.. kalau tak kisah share?

apa2 pon tahniah. selamat pindah ke rumah baru..

Alida Ali said...

Ctknya dapat uamh baru yg besar cam tu...berangan je la tgk rumah org...maybe 10 thn lg br leh dpt umah teres lak....

bha ('',) said...

canteknyer umah niiiii....

design dier mmg lawa..siap ader 5 bilik mandi tu...bestnyer..mesti excited nk masuk kn..best2..

alamaktuan / meabadi said...

kak,.tahniah.setelah lama menunggu....
best kan kak..at last dpt umah ade tanah..

x sabar nak tunggu cerita deko umah akak....heheheehe..

x sabar nak melawat gak..kekeke..nyibuks je.

feenaz's world said...

besarnya rumah kak eynda..nanti kalau buat house warming..jgn luper jemput tau...boleh kenal2 gitu...bestnya nak masuk rumah baru...mesti kak enyda..setiap mlm berangan kan..kan..?nak deco mcm maner..nak buat aper kat living hall...nak cat kaler aper...? pernah raser mcm tue..tak sabar kalau boleh nak buat semuanya sekali harung....senang...

eynda said...

Ana...tu laaa...kalau beli sama akak pun dah boleh ready2 nak pindah jugak...takpe rezeki masing2 dah ditentukan...rumah ana pun lawa tu...dah reno cun2...deco pun cun...barangan dlm pun cun...lengkap...perfect...

eynda said...

Superheroes's Mom...thanks yer...salam kenal...thanks jugak sebab link blog eynda...eynda dah follow ur blog :-)

eynda said...

Que...kat bawah ada 2 bilik tapi satu tu kecik je macam bilik maid..kami buat store nanti, 1 lagi jadikan bilik guess....atas ada 3 bilik...bilik utama, 2 lagi utk adam & hannah...

eynda said...

Willie....tq...actually this is our 2nd house...rumah yg pertama dlm proses jual beli...pengalaman pertama yg amat teruk sebab rumah tu terbengkalai...patut 2 tahun dah siap tapi after 6 years baru siap tau...tu pun sebab developer lain ambik alih...so hubby dah tawar hati nak stay rumah tu..nasib baik ada org nak beli...kali ni kami lebih hati2...tengok reputasi developer b4 beli...tengok hasil kerja diaorg kat area lain..baru decide utk beli...

eynda said...

Liana....nampak gaya macam tu la...cermin pun tinggi2 jenuh la nak kena panjat tangga mencuci hik hik...

eynda said...

Azmiezas...insyaallah awal tahun depan...masa pindah shah alam eynda peknen kat hannah 7 bulan...jangan tak tahu...beberapa hari lepas tu kena tido kat wad 1 malam sebab bleeding hehe...aktif sangat masa pindah....kali ni rasanyer kalau cukup bajet nak cekak pinggang je la..semua org tolong buatkan :-p

eynda said...

Zarin...eynda plan nak bubuh day curtain je haha...biar nampak cerah...macam berani :-p

Insyaallah nanti dah pindah, dah settle semua...kalau buat makan2 eynda jemput semua :-)

eynda said...

Maria....toilet tu buat eynda perasan macam berada kat hotel je hihi...kalau ada maid yg balik hari eynda nak la...kalau tido kat rumah hubby macam tak selesa....eynda pun tak brape selesa...yg datang pagi...balik malam...ada ker?? Mana nak cari??

eynda said...

wyra...nanti akak check ada beli tak magazine tu...sekarang ni hubby rajin beli magazine deco sampai tak terbaca....idea kat lanai kecik tu macam best jek...

eynda said...

Annazmee....tq...kami antara pembeli terawal kat situ...masa beli RM480K....sekarang harga dah naik sampai RM700K kalau tak silap...harap2 bila buat highway ke penchala link pas tu naik lagi shopping kompleks ke *cehhh berangan* makin naik la market value kawasan tu...

eynda said...

Alida...home sweet home...rumah size macam mana pun tetap seronok... :-)

eynda said...

bha...seronok tapi nerves hehe...

eynda said...

ME...lega jugak sampai penghujung...so far berjalan lancar alhamdulillah....sesi korek duit nak masuk rumah la pulak...boleh aje datang nanti cuma awal2 masuk tu tau2 aje la...serba tak cukup hihi..

eynda said...

feenaz...tq...mula2 hari tu berangan macam2...disebabkan angan2 tu berlonggok dlm kepala dah jadi buntu tak tau nak buat mana satu utk rumah tu hihi...try lupakan kejap...ni kena start berangan balik la...:-D

sheila said...

ya allah..
i really admire you house...chantekkkkkkk banget dong.. ha amik ko teteiba kuar slang indon hahahha..

kat mana tempat tu eynda?

IdzaLia said...

cantiknya umah kak enyda besar lak tu... tingkap pun byk jenuh buat langsir lah nanti..

NJ said...

salam eynda..
wah shantek la umah..b4 ni kan dah penah tgok..tapi akak tau eynda mesti x sabaq nak pi duk umah baru tu no..tapi akak sure eynda ada taste sendiri deco umah ni... simple tapi menarik dan sedap mata mandang tu yg penting..nti bagi2 la kak alamat eynda..kot2 la pi kl ka kan nti..ley singgah..kalau di ajak la..huhu

Emma Maria said...

eynda,
selalu yg daily maid ada..tapi bukan lah whole day kat rumah kita..kena pandai cari dan deal..selalunya indon yg gerak sendiri buat gini..cam maria panggil maid ni sebulan sekali jer..4 jam sekali datang..cam eynda ni 2 kali atau sekali seminggu pun ok kot? guna agensi pun ok..so boleh dapat cleaner yg sama setiap kali..kalau hilang apa2 pun tau sapa amik..dan tak perlu tunjuk ajar setiap kali dtg ;-)

Mama Azlina said...

wah..byknya plan...mmg gitula bila nak masuk umah...hehehhehe...slow...slow jgn rush..plan betul2....

eynda said...

Shiela...rumah eynda kat shah alam..dekat2 area UITM puncak perdana...NusaRhu...nak citer pun tak tau hehe...

eynda said...

Lia...tingkap rumah akak nanti maybe simple je takde ropol2 pun ... Murah skit kot :-p

eynda said...

Sis NJ...dari rumah tu hanya rangka kami dah pi jenguk tau hihi...punya bersemangat....ye la eynda nak deco yg simple...takde banyak perabot sangat...sebab yg nak ngemas tu eynda sorang je huwaaaa...nanti akak rasa2 nak datang area sini bagitahu eynda...email je...lambat lagi la kak nak masuk rumah baru tu...rumah sekarang ni boleh aje datang tapi tecit la :-p

eynda said...

Maria...sama la macam kat kondo ni...ada indon yg buat part time kemas rumah...area sana la nak kena cari macam tu...kena survey...senang2 panggil merry maids tu aje sebulan sekali buat yg heavy2...mesti mahal sebab rumah besar *gulp*

eynda said...

Mama...kena tarik nafas panjang sebelum pikir pasal deco ni....supaya tak panic :-p

iNa said...

yehaa...
bestnye nk pindah...syok...

yangyuyu said...

jeles la, haritu sy pegi jugak tgk, tp takleh beli sebab tak mampu

Diya said...

Luassssss dalam dan luar umah. Boleh wat main badminton sekali sekala, huhu

Ashikin said...

kak eynda!!!! wat a lovely house! cantikla. sery suka. kan btol area2 alam suria tu cantik2. ooo akak kat cahaya spk yer.. selamat membeli belah dan merenovate rumah kak1 mesti akak seronok! hihihi sery lak yg excited ni.

Nana said...

wahhh memang cantek. tak sabar nak tgk entry akak mendeco rumah akak. wat simple2 jek sbb rumah tu mmg dah cun kan. brg2 lama yang tanak tu pi jual kat kedai nnt, tade la membazir sgt. semua barang baru je masuk umah ni nnt ye. baru best kan :D

Liz said...

Waahhh dah dapat kunci! Congrats. Liz pun tgh tunggu kunci, tapi nampak gayA mcm lambat lagi jer. Jacuzzi pun tak siap pasang lagi. Skarang pun Liz dah start panic pal deco and renovation. Eynda jgn lupa ajak housewarming nnt okay? Hehe,..

sesemutku said...

wahhh x sabaqnya nk tgu deco..deco..deco eynda...hehehe

Topsy-Turvy Mum said...

Puas hati tengok rumah eynda...yg tinggal kat situ lagi la puas hati kann...

wahh sempat ke me balik bulan 12 ni eynda buat housewarming...ekeke..tak malu tanya..

Syikin said...

aduhai..bestnya nk masuk rumah baru..eynda nanti sejiran dengan ana suzana..bleh la ckin jalan2 kat sana? ehh dengan tak malunya menawarkan diri... hehehe

Chik Na said...

berkenan sangat ngan rumah eynda..cantik designnya

suhainini said...

sy suka design semi-d ni..dgn lanai, 2 1/2 story..sgt cun...
quality from photos pun nampak ok untuk precint 3 ni..
umah sy nanti harap quality ok...

lela nasir said...

salam kak eynda,cantik la rumah akak.luas and dah tak payah buat apa2 major renovation dah...lela pun baru dapat kunci rumah.tapi rumah lela murah sikit la..type viana kat shahalam2 nun..pun excited nak masuk rumah baru ni.. =)

Anonymous said...

Validate Our Uncouth Prices at www.Pharmashack.com, The Famed [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Dispensary [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Badger to Life-and-death Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Guests a Mammoth Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] On account of Your Nutriment ! We Press Pre-eminence distinction [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails