Tuesday, October 13, 2009

Koleksi Resepi Masakan.

Cantik je tersusun semua resepi tu sekarang...
Masih simpan hajat nak try semua resepi yg ada tu...tinggi betul angan-angan hehe...
Tadi ada orang cakap, kalau takat 2-3 org je nak makan baik tapau je lauk pauk...lebih murah...bahan basah sekarang ni mahal...ye ke??
Eynda selalu beli bahan basah tak pernah kira harga sebab tu tak tau pun mana yg mahal mana yg murah....
Tapi selalunyer kalau tapau lunch & dinner utk family dlm RM20-RM30 sehari...kira murah gak kan??

17 comments:

Lady of Leisure said...

akak lady rasa tapau lagi murah sbnrnya..
kalau nak gi pasar beli barang basah lagi banyak belanja..
tapi still lady lebih suka masak sdiri.. hehehe..

eynda said...

Lady...tu la...rasa tapau lagi murah pas tu tak membazir sebab beli cukup2 je...kalau beli bahan basah kekadang jual dlm kuantiti banyak..kalau terlebih tak termasak rosak gitu je...dlm Oprah pun cakap cuba bukak fridge & check bahan2 yg dah expired...bila buang dlm tong sampah bayangkan macam kita buang $$ kita je...tapi still akak pun macam lady...suka sangat memasak...kekadang beli gak la kalau dah malas kikiki...

Emilia said...

yup betul lady cakap, tapau lagi murah,lebih2 lagi klu diri sendiri dan hubby tak kuat makan..tapi klu ada anak2 yg pemakan kena lah masak sendiri lagi satu faktor kebersihan kena ambil berat. klu i yg bekerja ni mmglah senang tapau aje..hehe...tapi weekend mesti pergi pasar dan masak sendiri :)

eynda said...

Emilia..ye la kan...kena tengok faktor kebersihan...cara memasak...kekadang tengok lauk, minyaknyer lagi banyak dari kuah hehe...sebab tu eynda suka masak sendiri tapi letih jugak la hari2 masak hihi...ada gak cuti2 masuk dapur :-p Anak2 pun makan tak susah...nasi goreng cina/nasi telur dadar/nasi & sup...dah buat diaorg kenyang....masak je la :-)

Lady of Leisure said...

hehehe.. betul betul betul...
masak simple2 pun ok.. lady n husband pun jenis tak makan banyak lauk.. slalu kalau masak dua lauk husband dah tak tau nak makan yg mana satu, slalu dia pesan masak satu jenis jer..
kebetulan dia tak cerewet bab makan2 ni, alhamdulillah...
:)

eynda said...

Lady...laaa...lebih kurang je macam hubby akak...dia takleh lebih dari 2 lauk...buat 3 lauk dia jadi pening nak makan mana satu...so selalu buat 2 lauk je :-)

que_zul said...

tersusun rapi majalah eynda...

enyda, sy pun jarang sgt masak...beli pun tunggu hubby balik..kalo tuk lunch, sy makan jer la seringkas mungkin...asalkan kenyang..

tuk anak, biasa sy masak la...sy pon tak pasti harga brg2 basah ni..kalo ikutkan rege kat tmpt sy ni mahal...sekali membeli ikan dan udang cecah rm60-70 gak...

Azmiezas said...

Kalau kita pulak lebih suka memasak dari tapau...pasal kadang2 tu rasa tak puas makan...maklum la cerewet sikit bab2 makan ni..

n nasib baik la dapat anak2 ngan husband tak cerewet...kalau tak susah gak...

liana said...

bergantung kuantiti dlm family.. kalau jenis family besar better masak dr beli siap.. tp kalau family kecik mcm kita ni mmg nampak jimat bila tapau lauk..

tp tulah hubbyku selalu os pastu biasalah asik mkn kat kedai jer.. jd bila sekali sekala balik dia nak isteri dia masak hehe.. cam eynda gak ada hari cuti masak tiap minggu.. lgpun time hubby os dh jarang masak.. mmg relaks panjang ler hehe

Abrahyn said...

bertuah cik abang eynda....pandai eynda masak...bila nak ajak datang makan2 kat umah?hehe

eynda said...

Que...mahal jugak harga ikan/udang tu yer..ikut kuantiti & berat kot...eynda selalu tengok harga tapi pas tu lupa dah hehe...sama la...kalau hubby takde makan je sesimple mungkin...anak2 punya makanan selalu eynda prepare tapi adam ni suka sangat ayam goreng kat cafe bawah tu so eynda masak nasi beli je ayam goreng tu utk dia...

eynda said...

Azmiezas....bagus la kalau anak2 & hubby tak cerewet...macam maklang eynda ada anak 5, 5 citarasa...so dia jarang masak...jenuh nak masak 5 jenis lauk tiap2 hari hihi...

eynda said...

Liana...hubby nak air tangan isteri gak ye...bagus tu...hubby eynda pun keje lewat cemana pun mesti nak balik makan kat rumah. Cuma dia bagi kelonggaran kat eynda nak masak atau tidak...kita pikir2 sendiri la..jangan le hari2 lauk beli kan hehe...kena gak ada air tangan sendiri :-)

eynda said...

Aida...eynda tak pandai memasak sangat la...kekadang lauk menjadi kekadang tidak...tapi hubby & anak2 makan jugak hihi...nanti2 kalau eynda masak2 utk member eynda jemput aida yer...sekarang belum konfiden (memanjang tak konfiden) :-D

::i.e.r.a:: said...

eynda... iera rasa eynda lebey rajin masak dr iera tau coz iera n hubby hari keje masing2 mkn sendiri, hb iera balik lewat, iera plak g gym,3x seminggu, selalunya kul 9 or 10pm bru balik.. so kitaorg mkn sendiri kengkadang jer mkn samer kat luar atau iera masak itu pun bila hb ckp "u dah lama x masak kat i"..tp kalau weekend bila balik umah mummy, hmmm masa nih lah kitaorg hentam mkn... hahahaa..

shabiela said...

kak, mmg tapau lg murah kan.. sbb tu sha slalu tapau kalo balik lewat.. kekekk.. tp kalo nk mncuba sstu recepi baik kita msk utk kepuasan.. :)

Drama Mama said...

hmmm tah napa i plak rasa masak lagi murah kalau nak kira kos dari setiap segi,termasuk la duit mintak ari2 nak pegi tapau makan and all. hehe kalau kitorang makan for 2 + 1 bahan basah seminggu takat 30 ++ ja rasanya, unless lah kalau nak makan udang galah ka sotong ka baru la mahal. :-D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails