Tuesday, October 20, 2009

Kenduri Tahlil Yg Pertama....

Hari Jumaat lepas eynda & family balik kampung lagi...sebab ada 2 kenduri tahlil & 1 reunion raya kat sana... Bertolak dlm 10pm....sampai sg petani dlm 2.30am... Tido rumah mama eynda dulu sebab tahlil pertama kat rumah mama.... Tido brape jam je pas tu kena bangun dah le hihi... Rumah mama eynda ni kat area perumahan kos sederhana so cara hidup kat situ macam kat perkampungan la...masak-memasak selalunyer saling tolong menolong... Jiran sebelah sungguh baik hati sebab benarkan mama memasak kat depan rumah dia.... Seawal 7am dah berkumpul makcik2 kat situ datang tolong mama memasak... Eynda tengok je haha...jadi tukang snap gambar :-p Acara masak memasak....bagus la makcik2 kat situ...semua rajin bantu membantu....
Hidangan sarapan pagi....paklang eynda belikan kuih-muih...mama buatkan nescafe susu....
Eynda tak membantu sangat....sibuk siapkan anak-anak je...
Hidangan dah siap terhidang apalagi....photographer sukarelawan ni pun ambik gambar la... Buat buffet style...senang takyah hidang2 dlm talam tu...
Ketupat daun palas pun ada...order kat sape ntah... Biskut raya ada jugak yg eynda bawak balik tu...dari takde sape nak makan kan...tak larat la eynda nak perabih sorang2...nanti gumuks...
Antara lauk yg dihidangkan...ada snap lagi tapi malas nak tepek... Kari ikan...ayam masak tomato....daging masak kicap...acar timun....buah tembikai....air sirap...nasi putih....simple je menu tapi bila tiba malam dah habis!!
Ni sebelum acara bermula...Hannah mundar mandir depan rumah....ukur tanah ke???
Hero ni merajuk sebab kononnyer henpon dia hilang ...dah cari dlm kete takde...bising suruh beli yg baru....ok la nanti kita beli yg nokia RM99 tu je... Nasib baik la sampai rumah malam tadi rupanyer henpon tertinggal kat rumah!! Dia dok heran apa yg dia bawak dlm poket dia masa nak balik kampung hari tu??? heheh...ntahhhh.... Jimat RM99 hehe...
Eynda & mama...tengah tunggu tetamu...
Dlm pukul 11.30am geng perempuan sampai utk baca Surah Yassin...alamak!! Lupa la ambik sebotol dua air yassin :-(
Rumah kecik je...so bentang tikar kat luar tu.....cian makcik2 ni...sorry ekkk...takpe...makcik2 ni tak kisah....kannn... :-) Ehhh...ada sorang budak tengah posing la pulak :-D
Hannah tido bila dengar org baca surah Yassin....jenuh berkipas dgn paper kat luar tu panas skit...tapi dia tido nyenyak....
Adam pulak sibuk layan tetamu kecil...macam buat silap mata je tu....budak2 tu pun layannnn :-D
Acara makan-makan....sila...sila...
Hannah start daahhh... Dia bangun tido terus mengamuk tak tentu hala....melalak...merajuk...semua lengkap!! Tengok baby 2 orang tu punbuat muka heran kekekeke....naper la kakak sorang nih :-p
Ambik masa gak nak cool down Hannah ni....dia tak suka kalau ramai2 org... Bila dah reda skit baru mood ok...baru muka tu manis.... Bergambar dgn baby Danisha si rambut pokok klapak!!
Adam makan nasi bertambah 4 pinggan!! Alhamdulillah.....
Hhmm...takde keje nak buat....layan baby je la ...
Geng tahfiz pulak datang.....
Bacakan Tahlil....
Kejap je diaorg bertahlil...ahli tahfiz kan...dah biasa...
Jadi tempat main2 la area makan2 tu....tak sedia meja makan pun....kenduri ekonomi hehe...duduk bersila lagi best....memang kenduri kampung kan... :-)
Mama tengah layan sedara mara sebelah arwah abah....
Satu-satunyer kawan eynda yg datang...jemput pun sorang dua je hehe...tak sempat nak jemput ramai-ramai...suka sangat buat keje last minit...gitu la :-p
Anak-anak kami....errkkk...yg berbaju belang oren biru tu tak kira tau hehe... Tengok la adam buat apa kat Hannah....melawak je tu ... Letih jugak la buat kenduri kan....cehhh macam le eynda yg buat semua :-p Letih otak la layan peel anak-anak hihi....sabar je la...

18 comments:

JiEjAh_DeEn said...

eynda anak tunggal yer ?
mmg seronok kenduri kat kg,terasa kemeriahannya :D

liana said...

baru nk tanya eynda takder adik beradik ekh?..
nak rasa keje gotong royong mmg kat kg jelahkan.. kalau ada yg kat bandar ni pon ada berapa kerat jer..

Lady of Leisure said...

ya Allah bestnya n terliur giler tgk lauk kenduri at kpd, esp gulai apa dalam gambar tu.. sedapnya.. kalau balik perlis lady suka benar gulai rebung dengan daging... belah utara jer ada sini susah sit kan kak eynda..

btw, lawa baju kurung yg akak pakai tu..
:)
i loikee...

eynda said...

Adaaaa...adik lelaki & adik angkat lelaki jugak....tapi takde dlm gambar...biasa la lelaki...hilang sentiasa...ehh..adik angkat ada dlm gambar dgn adam yg tengah merajuk tu...

Mia-Ina said...

wah best nya jd photographer..haha.smbil layan anak lak2..

zarin said...

adam makan nasi putih ngan lauk ayam je ke? tambah 4 pinggan ye? bestla..selera dia makan :)

shabiela said...

bestnya kenduri kendara.. sian adam majuk.. tp kan, adam suka ngn budak2 kan.. ada makna tu.. :)

NJ said...

salam eynda baru sempat baca n3 eynda ni..syok la no balik kg sedia..buat tahlil lagi plak tu..nak teriaq ni dah akak baca..sbb kg kita senegeri tu la kan..uwaaaaa...apa pun balik kg tetap besh kan...walau duk kat kota metropolitan mane sekalipun..

eynda said...

Lady...lain kan rasa masakan orang kampung yg original...susah nak dapat kat restoran2....akak pun makan berselera je hihi...dah le resepi mak akak semua tu cuma jiran tolong2 jugak...

Baju tu beli lepas raya....hari yg nak balik kampung tu la petang pegi PKNS....harga runtuh selepas raya...dari RM179 tinggal RM100 aje...

eynda said...

Mia...memang best sebab dah hobi kan...tak berbayar lak tu :-p

eynda said...

Zarin...ha'ah...dia makan macam tu je...4 kali dia ulang makan nasi :-D

eynda said...

shabiela....adam ni sensitif skit...cepat terasa...tapi kejap je tu...lepas tu dia jalankan tugas layan budak kecik la hehe....ada makna?? No komen :-p

eynda said...

Sis NJ...jangan la teriak...hubby mula2 takmau balik utk reunion tu...dia letih la drive KL-Kedah kan...co-pilot ni dia tak konfiden...dah le baca peta tak lulus kekekek....tapi dah mama & mil nak buat kenduri balik jugak la...seronok suasana kat kampung :-)

Softtouch [Hanim] said...

mmg best kenduri..sy paling suka kenduri walapun agak penat...sis punya kampung, kampung moden yer tp tetap ade ciri2 semangat kampung sbb bekerjasama mcm tu...
ada anak kecik kak, xboleh nk ke dapur sangat...

Deanni said...

tau tape takyah letak meja lahh . Duduk bersila je senang haha . By the way baju auntie cantek (:

eynda said...

Hanim...betul..ada anak kecik ni payah skit nak tolong2...kena tengok dia betul2 coz dlm sibuk2 tu pun hari tu dia terlepas keluar dari pagar rumah!! Pucat semua org...dia pun macam rasa takut bila dah semua org terjerit-jerit panggil dia...rumah MIL tu tepi jalan yg sibuk jugak...bila kenduri kena la bukak gate kan...eeiiii...

Area rumah mama akak tu ramai yg pencen askar...tapi sebab kejiranan kat situ bagus dah jadi macam suasana kampung la...kalau moden2 sangat kekadang jiran sendiri pun tak kenal kan :-D

eynda said...

Deanni....tq...baju murah je...off season hehe...

Ye la takyah letak kerusi meja cuma yg payah kalau ada sape2 yg suka sakit lutut tu kan..kesian la jugak...

Just Call Me Bitt said...

memang letih attend kenduri...bawa anak letih tak bawa anak pon letih...hehehehe tapi bukan selalu pon kan...berbeza rambut hannah bila basah ek...bila besau mesti dia mau try straight...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails