Tuesday, October 20, 2009

Kenduri Tahlil Yg Kedua.....

Hari Ahad turn rumah MIL pulak buat kenduri tahlil...
Mula2 MIL plan nak buat hari sabtu jugak....tapi bila dah tahu mama eynda nak buat jugak sabtu tu, MIL tukar ke hari ahad...lagipun kalau buat hari sabtu anak2 takleh nak hadir....hari ahad baru semua free...
Sesi memasang khemah...
MIL jemput anak2 yatim utk baca tahlil...kesian diaorg ni kecik2 baya Adam pun ada...
Adam pun kata dia kesian tengok budak2 tu....hhmm...patut bersyukur kita ada mak bapak....diaorg tu takde sape pun...sedih :-(
Hidangan kuih muih....
Selesai baca tahlil ada sesi memberi duit raya....ada jugak jiran2 yg join sekali....
Makan time....
Adam pun join anak2 yatim makan.....
Lepas tu ada bacaan tahlil kali ke2...kali ni geng2 dewasa pulak...
Kat rumah MIL order catering aje...100% catering....siap ada tukang jaga makanan & minuman....MIL dah tak larat nak buat semua sendiri macam dulu2....ni pun adik ipar eynda yg baru balik dari London niat nak buat kenduri sembelih kambing 3 ekor!! Bayaran kenduri semua dia tanggung....
Lauk kambing le sampai lambat skit....catering ambik dari restoran hussin nasi kandar macam raya lepas....sedap betul....tengok tu...siap beratur nak ambik lauk kambing... tak sempat nak hidang dlm tray :-)
Hannah melayan tetamu kecil la konon2....dgn rambutnyer gitu hehe...kena angin kipas :-)
Orang suka sangat usik Hannah...dah le minah menjerit tu...bising dgn suara dia je...ni toklang Dahan tengah usik Hannah.....maklum le Hannah ni cucu last MIL...cucu terkecik :-D
Mana Adam???
Cari punya cari....
Rupa-rupanyer...
Sedap je duduk dlm bilik hujung...bilik tu on ekon sejuk la...bilik utk cucu2 melepak...
Dah takde tetamu baru boleh posing2 dgn biras....
Owhh yer..kat rumah MIL, adam makan nasi briyani 3 kali hehe....alhamdulillah suka tengok selera dia kalau buat kenduri2 nih...
Selesai sudah 2 kenduri tahlil & 1 reunion raya....
Esok tu bersiap-siap balik shah alam ler...
Raya Haji nanti insyaallah balik kampung lagi :-)

6 comments:

DDrfauziah said...

Hi, aslmkm.
Tq 4 visiting my blog n leaving ur comments.
Hmmm, seronok nyer reramai gitu! Kak G dulu-dulu suka gak balik raye kpg. Tp skrg sekali2 je sbb my mum duduk dgn Kak G.

shabiela said...

Menggerbang hbis rmbut hannah.. he he.. kemain dia melayan tetamu.. suka tgk adam kuat mkn.. bdn kurus jer, tp kuat mkn.. he he..

Softtouch [Hanim] said...

suka yer adam nagn lauk kenduri..mmg sis ade setngah budak mmg suka mkn lauk kenduri mcm kenduri kawin ker...mcm anak buah sy..

cute jer hannah layan tetamu2 tu..nk jgk yer dia kat org...

eynda said...

Kak G...sama-sama...bagus la Kak G ambik mak duduk sekali :-)

eynda said...

Shabiela...kan best kalau mama dia pun cam tu...ni tidak...makan terlebih skit je ternak lemak la haha..

eynda said...

Hanim...adam ni jenis suka makan bila ramai2 berkumpul....memang selalu macam tu...raya lepas pun macam2 dia makan...ok la cover balik berat badan dia yg turun masa puasa hari tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails