Wednesday, October 14, 2009

Hannah & Susu Ibu.

Muka tak puas hati nih kikiki....
Bermula dari 27/9/2009, Hannah dah bercerai susu ibu. Eynda lega sebab tak payah paksa2 dia utk stop nyusu. Dia sendiri yg tak nak...
Actually seminggu dua sebelum raya eynda dah start ajar dia lupakan susu ibu...bila dia nak nyusu eynda usik dia..."eeeiii..malu laaaa...."
Sampai dia sendiri akan cakap macam tu bila dia nak nyusu hehe....
Susah jugak la nak bagi dia lupa kat susu badan...kena prepare makanan kat dia selalu....sebab dia akan sentiasa kelaparan selagi tak tido....
Mula2 dulu nak tido malam eynda kena urut2 betis kaki dia....belakang badan dia....baru dia boleh tido...sebab selalunyer dia kena nyusu baru tertido...
Sekarang dah senang...dia main2 sampai letih...tengok tv...rasa ngantuk dia akan baring kat tempat tido dia....kekadang tertido gitu je....yg best dia tido nyenyak sampai ke pagi....kalau dulu selalu 3-4 kali bangun nak nyusu...of coz la mama dia pun dah boleh tido nyenyak...yeaaayyy....!!!
Cuma satu je....sejak berhenti nyusu ni Hannah agak sensitif....cepat kecik hati...cepat merengek....berjauh hati....mula2 dulu eynda tak paham...tapi hubby la cakap...Hannah nak biasakan diri dia tanpa susu ibu....bukan senang...macam org nak hilangkan ketagih kopi atau rokok jugak la...emosi tak stabil...betul jugak ek...
Sebab tu la sekarang dia selalu moody....pas tu dia jadi rapat dgn abang Adam...sebab dia cari sesuatu yg boleh dia lupakan susu ibu agaknyer....
Kekadang dia bangun pagi dia merengek mintak susu....eynda kata mana ada susu...dah habis....pas tu eynda sediakan la makanan lain...dia bangun makan pas tu ok dah....sekarang dia minum susu kotak dutch lady je sebab yg formula dia tak nak...
Alhamdulillah la eynda boleh beri susu ibu kat Hannah sampai umur dia nak cecah 3 tahun 20hb ni....sama macam abang adam dulu...nyusu sampai umur 3 tahun gak tapi adam dulu takde tanda nak berhenti langsung sampaikan kena pegi berubat! :-D
Selesai dah satu tanggungjawab eynda....ada lagi ke lepas ni??
Kita tunggu & lihat hihi....

32 comments:

Lady of Leisure said...

wah kagum betul akak masih nyusukan hannah sampai hampir 3 tahun yer kak..
dah dekat 3 tahun ni susu masih banyak? ada cara ke untuk banyakkan susu badan?

(ngade tanye, hehehe, tapi ok la kan, persediaan awal, sbb tu lady tanya pada yg berpengalaman)

:)

Azmiezas said...

Bagusnya.. Eynda dapat menyusu badan sampai 3 tahun..mesti anak2 rapat ngan Eynda kan??/...

Satu tanggungjawab dah lepas..pas ni nak mendidik anak2 ni pulak tahap yg paling penuh cabaran dan dugaan...Good Luck!!Semoga Eynda jadi iby yg Mithali...

Softtouch [Hanim] said...

baik hannah nie..dgr kata..baguslah akak nyusu hannah smpai umur 3 tahun...mgkin lepas ni ada bb baru ker?he he he he

liana said...

tahniah eynda dpt bf sampai umur hannah 3thn.. lama tu.. ku dapat sampai umur aqil 1 thn 5 bln jer.. sbb terpaksa stop time tu peknenn no 2.. tp xder rezeki..

dh stop takut lak nak bg lg.. mana tau peknen lg nnt ssh nk stop.. ku jenis x bleh bf bila peknen sbb bleeding.. tp time nk stop terseksanya dgn bengkak susu + sedih sgt tgk Aqil.. nsb baik senang sgt nk stopkan dia.. gynae yg bg petua hehee

ratna said...

tahniah to both of you. hannah dah benti nyusu badan & kak eynda nyusu anak sampai umur 3 tahun. bagus tu..

sahira said...

cam ira mula2 stop bf aduh rindu nyer kat aisya..biasa mlm2 die berkepit je ngan ira..tp sejak stop bf aisya rapat sgt ngan aiqal.. rindu nk bf baby lagi

sekrg cabaran nk potty train aisya la..seksa betul.. terlepas dulu br bgtau padahal dh tanya byk x..

zarin said...

wah! kagumnya enyda dapat susukan hannah sampai umur 3 tahun lebih..
dan hannah pulak tk nak susu botol ye!
dulu i ceraikan susu badan dari hasya masa dia umur 2 tahun..ganti dengan formula milk dan sampai la ni (dah umur 4 tahun 7 bulan) dia masih menyusu susu formula dlm botol. skrg dah susah pulak nk ceraikan susu botol ni :)

ammi said...

ooohhh Hannah,,,you are big girl now! Feesa pun dulu berhenti menyusu samapi 3 tahn lebih sikit..patut dah boleh awal..tapi maknya ni yang sedih giler bila anaknya berhenti menyusu.Sedih tau!!

sesemutku said...

wow..syabassssssss...teruja i la...nti kena blaja ngan eynda la..

Emma Maria said...

eynda,
wah bagus ni ..boleh maria amik tips..najla tu setahun setengah baru..tp kenalah prepare kan? dalam proses bercerai susu tu tak bengkak ke breast?

Some1...somewhere...somehow... said...

alooh...sian Hannah.
sure jiwa kacau...hehehe
ye la..bkn senang nk lupakan sekelip mata mcm tu jerk.

c a b b i e n a said...

:)
congrts 2 eynda sbb susukan hannah n adam smpai 3thn++. banyak pahala tu...
sy pun still susukn si kecik ni,da 2thn++.nmpk mcm xnk stop je... mungkin leh sama cam hannah ni...

:)

neezareef said...

bertuah eynda dpt bf lama tu..
sian dia cam jauh hati ye skang..kena pujuk la cara lain lak..
mmg senang klu budak dh x nyusu nie dia mane landing situ la dia lena..hehe..

eh eynda expecting ke.. :D

shabiela said...

bestnya hannah leh berenti sndri.. dia jd kuat mkn tak? amalin ni xtau bila leh berenti.. tp dia bf mlm2 jer.. hb kata tggu smpai 3 thn.. tp x larat nk ngadap dia jer.. lenguh bdn tdo ngiring...

Lia said...

lepas ni kena layan karenah hannah yang macam2 le sbb protes xdpt susu bdn.. kih..kih..

Nana said...

hebat kak eynda.congrats ok!!! nana skang susah betul nak pisahkan botol susu ngan irdina :( tak tau dah nak wat camne.

zlan said...

anak ana yang no 2 tu lagi sekejap jer dia nyusu badan umur 3 bln dia sendiri dah tak nak...coz my wife pun kerja kan,,,dia sendiri yang tak nak,bila bagi dia semacam jer...cuma sekarang ni dia nyusu botol jer la...

eynda said...

Lady...akak takde petua sangat...cuma masa tengah peknen tu dah siap niat nak nyusukan anak...actually masa akak peknen 7 bulan susu badan dah keluar...sampai doktor pun terkejut....pemakanan la penting...banyak makanan yg boleh tambah susu badan :-)

eynda said...

Azmiezas...insyaallah cuba jadi yg terbaik kan...lepas ni cabaran lain pulak :-)

eynda said...

Hanim...nanti dulu kot...akak baru nak merasa tido malam yg nyenyak :-D

eynda said...

Liana...takpe..nanti kalau dapat yg nombor 2 boleh try nyusu sampai 2 tahun :-)

eynda said...

Ratna...thanks :-)

eynda said...

Sahira...tu la kan...dia jadi rapat dgn abang pulak...memang mula2 hari tu rasa sedih jugak...terasa jauh dari dia...tapi nasib baik la duduk kat rumah so tak la terasa sedih berpanjangan...sedih kannnn...

eynda said...

zarin...eynda dah try susu formula kat hannah lama dah...tapi dia bau pun tak boleh...macam adam jugak...nasib baik la susu dutch lady kotak tu dia nak minum...ada gak susu kan...eynda pun tak ajar botol susu la...guna training cup je...

eynda said...

ammi...macam hubby akak cakap la...kalau ikutkan mamanyer ni...sampai anak umur 5 tahun pun dia masih nak nyusukan kekekeke...apa daaa...adakah begitu :-p

eynda said...

Mut...tq...takde terrer sangat la...cuma guna peluang yg ada je..actually masa bersalin dulu tak konfiden gak...takut hannah takmo susu badan atau susu tak cukup...alhamdulillah la tak jadi cam tu :-)

eynda said...

Maria...better start awal skit coz tak tentu bila diaorg nak boleh berhenti betul2....mula2 hannah tak nyusu hari tu seram sejuk gak satu badan tapi tak bengkak la sebab susu pun tak terkumpul hehe...cuma sampai sekarang terasa lenguh2 skit macam berat gitu...

eynda said...

wyra....dah laluinyer kan :-)

::i.e.r.a:: said...

eynda... iera x tahu nak komen aper.. coz iera x der pengalaman lah..insyaallah satu hari nanti kot..Amin.. :)

Just Call Me Bitt said...

surprise dgr...bagus la hannah ni...congrate huh

Topsy-Turvy Mum said...

bagus ler Hannah berenti sendiri...girl senang dengar ckp tak..

me pun akmal dulu sampai 3 tahun setengah...1/2 tahun try nak pisahkan...yg skang ni tak tau camne lak..

Well done Eynda and Hannah!

emas_juita said...

salam owner
selamat berkenalan
pernah baca novel Nyanyian Tanjung Sepi??
teringat watak hannah dalam tu mcm same je ngan anak akak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails