Thursday, October 8, 2009

Gulai Ikan Kering...

Orang utara sebut gulai....orang KL sebut kari hehe....
1st time eynda masak gulai ikan kering....punya la nerves * minah nerves nih*
Resepi mintak dari mama eynda....
alhamdulillah menjadi...senang je rupanyer hehe...
Eynda pass skit kat jiran...eheemmm....dia sms cakap nasi bertambah 2 pinggan laki bini :-D
Nak resepi??
Maybe dah ramai yg tahu cara nak masak lauk ni kan...tapi eynda kasi jugak la...lain skit bahan2nyer....
Gulai ikan kering
Bahan:
Ikan talang kering ikut suka brape keping rendam dgn air dulu....(campur2 isi & tulang )
Nenas ~ potong keping2
Terung ~ potong kecik2
5 ulas Bawang merah*
3 ulas Bawang putih*
3 sudu besar serbuk kari daging ( mama eynda tak guna rempah kari ikan/ikan kering)
1 kotak santan (eynda pilih yg low fat kotak biru)
gula secukup rasa
Bahan utk tumis darat:
Daun kari
Bawang merah & bawang putih hiris2
Halba (halba je tau...bukan halba campur..nanti rasanyer dah lain..)
Minyak
Cara:
1) Blend bahan bertanda * dgn sedikit air...lepas tu sebatikan dgn rempah kari daging dlm bekas lain.
2) Rebus bahan tadi ...masukkan nenas...biar nenas & campuran rempah tadi kering skit...
3) Bila rempah dah kering skit masukkan santan dan terung....biar menggelegak, masukkan pulak ikan kering boleh tambah air kalau takmo kuah pekat sangat...
4) Tumis bahan2 tumis darat dlm pan lain & masukkan dlm rebusan gulai tadi....
5) Rasa dulu kemasinan kuah sebab masin dari ikan tu kekadang dah mencukupi...cuma tambahkan gula secukup rasa...
6) Bila dah masak tutup api la...boleh makan dgn nasi dah hehe...
Malam tadi malas buat sambal belacan...eynda tumis kobis je..tapi tumisan tu guna cili merah, belacan & bawang2...so rasa gak le macam sambal belacan kekeke....

28 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya gulai ikan keringgggg...
belah utara nun kalau kenduri kawin slalu jugak jumpa lauk ni.. mmg akan makan dua pinggan punya lah sebab sedap sangat.. lady tak pernah try masak lagi.. thanks for the recipe kak eynda, nanti lady cuba..

Ella said...

wah3..sedapnya gulai ikan masin.
hr ni ada sorg kakak ofc bawakkan kita ikan pekasam dr utara..

maklumlah 'mak buyung' teringin. haha
mlm ni tak sbr nk goreng ikan pekasam then makan with nasik panas2..

1st time org johor nk cuba ikan pekasam ni..

BULLET said...

terliur la plak. dah rase lapar dah ni. nak g makan awal la hari ni

eynda said...

Lady...kan..senang jumpa gulai ikan kering kat kenduri kendara belah utara...mama akak pun kalau kenduri suka buat lauk ni...pembuka selera :-)

Azmiezas said...

Sedapnya gulai ikan kering..lama tak makan...selalunya kita pakai tulang ikan talang...n yg best bila Eynda kata tumis darat..tu yg syokk..tu...confirm sedapp punya...

lagi satu kalau balik AS sana kita selalu beli rempah cap Tarbus utk buat gulai lemak ni...kalau kt sini tak jumpa pun...

eynda said...

ella....pekasam sedap tau...goreng dgn hirisan bawang & cili padi...yummyyy... :-)

eynda said...

Bullet...hehe suda lapar la pulak :-D

eynda said...

Azmiezas...ha'ah eynda campur isi & tulang ikan talang * nanti edit kat bahan....tu la kan...kat sana ada rempah tarbus...cap O dulu macam pernah nampak kat KL...

Emilia said...

uish...bestnye, saya mmg peminat ikan kering, paling suka ikan kering sepat masak lemak nenas, lebih kurang mcm eyda masak juga cuma tak ada daun kari, halba dan terung. bole cuba lah resepi eynda ni...thnx for sharing! :)

sweets said...

eynda..sweet pun br past msk gulai ikan kering blajar ngan mertua...he..sedap kn buh nanas terung yummy....

~ Shariz ~ said...

Linda - tq. memang sedap ! :D

thanx for the resepi :)

shabiela said...

kalo kat cni, xbuh serbuk kari, tp blend ngn kunyit.. cam msk lemak.. peberet hb sha.. tp biasa buh nenas jer.. xpernah buh terung..

eynda said...

Emilia....eynda pun suka masak lemak ikan sepat dgn nenas tu tapi tak pernah buat lagi...tu pun pembuka selera gak tu :-)

eynda said...

Sweets...ye ke...sedap kan :-)

eynda said...

Shariz...alhamdulillah...nanti try la masak ;-)

eynda said...

shabiela...lain negeri lain style kot kan....yg tu tumis tak?

zarin said...

salam
samalah kita..semalam i pun masak gulai ikan kering..sedap kan!

liana said...

sama sejibik yg MIL ku ajar heheh.. selalu guna ikan kurau/merah masin..
MIL dulu duk penang 8thn.. tu yg teror masak belah utara hehehe

Softtouch [Hanim] said...

sy pggil kari..kalu mak mertua pggil gulai rempah..

kalu mak sy plak mmg kari n gulai tu pggilan utk masak lemak..:)

selalu kalu masak nenas n ikan kering ni mak sy masak gulai {masak lemak)..ni kari xpernah rase kak eynda..nnti sy cube yer..tq

shabiela said...

xpon... yup.. lain negeri lain resepi.. trliur tgk grg kubis tu..

::i.e.r.a:: said...

eynda,sedapnya...ha'ah kan, kita belah utara panggil gulai ikan kering,gulai ikan temenung,gulai udang ngan ubi n mcm2 lg kan eynda, tp selalunya gulai nih kena guu dengan sambai belacan.. fuhhh terangkat tuh..:)

adha said...

eynda
kalau kita selalu masak lemak cili api ikan kering ngan nanas.. yummy....


** so sweeet adam ngan hannah... pandai adik cari abg nak tido

ArissaPutri... Moment in My Life said...

tengok tajuk pun dah meleleh air liur

zlan said...

sodap la gulai ikan masin tuuu dah lama wife tak masak..ni nak kena masak ni lauk kegemaran saya.

MIEZA said...

tengok picture dah teliur ni...besok kena masak jugak gulai ikan kering ni..satu lagi, kalau makan dengan telur asin lagi sedapppp...

edelweiss said...

cik putih...

memang org SP pakai rempah kari daging kot no...sbb my mom's recipe pun macam tuh...i pun sejak tau masak pun sama... :)

Rinna said...

Waduh Eynda..menyelerakan sungguh gulai nenas..tuh..

Cikgu Yus said...

pergh sedap nie sis.one of my fav gak nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails